0   

fearless @fearless 3. Jan 2011, 00:01

Pozdrav!

Zaradi neprestane bolečine v levi roki zaradi uporabe bližnjic tipa Ctrl+L v Photoshopu in PS Elements sem se čez novo leto odločil urediti neko poceni, a sprejemljivo rešitev za vsaj osnovne tipke pri obdelavi (PSE nima toliko bližnjic kot PS).

Predpogoji:
- rešitev mora odpraviti bolečine v levi roki
- rešitev mora biti ergonomsko boljša od obstoječe
- rešitev mora biti poceni
- rešitev mora ugoditi vsaj osnovnim funkcijam, ki jih uporabljam že zdaj
- rešitev ne sme vplivati na delovanje ostalih programov
- možno je drugačno delovanje ključnih funkcij zaradi prilagajanja novemu pristopu
- rešitev mora delovati tako na prenosniku kot na stacionarnem računalniku
- rešitev mora biti odprtokodna
- rešitev mora biti zastonjska
- rešitev mora biti v primeru nuje hitro modificirana
- rešitev ne sme biti procesorsko potratna
- možnost nadalnjega razvoja

Pregledal sem vse žive naprave s kustomiziranimi tipkami, v startu so zaradi cene odpadli razni G25 od Logitecha in ostale tipkovnice s "gamer" tipkami, ergonomije ŠE nisem preizkušal.

Odločitev: Preprogramiranje standardne Numpad številčnice.

___

Opis postopka dela:
1. Naročil sem ločeno Numpad enoto (lahko tudi obstoječa na tipkovnici, ampak jaz sem želel neodvisnost na prenosniku, da se mi roke ne grejejo in enostavno prenosljivost).
Odločil sem se za Genius Numpad http://www.mimovrste.com/artikel/2260030518/numericna-tipkovnica-genius. (če administraciji ni všeč neposredna povezava, naj jo pobriše in samo doda simbolično fotografijo, mislim da ni reklama).

2. Naložil sem si zastonjski in odprtokodni program AutoHotKey (http://www.autohotkey.com/), ki omogoča programiranje skript v .ahk.

3. Izdelava sheme nove razporeditve gumbov. Časovno potratna zadeva, ugotavljanje, kako numpad sploh sede v roko, kaj bi rad imel, kako bo najboljše, kako si bom najlažje zapomnil, kako ohraniti čimvečjo funkcionalnost, katerih opcij na numpadu ne potrebujem.

Prišel sem do zaključka, ki je viden na spodnji grafiki.


Grafiko sem že priredil za kasnejšo uporabo (bolj na cca, razmaki med gumbi niso 100%). Odločil sem se, da bom uporabil numpad pri ugasnjeni številčnici (torej se bom odpovedal funkcijam Home, Page Up, Ins in podobno). To sem storil zato, da ob potrebnem vnašanju številk enostavno vključim gumb NumLock in imam številčnico brez poseganja na matično tipkovnico.

4. Sledilo je preprogramiranje gumbov na tipkovnici (kar nekaj dela je vzelo za obnašanje Shift, Ctrl in Alt gumbov, ki so za t.i. repeating, ponavljanje, programirani z driverji tipkovnice. Tako sem ohranil polno funkcionalnost teh gumbov (recimo kvadratni marquee ob stisnjenem Shift, Izbiranje sourca za Clone tool ob stisnjenem Alt gumbu itn.).
Pojavile so se tudi težave pri tipki Backspace, ki privzeto briše v levo, nima pa nobenega assignanega statusa glede na vključenost funkcije NumLock. Zadevo sem rešil tako, da sem na to tipko vezal korak naprej (step forward), ki je privzeto neuresničljiv za dejanja brez prihodnosti. Tako delujeta obe funkciji, lahko pa pride do brisanja, če imamo ob pritisku na gumb označen izbor primer: Marquee tool. Privzeto se najprej izvede korak naprej, šele nato backspace.

5. Modifikacije: Ker je skripto neuporabno poganjati vsakič znova in jo nato zaustavljati, sem skripto namestil v Start - All programs - Startup z namenom, da se zažene ob vsakem zagonu računalnika. Ob tem sem v skripto dodal zaščito IfActive; skripta torej deluje samo, če je aktivno okno Photoshop, v ostalih primerih deluje kot navaden numpad.
Nenazadnje je dokument s točke 3. namenjen tudi kasnejši izdelavi nalepk za tipkovnico.

A. Ker sem mislil na vas, dragi uporabniki, sem spisal dve skripti; eno za Photoshop in eno za Photoshop Elements. Šalo na stran, tudi sam uporabljam obe orodji.

___
Navodila za namestitev:
1. Instalacija AutoHotKey iz Opis postopka dela, točka 2.
2. Download skript za PS oz./in za PSE
PSE: http://rapidshare.com/files/440468513/PSE.ahk
PS: http://rapidshare.com/files/440469139/PS.ahk
3. Shranjevanje skript v mapo Startup iz Opis postopka dela, točka 5.
4. Dokumentacija AutoHotKey in
http://rapidshare.com/files/440468492/numpad_copy.jpg

___
Razvoj za naprej:
Izpolnil sem večino svojih zahtev, zato sem s projektom zadovoljen. Cenovno sem na 10.09 bruseljskih enot in moje delo, ki pa je vključevalo spoznavanje z izredno zanimivim jezikom in obnovilo moje programersko znanje.
V prihodnjih dneh bom izrisal še nalepke, ki jih bom nato prelepil na dotično tipkovnico, ki jo bom uporabljal le za ta namen.
V prihodnosti razmišljam o zamenjavi ohišja ter izdelavi custom oblike numpada, ki bo še bolj prilagojena mojim potrebam.
Za prihodnost obstaja še nekaj prostih tipk smile programerji na plano.

___
Rezultat/feedback:
Sam sem z rešitvijo izredno zadovoljen, ponujam pa jo tudi vam. V kolikor si kdo želi sposoditi idejo, ali samo uporabiti obstoječ izdelek. Zadevo se da zelo enostavno programirati, zato vabljeni k sodelovanju. V kolikor vam uspe kakšen izdelek, bi bil zelo vesel, če ga objavite v tej temi. Za vsa vprašanja sem vam na voljo, z veseljem pa poslušam vaša mnenja.

Edit: Zdaj v zgornji meni hodim samo še za cca 5 funkcij, za katere nisem našel bližnjic: (filter, unsharp mask, edit-stroke, canvas size).

Lep pozdrav,
Matej Meglič
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 3. Jan 2011, 06:24

Vprašanje: s tem ko je sprogramirana numpad tipkovnica - ali to vpliva tudi na numerični del primarne tipkovnice?
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

fearless @fearless 3. Jan 2011, 07:16

Da, numerični del primarne tipkovnice se odziva identično USB tipkovnici, računalnik ne loči med njima (no ja, samo jaz nisem niti iskal, kako bi ločil dve Plug&Play napravi).
Če je NumLock vključen, delujejo številke (/*+- žal ne, ker nimajo assignanega svojega ključa, torej ne vedo, ali je NumLock on/off), če je izključen, pa delujejo te posneti makroji. Del, kjer se nahaja 6 gumbov (Ins, Del, Home, End, PgUp, PgDn) vseskozi ostaja enak, tako da se funkcionalnost ohrani.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati