0   

fearless @fearless 31. Okt 2010, 13:41

Pozdravljeni!

Če ste zasledili v galeriji, imam velik problem z prikazom pravilnih barv na obstoječem zaslonu. Uporabljam kar laptopov 15,6 1280*800 zaslon, ki je preveč bright, zato sem se spravil v nakup novega, boljšega, širšega, ohinsploh zaslona.

Ker pri nakupu zaslonov nisem aktiven že cca 5 let (takrat je bil Samsung edino pravo), sploh pa se takrat nisem ukvarjal z prikazom barv, niti ne s fotografijo, me zanima kaj mi priporočate.

Ubistvu bom zadovoljen s čimerkoli wide, 20''+, dokler bodo barve in kontrasti pravilni. Budget je tm cca 200 eur, zdj če upravičite več, bom dal več, samo trenutno težko. Iščem en bang-for-a-buck, zaupam pa vam, ne prodajalcem iz velikega poka.

Ne gre za to, da ne bi znal pregledati spletnih trgovin in iti v inšpekcijo solo, ampak za deljenje mnenj, kaj v tem trenutku deluje za vas, katere firme so vam pri srcu etc. Na podlagi tega se bom nato odločil, pretestiral in nato kupil zadevo za naslednjih par let.

Najlepša vam hvala za vaš čas,
S spoštovanjem,
Matej
 0   

Danijel Žagar @Danijelz 31. Okt 2010, 13:51

Tudi jaz razmišljam o zamenjavi dobrega starega CRT-ja.
Nagibam se k temu:
http://www.mimovrste.com/artikel/2650070626/monitor-lcd-22-dell-ultrasharp-2209wa-pivot#pictures

Najbolj zato, ker ima IPS matriko, ki je menda za fotografijo veliko primernejša kot TN. Nisem pa še preizkusil v živo.
Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away. (Antoine de Saint-Exupery)

http://www.socahiking.com
 0   

Jurij @virusZz 31. Okt 2010, 18:43

Ker sem tudi sam pred to dilemo, me zanima kakšno mnenje iz prve roke o omenjenem monitorju. Lahko pa seveda tudi še kakšen predlog grin
 0   

Elvis @Turtle 1. Nov 2010, 01:55

Jaz sem pred cca 2 meseci nabavil HP ZR22W, 22 inch monitor z IPS matriko, mislim da je tudi najcenejši od vseh z IPS matriko. Sem ful zadovoljen, prej sem imel enegaTFT Samsunga, ampak je ful razlika. Dal sem pa približno 275 €. Priporočam!
 1   

Darko @Kremen 3. Nov 2010, 09:03

@Danijelz, Dell 2209WA 22” LCD monitor sem videl v trgovini, ima odlične barve in vidni kot. Zelo pa me je motila precej zrnata antirefleksna zaščita, ki se sicer pri gledanju fotografij bolj malo opazi, moti tam, kjer je na ekranu prikazano besedilo, ker so črke premalo jasne.

Ta model monitorja so testirali in pišejo tudi o antirefleksni zaščiti.
http://blog.szynalski.com/2009/05/01/review-of-the-dell-2009wa/

(Kdor bo kupoval ta monitor, naj bo pozoren pri oznakah, da mu trgovec ne podtakne napačni monitor! Na nekem forumu je nekdo napisal: The Dell 2209w without the a, its just a cheap TN panel, not ISP!)

So monitorji, ki imajo precej zrnato zaščito (Dell, LG), manj zrnato (Samsung in drugi) ali pa so brez zaščite (Apple, NEC - vendar ne vsi modeli). Nekatere uporabnike ta zaščita zelo moti, druge ne. Zato je pametno pred nakupom monitor pogledati v trgovini. Meni je najbolj všeč Samsung antirefleksna zaščita zaslona.

Imam monitor z matriko PVA in sem s kvaliteto slike precej bolj zadovoljen, kot prej, ko je imel stari monitor matriko TN. PVA se mi zdi tudi boljša v nekaterih pogledih od IPS.

Ko so testirali Dell 2209WA, ki ima IPS matriko, so zapisali:
"White glow / silvery shimmer: Along with the poor black level, this is a major problem with the Dell 2209WA. As I’m writing this, I’m smiling at all the people on the Internet who have written that IPS panels have better viewing angles than PVA panels. Sure, the colors don’t change as you change the viewing angle; instead, all the dark areas of the screen start to glow."

Priporočam monitor s PVA matriko, na primer Samsung F2380 23" LCD monitor, ki stane pri nas 270 €.
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnistvo/izd_3268_AVT091492_Samsung_F2380_23__LCD_monitor


@fearless, za 200€ boš težko kupil kvaliteten 20''+ monitor. Monitor je po mojem mnenju ena najpomembnejših računalniških komponent, saj ga imamo vedno pred seboj, ko delamo za računalnikom. Zato ni pametno preveč varčevati pri nakupu te komponente.
Zahvala: Danijelz


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati