0   

Erazem @erazem 23. Okt 2010, 19:34

Zdravo,

imam problem s komunikacijo med flešem in EOS 40D, in sicer občasno med fotografiranjem fleš neha delovati v načinu ETTL in bliska s polno močjo. Na začetku sem bil prepričan, da je težava programske narave in je bila tudi v večini primerov odpravljena z odstranitvijo baterij z bodyja in fleša, sedaj pa sem odkril, da je problem čisto mehanski. Hot shoe na bodyju je malenkost prevelik, zato fleš v njem ni popolnoma nepremičen in malenkost "pleše". Ob zasuku v ležišču zgubi kontakt in komunikacijo ETTL. Težava se je začela s prvim flešem 430EXII in se sedaj nadaljuje na 580EXII.
Vroča čevlja na bodyju in flešu sta nepoškodovana.

Zanima me, če ima ali je imel še kdo drug podoben problem, oz. je vsaj slišal že za kaj podobnega in ima kakšen nasvet kako težavo odpraviti.
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 23. Okt 2010, 19:42

Da ti odgovorim tukaj, namesto na ZS: ali je možnost, da sta jezička na levi in desni strani odkrivljena navzgor? In zato izgublja stik?
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

Erazem @erazem 23. Okt 2010, 19:57

Ne, stvar je precej trdno narejena. Sem tudi sam pomislil na to, najlažje bi bilo s kleščami stisnit zadevo skupaj, vendar sta jezička zelo močna. Mogoče je vsega skupaj desetinko milimetra ali dve preveč prostora vmes.
erazem
 0   

Tilen @Tilen20 23. Okt 2010, 20:57

glede na to da so tisti premični kontakti spodaj kar precej dolgo, se mi zdi to čudno da ti nedela, ker konatk je v vseh primerih vzpostavljen, nevem no
[url]http://vimeo.com/tilenlicen/videos[/url]
 0   

Zelod @flambirana_oFca 23. Okt 2010, 21:23

Tukaj sem ti na hitrco s telefonom poslikal kaj naredi.
Spodaj potem tiste vijake odvij, kontaktno ploščico (hot-shoe kanal) vzemi ven in poglej, če kje kaj pleše, ga po možnosti očisti z radirko in vstavi nazaj ter dobro privij (pazi, da ti ne spodleti vijak in zbrusiš kapice).
Ko imaš kanal zunaj, ga lahko rahlo stisneš s kleščami ali s primežem, če misliš, da bo to rešilo problem.
Srečno!
 0   

Erazem @erazem 24. Okt 2010, 11:02

Najlepša hvala za informacije.

Do bočnega držala te po odstranitvi vzmeti ločijo res samo še 4je vijaki. Je pa žal ta kos verjetno narejen tako, da je obstojen na obrabo z drsanjem in ne toliko na torzijo, tako da je popustil in počil čez polovico. Kljub temu je po ponovni pritrditvi vsaj ohranil funkcionalnost celega kosa. Na EBayu temu pravijo HOT SHOE BRACKET, tako da sem že naročil novega.

Bom sporočil, kakšen bo nov del. Hvala za vse informcije.
erazem
 0   

Oracle @Oracle 25. Okt 2010, 17:20

Ha, na 50d imam podoben problem, prav tako z 580 in 430... sporoči kaj si uspel urediti, da vemo še ostali...vmes bo pa očitno kontakt sprej pel...
 0   

Zelod @flambirana_oFca 25. Okt 2010, 17:32

Super, erazem. Me veseli, da si uspel locirati težavo.

Aja, drugače pa naj opomnim še to, da so Canon Speedlite fleši z oznakami II 430 EX II, 580 EX II) v mountu precej slabo narejeni in se vijaki radi razrahljajo, kar rezultira v tem, da kontakti fleša ne pritisnejo dobro na kontakte fotoaparata.
Obstaja tweak, da se razmontira spodnji del fleša in se vijake bolj privije, pred tem pa še po možnosti kane v tunel z navojem zmes (če se ne motim, proizvaja Rapid (enako kakor sekundna lepila)), ki je namenjena močnejšemu oprijemu vijakov.
Ja, tudi to sem že dal čez za kolegičin fleš brez garancije in zadeva od takrat deluje.
Mogoče so to pomanjkljivost v novejših izvedenkah flešev II že izboljšali, tega podatka oziroma prakse žal nimam, sam imam še prvotne I verzije in deluje. Fleš 430 EX II pa uporabljam le poredko in zaenkrat (še) ni težav.
 0   

Erazem @erazem 25. Okt 2010, 19:11

Se pravi, da nisem edini. Sem se malo potolažil biggrin
Se strinjam, pričvrstitev z navojem na prejšnjih verzijah je sicer malo bol zamudna, vendar opravi svojo nalogo bolje. 580EX II res ni problem pričvrščene odstraniti z aparata.

Upam, da nove sanke ne bodo čisto original, oz. da so malenkost bol tesne. Stvar je res nadležna, predvsem zato, ker zgubi kontakt v trenutku, ko je to najmanj zaželeno.
erazem
 0   

Zelod @flambirana_oFca 25. Okt 2010, 22:28

Na 580 EX (II) si lahko v skrajni sili pomagaš vsaj tako, da jo prožiš prek PC kabla. Ni pa to dolgoročna rešitev.
 0   

Erazem @erazem 26. Okt 2010, 15:25

Hja, samo ETTL se ne razume na PC cord biggrin
erazem
 0   

Zelod @flambirana_oFca 26. Okt 2010, 19:58

To je zelo res. Zato pa ni dolgoročna rešitev. biggrin
Potem pa lahko samo želim vso srečo pri nabavi novih sank in, da bodo ravno pravšnje.
 0   

Erazem @erazem 26. Okt 2010, 20:20

Ah, pa vedno sem si želel velikih sank biggrin

Američani pravijo, da so že poslali. S črno barvo bo foto še bol v stilu.
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=220427642430
erazem
 0   

Oracle @Oracle 27. Okt 2010, 19:17

No, danes mi zadeva ni dala miru, zato sem se odločil malo potestirat vse skupaj. Kot že napisano, sem imel podobne težave kot ti, nekaj časa je delovalo normalno na ETTL, potem je sam "iz neznanega razloga" preklopil na TTL in močno prežgal kader. Sem celo en shooting zafrknil zaradi tega, ker nisem vedel v čem je fora, zdaj pa mi je žal, da tega posta nisi napisal kakšen teden prej smile

V glavnem, težava je bila tako na 580EX II kot tudi na 430EX II v povezavi z 50d. Ko sem danes probaval "ročno" poustvariti problem, se mi ni bilo treba veliko trudit, oba fleša sem z roko malo "obrnil", kolikor se je pač dalo in glej, iz ETTL preklopi na TTL. Ko sem fleš porinil do konca v hot shoe, se nazaj pojavi ETTL. VEDNO, sprobano večkrat.

Tako da tudi mene čaka očitno menjava podnožja, sporoči prosim če ti je uspelo zadevo s tem rešiti! Za zdaj bo pač potrebno pazit in vedno pritiskat fleš notri, da kontakti primejo...

Sem pa btw uspel rešiti še eno zadevo, nad katero sem vmes že malo obupal smile Namreč fleš Sigma 530 DG ST mi je več kot eno leto ležala v predalu, z mislijo, da na 50d pač ne dela (ETTL ni delal, na 350d in 450d je delovala normalno). Po današnjem testiranju sem jo malo bolj "pritisnil" na fotič in zadeva je začela delati BP smile Super, zdaj vem, da lahko uporabljam tri fleše na ETTL smile

Upam, da bo tale post še komu pomagal, morda bi temo celo lahko dalo pod sticky, ker verjamem, da nisva edina dva nesrečneža s to težavo thumbsup

erazem, vseeno pa poročaj kako bo z menjavo HSja!
 0   

Erazem @erazem 27. Okt 2010, 20:08

Prevzemam vso moralno odgovornost za nastale težave, saj sem se sam spodobno rešitvijo kot ti "šlepal" kakšen mesec biggrin . Tudi problem sem našel na podoben način kot ti. Res je treba paziti, da je fleš potisnjen popolnoma naprej. Očitno zaklepni mehanizmi na drugih generacijah EX flešev mehansko niso ustrezni, na sigmi pa se zna zgoditi še za kakšno desetinko milimetra večje odstopanje.

Glede na izkušnje s preteklimi naročili z amerike pričakujem material v roku dobrega tedna od naročila. Takrat se bom malo razpisal in podokumentiral, za v vednost in ravnanje vsem morebitnim ostalim nesrečnežem, ki jih muči isti problem. Se mi zdi, da bo za ostale koristna predvsem informacija o ustreznosti nadomestnih sank, saj je potiskanje fleša naprej za normalno delovanje precej neugodna "rešitev". Nekdo mora biti poizkusni zajček grin Me pa zanima tudi, kako bi zadevo komentiral Canon, glede na to, da to očitno ni osamljen primer. Rad bi še preveril, kako se v dani situaciji izkažejo prve generacije EX flešev. Domnevam, da je vzrok zaklepni mehanizem in ne velikost "noge".
erazem
 0   

Zelod @flambirana_oFca 28. Okt 2010, 08:40

Vzrok je sigurno v zaklepnem mehanizmu. Zatorej sem rahlo skeptičen, če ti bo z drugimi sankami uspelo rešiti problem,
saj sem prepričan, da se ti je razštelala "noga" oziroma držalo znotraj fleša/flešev serije II. Jaz sem takšen fleš "popravil" (v bistvu ni nekega popravljanja, samo privije se in prepreči, da bi vijak spet popustil) in od takrat več ni težav.
S samimi sankami pa nisem nič sprobaval, da bi jih kaj bolj stiskal ali celo zamenjal.
Ampak.... dejmo bit optimisti in počakati kaj bo po menjavi sank. grin
 0   

Oracle @Oracle 28. Okt 2010, 08:41

oFca, daj povej, kaj točno si privijal na flešu?
 0   

Zelod @flambirana_oFca 28. Okt 2010, 08:55

Evo, pravkar sem to shemo dopolnil, da bo bolj jasno:

 0   

Zelod @flambirana_oFca 28. Okt 2010, 08:58

Težava je v tem, ker tej štirje vijaki zelo radi popustijo in potem noga (na shemi skrajno spodaj) dobi "luft" in pade nižje, kot segajo kontakti v njej (ker kontakti v nogi niso fiksni ampak prav tako "plešejo" (če jih potisneš na flešu s prstom, se skrijejo v plastični del)). In potem se zgodi, da body ne dobi dovolj močnega pritiska kontaktov fleša na kontakte hot-shoea na bodyju. Kar rezultira v preklopu iz E-TTL na TTL.
 0   

Oracle @Oracle 28. Okt 2010, 09:00

najlepša hvala za obrazložitev!

Se bo treba lotiti v kratkem smile


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati