0   

sfaljk @sfaljk 13. Dec 2010, 22:12

Pozdravljeni.

Sem nov na forumu in imam vprašanje glede kompaktnih digitalcev. Moj prvi in edini digitalni fotič do sedaj je bil Canon A75 (ja mel sem ga 6 let), kateri je svoje odškljocal. Popravljat ga ne bom dajal, ker imam občutek, da bi cena popravila nekajkrat presegla ceno vrednosti fotiča. Se pa zanimam za nakup novega kompaktnega digitalca, katerega imam namen uporabljat za razne rojstne dneve, izlete, ... Nisem nek napreden uporabnik in bom uporabljal predvsem funkcijo Auto. Glede tega me zanima, kaj naj sedaj kupim. Pogoji so sledeči. Naj bo čim cenejši (cca. 100 EUR), naj dela dobre fotke v Auto načinu (oziroma kolikor je to na omenjeno ceno sploh mogoče) oziroma naj ne dela slabših fotk kakor jih je delal A75. Pri A75 se mi je zdela največja pomankljivost, da je rabil predolg časa, da je sliko izostril ter jo nato zajel (v Auto načinu).

Prosim če mi svetujete pri nakupu.

P.S. Aja pa ne me napast in mi govort, da naj si preiščem forum in poguglam zadevo, ker sem to naredil in sem v poplavi informacij še bolj zmeden. Na fotografijo se ne spoznam in se nimam namena resno ukvarjat z njo. In vse kar hočem je nov fotoaparat, ki bi bil pripravljen delat vsaj take slike kot jih je prejšnji A75. (Razen če nism postavu prenizko ceno).

Še enkrat hvala.
 0   

Aleš @lial 14. Dec 2010, 09:54

Vidim, da si enako vprašanje postavil kar na nekaj forumov, kar ni nič narobe - nasprotno, možnosti za kakšen konkreten nasvet so večje.

Torej: A75 je (bil) dober aparat in je 'delal' všečne fotografije. Aparat, ki bi bil nov in bi prav tako 'delal' lepe posnetke pa verjetno danes za 100€ ne boš našel. To je seveda odvisno tudi od tvoje zahtevnosti, oziroma pogleda na to kaj je dobro in kaj ne.
- aparati, ki jih je vredno poiskati so firme Panasonic, Casio in Samsung, ki so trenutno vodilni v tem, kompaktnem razredu. In največkrat prav pri njih najdeš tisto enostavno všečnost, ko ne razmišljaš o tehniki, ampak le stisneš prožilo.
- naj te ne zavede reklamiranje o pikslih! vse kar je preko 8Mp, bo ali enako ali pa celo slabše od teh 8Mp
- podatek o širokem kotu naj bo čim manjši, recimo 26 ali 28mm, preko 30 je že 'ozko'
- zoom med 4 in 6x je za takšno uporabo idealen, ultra-zoomi (15x in več) sos icer vabljivi, pa vendar se na koncu izkaže, da za preprosto uporabo - neuporabni.
- polnilni baterijski vložek bo držal dlje časa, kakor A, vendar je potem dobro imeti vsaj dva

Na koncu še v razmislek: rabljen aparat v garanciji ?

LP


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati