0   

Bananko @Bananko 23. Dec 2010, 22:04

Živjo!

Ne morem se odločit kateri fotoaparat naj kupim v rangu +/-200€

V ogledu imam http://www.mimovrste.com/artikel/1730371628/digitalni-fotoaparat-kodak-z981-crn
KODAK Z981 . tale mi je všeč zarad velikega optičnega zooma.

Potem je pa še http://www.pixmania.si/si/uk/5004339/art/fuji/finepix-s2500hd.html?itag=6051
Fuji FINEPIX S2500HD. Majn zooma, pa kokr berm po forumu/ih je kvalitnejša izbira FUJI. vendar ma pa samo 18x zooma.

Ima kdo mogoče izkušnje z navedenima? Cena Kodaka za 28x zooma je tud smešna? dela slabe slike al kako?

Mogoče kakšen drugi nasvet?

Vnaprej hvala za odgovore!

LP
 0   

Bananko @Bananko 24. Dec 2010, 09:47

dead forum! dejte mau življenja od sebe! kaj vas je pobralu?

gledal sem tudi super ponudbo na pixmniji NIKON p100 + torba + 4 gb kartica za 300€. poštnina pride 9.99€.

pa še z doplačilom 50€ ti dajo 5 let garancije.

Kako je kaj z uveljavljnjem garancije v tujih trgovinah kot je pixmnia?
 0   

poZdravcek @poZdravcek 24. Dec 2010, 09:49

Preberi primerjalni test na http://www.dpreview.com/reviews/Q110superzoomgroup/
 0   

Bananko @Bananko 25. Dec 2010, 11:48

EVo iskreno rečeno, prebral sem toliko reviewov in vsega, da sm čist zbrklan.

Iz super zoom camere sem prešel na DSLR biggrin kokr pravijo da slike na super zoomih glih niso popolne kokr sm pričakoval, sem prešel na low end dslr. zdj me zanima kaj se mi bolj splača?

preveč denarja tudi nočem vršti za začetek moje fotografske sezone ker sem še amater ki se želi učiti.

Zdaj bi vsa resno prosil za končno mnenje med OLYMPUS e-450 http://www.pixmania.si/si/uk/3037798/art/olympus/e-450-14-42mm-lens-40-150.html ter Sony dslr -a290L http://www.pixmania.si/si/uk/6105525/art/sony/alpha-dslr-a290l-18-55-mm.html

Zdaj za olympusa sem prebral da nima image stabilizatorja, kar zna bit v nekaterih situacijah problem (brez stojala).
vendar pri olympusu dobim dve leče s katerimi bi lahko širil svoje obzorje fotografstva smile ali igra ta stabilizator veliko vlogo?

Zdaj sony naj bi imel image stabilizator, vendar z samo eno lečo.

zdaj v praksi je kakšna večja razlika med tema dvema aparatoma, in če ne bom nič zgrešil če bom izbral enega od teh dveh?

Hvala za odgovore!

LP
 0   

Bananko @Bananko 25. Dec 2010, 12:29

Me samo zanima če je ta forum dead? kr vidm da nikjer noben nč ne piše...
 0   

Aleš @lial 25. Dec 2010, 12:48

Izbral si si bolj 'mrtev' dan za odgovore, pa tudi tvoja vprašanja so takšna, da je tu malo ljudi, ki bi lahko kaj zapisali po svojih izkušnjah.
Glede primerjave Olympus - Sony:
Olympusa ne poznam, vem le, da ima manjše tipalo in da je dokupovanje objektivov lahko draga zadeva. Stabilizacija v ohišju, ki jo ima Sony pa ti v veliki meri pomaga k 'nestresnim' posnetkom, to pomeni da bo manj možnosti za rahlo premaknjene fotke.
Odločitev za enega ali drugega je tvoja odločitev, nobeden od njiju ne bo naredil posnetka sam, vedno boš za dobrega (ali slabega) kriv ti.

Odločaš se pravzaprav za "sistem", namreč velika večina dodatnih nakupov je vezana na znamko in to pomeni, da so objektivi, baterije, bliskavice, velikokrat tudi kartice, ki jih uporablja ena firma neuporabni pri drugi.
 0   

Bananko @Bananko 25. Dec 2010, 13:00

hehe se opravičujem če je dan malo neprimeren.

za olympusa sem tudi opazil da je release date maj 2009, sony pa june 2010. Mislis da je sony bl futureproof kot olympus? bolj "pameten", z novejšo tehnologijo mislim.

pa pri olympusu dobim dve leče(14-42mm Lens + 40-150mm Lens) , kar pri sonyu dobim samo eno (18-55 mm Lens)

pa mogoče če mi svetujete za katerega bi se Vi odločili v moji situaciji?

Hvala za odgovore!
 1   

Aleš @lial 25. Dec 2010, 13:43

Tehnologija je bolj ali manj enaka, kakšnih bistvenih razlik ni.
Tudi končni rezultat bo bolj kot ne enak, pri naštudiranih nastavitvah - boljši.

Če bi bil v tvoji situaciji... hm, za tako malo denarja je pri DSLR-jih ponavadi bolj malo 'muzike', poleg tega pa ne vem, kako resen nameravaš biti pri fotografiji.
Kljub temu, da sem v "Sony-taboru", bi ti predlagal, da še malo pogledaš za Canoni, ali pa se odločiš za Olympusa in se nekaj časa ne boš obremenjeval z objektivi.

Pa si že razmišljal tudi o rabljenem?
Zahvala: Bananko
 0   

Bananko @Bananko 25. Dec 2010, 14:35

O rabljeni zadevah nisem razmišljal ker se bojim da bom nategnjen ker se glih ne spoznam še tako dobro na te stvari. pa še garancije ni.
Edino če bi mi kdo pomagal pri tem, ki se bolj spozna. Mogoče še, kje bi lahko sledil tem oglasom?

No, moj pogled na to je kot nek začetniško "profesionalni" hobi. nekje moram začeti smile verjetno da začnem z fotičem od +600€ tud ni smisla.

Se pravi olympus mi ponuja več za svoj denar z tema dvema objektivima?
 0   

Bananko @Bananko 25. Dec 2010, 15:23

evo gledal sem tudi male oglase na slo-foto.net strani in cene so nenormalne za rabljene fotoaparate in polovica jih nima garancije. za ta isti denar dobiš novega, vendar v tujini. mogoče je +/-50€.

bi rajši videl da je fotič nov.
 1   

Uroš Miklavčič @Ulrich 25. Dec 2010, 15:35

Bananko, težko ti bomo kaj bolj svetovali, ker je tu preveč neznanih spremenljivk. Kakšno je tvoje fotografsko znanje? Poznaš goriščnico, zaslonko, ISO, čas zaklopa in druge termine ter njihove pomene in vpliv na končno fotografijo? Kaj točno nameravaš fotografirati? Glede na tvoja prvotna linka s kompaktoma sklepam, da bi rad ogrnomno "zooma" (okoren izraz v svetu DSLR). Če ga resnično potrebuješ boš mogel pri DSLR aparatu poseči po objektivih z goriščno razdaljo 300mm in več kar pa ni več poceni špas.

Nočem te odvračati od DSLR sveta ampak ti svetujem, da se predhodno dogovoriš z nekom, ki ima v lasti DSLR aparat, če ti ga lahko za kakšno popoldne posodi. Ti pa pred tem preštudiraj zaslonko, zaklop in ISO, da boš vsaj tako čez palec vedel kaj pomenijo. Če boš namreč kupil DSLR in ga nato uporabljal na popolnoma avtomatskih nastavitvah raje pozabi na DSLR, ker te manj stane, da ostaneš na kompaktih in še boljšo avtomatiko imajo.

Mislim pa, da ti bo vsak svetoval tudi sledeče: investiraj več v objektive kot v body.
Zahvala: Bananko
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

Bananko @Bananko 25. Dec 2010, 15:53

Živjo ulrich!

Zavedati se je tudi treba da se ne morem naučiti če nimam takšnega aparata. na kompaktnem fotiču pa tega vaditi, niti uporabljati v praksi ne morem.

Če hočem se v nečem spcializirati moram imeti svoj aparat in le tega se naučiti "pravilno" uporabljati,da bom delal lepe fotografije. Poznam naštete izraze nekatere znam uporabljati v praksi, z nekaterimi se pa še moram srečati.

No po tvojem zadnjem stavku "Mislim pa, da ti bo vsak svetoval tudi sledeče: investiraj več v objektive kot v body." sklepam da mi je bolje vzeti Olympusa potem?

Vnaprej hvala za odgovore!

LP
 1   

Aleš @lial 25. Dec 2010, 15:57

Bananko je napisal/a:
Se pravi olympus mi ponuja več za svoj denar z tema dvema objektivima?

Predvsem boš imel več možnosti fotografiranja različnih kadrov.
Pri goriščnicah se Olympus preračunava s faktorjem 2, kar pomeni, da pri teh dveh objektivih dobiš: 28-300mm (z vmesno menjavo objektiva, seveda), kar je nekaj takšnega, kakor 10x zoom pri kompaktih.
Uporabnost bo torej pri fotografiranju pokrajine, skupine ljudi, arhitekture na eni strani in tudi 'približevanje' objektov pri 300mm, tako recimo boš lahko na 20m v kader zajel kompletno višino odraslega človeka.

Bom pa še jaz ponovil nasvet, ki ga je zapisal Ulrich: če imaš kakršnokoli možnost pred nakupom za nekaj časa malo preskusiti, kaj je to DSLR, je manjša verjetnost, da boš kasneje razočaran.

Poznam kar nekaj primerov zagnanih posameznikov, ki so po nekajtedenski uporabi DSLR-ja obupali in si kupili kompakta, čeprav imam občutek da pri tebi ne bi bilo tako, prej nasprotno - aparat bi prehitro 'prerastel'
Lahko da se motim.
Zahvala: Bananko
 1   

Uroš Miklavčič @Ulrich 25. Dec 2010, 16:13

@Bananko: na kompaktu lahko naštudiraš vse razen globinske ostrine pri zaslonki. Ampak pod črto je slika še vedno najbolj odvisna od fotografa, ne opreme. Sicer pa - res poskusi pred nakupom malce stestirati kakšen DSLR, se boš potem lažje odločil. Ko/če pa boš tudi zase kupil DSLR pa boš tako ali tako kmalu ugotovil kaj ti ugaja in kaj bi še potreboval od opreme.

Moje mnenje je: če si se pripravljen učiti: go for it!
Zahvala: Bananko
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

Bananko @Bananko 25. Dec 2010, 16:36

imel sem v rokah fuji s200exr. Vendar to mi je lastnik povedal da je neka vmesna stopnja med dslr in kompaktom. pač polprofesionalen fotoaparat.

Sam sem z njim naredil par slik na manual, se igral z nastavitvami, vendar še zmeraj premalo časa da bi se z njim "spoznal" smile fotoaparat se mi zelo dopadel, in zato si umišljam zdaj nekaj podobnega.

No ta olympus se mi zdi cenovno dostopen zame. Edino če imate kakšno drugo priporočilo v istem cenovnem rangu. rangu.

Uglavnem , sit sem avtomatike, rad bi to avtomatiko vpeljal v svojo glavo grin sam tudi vem da to ni tako preprosto kot zgleda, vendar me volja do tega od znotraj razjeda.
 0   

Danijel Žagar @Danijelz 25. Dec 2010, 21:03

Jaz sem vse fotoaparate do zdaj kupil rabljene, vsakič brez komplikacij. Res je, da ni tako svetleč in najnaprednejši, a če se je dalo z njim delati odlične fotke, se bo dalo tudi čez 4 leta, ne glede na razvoj. Vsako leto pa menda tudi ne boš kupoval novega modela? Poleg tega je nekaj mesecev star "prejšnji" model precej cenejši kot brand new iz trgovine. Jaz še vedno delam s Canon 350D, pa je na policah že njegov četrti potomec. Misliš, da se na papirju pozna razlika? Preden ugotoviš in izkoristiš vse , kar ti omogoča, bosta prišla ven že dva naslednika.
Pri objektivih moraš pa vedeti, kaj boš povečini fotkal. Če je odgovor "vse", potem ti bo zadostoval recimo kak 18-200. Če boš slikal makro, boš moral iskati makro objektiv. Šport običajno zahteva "svetle" teleobjektive, ki pa nekajkrat presegajo tvoj budget. Kot je rekel Ulrich, prave dileme se začnejo pri objektivih (razen če imaš doma tiskarno denarja).
Toliko o DSLR-jih.
Če te zanima samo manualno upravljanje in ne bi rad imel stroškov z bliskavicami, stojali, objektivi, filtri, gripi, torbami, baterijami, prožilci.... potem je napredni kompakt mogoče res primernejši zate, z malo potrpljenja se da narediti ogromno.
Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away. (Antoine de Saint-Exupery)

http://www.socahiking.com
 0   

jernej kaše @zapp0 25. Dec 2010, 21:44

Bananko je napisal/a:

Iz super zoom camere sem prešel na DSLR biggrin kokr pravijo da slike na super zoomih glih niso popolne kokr sm pričakoval, sem prešel na low end dslr. zdj me zanima kaj se mi bolj splača?
LP


Kupi kompakta, sicer boš razočaran.

PS: kaj je popolna fotka?
 0   

Bananko @Bananko 29. Dec 2010, 13:03

evo naročil sem nikon d3000 in dobil. sem prezadovoljen. smile)))


PS @ Zapp0: a to sodiš po sebi ker nisi bil sposoben delat z dslr-jem , pa zdj misliš da tud jaz ne bom?

aja pa kej je prej pršlo na svet? kura al jajce?

LEPE PRAZNIKE VSEM! JAZ PA NA KOLPO SLIKAT hehe smile
 0   

Oliver Ruškovič @eLiSiR 29. Dec 2010, 13:12

Prava odločitev! grin

Nikon je itak zakon, ta tvoj pa še ima tutorial mode, ki ti bo pomagal pri učenju fotografije. Daj poročaj, če je za kaj tale tutor in če je v slovenskem jeziku.
 1   

Bananko @Bananko 29. Dec 2010, 16:43

ima tutorial/guide v angleščini za začetnike. prikaže easy operacije (Distant subject,close ups slepping faces, moving subject, landscapes,portaraits, night portraits) ter zahtevne operacije(soften background, freeze motion(people or vehiches),

ne morem ga spravit iz rok! biggrin <3 <3 <3


p.s: na priloženem cd-ju pa dobiš v pdf-ju podrobne razlage samega fotoaparata ter načine šklocanja
Zahvala: eLiSiR


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati