0   

Tjaša @Nimrod 25. Dec 2010, 13:30

V fotografiranju sem še začetnica.
Imam Nikon d3000 z objektivom Nikkor 18-55mm, ampak mi nikakor ni jasno kje se nastavi zaslonka in čas zaklopa. Navodila sem že 10x prečekirala ampak še mi vedno ni jano kje se to naredi.

Zares neumo vprašanje bigrazz
Ampak pomoč bi mi koristila.
 0   

Miha @biturbo 25. Dec 2010, 13:58

Za začetek prestavi program slikanja v kaj drugega kot avtomatiko grin

Najbolje da kar v program M (Manual).

Čas zaklopa spreminjaš z vrtenjem koleščka na zadnji strani aparata (tam kjer je tvoj palec).

Zaslonki je namenjen gumb, ki je na vrhu aparata, nekoliko za gumbom sprožilca na desni strani. Na gumbu je sicer znak plus/minus (kompenzacija osvetlitve, o tem kdaj drugič), ob gumbu pa ikona zaslonke. Za spreminjanje vrednosti zaslonke držiš ta gumb in vrtiš prej omenjeni kolešček..

lp
 0   

Tjaša @Nimrod 25. Dec 2010, 14:01

Najlepša hvala smile
V avtomatskih programih več ne slikam že kar nekaj časa, ampak mi zaslonka in zaklop pa mi nista bila najbolj jasna smile
 0   

jernej kaše @zapp0 25. Dec 2010, 14:09

Hm hm, kako pa shajaš v ročnih programih, če tega ne veš?

Kje konkretno se to na nikonih nastavlja ne vem. Sigurno imaš vsaj en vrtljiv kolešček. Če ga vrtiš in se spreminja številka 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11... (z vmesnimi stopnjami), nastavljaš zaslonko.

Če se spreminja 200, 400, 500, 1000 itd., nastavljaš čas.

Čas, ISO in zaslonka so razmerja, ki v različnih kombinacijah dajo enako osvetlitev. Recimo čas 1/100, zaslonka 8 in iso 100 je povsem isto, kot 1/800, zaslonka f4 in iso 200. Vse skupaj je čisto simpel, ampak malo bo treba pogledat v knjige.
 0   

Ime Priimek @poetski 25. Dec 2010, 15:44

Nimrod je napisal/a:
V fotografiranju sem še začetnica.
Imam Nikon d3000 z objektivom Nikkor 18-55mm, ampak mi nikakor ni jasno kje se nastavi zaslonka in čas zaklopa. Navodila sem že 10x prečekirala ampak še mi vedno ni jano kje se to naredi.

Zares neumo vprašanje bigrazz
Ampak pomoč bi mi koristila.


Odvisno.

Če daš na A (aperture priority) boš s koleščkom štimala zaslonko, za vse ostalo poskrbi fotoaparat sam. Na S (shutter priority), boš s koleščkom štimala čas osvetlitve.

Na M (manual), s koleščkom štimaš čas osvetlitve, za spreminjanje zaslonke moraš pa pritisniti zraven še EV gumb (desno od info gumba).

Za spreminjanje ISO-ta nimaš ravno knofa, ampak po njem tudi ni potrebe, ker imaš itak AutoISO.

Priporočam ti, da na začetku slikaš predvsem v A ali S. S tem dobiš "zagotovilo", da boš imela vedno vsaj primerno osvetljene fotografije. Na M se ti lahko hitro zgodi, da se boš preveč časa ukvarjala z različnimi nastavitvami zaslonke in časa, in premalo časa s samim fotografiranjem.

Pa prijetno fotografiranje!
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 25. Dec 2010, 15:46

@Nimrod: ali veš kaj pomenita zaslonka in hitrost zaklopa ter kako vplivata na fotografijo?
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

Tjaša @Nimrod 28. Dec 2010, 19:21

Jaz si to zaslonko in hitrost zaklopa predstavljam bol po domače, tako da bom raje tiho biggrin

Sicer pa hvala vsem za odgovore in lep pozdrav smile

 1   

Uroš Miklavčič @Ulrich 28. Dec 2010, 19:49

Težko kaj več pomagamo, če ne vemo kje je tvoje znanje. Če citiram samega sebe iz ene druge teme (pa prijetno branje):

Ulrich je napisal/a:

Goriščna razdalja ti pove kako velik vidni kot boš zajel s fotoaparatom. Od širokega (35mm ali manj) preko normalnega (od 35mm do 70mm) do telefoto (70m in naprej). Te številke so samo okvirne. Višje število pomeni manjši kot, kar posledično pomeni večjo "povečavo". Objektivi, ki imajo navedeni dve goriščni razdalji se imanujejo "zoom" objektivi, saj lahko sam spreminjaš goriščno razdaljo v okviru navedenih vrednosti. Ko premikaš goriščno razdaljo dejansko "zoomiraš" ali povedano drugače: ko zoomiraš spreminjaš goriščno razdaljo. Potem so tu še fiksni objektivi. To pomeni, da imajo samo eno goriščno razdaljo. Slika posnete s fiksnimi objektivi so načeloma ostrejše in imajo boljšo reprodukciji barv.

Hitrost zaklopa ti pove, koliko časa bo senzor izpostavljen svetlobi, ko boš pritisnil gumb za zajem slike. Predolg čas in slika bo presvetla, prekratek in slika bo pretemna.

Zaslonka. Ta je malo zapletena. Po navadi je oznašena kot f/2.8 ali f 1/2.8, pri čemer število variira od objektiva do objektiva. Slabši zoom objektivi dosegajo na skrajnih koncih goriščnih razdalj različno zaslonko, medtem ko imajo boljši skozi celoten razpon enako. Zakaj je pomembna? Kaj to je? Zaslonka je okence, ki se odpira in zapira in tako prepušča več ali manj svetlobe skozi objektiv v fotoaparat. Večje število (f/22) pomeni bolj zaprto zaslonko, medtem ko manjše število (f/1.8) pomeni bolj odprto zaslonko. Zaslonka pa poleg količine prepuščene svetlobe skrbi še za eno pomembno stvar. Globinsko ostrino. To je območje, kjer imamo ostrino pred in po točki na katero smo izostili sliko. Dober primer plitve globinske ostrine je [url="https://www.slo-foto.net/galerija_slika-68985.html"]ta slika[/url] - tu je bila zaslonka boj odprta (f/4.5). [url="https://www.slo-foto.net/galerija_slika-68988.html"]Tukaj[/url] pa je bila zaslona zelo zaprta (f/32). Se pravi: višja cifra, manj svetlobe, več globinske ostrine oz. nižja cifra, več svetlobe, manj globinske ostrine.

ISO pa ti pove kako občutljiv je senzor za svetlobo. Nižja kot je vrednost (ISO 100) manj občutljiv je senzor in manj šuma je v sliki. Višja kot je cifra (ISO 6400), bolj je občutljiv senzor, več je šuma v sliki.

Kakšne so možnosti aplikacij zgornjih pricipov, ki sem se jih samo po ta večjem dotaknil je stvar debate. Gibajoče dogajanje v slabih svetlobnih pogoji kličejo po večji zaslonki, večji ISO vrednosti in hitrejšm zaklopu. Statični predmeti v slabi svetlobi kličejo po večji zaslonki, daljšem času zaklopa in višji ISO vrednosti (ter posledično tudi stativu). Koliko česa pa je stvar izkušenj in želje po končnem izdelku - načeloma lahko zelo enake rezultate dobiš z različnimi nastavitvami (zmanjšaš ISO, povečaš čas zaklopa ali pa: zapreš zaslonko in povečaš ISO oz. čas zaklopa - možnosti je več in so odvisne od tvojih želja po končnem izdelku). Načeloma pa se je zdravo izogibati visokih ISO vrednosti in visokim časom zaklopa, saj je zaradi tega možna prisotnost šuma v slikar, kar pa je nezaželeno.
Zahvala: mir4ko
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati