0   

tiag @tiag 7. Dec 2010, 12:20

Živjo! Zanima me, kje si lahko nabavim pumpico za čiščenje senzorja? ker vsakič nosit na čiščenje zna bit drago confused ... Hvala za pomoč,lp
 0   

Zelod @flambirana_oFca 7. Dec 2010, 12:45

Ni pumpica ampak puhalka grin
Ne smem delati reklame, zato boš največ informacij našel tukaj:
http://www.google.si/#sclient=psy&hl=sl&q=puhalka&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&pbx=1&fp=f9df589ebdf83f04

Sicer pa naj dodam, da s puhalko odpihneš le prah in delce, ki se ne prilepijo bodisi na senzor ali ogledalo.
Ko je umazanija enkrat "zapečena" na senzor, pomaga samo še mokro čiščenje.
 0   

tiag @tiag 7. Dec 2010, 13:41

hvala za odg. Ravno sem sicer dala fotič spucat profesionalcem grin ker se je že kr neki svinjarije nabral... torej je pumpica/puhalka bol za sprotno vzdrževanje, kej več pa ne... za mokro čišćenje pa ne morm in ne morm zbrat poguma bigeek aja, pa še neki - zdej mam senzor sicer ščiščen, na slikah ni videt nobenih pack ipd., še zmeri pa vidim eno smetko, ko pogledam na enobravno površino skozi fotič - kje je ta smetka, ker me moti... očitno na objektivu in senzorju ne, ker je na slikah ne opazim...
Hvala, lp
 0   

Martini456 @Martini456 7. Dec 2010, 14:08

Možnost je da je tudi na medlici zato se ne opazi na fotkah ampak v iskalu...
 0   

tiag @tiag 7. Dec 2010, 14:22

hvala za odgovor. sicer je moteče, sam kokr vem je menjava kr draga...no, sej najpomembnej mi je, da se ne vidi na slikah... al je kaka varianta, da sama očistim to smetko iz medlice? kako je sploh prišla notr?
hvala,lp
 0   

Martini456 @Martini456 7. Dec 2010, 14:33

Sam imam tudi ta problem pr moji 40D in sem slišal da obstajajo take metlce al nekaj takega prov posebej za čiščenje medlice...bi prosil kakega profija da malo obrazloži...?
 1   

Zelod @flambirana_oFca 7. Dec 2010, 15:23

Jaz se ne smatram na profija, lahko pa povem, da odkar imam dva 40D, ju redno razstavljam na prafaktorje in pucam tako medlico, filter nad njo in pentaprizmo kakor tudi senzor (suho in mokro čiščenje). biggrin
Zaenkrat vse uspešno in brez česarkoli polomljenega.

Jaz čiščenje medlice izvajam na sila preprost ampak učinkovit način;
Najprej temeljito spiham zgornji notranji del 40D, seveda obrnjen v smeri "na glavo", da kar odleti, odleti dol v smeri sile teže. Potem odprem vratca za medlico, medlico s pinceto zagrabim za tisti jeziček na njej in jo previdno vzamem ven in odlagam samo na čisto krpico iz mikrovlaken.
Potem še enkrat spiham stekelce oziroma protiprašni filter nad medlico. Naj povem, da sem sprva to steklo jemal ven in se trudil tudi s pucanjem le-tega, vendar zaman. Kakor ga vstaviš nazaj noter in medlico pritisneš nanj, je spet kmalu umazan. No, torej, ko spiham protiprašni filter, nekaj časa pustim aparat, obrnjen na glavo, da prah odleti ven. Aparat položim na mizo in obvezno privijem nanj pokrov. Ta čas kar s prsti (ponavadi si nadenem latex rokavice) primem medlico na vogalih in jo s puhalko spiham kolikor se da. Medlice se na njeni površini ne dotikam z ničemer. Še najmanj pa s konico puhalke (en nežen dotik in je "konec" z njo, saj bo dobila permamentno razo).
Po je medlica spihana, pa nanjo na obe strani previdno nalepim Scotch Magic lepilni trak. Previdno je mišljeno tako, da je celotna površina prelepljena, ni vmes zračnih mehurčkov in sploh kar je najpomembneje, lepilni trak prime tudi v kotih medlice, saj je tam ponavadi največ umazanije. To, da prime po kotih pa si pomagam tako, da po traku podrgnem s posebnim pripomočkom, ki sem si ga izdelal za ta namen - izolirana sponka za papir, ki ima na koncu sprimljeno termoskrčljivo gumijasto cev. Ni nobene bojazni, da bi s to pripravo uničil medlico, saj je žica še vedno precej daleč od same gumijaste konice, konica je pa toliko mehka in brez ostrih robov, da ne spiše medlice. Žica v njej mi pa še vedno omogoča dobro vodenje pripomočka in tudi pritisk z njim.
In, ko je lepilni trak dodobra prijel vse kotičke medlice, ga enostavno previdno in počasi odstranim z obeh strani, medlico pa držim ta čas za stranici (obvezno v rokavicah (če so nove, prej smukec sperem z njih).
Aparat postavim pokončno na mizo, odvijem pokrov, medlico primem s pinceto in jo počasi in previdno vstavim nazaj na svoje mesto, zaprem "loputo", da se medlica "usede".
Pogledam skozi okular in vidni prostor mora biti čist. S to metodo mi ga uspe popolnoma sčistiti, da ni nikakršnih smetk. Sicer pa se smetke pri redni menjavi objektivov sploh na kakšnih koncertih ali drugih dogodkih, spet rade prikažejo. Dokler niso velikosti mušice - jih spregledam in se ne obremenjujem z njimi. biggrin

Dokler glede mokrega čiščenja senzorja, resnično ne morem reči drugega kot to, da je v dSLR-u najlažje in najhitreje očistiti senzor.
Vse ostalo (tudi postopek opisan zgoraj) je bolj rizično, dolgotrajno in z več pripravami.
Zahvala: Martini456
 0   

tiag @tiag 7. Dec 2010, 15:46

Hvala za izčrpen odgovor! bo treba poskusit smile Ali drugače (če mi ne bo šlo)to lahko zaneseš v npr. fotomehaniko in ti zrihtajo tud tam, ne? Za senzor sem pa prebrala že ogromno različnih podatkov - od tega, da je ful občutljivo ga čistit in rizično pa do tega, da ni panike... bom naslednjič poskusila sama smile
Hvala še enkrat, lp
 0   

Zelod @flambirana_oFca 7. Dec 2010, 16:21

Ačih! Se opravičujem, imam alergijo na Fotomehaniko. biggrin biggrin biggrin
Moral bi dodati še drobni tisk v stilu "opisan postopek je zgolj informativne narave, izvajan s strani osebe, ki se spozna na fino tehniko in servisiranje elektro/mehanskih in optičnih sklopov in avtor prispevka na odgovarja za morebitno nastalo škodo, ki si jo utegnete povzročiti". smile
Ja, ni za kaj. Postopek sem napisal bolj tako površno iz glave, ampak sem zajel nek celoten oris kako jaz to počnem. Seveda je dobro pred tem posegom imeti zelo mirne živce, ne paničarit, ne hiteti, si urediti delovno površino (sam naprimer spraznim pisalno mizo, pogrnem čeznjo bel prt ali rjuho in pričnem z delom). Moje pravilo pri tovrstnem čiščenju/razstavljanju/sestavljanju: trikrat preveri, šele potem naredi. Ko pa kaj zafrkneš, uporabi najprej najblažjo metodo in, če ta ne uspe, se pomikaj k bolj agresivni metodi. Če uničiš medlico, ne bo konca sveta, saj nova stane cca. 20 EUR iz tujine.
Če pa uničiš kakšno ogledalo, senzor... ja, jejhata.... potem pa bodi pripravljena živeti s posledicami in zelo dragim popravilom. smile
Vsekakor pa srečno in uspešno!
 0   

Aleš @lial 7. Dec 2010, 16:47

@flambirana_oFca: čestitke za natančen opis ! thumbsup thumbsup

P.S.: pa ti pri teh spretnosti sploh potrebuješ FM? grin
 0   

tiag @tiag 7. Dec 2010, 16:55

Ko se spravim čistit, te še sigurno kontaktiram smile za podrobnosti smile fotomehanika tud mene ne spravla v dobro voljo - a obstaja kej bolšga v lj za fotič v popravilo/čiščenje nest???
lp
 0   

Zelod @flambirana_oFca 7. Dec 2010, 17:36

lial je napisal/a:
@flambirana_oFca: čestitke za natančen opis ! thumbsup thumbsup
P.S.: pa ti pri teh spretnosti sploh potrebuješ FM? grin


Hvala! Danes sem nekoliko raztresen in me izdaja malo morje pravopisnih napak za kar se opravičujem, ampak postopek garantiram, da je takšen kot ga kar ciklusno (cca. vsaka dva meseca) izvajam. Sem že razmišljal o tem, da bi naredil slikovni PDF kako se očisti medlico in ogledala ter senzor (in tudi svetobni jašek, kar je zelo pomembno), vendar žal hudega pomena nima, saj je 40D že precej "iz mode" in se bodo potem imetniki drugih modelov ali sploh Nikon sistema spet lovili kaj pa kako.
O ja... FM sem pa žal potreboval (zelo pomembna uporaba preteklika smile ).

@tiag seveda, če karkoli ne bo šlo, vprašaj tukaj gor. Seveda to ni moja tema in bo pomagal kdorkoli kolikor pač ve in zna. Ja, v Ljubljani obstaja npr. Foto Beseničar in pa 3A Foto-Video.
 0   

abo01 @abo01 7. Dec 2010, 17:36

Dober opis, zna priti prav, čeprav nisem čistil senzorja že ... dve leti, se zanašam na protiprašni sistem. BTW, sem pa najprej prebrap Pumpica za čiščenje noska (mi gre na otročje, ja).
 0   

Martini456 @Martini456 7. Dec 2010, 17:40

Za PDF bi vsekakor bil zelo vesel, verjetno med xxD verzijami ni veliko razlike in bi vsem prav prišlo...
Lp
 0   

Klemen Blokar @kleb 7. Dec 2010, 20:14

Glede čiščenja senzorja je tako: na svojem EOS 350D sem šel pred kakim mesecem v menjavo filtra pred senzorjem, ker sem želel aparat predelati za astronomsko rabo. Ker bi strokovna menjava filtra stala približno toliko, kot je aparat vreden na trgu, smo se s kolegi odločili, da menjavo izvedemo sami - na netu so že razna navodila, celo video posnetki na youtubu.

Projekt smo zastavili tako kot je napisal flambirana_oFca - trikrat premisli in si oglej, šele potem naredi. To zna pri takem delu koristit.

In še en zaključek akcije je tale: čistit steklene površine je lahko hudo zafrknjena reč, če jih hočeš imeti res čiste. Ampak če pri čiščenju človek ni grob, pa tudi nimaš česa zafrknit - lahko samo slabo očistiš, uničiti nimaš česa. Zavedati se je treba, da to, čemur se reče "čiščenje senzorja", je v resnici čiščenje filtra pred senzorjem. To pa kar naenkrat ni več tako blazno občutljiva reč; dokler delaš z mehkimi zadevami in z neagresivnimi čistili, škode skoraj ne more biti...


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati