0   

Neli @laibach 5. Jan 2011, 17:42

Pozdravljeni!

Tudi jaz vas prosim za pomoč pri nakupu fotoaparata oz. objektiva. V kratkem odhajam na študijski dopust v tujino, kjer bom morala v kratkem času fotografirati precejšno količino dokumentov. Te slike morajo biti ostre, jasne in čiste ter mi omogočiti povečanje na monitorju ter po potrebi čitljivo printanje na A4 formatu. Hkrat pa želim kupiti tudi boljši fotoaparat (v preteklosti sem imela le poceni kompaktne za ok. 100-200€, ki delajo grozne slike dokumentov), ki mi bo omogočal tudi hobi fotografiranje. Posledično sem se odločila za nakup Nikon D5000, ki se mi po prebranih testih zdi najbolj primeren zame in moj namen fotografiranja.
Zataknilo pa se mi je pri izbiri objektiva. Namreč, nihče mi ne zna pomagati pri izbiri, saj želim objektiv, ki bo ponudil dobro kvaliteto slikanja "od blizu", hkrati pa mi bo omogočil precej dobre slike portretov ter slikanja na potovanjih. Zaenkrat namreč ne morem vložiti denarja v nakup dveh objektivov, ker pa se prav nič ne spoznam na objektive vas prosim, če mi lahko nekoliko pomagate.
Sama sem se sprva namenila kupiti objektiv Sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC za Nikon, ki se mi zdi cenovno precej primeren, prav tako glede na teste. A sem malce brskala po različnih spletnih straneh in odkrila macro/micro objektive za katere pa ne vem, če so primerni za panoramsko fotografijo. Je torej ta objektiv primeren za moje potrebe, ali mi predlagate kaj drugega?

Hvala za pomoč!
 0   

Janez Šturm @jj65 5. Jan 2011, 20:20

Če misliš slikati dokumente A4 je pogojno primeren tudi 35/1.8 AF-S. Vendar bližje kot 30cm ne gre brez dodatkov. Je pa to dovolj za A4. Cenovno je ugoden. Drugače je pa za dokumente scaner!?!
Lep večer j
 0   

Neli @laibach 5. Jan 2011, 23:31

Hvala za odgovor! smile

Skeniranje in fotokopiranje v arhivih precej stane, posebej če gre za večjo količino. Zastonj rešitev je edino fotografiranje.
 0   

Aleš @lial 6. Jan 2011, 06:29

Predlagam pred odhodom čim več testiranja doma, v različnih pogojih in ob preskušanju nastavitev.
Ko bo 'šlo zares' bo videti le predoglad na aparatu, ki pa ne pokaže vedno vsega.
 0   

Klemen Blokar @kleb 6. Jan 2011, 09:56

Za slikanje dokumentov imajo kompakti nekatere dobre lastnosti. Zaradi manjšega senzorja imajo večjo globinsko ostrino pri isti vrednosti zaslonke, kar je za fotografiranje ukrivljenih strani knjig velikokrat koristno. So tudi precej lažji od dslrjev, tako da potrebuješ precej manjši/lažji stativ. Zelo koristen pripomoček (če že ne kar obvezen) pa je dalinjski sprožilec, da ne treseš posnetkov. Po mojem bi ti moral kak boljši kompakt dobro služiti za to nalogo, moj oče še vedno za ta namen navdušeno uporablja že skoraj muzejski Canon PowerShot G5. Poslikal je toliko dokumentov, da je izrabil tipko na dalinjskem prožilcu, tako da je moral kupiti rezervnega... cool Mislim, da bi z novejšimi aparati z nekajkrat več megapiksli moral biti rezultat kvečejmu boljši. Paziti moraš le na to, da ti aparat omogoča vse potrebne ročne nastavitve in ima ir prožilec.

Če vztrajaš na dslr zaradi siceršnje uporabnosti aparata, potem pa premisli tudi o vsestranskih Tamronih (18-200, 18-250 ali 18-270). 18-250 je tule kar dobro ocenjen: http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/294-tamron-af-18-250mm-f35-63-di-ii-ld-aspherical-if-macro-nikon-lab-test-report--review
Nikonov 18-200 ima pa tudi stabilizator slike (VR v imenu), kar zna biti priročno.
 0   

Gregor Gomboc @George 7. Jan 2011, 07:42

@kleb
Nekateri nasveti pa so tako slabi da bolijo! Vse kar si napisal je preprosto napačno.

Naj kar kupi DSLR. Ker:
- bo naredil v svetlobno slabih pogojih boljšo fotografijo (visok ISO)
- bo lahko kreativna pri ostalih področjih fotografije in dokupovala objektive po interesih
- ker sploh niso tako veliki

Naj NE kupuje predlaganih mega-zoom objektivov, ker so svetlobno šibki, kar je pri predpostavljeni slabi svetlobi KO kriterij.
Verjetno NEBO potrebovala daljinskega prožila, ker dvomim, da bo imela možnost postavljati tripod.
In od kdaj za boga milega je pri fotografiranju dokumentov potrebna velika globinska ostrina , da na podlagi tega priporočaš kompakta?
 0   

Janez Ford @JanezFord 7. Jan 2011, 10:06

Nikon D5000 v kompletu z AF-S DX 18-105mm f3.5-f5.6 VR za vsestransko uporabnost, potem pa kot je predlagal kolega AF-S DX 35mm f1.8 G, pa z njim slikat dokumente pri blendi cca med f4 in f5 - oster od roba do roba (poglej teste na dpreview.com ali lenstip.com), uporaben tudi za portrete pri bolj odprti blendi. Ukrivljenost z lahkoto popravis v PS, LR ali DxO. Oba objektiva sta poceni a ponujata veliko za ta denar.

Za ostale cenovno veliko drazje zverine pa bo vedno cas tudi kasneje, ko dobis vec obcutka na DSLR.
 0   

Klemen Blokar @kleb 7. Jan 2011, 13:01

Prvič, nisem predlagal mega zoom kompakta. Ker ti so res ponavadi neprimerni za tak posel.

Drugič, v čitalnicah arhivov so ponavadi kar dobri svetlobni pogoji. V bolj "naprednih" arhivih dobiš že celo stojala za aparate na mizi...

Tretjič, globinsko ostrino potrebuješ vsakič, ko fotografiraš ukrivljen list (list iz zvezka, dnevnika, knjige) ali ko fotoaparata ne poravnaš točno vzporedno z listom papirja. To se začetniku zgodi zlahka. In ne boš verjel, pri poceni objektivih na dslr imaš lahko težave s front/back fokusom, ki ga je lahko zelo malo, pa to pokvari posnetke dokumentov. Dokumente se fotografira dokaj od blizu, saj nimaš nekaj metrov prostora. To pa hkrati tudi pomeni, da sta dva centimetra globinske ostrine lahko že ohoholala.

Jaz hočem povedat, da z omejenimi izkušnjami s področja fotografije je z dobrim(!) kompaktom mogoče priti do navdušujočih rezultatov, ki so super za prebiranje kasneje. In da je nepoznavalcu z dobrim kompaktom veliko lažje narediti dobre posnetke kot z dslr. Glede tega me pa popolnoma nič ne briga, kaj si ti misliš, da je res in kaj ne, ker imam okrog sebe kar nekaj ljudi, ki so uspešno fotografirali po arhivih s kompakti. Res je edino to, da nikjer ni bil uporabljen ultra zoom kompakt in tega tudi nisem svetoval.

Je pa res, da če pri željah posameznika prevlada fotografija v drugih okoljih, bo DSLR bistveno boljši dolgoročni nakup. Ampak ne bo pa tako praktičen na študijskem dopustu, kot si marsikdo, ki še ni fotografiral v arhivu, misli.

Še tole: če bo DSLR, je nikon D5000 kar dobra izbira, ker ima vrteč LCD ekranček. To je v takih pogojih zelo zelo dobrodošlo (tudi pri kompaktu).
 0   

Gregor Gomboc @George 7. Jan 2011, 13:40

Oprosti, a nisem ti očital mega-zoom kompakta. no

Glede globinske ostrine pri DSLR: 35mm@f4 in 60cm oddaljenosti je teoretični izračun za DOF 4,2cm.
Da pa ugodnemu objektivu po definiciji pripisuješ AF težave tudi ni korektno. Jaz na poceni objektivih (EF-s18-55, 2xSigma18-125) nisem imel nobenih težav, medtem ko pa je bil Canon L vsak drug netočen.

In ne rečem, da se z kompaktom (sploh) ne da. Trdim pa, da bo z dSLRjem (v slabih pogojih dosegla boljše rezultate ter tudi v hobi fotografiji imela od njega več.

Če pa veš da je svetlobe v izobilju pa itak ni problem in fotkaš z čimerkoli. Tega ne vem, ker se po knjižnjicah in podobnih ustanovah zadnje čase ne potikam več, vendar se ne spomnim nekih svetlih soban.

Vrtljiv ekranček, ja, je potreben.
 0   

Klemen Blokar @kleb 7. Jan 2011, 14:29

Pri enakem zornem polju kot tvoj primer 35mm objektiv (to je goriščna razdalja objektiva 7.6mm), ima Canon G11 ali G12 pri f/3.2 teoretično več kot 28cm DOF. To je toliko, da te AF sploh ne rabi skrbeti. Če si kdaj videl kako matično knjigo, urbar, ali kaj podobnega, pa ti je hitro lahko jasno, da moraš s 4cm globinske ostrine že zelo previdno ravnati, da bo vse ostro.

Saj nočem reči, da DSLR ni boljši aparat, tudi posnetke dokumentov se da narediti boljše z DSLR, kot s kompakti. Vprašanje je samo koliko truda in znanja je treba v posnetek vložiti, če slikaš z DSLR ali s kompaktom. Nekdo, ki gre v arhiv, mu je ponavadi v največje olajšanje, če fotke lahko enostavno škljoca in zanje porabi čim manj časa. Potrebuje pa čitljivost rezultatov, ne najlepše fotke na planetu. In zato pravim, da je zlahka dober kompakt bolj praktičen za nekoga, ki ni vešč DSLRja in vseh trikov, s katerimi si pomagaš ali na katere moraš biti pozoren. Še glede slabe svetlobe: Canon PowerShot G12 ima stabilizator slike, ki je prilagojen tudi za delo od blizu ( http://cpn.canon-europe.com/content/news/canon_hybrid_IS.do ). Tega 35mm predlagani objektiv nima, pa zna človeku prav v slabi svetlobi pri fotografiji mirujočih kadrov od blizu (dokumenti) najbolj koristiti. Če je na razpolago stativ, pa zadeva tako ali tako ni tak problem.

Seveda je vse stvar prioritet. Če je prioriteta fotografija v vseh možnih pogojih in podobno, nimam proti DSLR popolnoma nič - je edina dobra rešitev. A za tisoče posnetkov dokumentov za kasnejše prebiranje, bi bilo meni na DSLR že škoda zaklopa, poleg vsega naštetega...

Za tisto točnost AF je pa tako da ja, res so tudi dragi objektivi lahko zanič pri AF. Ampak če hočeš imeti na blizu točen fokus, se jaz na DSLR raje zanesem na ročni fokus, možnost pa je tudi live view in contrast detect AF, s čimer pa smo iz DSLRja pravkar kar se hitrosti in praktičnosti uporabe tiče, naredili kompakta.

Ampak tudi če je AF popolnoma točen, se lahko pri DSLRju enostavno zakolješ že s tem, da slikaš dokument malo postrani ali če slikaš kako staro debelo knjigo in ne misliš na zaslonko (na avtomatiki, recimo) - te skrbi pri kompaktu ni in to lahko nekomu, ki nujno potrebuje rezultate, nima pa veliko izkušenj, prihrani kak siv las...

Pa še to, glede tega, kaj si mi očital: rekel si, da sem napisal vse popolnoma narobe in to utemeljil na primeru ultra zoom kompakta.
 0   

Gregor Gomboc @George 7. Jan 2011, 14:34

No, pa sva naredila nek dober presek.

Sva dober tim, al kaj? thumbsup

In resnično ne vem, kje si videl omembo ultra zoom kompakta.
 0   

Klemen Blokar @kleb 7. Jan 2011, 14:37

Saj bi ti pritrdil, samo ker moraš človeku napisati, da je vse narobe, da glava boli, se pač ne morem strinjati o dobrem timu...
 0   

Klemen Blokar @kleb 7. Jan 2011, 15:40

Ah, tu pride pa še moje opravičilo na vrsto. Narobe sem bral tvoj post, sem bral "predlaganih mega-zoom aparatov", napisal pa si "predlaganih mega-zoom objektivov".

To je tako, da sem jaz samo ponudil alternative Sigmi, saj bodisi VR prav pride, Tamron pa tudi ne dela slabih mega-zoom objektivov. Seveda je tvoj očitek o svetlobni moči povsem ustrezen, gre samo za to, da sem predpostavil, da si želi objektiv, ki bi nadomestil dosedanji razpon goriščnic na fotoaparatu, ne želi pa si zmetati ogromno denarja v fotoaparat in objektive. Pri delu z dokumenti sem stativ kar nekako predpostavil. In poleg tega ima ravno ta argument s svetlobno močjo tudi težave na strani globinske ostrine. 35mm f/4 zmorejo skoraj vsi našteti mega-zoom objektivi - seveda so bistveno manj ostri, kot bi bil pri taki zaslonki en svetlobno močan fiksni objektiv, ampak mislim, da so še vseeno uporabni...


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati