0   

fearless @fearless 20. Nov 2010, 22:05

Pozdravljeni!

V nadaljevanju sledi zgodba in potem vprašanje, ali še komu pade kaj na pamet, da poiskusim.

Kupil sm 22'' zaslon Del 2209WA, od prej pa si lastim prenosnik 15.6'' Acer (Core2Duo, 2GB RAM, NVidia GeForce 8600M GT), Windows 7 64bit.
Dell ima vhode VGA in DVI, NVidia pa izhode VGA in HDMI. Željeno stanje: povezava računalnik - hdmi - dvi - zaslon, saj se s tem izognem analognemu signalu. A tu se misterij stoletja šele prične.

0. VGA-VGA deluje, vendar slika migeta (svetujejo naj priklopim z vklučeno baterijo (HP težave)).
1. Kupim kabel HDMI in pretvornik hdmi -> dvi. Priklopim in monitor gre v sleep mode, slike ni ne glede na to, kako močno telovadim po menijih. Naložim tudi najnovejše driverje za grafikuljo.
2. Kabel hdmi preverim na povezavi drug računalnik in druga televizija, deluje perfect.
3. kabel hdmi in konektor preverim pri povezavi drug računalnik in drug zaslon, perfect.
S tem sem eliminiral sum na kabel in konektor.

4. Pridobim (zahvala trgovini MeLOM, so šli zelo na roko) pretvornik hdmi -> dvi (2x 9pin, ne 24 v kosu kot navadno, ampak ona, ATI varianta). Preizkusim vse mogoče pozicije in na laptop->dell ne deluje.
5. Preizkusim laptop hdmi na drug zaslon in guess what, zadeva ne deluje kljub temu, da sem mesec, dva nazaj ad-hoc povezal televizijo preko hdmi vmesnika.
6. Preizkusim laptop hdmi in televizijo hdmi - zadeva ne deluje.
To daje misliti, da je zanič hdmi izhod iz grafe (serija 8600 ima kar nekaj "serijskih" napak 1 teden izven garancije (moj je star že slaba 3 leta). Okej, ker ima dell na dvi še nekaj bombončkov (dodatne funkcije aka sharpness), se odločim za naslednjo varianto.

7. preizkusim povezavo laptop - vga - pretvornik vga -> dvi - dell dvi, zadeva pade v sleep mode. Naj na tem mestu povem, da dell pravilno zazna, da je kabel priklopljen na delujoč računalnik, ker če se računalnik ugasne (ali izključi kabel), pravilno izpiše napako DVI cable not found.
8. Največji bombonček - drug računalnik dvi - dvi dell... ne me basat, zadeva pade v sleep mode. Sploh ga ni mogoče furat na DVI priključek.

9. Povežem VGA - VGA, pravilno priključim in voila, slika ne migeta več. Happy me, ampak unhappy me.


Epilog:

a) Trenutni zaključki so, da na laptopu ne deluje HDMI izhod (cena popravila bi bila verjetno ulala, razen če bi dobil rabljeno isto delujočo karto in bi jo zamenjal, kar me pa ne mika ravno).
b) Monitor se sploh ne pobere iz sleep moda, ko je priključen na dvi vhod.

Vprašanje za vas, kaj storiti (vem, da imam lahko povezano prek vga-vga, ampak nekoč bom takoalitako menjal leptop in bi rad imel tudi DVI možnost)??? Ali je še kaj, kar nisem poizkusil?

Vsi odgovori so dobrodošli, misterij pa ima še toliko ovite meglice, da bi lahko uspela tudi kakšna zanimiva fotografija grin

Hvala vsem, ki ste prebrali to krajšo prozo, in vsem, ki se boste opogumili podati mnenje, da vam nato povem, da sem to že preizkusil. biggrin

S spoštovanjem,
Matej M.
 0   

Klemen Blokar @kleb 21. Nov 2010, 01:32

Hm, jaz bi najprej v takem primeru uveljavljal garancijo za monitor - če se na različne vhodne signale na dviju vedno enako (ne)odzove, potem je to nekaj narobe z monitorjem. Ko se to zrihta, bi pa naprej gruntal...
 0   

fearless @fearless 26. Nov 2010, 17:32

pismo, ampak sreče pa nimam s tem dellom. Zdj mam drugega, novega, se mi pa zdi, da trpi za izgubo ostrine na skrajni desni (1/6 je mal neostrih). a to sploh velja za garancijo? Sj ubistvu me ne moti tolk hudo, se pa mal pozna.


EH, očitno ne. smile admin lahko briše. se oproščam.
 0   

Janez Ford @JanezFord 26. Nov 2010, 18:59

mogoc kot strel v prazno ampak vseno .... nekje dalec v pozabljenih kotickih spomina se mi zdi, da sem enkrat imel ene tezave z dellom prenosnikom in hdmi ouptutom vendar je zadeva "proradila" ko sem enableal tv-out v biosu od laptopa..... poglej malo tam not in seveda porocaj nazaj smile ...
 0   

fearless @fearless 26. Nov 2010, 19:49

zadeva deluje na Dvi-Dvi, na Vga-vga je pa rahlo megljeno. pričakovano glede na analogni signal. Mi je pa jako zanimivo, ker je na prejšnjem pa vga-vga delalo flawless. no ja, ne morš met vsega hahaha. hvala vsem za branje.

Hvala tudi modelom iz Velikega poka, ki so mi brez besed zamenjali ekran čez noč, in na mojo željo v drugi poslovalnici priklopili monitor in mi celo poslali sliko, da DVI port deluje. Pohvale res. Admin lahko zaklene.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati