0   

Dualis @Dualis 13. Dec 2010, 08:24

Lep pozdrav !

Zanima me kako je s pravno ureditvijo oz. ali potrebujem pisno dovoljenje za objavo fotografij v primeru slikanja na prireditvah. Če vzamemo primer, da fotografiram prireditev ali dogodek in na slikah se pojavijo obiskovalci in predstavniki organizatorja prireditve. Na slikah so osebe v skupinah in tudi posamezno. Te slike bi potem rad objavil v spletu. Ali od teh oseb potrebujem pisno dovoljenje ali ne ?

Hvala za vaše odgovore !
 0   

Zelod @flambirana_oFca 13. Dec 2010, 08:47

Ne potrebuješ dovoljenja.
Na javnih dogodkih, če ni s hišnim redom oziroma posebej napisanimi pravili drugače določeno, je dovoljeno znotraj prireditvenega prostora fotografirati kogarkoli želiš in te slike lahko objavljaš na spletu.
Vsi nekoliko večji dogodki pri nas kot je npr. Rock Otočec, Schengenfest, Metal Camp ipd. (če vzamem strogo glasbene dogodke), imajo ponavadi že na samem vhodu opozorila oziroma hišni red, kjer je zajet tudi tekst v stilu "organizator ter mediji si pridržujejo pravico objave foto in video materiala v propagandne namene...."
Čeprav... meni osebno tak zakon, čeprav tudi fotografiram na tovrstnih dogodkih, ni preveč všeč, ker potem vidiš raznorazne paparace wannabe z minimalno osebne morale, kako fotografirajo vsevprek in brez dovoljenja ali celo zalezujejo razgaljene obiskovalke, skrajno pijan folk... in to seveda z veseljem objavljajo na spletu, v medijih ipd. Meni osebno to ni in fotografiram izključno z vednostjo fotografiranih ter jih opozorim kje se utegne njihova fotografija pojaviti.
 0   

Dualis @Dualis 13. Dec 2010, 08:56

Hvala za hiter odgovor !

Kaj pa če gre za prireditev, ki jo organizira državni organ v dolčenem prostoru z zelo omejenim številom obiskovalcev ?

Res hvala za pomoč !
 0   

Tomislav @tomaz_urh 13. Dec 2010, 13:38

če ni določeno drugače, lahko tudi državni organ.
lp
 0   

Žiga @thunder_road 13. Dec 2010, 13:44

Yep, lahko pa pride do komplikacije, če slučajno preveč slikaš varnostno službo. V tem primeru pa sem moral jaz enkrat že pobrisat enega, sicer drugače čisto simpatičnega in prijaznega gospoda, odgovornega za varnost visoke uradne osebe, pred nekim dogodkom.
Pravilnik portala: [url]https://www.slo-foto.net/legal-pravila.html[/url]
 0   

Marko @Marky 13. Dec 2010, 14:35

Je pa baje, če slikaš eno ali dve osebi, potrebuješ njuno dovoljenje za objavo, če pa je na sliki več oseb, pa le to ni potrebno, saj je kot skupina (koliko mi je pač znano).
Če pa je na sliki javna/znana osebnost pa baje da tudi ni potrebno dovoljenje le te osebe, saj je oseba javna/znana in s tem že dovoljuje slikanje in pisanje o njej.

Če se motim, me prosim popravite.. hehe smile
 0   

ogabe @ogabe 13. Dec 2010, 15:59

Za editorial use ne rabis nobenega dovoljenja... tudi ce je na sliki ena sama oseba (so pa druge "omejitve"). Za komercialno uporabo pa rabis... tudi ce jih je gor 1000.
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati