0   

Jaka @aerox 14. Nov 2010, 01:08

Oj,

Je imel kdo slučajno že težave s stabilizatorjem na omenjenem objektivu? Meni je vsake toliko zadeva "znorela" čisto naključno, ne glede na goriščno razdaljo, vendar sem se navadil, ugasnil body in prižgal, pa je blo.

Potem sem imel težave z bodyem in errorji (error 99 ter nek error, da je stik med objektivom in fotičem slab in da ni mogoče fotkat) in dal na servis pogledat oboje. Zamenjali so mi elektroniko na bodyu, odprli pa so tudi objektiv, kjer niso popravljali ničesar, baje. - nazaj sem ga dobil pa v bistveno slabšem stanju kot je bil.

Sedaj se težave z IS dogajajo precej bolj pogosto in to predvsem na 17mm, če ga med tem tresenjem premaknem nad 20mm, zadeva neha to delat. Nakar so me na servisu pač seznanili z novico, da je treba v tem primeru zamenjat komplet IS, ki stane 250 eur?!?

Dokazat itak ne morem ničesar, da tako ni bilo že prej, tako da tle ni kej. Zadeva se pa itak ponavlja in mi body po dveh mesecih s servisa še kar nagaja, tako da je šlo 100eur za elektroniko za brez veze očitno...

Skratka, je kdo imel še podobne težave? Obstajajo kakšne cenejše alternative za nadomestne dele - ebay ali kaj podobnega? Je dejansko edina rešitev zamenjat cel IS sistem?

hvala!

lpj
 0   

Jaka @aerox 14. Nov 2010, 01:43

Kot sem ugotovil sedaj, mi IS dejansko več ne dela. Sem ga imel kar izklopljenega en čas, ker je zajebaval, zdaj ko sem hotel še probat par stvari, pa ne dela več sploh. Predvidevam, da je to tudi razlog, če ne pa vsaj delni, za error 99, ki ga dobivam.

Skratka, kaj toraj z IS? Je lahko samo stik, se da kaj rihtat, ipd? Bojda naj bi bil IS povezan tudi z blendo, ampak ostalo deluje ok...?
 0   

tomaž demšar @tomaz1973 14. Nov 2010, 08:58

eror 99, meni je pri 17-85 is ta problem javljal. Napaka je izključno na objektivu, kjer se odlepi mali delček elektronike, ki je malo slabše ''pritrjen'' in se ob zumiranju odlepi. Ni noben problem na bodyu, ampak samo objektiv. Nesel sem ga na dolenjsko cesto in mi je zamenjal ta delček, dela kot urca. Mislim da je bilo popravilo okoli 100 evrov. Dobil pa sem ga drugi dan nazaj. Od takrat nimam nobenih težav. To se dogaja tudi veliko boljšim lečam in ne samo če tako rečem slabšim. Občutek imam, pa vsem tem kar si napisal, da pojma nimajo kaj delajo in so te dobesedno nategnili in si jim plačal za ''uničenje'' aparata. Ne misliti, da te obsojam ali kaj, samo servis bi pa lahko vedel kaj dela, ne pa da ti da kao popravlejo nazaj še v slabšem stanju ali pa sploh uničeno.
 0   

Jaka @aerox 14. Nov 2010, 13:24

Huh, ja, zanimivo!

Je pa res, da je vseeno neka težava morala bit z bodyem, ker je bilo kar hudo (najprej smo mislili, da je zaklop, ker je body spuščal tak hecen sound + error). Na koncu se je menjala elektronika (tudi razdiral lens, ki je bil potem slabši kot je prišel in sedaj IS ne dela!) in težav ni bilo, vsaj en čas.

No, na dolenjski so mi rekli, da so moje težave pri IS povezane s celotnim sistemom (kao IS + zaslonka), da je to vse v enmu sistemu ter da je to potrebno zamenjat, kar je 200+eur.

A si ti to menjal na dolenjski (fotomeh.) ali na 3A? Ker mi je hecno, da na servisu ne bi vedel za tako malenkost, če so tebi to uredili.. Razen če je zaslužek v ozadju.

Edina težava je ta, da je 17-55 moj primarni lens in da se ta error pojavi ponavadi med shootingi, pa še to kakor je. Zelo težko to ponovim z drugim objektivom (ker je pač ta 99% v uporabi), da bi videl, ali je težava dejansko samo v objektivu.

hvala, lpj
 0   

tomaž demšar @tomaz1973 14. Nov 2010, 13:38

Meni je začelo čez noč to delati. Potem sem imel malo mir kakšen dan, in ko se je naslednjič pojavilo je bilo kar konstantno, tako da te leče nisem mogel več uporabljati. Klical sem n Dolenko in mi je en gospod lepo razložil, da je problem te napake v leči in ne v aparatu, ker se odlepi delček vezja, ki ne leži točno na določenem mestu zanj, se pravi zamaknjen za 1mm alinekja takega. V tovarni pač slabo naredijo in ko se leča obrača se sčasoma odlepi. Zato imaš tudi eror in to je komunikacija med lečo in bodyem ni mogoča. Ugasneš foto in potem dela ali pa ne. Ta gospod, pa je doma mislim da v Škofji Loki in mi je aparat ter lečo vzel spotoma s sabo, da mi je še aparat sčistil prahu. Drugi dan mi je pripeljal nazaj in je delalo, pa še danes normalno dela z veliko uporabe.
 0   

tomaž demšar @tomaz1973 14. Nov 2010, 13:42

Samo, da bi ti IS shodil pri tej napaki. Hm, ne poznam točno sistema v leči in teško rečem. Možno pa je, da je pri tem ko se je napaka začela pojavljati, da se je IS pokvaril. Možno je tudi to po moje. A se ti samo pri tej leči pojavlja?
 0   

Jaka @aerox 14. Nov 2010, 13:58

Aha, se pravi, ti si imel težavo zgolj z errorjem? Ker zanimivo je to, da je mene hecal IS pri 17mm, potem si med tresenjem enostavno pozumiral in je IS nehal trest, kar bi znalo bit povezano z nečim takim, kot si opisal ti. Se mi je pa vsake toliko res pojavljal tudi ta error, da je napaka med lečo in bodyem, in sem moral pač enkrat ali večkrat ugasnit body, na novo našraufat lens gor, pa je delalo do naslednjič..


Skratka, to praviš, da ti je uredil možakar na Fotomehaniki? Jutri bom šel še enkrat tja, pa naj preveri samo objektiv.. Čeprav so dosedanje izkušnje z njimi slabe, nažalost.

hvala za pomoč!

lpj
 0   

tomaž demšar @tomaz1973 14. Nov 2010, 14:17

Moje izkušnje so bile vredu. Meni je zrihtal in sem zadovoljen.
Eni pač niso zadovoljni z fotomehaniko. Ker sem imel do sedaj samo to težavo ne morem govoriti da so slabi ali dobri.
Upam, da ti uspe zrihtat lečo tako da bo vredu delala, pa da ti popravijo tako kot morajo. Lahko pa je čisto ena mala banalna napaka, ki ni tako vidna.

Dobro zrihtaj, pa da vidimo kaj je pravzaprav bilo.

LP
 0   

Grega @Greegor 14. Nov 2010, 17:56

Err99 = pokvarjen zaklop
Err01 = slab stik kontaktov - odlepljeno vezje - pokvarjena zaslonka !

Imel na canon 40d err99 > pokvarjen zaklop
in na 17-85 err01 > pokvarjena zaslonka
 0   

Zelod @flambirana_oFca 14. Nov 2010, 18:26

Tudi, če bodo menjali IS, pričakuj, da bi utegnili biti še vedno zapleti. Cena je pa žal takšna, ja.
V tujini (Anglija npr.) je popravilo nekoliko ceneje - okrog 180 EUR z vsemi poštnimi stroški tja in nazaj. Pa še vedno obstaja bojazen, da česa ne bodo pravilno nastavili in bo potrebno objektiv še enkrat poslati na servis.
Jaz na 17-55 IS-a sploh ne uporabljam. Zelo redko (pri 10-ih slikah od 2000-ih mogoče ali pa še to ne). Opažam pa zadnje čase, da po daljšem slikanju s 17-55, aparat ne zazna kdaj je vertikalno ali horizontalno obrnjen, kar je prav tako indikator, da v objektivu utegne nekaj štekati. Očitno bo sčasoma prehod na FF in samo L objektive, neizogiben.
 0   

Jaka @aerox 14. Nov 2010, 19:39

Zaklop je bil pred prvim servisom prva verjetna napaka, nato se je ugotovilo, da je elektronika. Bil je mir do sedaj, ko se je spet začelo pojavljat. Bom ta teden še testiral z drugim objektivom, da vidim, če err99 povzroča moj objektiv ali je dejansko spet kaj z bodyem.

Glede IS sem pa tudi sam skeptičen, če je vredno investirat 200+eur v cca 700eur vreden objektiv. Bi skoraj raje ga 200eur ceneje prodal in vzel 17-40. Težava je samo v tem, da bi mi IS dejansko prav prišel, ker dosti fotkam brez fleša v slabih pogojih, kjer mi ful prav pride..

Skratka, eno samo razočaranje, s Sigmo (ki jo vsi kurcajo) pa pred tem nisem imel niti ene težave.. grr!
 0   

Zelod @flambirana_oFca 14. Nov 2010, 23:14

Jaz sem imel do sedaj Err 99 le z objektivom Tokina 12-24 (na 40D bodyju), za katerega se je kasneje izkazalo, da je odpovedala elektronika oziroma zaklop objektiva.

Ja, težko je reči ali se splača ali ne; to je predvsem stvar posameznika kako gleda na to.
Jaz npr. sem za popravilo te Tokine, odštel 150 EUR. Pa tudi ni veliko vredna, ampak sem sam pri sebi razčistil, da mi je zelo ok objektiv, s katerim sem naredil kar nekaj lepih fotk in dokler je delal, me ni nikoli pustil na cedilu. Oster, za to kar potrebujem, dovolj hiter, dokaj tih ipd. In sem ga pripravljen imeti v nedogled. Do menjave sistema ali morebitnega prehoda na FF.
Velika razlika je pa v tem, da moj objektiv ni sploh deloval, torej sem imel samo izbiro - vrčt v smeti, prodati za drobiš za rezervne dele ali pa ga popraviti. Tvoj pa deluje, le kar ga IS heca.

Hehe, jaz sem šel iz Tamrona 17-50 na Canona 17-55 zgolj zato, ker je Canon hitrejši pri ostrenju v slabih svetlobnih pogojih in, ker je tišji. To dvoje sem res pridobil, ostalega kar se pa tiče superiorne kvalitete optike ali bolj stabilnega delovanja pa niti ne. smile Da ne omenjam detajlov, kako mi Canon 17-55 z vklopljenim pre-beam žarkom na bliskavici, zgreši fokus.

Pros/cons.... vedno bilo in vedno bo. biggrin
 0   

Jaka @aerox 23. Nov 2010, 20:10

Evo, news update.

Stvar je taka, da je počil flex kabel, ki je povezan z IS sistemom. Najverjetneje je bil že napočen oz. je imel slab kontakt, zato je tudi IS začel v štartu zajebavat, dokler pač ni stvar počila.

Ker Canon samo flex kabla ne dobavlja, je potrebno menjat celoten sklop (ne vem česa), skratka 100eur strošek..

Na ebayu sem našel nadomestne flex kable, vendar se jih dobi več ali manj samo za 17-85, 28-105 in 18-55. Jutri vidim, če je slučajno kater izmed teh kompatibilen. Če ja, je to super, ker stvar stane 10USD, če ne gre pa zadeva v popravilo k štromarju.

Predvidevam, pa da je zaradi tega prihajalo tudi do Err99, ker je zgubljal stik..

Skratka, držte pesti, da se tole reši, pa da se mi tale objektiv dokončno ne zameri:)

lpj
 0   

Zelod @flambirana_oFca 23. Nov 2010, 21:01

Se bojim, da ne bo tako enostavno, saj sklepam, da ti je odpovedal kabel v t.i. tretji skupini/enoti, katera se zaradi kompleksnosti menja v celoti.
Ampak mogoče pa le zrihtaš. Upanje umre zadnje. grin
 0   

balli12 @balli12 9. Dec 2010, 18:09

flambirana_oFca je napisal/a:
Jaz sem imel do sedaj Err 99 le z objektivom Tokina 12-24 (na 40D bodyju), za katerega se je kasneje izkazalo, da je odpovedala elektronika oziroma zaklop objektiva.

Ja, težko je reči ali se splača ali ne; to je predvsem stvar posameznika kako gleda na to.
Jaz npr. sem za popravilo te Tokine, odštel 150 EUR. Pa tudi ni veliko vredna, ampak sem sam pri sebi razčistil, da mi je zelo ok objektiv, s katerim sem naredil kar nekaj lepih fotk in dokler je delal, me ni nikoli pustil na cedilu. Oster, za to kar potrebujem, dovolj hiter, dokaj tih ipd. In sem ga pripravljen imeti v nedogled. Do menjave sistema ali morebitnega prehoda na FF.
Velika razlika je pa v tem, da moj objektiv ni sploh deloval, torej sem imel samo izbiro - vrčt v smeti, prodati za drobiš za rezervne dele ali pa ga popraviti. Tvoj pa deluje, le kar ga IS heca.

Hehe, jaz sem šel iz Tamrona 17-50 na Canona 17-55 zgolj zato, ker je Canon hitrejši pri ostrenju v slabih svetlobnih pogojih in, ker je tišji. To dvoje sem res pridobil, ostalega kar se pa tiče superiorne kvalitete optike ali bolj stabilnega delovanja pa niti ne. smile Da ne omenjam detajlov, kako mi Canon 17-55 z vklopljenim pre-beam žarkom na bliskavici, zgreši fokus.

Pros/cons.... vedno bilo in vedno bo. biggrin


Lp


Sem čisto nov in bom kar tukaj prašal Vas!


Kater objektiv priporočaš, oziroma je ta 17-55 od Canona ok, Nameravam namreč za začetek kupiti 7d in nek tak objektiv.
Rad bi kot je že zgoraj omenjeno dobro kvaliteto, hitro ostrenje in ne preveč glasno zadevo?
 0   

Zelod @flambirana_oFca 5. Jan 2012, 20:23

No, še en update z moje strani, če bo kdo imel podoben primer in bo hotel takojšen odgovor na svojo težavo.
Moj objektiv Canon EF-S 17-55mm f2.8 IS USM je odpovedal. Težava "Err 01 Communications between the camera and lens is faulty. Clean the lens contacts." Težava se je pojavila, ko sem fotografiral na goriščnici večji od približno 23 mm. Od 17 do 23 mm je aparat fotografijo naredil, od 23mm pa do konca (55 mm) pa je sporočil napako Err 01. Vklop/izklop IS-a ali preklop AF/MF nista imela nobenega učinka. V 3A so ocenli strošek popravila 230 EUR. Menjava zaklopa, ki se s časoma in z veličino narejenih posnetkov - obrabi.
 0   

Iztok Hvala @chamouna 5. Jan 2012, 21:47

Zanimnivo... Skoraj identičen problem ima objektiv EF-S 17-85/4-5.6 IS USM. Ampak razlika je le v temu, da se tega objektiva ne izplača popraviti (150€ strošek), medtem ko se pa 17-55 deloma izplača. Iz tega razloga tudi ne kupim več EF-S objektiva!
 0   

uros00 @uros00 24. Mar 2012, 18:07

Če ti javi napako Err01 je po vsej vejretnosti flex kabel (ponavadi na blendi) počen zaradi zanimive izdelave canonovih inženirjev (beri narejeno da crkne). Skratka pogledaš na ebay za flex kabel, naročiš, dobiš poiščeš kakega štromarja z opremo (rabiš dober spajkalnik, pumpico za odstranjevanje cina in pa kvaliteten in tanek cin) ter zamenjaš. Nato še sestaviš in to je to.

LP
 0   

Robert Purkart @robert_purkart 1. Maj 2012, 19:35

Tukaj je opis malo drugačnih težav, ki so ravno tako posledica slabo izvedenih povezav med premičnimi deli objektiva.
Meni je danes odpovedal AF in se obnaša točno tako, kot je opisano pod odgovorom št. 12.
Ali kdo ve, koliko stane popravilo za EF-S 18-55 IS II? Saj nov objektiv ni ne vem kako drag, a da po letu ali dveh crkne tudi ta, potem bo zelo drag. Če kupim na bolhi, bo verjetno še slabša varianta.

http://nzgeek.org/topic/40536/canon-18-55-lens-auto-focus-not-working
Razlika med optimistom in pesimistom? Pesimist ima več informacij.
 0   

Marjan Sever @BaTeMaN 3. Maj 2012, 11:21

Men to ni čistno nič jasno. Err 01 je objektiv Err 99 zaslonka. Vredu. jaz imam ERR 99, zadnjič mi kolega da svoj 17-85 in vse dela.. jaz dam njemu svoj 17-55 in evo iz prve ERROR 99 tud na njegovem skoraj novem D60...

Imam 4 objektive. 2 fixa, dela BP in dva zooma, en žal ni doma... da bi testiral.. no fixa delata brez errorja... 17-55 pa dela na 17 skoraj 99% ko pa približam pa je error možnost kmalu 100%.

Kaj naj potem takem naredim, dam 17-55 na servis, al body.. al kaj.. ker mi NIČ VEČ NI JASNO.
[b:a9ede78dd1]Canon [/b:a9ede78dd1][Ixus 40, G3]


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati