0   

Boštjan Selinšek @NwA 5. Nov 2010, 13:07

Študiram da bi si nabavil zgoraj omenjen obektiv, samo problem je da še nisem imel nikoli priložnosti ga preizkusit in nočem zapravljat denarja pol pa ugotovit da je prezahteven za mene.

Zanima me če ma kdo tukaj kakšne izkušnje z njim, pa če bi se ga dalo po možnosti kjer brezplačno sposodit.
 0   

iztok @izo 5. Nov 2010, 20:29

to je precej specializirana zadeva za res makro/mikro posnetke (smo ravno pred kratkim imeli debato, kdaj je eno in kdaj drugo, ta objektiv s povečavo 5:1 je ravno začetek mikro fotografije, recimo).
v glavnem, gre za omejeno uporabo in predvsem področje fokusiranja (če se motim, me popravite). s tem objektivom ne boš recimo delal portretov ipd, kar je recimo z "normalnim" makro 1:1 objektivom še lahko, saj nima omejeno območje ostrenja ipd.
pravtako je pri takšnem fotografiranje skoraj nuja uporabe dodatne osvetlitve ipd (da ne naštevem zdej na dolgo zakaj in kako).
jst bi tako rekel: takšne bolj specialne zadeve so lahko pravo orodje umetnike, ko res že osvoji tehniko ipd. če se boš "zaletel", ker misliš, da bodo naenkrat zardi opreme fotke toliko boljše, se najbrž motiš.
sicer pa malce misfitsa pobaraj, naj ti iz prve roke pove, kako pa kaj, mislim, da si on lasti ta objektiv..
 0   

Boštjan Selinšek @NwA 5. Nov 2010, 21:10

vse pluse pa minuse sem že dostikrat prebral, do zdaj pa nisem nikoli uporablal AF in skoraj vedno dodatn fleš tak da me to ne moti.
nekak študiram v smislu da enkrat pač reskiram da ga kupim pa ga bom lahko verjetno do konca uporabljal smile
 0   

misfits @misfits 5. Nov 2010, 21:14

izo je napisal/a:
s tem objektivom ne boš recimo delal portretov

pa glih za portrete je ta objektiv fajn biggrin https://www.slo-foto.net/portfolio/misfits/galerija/69317

če znaš z ostalo opremo (obročki, leče) delat velike povečave in se približat žužkom, ne vem zakaj bi bil objektiv prezahteven

jaz sem malo razmišljal, da bi ga prodal, ker ne slikam več tolk in mi ni več tolk do velikih povečav, dovolj velike povečave se da dobit tud s Canon 60 makro + obročki, če imaš 1,6 crop aparat, sam nisem še preveril kakšna je razlika v kvaliteti, je pa malo bolj zakomplicirano pri računanju zaslonke, ko spremijaš povečavo.
 0   

Boštjan Selinšek @NwA 5. Nov 2010, 21:18

preden vložim tolko denarja bi ga rad neki spobal. Kolko kake spletne trgovine posojajo opremo?
 0   

silvo @acer 30. Apr 2011, 21:06

Imam objektiv Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro in imam težavo glede svetlobe ko pribljižam 3X in več. Razmišljam o nabavi bliskvice ;Metz avtomatska makro 15 MS-1 digital, Sigma Electronic Macro Flash EM-140 DG ali Canon Macro Ring Lite MR-14EX .
Prosim za mnenje, kaj bi bilo najbolj primerno. Imam fotoaparat 5d2 IN V BODOČE ŠE 7D.
HVALA
 0   

misfits @misfits 30. Apr 2011, 21:14

Canon, druga dva dajeta trše sence in ne zmehčano toliko svetlobo, ker imata manjšo površino izvora svetlobe.
Mislim pa, da se zraven Metza dobi še neka plastika, da bolj razprši svetlobo, tko da mogoče bi bilo za pogledat.
 0   

silvo @acer 1. Maj 2011, 08:24

Hvala za nasvet. Sicer imam bliskavico Canon Speedlite 580EX E-TTL II Flash in jo uporabljam na gibljivem podaljšku ko fotografiram iz stativa. Samo tam mi pade svetloba samo iz ene smeri , tako da je del fotografije svetlobno nepokrIt- zadostno. S tem objektivom fotografiram škodljivce in plesni na terenu, ostalo pa pogledam z zoom stereoskopom doma do povečave do 40 x, tako, da je pokrito celotno območje. Metz avtomatska makro 15 MS-1 se mi zdi tudi dobra zaradi tega, ker lahko malo obračaš žaromete. Za tisto plastiko se bom še pozanimal, v nasprotnem primeru bom nekaj improviziral.
Še enkrat hvala


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati