0   

urber @urber 15. Dec 2010, 22:05

Pozdravljeni !

Sem nov med DSLR uporabniki in za svoj hobi uporabljam 6 mesecev starega Nikon-a D5000. Na slikah sem opazil rdečo pikico in sumim, da gre za mrtvi pixel. Zanimivo je da se mi pri kratki časih vidi kot rdeča pikica, pri dolgih časih osvetlitve in pri dolgi goriščnici pa kot modra svetla točka. Zanima me ali so ti mrtvi pixli pogost pojav in kako se jih znebiti, saj ko enkrat veš, da obstaja ga iščeš in vidiš na vsaki sliki sad
Ali je to okvara, ki jo odpravijo na servisu oz. ali lahko uveljavljam garancijo ?

Hvala !
 0   

Miha @cedo 15. Dec 2010, 22:09

Ja, lahko uveljavljaš garancijo. Na mojem D40 se je nekoč pojavila cela vrstica (rdečih) mrtvih pixlov. Popravili so pri Beseničarju.
Photography, the word itself: Photography or the application of the Chemical rays of light to the purpose of pictorial representation. Sir John. F. W. Herschel, 14 March 1839.
 0   

Gregor Gomboc @George 15. Dec 2010, 23:28

Ima ga tudi moj apat kupljen za več kot 2000€.
In kaj potem?
Dajte se malo skulirat in ne komplicirat dobesedno za vsako pikico.
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 16. Dec 2010, 08:10

@George - ko si izdelek kupil si pričakoval, da je brezhiben. V garancijskem roku je tudi zagotovljeno, da bo brezhibno deloval. Če ne lahko uveljavljaš to garancijo in si upravičen do popravila. Če se to zgodi izven garancijskega roka in se ugotovi, da je tovarniška napaka si prav tako upravičen do popravila. Ti si kupil izdelek zato, da deluje in ne zato, da delno deluje. Potrošniki imamo določene pravice - kaj je narobe s tem, da jih uveljavljamo?
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

Gregor Gomboc @George 16. Dec 2010, 08:47

Ne gre za delovanje ali samo "delno" delovanje.
Gre za pikolovstvo. Nihče od tistih, ki se z fotografijo preživljajo in za opremo plačajo 5-mestne zneske se za takšno "napako" nebi zmenil.

Seveda pa je za amaterja, ki za aparat odšteje 450€ takšen pixel zadeva na življenje in smrt, saj takšnih fotk jasno sploh ni mogoče razviti in komu pokazati. Ker bi fotke izgubile pomen, saj bi pixel (ki se ga nafotki nebi videlo) vlekel preveč pozornosti.

In seveda je treba aparat takoj na servis nesti. In kaj potem naredi serviser, sit kupcev ki komplicirajo zaradi nepomembnosti in mislijo da so z nakupom postali njegovi gospodarji, dobi na mizo objektiv z resnično hibo? Odloži ga za tri tedne na polico, preden najde zanj čas. In še nato ga zaradi časovne stiske najverjetneje na hitro in površno odpravi.

Tisti en pixel se IRL NIKOLI ne opazi. Razen seveda če si ga v 100% pogledu vedno znova ogleduješ.
 0   

Klemen Blokar @kleb 16. Dec 2010, 08:59

Hm. S kakšnimi nastavitvami si fotografiral? Namreč pri dolgih ekspozicijah je pojav vročih pikslov povsem običajen. Sem šel enkrat preiskovat in sem ugotovil, da je na mojem EOS350D kakih 5% pikslov takih, da pri daljših ekspozicijah (recimo pol minute) svetijo modro, rdeče ali zeleno - bolj ali manj tako, kot izgleda na tvojem posnetku. V takih pogojih fotografiranja je pojav svetlih pikslov običajen. Pri ekspozicijskih časih pod sekundo pa bi moralo biti takih pikslov bistveno manj ali celo nič... Ne vem pa, kdaj je stvar zrela za reklamacijo.
 0   

urosm @urosm 16. Dec 2010, 11:17

Za začetek se je treba odločit, ali gre za vročo piko (hot pixel) ali mrtvo piko (dead pixel).

Vroča se na sliki pojavi kot rdeča, in je čisto normalen pojav pri visokem ISO ali dolgih časih. Mrtva pika pa je vedno črna.

Vročih se ne da odpravit, mrtvih pa se ne da popravit.
 0   

martin @mart911 16. Dec 2010, 16:40

No obstajo še zataknjeni piksli(kukr so mi razložil na servisu) te pa so konstantne barve, če je sam en se zadevo na servisu dost simpl reš saj piksl izklopijo in programsko nastavjo da prevzame barvo sosednjega.
Tko da je moj nasvet nes na servis. Če je pa nekaterim tak efekt na fotografiji všeč pol nej ga pa majo, zame pa je moteče če se ga vidi na fotografiji(tut če je na zaslonu in pri neki povečavi-konec koncev naj bi bil aparat uporaben tudi za to)
 0   

urber @urber 16. Dec 2010, 17:21

Pozdravljeni !

Nisem imel namena povzročati negodovanje sem pač vprašal, ker sem opazil to zadevo. Kljub vsemu mislim, da ni nič narobe, če se to garancijsko odpravi. Menim tudi, da če bi bili mrtvi pixli nekaj normalnega potem tudi tega ne bi odpravljali v garancijskem roku.
Zanimivo je da se mi pri kratkih časih pojavlja rdeča pika. Ta modra na sliki pa nastane ko je bil čas nastavljen na 10 sek. Nista pa na istem mestu.
Malo bom še počakal (da ne bo serviser zaradi mene preveč zaseden) saj je aparat še 6 mesev v garanciji in če se še kakšen pojavi bom aparat prepustil v roke serviserju.

Hvala za vaša mnenja !
 0   

PrimozS @PrimozS 16. Dec 2010, 18:05

S ta rdečim, ki se pojavlja ob kratkih (in ne dolgih) časih, imam tudi jaz izkušnje - sem tudi na tem, da nesem ob priliki remapirat - predvsem zato, ker je skoraj v sredini in ker JE viden. In NE, ne da se mi ga ročno klonirat pri vsaki fotki. Saj nisem suženj svojega aparata.

Aja, point - pri kratkih časih se pa baje vidi zato, ker ga pri času daljšem od 1/4 odpravlja nek Nikonov algoritem. Skratka - neke vrste ironija. Algoritem je spisan tako, da začne popravljat hot pixle šele pri daljših časih ... nič pa ne moreš naredit pri kratkih časih (ko moraš v slabi svetlobi pač navit ISO u višine) .... sad


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati