0   

Aleš @lial 28. Nov 2010, 22:06

Žal, ne prav posebno 'dober'
Gre za objektiv, ki ima močno zaprto zaslonko, kar pa v nekoliko slabših pogojih bistveno oteži fotografiranje.
Če nisi natančen, bolje bi bilo zapisati - če si zadovoljen z vsakršno kvaliteto, potem morda celo je, sicer pa bo verjetno razočaranj več, kakor veselja.

Sicer pa - kakor pravijo: 'za malo denarja malo muzike'
 0   

Zelod @flambirana_oFca 28. Nov 2010, 22:14

Sem enakega mnenja kot predhodnik.
Čeprav kolikor sem videl nekaj fotografij z njim narejenih, bom rekel, da za tak denar ni spet tako grozno slab. Čeprav, če že razmišljaš v to smer, se rajši ozri za Samyang 500mm f6.3. Tega po tujih forumih že bolj "hvalijo".
http://www.foto-klik.si/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=40&category_id=15&option=com_virtuemart&Itemid=71&lang=sl

Drugače pa glede tega, ki ga imaš ogledanega, je veliko podatkov in primerov tukaj (stran prevedena iz poljščine):
http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=pl&u=http://canon-board.info/showthread.php%3Ft%3D48319&ei=kt6nS7vqBZKIswPBkamUDQ&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=8&ved=0CB8Q7gEwBzgK&prev=/search%3Fq%3DSamyang%2B500mm%2Bf/8%2BED%2BPreset%26start%3D10%26hl%3Den%26sa%3DN%26rlz%3D1B3GGGL_enUS339US339
 0   

Ratter @Ratter 29. Nov 2010, 08:41

In še ena dobra lastnot zrcalnih objektivov.Nimajo kromatske aberacije ker imajo zrcalo namesto leč:

http://foto-klik.si/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=40&category_id=15&option=com_virtuemart&Itemid=71&lang=sl&vmcchk=1&Itemid=71
 0   

Aleš @lial 29. Nov 2010, 09:25

Burgy ni spraševal o zrcalnem... če bi, bi mu takoj ponudil svojega za krepko nižjo ceno.
 0   

peter @burgy 29. Nov 2010, 14:16

Kakšnega bi mi ponudil za krepko nižjo ceno??Hvala za odgovore
 0   

Klemen Blokar @kleb 29. Nov 2010, 14:44

Hm, kromatske aberacije imajo sicer lahko znatno manj, ampak jaz še nisem videl izključno zrcalnega objektiva... vsi imajo vsaj kakšno lečo za popravljanje drugih optičnih napak in to pripelje s sabo tudi kromatsko aberacijo.

Če govorimo o teleskopih, potem je pa res, da obstajajo tudi samo zrcalni in res tam kromatske aberacije ni - so pa kake druge težave (ukrivljenost goriščne ravnine, koma, ...).
 0   

Aleš @lial 29. Nov 2010, 16:26

@burgy: Zrcalnega Samyanga 500/6.3 za 100€, vendar le z možnostjo bajoneta za Canon ali Sony/Minolta. Če imaš Nikon-a ali kaj drugega, te bi T2 stal dodatnih 11€ pri firmi, ki si jo linkal.
@kleb: ker me je pripomba o odsotnosti CA-ja pri zrcalnih malce 'zbodla', sem že dopoldan preskusil zgoraj omenjenega Samyanga v današnjih pogojih in CA-ja res ni niti za vzorec.
Sistem nekaj leč na zadnji strani pa je tudi pri teh zrcalnih, razumljivo.
 0   

Ratter @Ratter 29. Nov 2010, 16:44

Saj sem rekel,da zrcalni nimajo kromatske aberacije.
Kolikor je meni znano,je sploh nimajo.
 0   

peter @burgy 29. Nov 2010, 17:00

Nikona imam
 0   

Klemen Blokar @kleb 29. Nov 2010, 17:28

Hm, lial, na testni fotografiji golobov z Ratterjevega linka jaz na levem golobu, ki kljuva kruh, vidim "purple fringing", ki je ena sorta kromatske aberacije:

http://foto-klik.si/images/stories/testiobjektivov/500mmf8edCanoneos7d/testna6.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Purple_fringing

Jaz verjamem, da ima objektiv za to ceno zelo malo kromatske aberacije, lahko da na sredini polja celo neopazno malo. Ampak da je pa povsem brez, pa ne verjamem - ker vsak sistem leč pridela barvno napako, popravljanje slednje pa je po navadi izjemno drago (apokromati, superakromati in podobne zadeve so ponavadi drage zadeve), pa še to ne odpravi povsem problema. Ko gre svetloba enkrat skozi mejo dveh optično različnih sredstev, ne bo nikoli več, kar je bila. smile

Saj možno, da za koga preveč dlakocepim, ampak kot astronom imam opravka s tem, kako optične naprave zmaličijo sliko točke (point spread function) in sem precej občutljiv na take optične napake... Moja domneva je, da ta Samyang izriše zvezde na robu polja z veselo vijoličnimi kolobarji (poleg kake druge napake). Če mi pokažeš nasprotno, me zna zadevica precej navdušiti in bi postal mogoče celo kandidat za odkup. smile

Aja, pa poleg zadnje skupine leč ima verjetno objektiv spredaj še Schmidtovo korekcijsko ploščo in morda celo še kako lečo pred sekundarnim zrcalom... ?
 0   

Aleš @lial 29. Nov 2010, 17:52

Hja, kleb, verjamem da veš kaj govoriš (pišeš) in pri tistem golobu je res nekaj malega barve.
Kako je sestavljen objektiv? Nimam pojma! Verjetno je še kakšna leča kje.
Kupil sem ga izključno zaradi primerjalnega testa (stave) in računal, da ga bom takoj prodal. Vendar je nekako ostal doma. Če te zanimajo posnetki, ki sem jih naredil marca, so TUKAJ
 0   

Ratter @Ratter 29. Nov 2010, 18:10

kleb imaš prav.Na levem golobu se res vidi na kljunu in na krilu nekaj aberacije.
Se opravičujem,da širim krivo vero tukaj.
Vem,da sem pred leti slišal za te ruske zrcalne objektive in da naj sploh ne bi imeli aberacije.
Očitno je nekaj vseeno imajo.Glede na to,da imajo manj leč in vmes zrcala pa bi naj aberacija bila manjša.
 0   

Aleš @lial 29. Nov 2010, 18:16

Zrcalni objektivi niso nujno ruski (BTW moj MC 3M-5CA ima tudi kromatiko).
Samyang pa je made in Korea...

In še enkrat - objektiv, za katerega je spraševal burgy NI zrcalni. Gre za enostavno verzijo fiksnega 500mm objektiva z majhno vstopno lečo, milimetre pa pridobi na račun večje dolžine.
Sem ga imel v rokah, vendar le to.
Mi je zadoščalo.
 0   

misfits @misfits 29. Nov 2010, 18:27

kleb je napisal/a:
Hm, lial, na testni fotografiji golobov z Ratterjevega linka jaz na levem golobu, ki kljuva kruh, vidim "purple fringing", ki je ena sorta kromatske aberacije:

http://foto-klik.si/images/stories/testiobjektivov/500mmf8edCanoneos7d/testna6.jpg


ta slika ni z zrcalnim objektivom, samo tiste spodnje 3 so.
 0   
 0   

Aleš @lial 29. Nov 2010, 18:48

misfits je napisal/a:
kleb je napisal/a:
Hm, lial, na testni fotografiji golobov z Ratterjevega linka jaz na levem golobu, ki kljuva kruh, vidim "purple fringing", ki je ena sorta kromatske aberacije:
http://foto-klik.si/images/stories/testiobjektivov/500mmf8edCanoneos7d/testna6.jpg

ta slika ni z zrcalnim objektivom, samo tiste spodnje 3 so.


hehe, sem šel šele sedaj pogledat - res je, ni CA-ja bigeek
In na mojih posnetki tudi ne - ergo Ratter ima prav! grin

Konec dober - vse dobro.
 0   

Ratter @Ratter 29. Nov 2010, 19:37

Aleluja
 0   

Klemen Blokar @kleb 30. Nov 2010, 10:19

Uf, pa res so testne slike za obadva objektiva tam. Na ta zadnjih treh se tudi na bokehu vidi centralno obstrukcijo, ja. Moja napaka.

Sicer je pa dejstvo, da v optičnih sistemih iz samih zrcal kromatske aberacije ni. Če vključimo v sistem leče, pa takoj dobimo nekaj kromatskih aberacij, koliko, je pa odvisno od kakovosti optičnega sistema, načeloma pa več, čim bolj so leče ukrivljene...

Jaz sicer kot pipetkar (nuja za astronoma, kaj hočemo) tudi na sliki veverice (tam kjer je za repom bel oblak) in goloba (na odbleskih in beli lisi na kljunu ter pod krilom) vidim sledi kromatske aberacije... ampak je težko reči, ker so slike s precej nekontrastnim kadrom (enako velja za lialove testne posnetke, da nimajo nekih silnih kontrastov). Za oceno kromatskih aberacij so kontrastni robovi črno-belo nuja... No, vsekakor je situacija bistveno boljša na tem zrcalnem objektivu, kot na navadnem - edino bokeh je pri zrcalnih objektivih pač res čuden, samo to astronoma spet ne skrbi. smile

Lial, še vedno me zanima kakšna slika zvezde s tem objektivom... Ko (če) bomo spet imeli kaj lepega vremena, bi se priporočil za kak posnetek.
 0   

Aleš @lial 30. Nov 2010, 11:56

kleb je napisal/a:
Lial, še vedno me zanima kakšna slika zvezde s tem objektivom... Ko (če) bomo spet imeli kaj lepega vremena, bi se priporočil za kak posnetek.

Seveda, ni problema!
Pa še eno razmišljanje o CA: možno je, da ga ima tudi ta objektiv, vendar na robovih. Pri posnetkih z APS-C aparati pa tega ni videti.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati