0   

Ime Priimek @poetski 5. Jan 2011, 15:48

Pozdravljeni sofotografi,

debata, ki jo tu odpiram, je debata o trenutnem stanju fotografije in mentalitete fotografske skupnosti na našem portalu. Resda sem šele pred kratkim registriran, a sem že star obiskovalec tako foruma kot galerije, tako da mi je jasno kako delujemo kot skupnost smile

Občutek imam, da je slo-foto.net postal nekakšna slovenska verzija Flickr-ja ali Picase. Uporabniki nalagajo svoje fotografije z namenom, da bi se nekaj naučili, a večinoma vedno ostanejo praznih rok. In vsak dan znova dobimo kopico slabših fotografij, katerih avtorji se hočejo nekaj naučiti, a vse kar dobijo je kaka petica in smeško.

Vsi smo fotografi, takšni ali drugačni, nekateri šolani, drugi amaterji. Na žalost pa nismo skupnost fotografov, ki bi se skupaj učili, izpolnjevali, bodrili in kateri člani bi bili drug drugemu mentor. Zaradi tega se naša fotografije ne izboljšuje. Zaradi tega smo vsi nezadovoljni. Tako tisti, ki gledajo naše nepopolne fotografije, kot tisti, ki te fotografije fotografiramo.

Najbrž se strinjate, da komentar v smislu ocena 5 in naključni smeško, ni primerna, še manj konstruktivna. Pisanje poglobljenih komentarjev zahteva premislek in kritičnost. To dvoje pa prav tako pomaga pri izboljševanju fotografije tistega, ki piše komentar.

In tukaj ponujam v debato nekatere rešitve. Vsako mnenje in komentar več kot zaželjen.

- uvedba moderatorjev, ki bi moderirali komentarje pod fotografijami. To se mi zdi najhitrejša in najboljša rešitev za večino problemov s katerimi se naša skupnost sooča. Skupina moderatorjev, ki bodo skrbeli za minimalni standard kvalitete napisanih komentarjev. Vse tiste smeškote in komentarje v stilu:"fajn barva, dober feeling" bi tako izbrisali. Seveda z obrazložitvijo in prošnjo, da komentator razširi in obrazloži svoje mnenje.

- ukinitev ocen oziroma sprememba načina ocenjevanja. Že večkrat omenjeno. Psi lajajo, karavana gre dalje. Pet zvezdic ne pomeni ničesar, če se jih daje kot za šalo. Ali naj postane ocenjevanje anonimno (saj je maščevanja veliko), ali pa naj zraven vsake ocene piše še povprečna ocena, ki jo uporabnik podeljuje (petica od človeka, ki daje večino trojke, pomeni več kot petica od človeka, ki daje večino petice).

- obvezen minimalen opis fotografije, ki jo nalagaš. Ob vsaki fotografiji bi avtor MORAL napisati, kako in s kakšnim namenom jo je posnel ter kakšne so dobre in slabe kvalitete te fotografije. S tem bi se izognili kopici "snapshotov", ki so sami sebi namen. Če mora avtor podati kritiko svoje lastne fotografije, pomeni da mora kritično razmišljati o svoji fotografiji. In to je najboljša veščina, ki jo fotograf lahko premore.

Resnično se je potrebno znebiti mentalitete, da je nalaganje fotografij na portal (ta ali drugačen), da se potreplja po rami in da ti nekdo reče "smile" in pet pik. Drugi fotografi bi morali biti bolj iskreni od nas, in mi moramo biti bolj iskreni tudi do sebe. Rabimo skupnost, ki nam bo pokazala naše napake in zmote in motivirala, da jih popravimo.

In še en predlog celotni skupnosti. Večkrat se moramo zahvaliti ekipi, ki vzdržuje in skrbi za slo-foto.net. Prehitro pozabimo, da taka zadeva terja veliko časa in živcev, tako da hvala za vaše trdo delo!
 0   

chips @chips 5. Jan 2011, 15:59

Že predebatirano. Pred objavo nove teme je priporočljivo, da se pobrska po forumu za že obstoječo in tam nadaljuje debato. To sem najdu v 15 sek....ampak obstaja kje še kakšna podobna.

https://www.slo-foto.net/ftopict-16014.html
[i:0172c3323d]"Z zensko, ki jo ljubim, gledam soncni zahod in si mislim: 1/250, f8" (Canon)[/i:0172c3323d]
| [url=http://www.deniszupan.com]DENISZUPAN.COM[/url] | [url=http://blog.deniszupan.com]BLOG[/url] |
 0   

Ime Priimek @poetski 5. Jan 2011, 16:22

Priznam, da sem druge teme le preletel, saj sem se ravnal predvsem glede na datum odprtja teme. Link, ki si mi ga dal (in je tudi sticky), ima zadnji komentar iz leta 2009. Na žalost mi to ravno ne da občutka relevantnosti, četudi je sticky. Tako, da rajši nova tema v delu foruma, ki je večinoma prazno.

Če koga (z oblastjo) moti, naj združi z ustrezno staro temo.
 0   

Horvy @Horvy 5. Jan 2011, 22:08

Poetski, imaš dober namen, prav imaš, rešil pa ne boš ničesar! Js sem si rekel, fotkam zase, uživam, tukaj pač delim kako fotko z ljudmi. Če kdo vidi point fotke oz. zgodbo, super, če pa ne, pač ne. Stanje je že dolgo tako, žal..

Lp


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati