0   

iztok @izo 12. Nov 2010, 18:36

torej, zanimam se za mf napravo (print, scan, copy, fax, mreža, obojestranko z obračanikom ipd) za uporabo v privat pisarni in to smislu kopirca oz laserja. se pravi inkjet ipd odpade..
gledam ponudbe od recimo canon, hp, xerox, bother, ricoh, minolta itd..

1) od canona ima ogledano reicmo i-sens nekaj serijo, recimo modeli aka
MF8350 in MF8450. vse ok, se mi zdi, preverjena roba ipd, ampak tonerji so orenk (pre)dragi če se mene vpraša, nasploh v primerjavi z večjimi mašinami, kjer večji toner z enkrat večjo kapaciteto stane manj! govorimo o ceno recimo 150€ za en toner (ker gledam za barvno varianto, je to x4).

2) od ricoha recimo model SP C232SF, ki je cenejši kot canon in tonerji so tudi bolj ugodni in mislim da z večjo kapaciteto (6k izpisov pri cirka 145€ na (barvni) toner napram 155€ za 3k pri canonu recimo)

3) potem je še nekaj podobnega pri hp-ju (vendar nima obračalca ipd) in seveda tudi ostali proizvajalci imajo podobne zadeve, vendar nisem še naštudiral ali dobil ponudb.

torej, pri vsem skupaj me zanima, če ima kdo izkušnje iz prve roke s takšno ali podobno zadevo. jasno, skoraj na prvem mestiu je čim manjši strošek izpisa in pa seveda dobra kvaliteta (tako same mašine, kot izpis). poleg recimo klasike v pisarnah, kot je canon ipd, naj bi bil ok tudi recimo xerox in minolta (baje), vendar s tem nimam izkušenj. kaj pa recio tudi kakšen brother, ricoh ipd?

še nekaj: a je samo pri canonu to posebnost, da pri printanju prek ps3 driverja dela kocke na (jpeg) fotkah ipd?
 1   

Zelod @flambirana_oFca 12. Nov 2010, 20:44

Imam izkušnjo iz prve roke, saj sem 4 leta prodajal in servisiral tiskalnike/MF naprave (inkjet in laserjet) in fotokopirne stroje (predvsem Canon in HP), nekaj tudi ostalih znamk (Kyocera, Minolta, Nashuatec).

Predlagam Canon. Zaradi več dejavnikov:
- je najbolj razširjen pri nas,
- servisov ne primanjkuje,
- potrošnega blaga (tonerjev, kartuš) je na voljo v mnogo prodajalnah, tudi neoriginalne kartuše delajo odlično,
- Canon MF (i-Sens) kot tudi iR/iRC segment je napram drugim (HP, Minolta) zelo hiter in natančen,
- Canon MF napram Ricohu ali Xeroxu nudi izjemno kvaliteten izpis (o teh plusih in minusih med proizvajalcih v izpisih, bi se dalo razpravljati v nedogled)

Kar pa pričakuj, je to, da se HP multifunkcijski segment zelo rad kvari. Multifunkcijske naprave od HP-ja so zelo nestabilne. Določeni modeli so grozni - ga lahko petkrat pošlješ na servis in še vedno bo napaka ista.
Hkrati tudi Canon pri pokvarljivosti ni ravno bleščeč - zelo rado se zgodi, da boš že pri ne preveliki rabi, moral kmalu menjati te dvižne gumice, pa tiste separacijske gumice, pa to pa tisto... kar precej nanese.
Canon je po obrabi rezervnih delov zelo slab.
V tem primeru je za moje pojme zmagovalka Minolta in pa Kyocera, kateri lahko postaviš v neposredno bližino cirkularne žage za les ali brusilnika železja, in bo naprava delovala brez problemov. Dokler Canon tega ni zmožen. Prav tako Minolto ali Kyocero postaviš in nanjo lahko leto ali dve sploh pozabiš, da bi moral klicati serviserja.
Dokler pri Canonu... khm khm... smo imeli zelo veliko dela in obiskov že pri malo rabljenih napravah.

Popolne rešitve mislim, da ni.
Čeprav glede hitrosti, kvalitete izpisa, dobavljivosti tako potrošnega materiala kot rezervnih delov, je Canon v Sloveniji zelo dobra izbira.

Gonilnik PS3 pa ne bi smel nikakršnih kock delati na JPEG slikah. Moje dosedanje izkušnje s tiskanjem s PS gonilniki, niso nikoli kazale teh pomanjkljivosti.
Zahvala: Lucifix
 0   

iztok @izo 13. Nov 2010, 09:10

o super, hvala.
glede kock: tako je pač bilo rečeno s strani serviserja, da naj fotke printamo preko pcl driverja, grafika pa prek ps (da naj bi bilo podobno tudi na osatlih mašinah in da ne more oštimat). baj d mimo, mašina je bila prek 4k, če se ne motim in je čisto nova..
kot pa pravim, šlo bo bolj za osebno rabo kot ne. več ali manj tukaj šteje zanesljivost in pa čim manjši strošek izpisa. kvaliteta pa mislim, (vsaj za poslovno rabo) je več ali manj pri vseh teh laser/foto zadevah na takšnem nivoju, da ni problema. izpis fotk pustimo zdej, niso na prvem mestu, čeprav recimo tiste kocke so moteče (ker zgleda kot nekakšne packe na fotki ipd).
sej pravim, tudi meni nekako najbolj canon diši, samo tiste cene tonerjev ipd so res malce prehude napram ostalim (ne bi pa rad, da mi recimo garancije in servise "padejo" zaradi uporabe neoriginlanih zadev, čeprav vem, da najbrž ne morejo nič pokvarit in da je samo zaščita profita za proizvajalce).
 0   

Zelod @flambirana_oFca 13. Nov 2010, 11:17

Ja, to je pa res glede tiskanja slik in grafike. Tudi tam kjer sem delal, smo strankam svetovali enako.
Čeprav jaz osebno sem svetoval tiskanje JPEG-ov prek PCL-a predvsem zaradi hitrosti in večje manipulacije nad tiskom. Saj tudi v osnovi PS ni namenjen slikam ampak vektorskim risbam. Sploh pa moje izkušnje, kadar se je tiskalo JPEG-e prek PS-a in po možnosti na nek mrežni tiskalnik, ki je imel 100Mbps mrežno kartico, je trajalo celo večnost, da je naprava sprocesirala tiskalniški posel. Če ga sploh je. smile

Uf, merilo (ali pravilo, kakor se vzame) v tem tiskalniškem segmentu, dražje je - boljše in bolj zanesljivo bo, žal ne drži.
So bili določeni modeli npr. MF naprav, cenovnega ranga. 300-500 EUR (tak razpon zaradi dodatnih funkcij kot so duplex, faks, dodatni predal za papir) in so delovali brez kakršnegakoli problema. So pa naprave, npr. Canon iRC ali CLC, ki stanejo ohoho - tudi nekaj deset tisoč EUR, pa imajo takšne banalne napake, da je joj. To z driverji je še majhna težava in se da rešiti bodisi z zamenjavo t.i. printer plošče oziroma DC-ja, naložitvijo novega programa ipd. Ampak, ko se pojavijo na teh dragih napravah težave kot je separiranje ali stresanje barv med samim printom oziroma, ko prebija transfer.... potem so pa težave zelo težko rešljive.
Moje osebno mnenje je, da Canon za domačo in napredno poslovno rabo kakor tudi manj napredno profesionalno rabo, je primeren.
Za profesionalno rabo v smislu tiskarskih strojev pa nikakor še ni dovolj zrel in vprašanje, če kdaj bo. Ta segment jim je totalna pušiona.

Glede tonerjev (neoriginalnih) je pa tako;
v inkjet segmentu (Canon in HP) je ZELO delikatna uporaba 3rd party kartuš. Sploh ne zaradi čipov, saj le-te uspešno premostijo in takorekoč shekajo logiko tiskalnika. Ampak problematična je zmes barve, saj marsikateri, ki polni kartuše, ne more narediti identične zmesi barve in dolgoročno se ta prične nabirati v tiskalniku - je preveč gosta, nima prave viskoznosti, se prehitro zasuši ipd. In neoriginalne kartuše (v inkjet segmentu) so tretji najpogostejši dejavnik za dokončno uničenje tiskalnika.
Dokler laserski segment je totalna žurka! biggrin Uporaba neoriginalnih tonerjev sploh ni delikatna - tiskalnik takorekoč požre vse, s tem mu pa ne moreš prizadeti nekih hudih posledic. Maksimalno kar je lahko narobe je to, da barve (tonerja/prahu) barvna enota (developer unit) ne bo enakomerno porazdeljevala po magnetnem valju. V tem primeru se razdre barvno enoto in/ali boben enoto, se toner posesa ven, vstavi drug (bolj primeren) toner in zabava se nadaljuje.
In v laser segmentu ti ne more nihče dokazati, da si uporabljal neoriginalno kartušo. Seveda, da zaščitiš samega sebe, tega ne priznaš in preden pokličeš serviserja ali napravo odneseš v servis, vstaviš noter originalno kartušo. Do le-te pa prideš tako, da jo kupiš v štartu oziroma tisto taprvo, ko si kupil tiskalnik ne porabiš do konca in jo skrbno shraniš, ali pa nafehtaš koga, ki kupuje originalne in ima enak tiskalnik, da ti jo odstopi.
Tako, nekaj nasvetov, da se ne bodo denarnice po nepotrebnem praznile v nedogled in bo ostalo več denarja za - fotografsko opremo. grin
 0   

iztok @izo 13. Nov 2010, 11:43

ok.
sem pa še prevereil malce kyoceri in minolto in je kr izbire pri nas, pravtako imajo prav vsi segment mf naprav za (manjšo) pisarniško rabo.
mogoče bom res še za recimo kakšno minolto pogledal, potem pa bo počasi treba kaj vzet.
torej, v igri je potem canon, minolta, kyocera, xerox, ricoh. za prvega in zadnjega imam neke približne oglede gflede cen ipd, za minolto sem tudi že malo pogledal (edino še cene tonerjev ne najbolj), za xerox, brother, kycore ipd pa sem še vedno odprt za mnenja.
no, sej če ni problem za 3rd party tonerje (ki se nekako pol cenejši ali celoveč, kolkr sem pogledal na hitro), potem ni tak problem.
 0   

Andrej Horvat @triky 13. Nov 2010, 12:11

Mi imamo v firmi 13 star let čb tiskilanik / kopirni stroj Ricoh in do zdaj nismo imeli težav, vzdrževanje je samo vsake toliko čiščenje in po ne vem koliko kopijah zamenjava bobna. Toner je sorazmerno poceni, glede na to, koliko printamo in kopiramo. Pred kratkim smo prodali tudi 12 let star barvni kopirni stroj Ricoh, delal brez problema in brez večjih stroškov, razen rednih servisov in kartuš tonerjev.

Ker se nam je nabralo vse te robe, zgoraj omenjeni čb tiskalnik/fotokopirni stroj, pa inkjet za barvne a3, barvni laserski a4, pa še scaner, smo se odločili, da se te šare znebimo in kupimo srednje zmogljivo (do 25 kopij na minuto) MF. Pogledali bomo spet za Ricoha, pa še za kakšno Kyocero in Konico-Minolto.

Moje mnenje je, da pri Canonu in HP-ju precej preplačaš firmo, saj zaradi dolgoletne prisotnosti obvladujejo tržišče. Druge firme, kot naštete, pa morajo pri nas še najti kupce in zato so cenejši in dostikrat (čeprav ni pravilo) ob nakupu in naprej tudi bolj prijazni in uslužni.

Moj predlog je, da pogledaš teste, naprimer revija monitor: http://www.monitor.si/testi.php?cat=5&act=ct . Če si prijavljen, lahko snameš dol malo starejše izvode revije ali pa kupiš eno revijo, ki ima priložen dvd, na katerem je vsakič tudi arhiv starejših številk (se opravičujem, če vse to že veš), pogledaš še tuje teste in ko boš imel izbor zožan, pojdi s ključkom s primeri datotek, ki bi jih tiskal in originali, ki bi jih kopiral/skeniral do prodajalcev, z veseljem ti bodo natiskali vzorčne strani, ki jih boš prinesel. Vsaj nekaj je recesija prinesla dobrega ! Potem pa reci za predraćun, če se oglasiš osebno, ponavadi dajo večji popust, kot pa če to urejaš samo po telefonu.

Bom pa vesel, če sporočiš za katerega si se odločil, mi v firmi se še nismo.
 0   

iztok @izo 13. Nov 2010, 14:04

na linku so testi inkjet mf naprav, torej odpade že v začetku, vseeno pa hvala za podane informacije.
če prav vem, naj bi boben na teh naprav vzdržal, kaj pa vem 30k kopij, ampak dejansko se naj bi štelo št. prehodov lista skozi boben, to je pri barvni zadevi x oz deljeno z 4 in kolkr sem res zasledil nekje, se boben menja na 9k kopij (kar je pa zame precej malo). se pravi, verjetno je tudi to treba vračunat v stroške, sploh na daljše obdobje.
prosim, če se motim, me naj kdo popravi, ne poznam tega tolk, razen kolkr sem malo pošnjofal po netu, pa kolk na firmi nucamo zadevo..
 0   

Andrej Horvat @triky 15. Nov 2010, 15:25

Pogledal sem pri službenem tiskalniku/kopirnem stroju, boben so menjali med 80k - 90k. Najbolje da kar vprašaš prodajalca, kdaj je priporočljiva pri njem menjava bobna in koliko ta stane. Poleg tonerjev je boben je menjava bobna še edini tak (izstopajoč) strošek.
 0   

iztok @izo 6. Jan 2011, 22:16

se spodobi, da malce poročam, kakšna je bil izbira ipd.
torej, na koncu je padla odločitev za ricoh, predvsem zaradi ekonomije stroškev tonerjev ipd. model je RICOH Aficio SP C232SF

http://www.ricoh-europe.com/Binary/Ricoh_SPC232SF_perseus_broch_ENG_tcm101-80824.pdf

kot sem omenil, izbira je bila predvsem zaradi cen tonerjev, ki so pri nas (vsaj če govorimo o originalih) nekako še najbolj "down to erth", ker ostalo..
samo za primer: pri canonu je za približno isto ceno posameznega tonerja dobim kapaciteto kaj pa vem za 2-3k kopij, pri ricohu 6k, poleg tega je tudi sama mašina stala kaj pa vem 30,40% manj kot nekaj primerljivega pri canonu.
nasploh so tonerji za ta segment naprav (mikro pisarna) najdaržji, se mi zdi, vsaj še zaenkrat, ko ni toliko masovke, kot recimo z inkjeti ipd. spet samo za primer politike prilagajanja tržnih cen:
recimo za a3 canon barvno mf mašino stane toner za 14k kopij manj kot za manjšo a4 mašino z kapaciteto 2-3k kopij na toner?? govorimo recimo o ceno 150€ plus (seveda so pri barvnih mašinah notr 4).
kar se pa tiče kvalitete (ricoha) pa:
-izpis zglede fajn, pač klasika laser, zo fotke za na zid glih ni, za pisarniško rabo več kot dovolj,
-dupleks (obojestranski tisk) bo prišparal kar nekaj papirja,
-mogoče bi lahko bil tišji, malce krajši čas zagona oz. predgretja pred prvim printom (se da nastaviti, da ni na eko mode, potem gre hitreje).
-nima slovenskega vmesnika (vse se lahko upravlja prek ip naslova v brskalniku, kot recimo ruter) ipd
-skeniranje/ kopiranje bi lahko bilo hitrejše in tišje itd,
pa vendar mislim, da prvi razlog odtehta vse ostalo. canon se mi zdi, da bi bil mogoče malce bolj kvaliteten tehnično, vendar spet sklepam pa večjih pro mašinah, kar ni nujno, da drži za ta manjši segment, če se spomnem časa ogrevanje ipd, se mi zdi, da je bil pri canonu še daljši ipd.
aja cena: je bil dobrih 500 evrov, tonerji so zraven, vendar jasno ne s polno kapaciteto, kot pri vsakem novem printerju. možnost je nabava tonerjev kapacitete 2k ali 6k kopij (na toner), česar recimo pri canonu ni (samo ena, manjša kapaciteta).
gledal sem še minolte, kycore (ima v programo praktično identičen model, le s svojo nalepko) ipd, na koncu sem ostal pri zgoraj navedenem.
če bom še kdaj kupoval, bo verjetno za resno delo, a3 formata in pač konkretna zadeva, ki ima ironično, kot prej omenjeno, kljub dražji ceni naprave z vsemi podajalci ipd (kaj pa vem 3-4k €), dosti cenejši izpis na list, kar se najbrž pri velikem številu izpisov hitro pozna oz povrne.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati