0   

roler23 @roler23 19. Okt 2010, 13:46

Pozdravljeni!
Sem nov uporabnik tega foruma in sem brskal to temo po forumu, pa je nisem najdu.

Zanima me Katero belo ozadje je boljše za studijsko fotografiranje, papir ali platno?
In pa v čem je razlika?


Hvala za vaše odgovore in mnenja.Lep pozdrav!
 0   

Zelod @flambirana_oFca 19. Okt 2010, 16:25

Jaz sem testiral več zadev, enih sem se znebil, druge s pridom uporabljam.
HP matt papir, HP high-gloss papir, Colorama namenski papir za foto ozadja,
masakril (trša tkanina zvita v rolo, primerna za izdelavo tend (na plovilih)), bombažno črno/belo ozadje in nazadnje vinilno belo ozadje.

Moje izkušnje in ne/navdušenje je sledeče:

Papirna ozadja (naj bo matirano ali z visokim sijajem) so za samo slikanje zelo dobra ampak žal ne "večna". Se raztrgajo, umažejo ali drugače uničijo. Papirnata ozadja uporabljam večinoma za fotografiranje manjših zadev; (čisti) predmeti, doprsni portreti.
So pa ok, ker jih enostavno zviješ v rolo in, ko jih potrebuješ, odrolaš, prilepiš na mizo, steno ali kako drugače pritrdiš in začneš z delom. Ni nobenih gub katere bi se kasneje poznale na fotografiji.

Z bombažnimi ozadji nisem sploh zadovoljen. Kupil sem 4 različna, različnih cenovnih razponov in od različnih dobaviteljev in vse enak nekvaliteten šrot. Uporabljam jih kvečjemu na terenu za zastiranje oziroma v primeru, da je predmet/oseba, ki je slikan/a vsaj 3 ali več metre pred ozadjem. V nasprotnem primeru je opaziti strukturo ozadja in sploh raznorazne gube/zmečkanine od zlaganja. Poleg tega pa so ozadja kljub podani gramaturi 160 g/m2 ali celo 220 g/m2 tako prosojna in redko tkana, da se vse vidi skozi. Zato morajo biti vpeta tik ob steno, da ne prodira skozi svetloba s kontra strani. Če dam pa štiri plasti ali več eno čez drugo, pa skorajda dobim neprosojno ozadje. smile So mi pa bombažna ozadja dobra za uporabo tam kjer vem, da bo kaj umazanega, saj so enostavno pralna.

Tisti masakril na roli sem nabavil iz čiste radovednosti (ko sem bil že sit prosojnih bombažnih ozadij). Zaenkrat zelo zadovoljen z njim. Zelo belo in gosto (okrog 280 g/m2), z rahlo opazno strukturo. V primeru, da je predmet ali oseba približno meter stran, se struktura sploh ne opazi. Edino kar me na ozadju moti je to, da je v širini 1,40 metra (dolžina okrog 3 metre) in ga uporabljam samo za slikanje oseb do višine pasu. Pa velika pomanjkljivost tega ozadja je, da se ga ne da nikakor očistiti. Mi je pa ok, ker je zelo lahka rola in jo vzamem tudi na teren, in jo zlahka montiram (bodisi na namensko stojalo ali drugače).

Najnovejša moja pridobitev je pa namensko vinilno fotografsko ozadje v roli.
Zaenkrat zelo zadovoljen. Snežno belo, dovolj veliko (široko) za fotografiranje večjih predmetov in ljudi od glave do pet, enostavno za čiščenje. Edino nerodno je za transport, saj tehta 18kg in je dolžine skoraj 3 metre. V primeru, da bi imel to ozadje na isti lokaciji stalno vpeto in pripravljeno za uporabo, bi bilo v mojem primeru popolno.
 1   

Tomaž @sixtoo 19. Okt 2010, 18:14

Masakril, o katerem govoriš in če je kot praviš primerno za izdelavo tend na plovilih, potem ga brez težav čistiš tudi z bolj agresivnimi čistili. Osebno pri čiščenju tend (pa ne nujno na plovilih) uporabljam eno tekočino, ki je sicer namenjena pranju gradbenih strojev (razmaščevanje površin itd.). Po uporabi je še najbolj odobna razmaščevalcu v kuhinji (Meglio, rumena tekočina), vendar krepko močnejša. Je pa potrebno pri teh čistilih pazit, da ne pereš vroče površine, ter, da po končani uporabi čistila vse skupaj dobro spereš z vodo ali z neagresivnim šamponom.

Za kakšno umazanijo pa sploh gre na platnu? Je porumenelo?
Zahvala: flambirana_oFca
 0   

Zelod @flambirana_oFca 19. Okt 2010, 18:36

U super, vsaka informacija mi prav pride.
Madeže sem imel sprva od odtisov podplatov, sledi gume + ostala umazanija, ki se je prenesla s čevljev.
Naredil sem kar mi je svetoval tapetnik - madež sem našprical z Meglio, nekaj časa pustil stati, rahlo zdrgnil s krtačo s finimi in mehkimi ščetkami in izpral z mlačno vodo ter posušil. Sedaj so pa veliki razpacani temni fleki. Izgleda kot bi bila kakšna bela tkanina polita z maščobo.
Skušal sem očistiti tudi z alkoholom in kasneje eno manjšo površino z nitro razredčilom. In začuda sploh ni efekta.
Na internetu se ponavadi pozanimam kako čistiti določene površine in za masakril sem zasledil na strani proizvajalca samo, da se ga sme čistiti samo s toplo vodo in bi to moralo zadostovati. Ker ni... sem potem gor zlil vse sorte kemikalij. smile
Mogoče lahko zaupaš ime tiste tekočine za pranje gradbenih strojev? Bom gledal v tej smeri oz. po sestavinah kaj bi najbolj ustrezalo. Sicer sem se pa že kar sprijaznil, da je delno odslužil svoje. smile
Hvala sixtoo!
 0   

Tomaž @sixtoo 19. Okt 2010, 18:47

Žal nimam več nalepke na kanti, bom pa pogledal na račun, če ga le najdem. Sicer pa zadevo kupujem v podjetju Cetix v Ljubljani. Ko izvem ti sporočim.

Če ni skrivnost od kod prihajaš ti lahko odstopim nekaj čistila za test grin Jaz sem iz okolice Ljubljane.
 0   

Miha @cedo 19. Okt 2010, 18:58

Rumeo-zelene barve je Tarco - fotr prisega nanj thumbsup

http://www.austrochem.si/program1.php
 0   

Tomaž @sixtoo 19. Okt 2010, 19:02

O čistilih lahko razpredamo še in še smile
Tarco ima odličen gumibalzam-ohranja prožnost gume (pride prav pozimi, da guma ne razpoka-tudi tesnila na avtomobilskih vratih), obenem pa še dobro zgleda smile Osebno ga uporabljam na avtomobilu po čiščenju, da se namaže gume...

S Tarco čistili pa nimam izkušenj.
 0   

Zelod @flambirana_oFca 19. Okt 2010, 19:15

Imam občutek, da bomo vsak čas opozorjeni s strani moderatorja, da se ne držimo teme smile zatorej se ti bom sixtoo na ZS oglasil.
@ cedo hvala, tudi ta informacija prav pride, če le razmaščuje in ne požre masakrila biggrin
 1   

Miha @cedo 19. Okt 2010, 19:23

Je varen za masakril. Je pa res, da je Tracov več vrst - ta fotrov je omenjene barve, več pa ne vem.

p.s. ne vem zakaj bi bili opozorjeni, govorimo pač tudi o čiščenju fotografskih ozadij, ki se, hočeš-nočeš, tudi umažejo.
Zahvala: sixtoo
 0   

Zelod @flambirana_oFca 19. Okt 2010, 19:46

Upam, da moderator tudi tako misli, ko to zagleda smile
cedo, to je to? - http://www.evt.si/05_e_trgovina/podrobno.php?cat_id=22&img_id=245
(imajo ga tudi v literski plastenki in verjetno kupim tisto, bo že prišlo kje prav pa če očisti masakril ali ne)
 0   

Žiga @thunder_road 19. Okt 2010, 19:53

fantje ... sej ne da bi že težil, ampak ko me pa ravno omenjate, pa morda samo opomnim, da ni dobro ako zahajate preveč s teme grin tako da bi se počasi usmerili na bistvo vprašanja.
Pravilnik portala: [url]https://www.slo-foto.net/legal-pravila.html[/url]
 1   

Miha @cedo 19. Okt 2010, 19:58

@oFca, se jutri pozanimam, pa ti sporočim na ZS.
@thunder, saj OP, ki ga, btw, odgovori nič kaj ne ganejo, sprašuje tudi o razlikah med različnimi platni. In tiste iz blaga je treba čistiti. Pa je ne bomo odpirali teme prav s tem namenom? grin
Zahvala: flambirana_oFca
 0   

Zelod @flambirana_oFca 19. Okt 2010, 20:03

Izgleda, da ma thunder_road kakšen opomnik, ki spremlja po forumu omembo besede "moderator".. biggrin
Jaz sem zgoraj podal precej konstruktiven odgovor pa sem upal, da na podlagi tistega lahko naslednjih 5 prispevkov zaidem s teme... biggrin
Hvala že vnaprej cedo!


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati