Pri enakem zornem polju kot tvoj primer 35mm objektiv (to je goriščna razdalja objektiva 7.6mm), ima Canon G11 ali G12 pri f/3.2 teoretično več kot 28cm DOF. To je toliko, da te AF sploh ne rabi skrbeti. Če si kdaj videl kako matično knjigo, urbar, ali kaj podobnega, pa ti je hitro lahko jasno, da moraš s 4cm globinske ostrine že zelo previdno ravnati, da bo vse ostro.
Saj nočem reči, da DSLR ni boljši aparat, tudi posnetke dokumentov se da narediti boljše z DSLR, kot s kompakti. Vprašanje je samo koliko truda in znanja je treba v posnetek vložiti, če slikaš z DSLR ali s kompaktom. Nekdo, ki gre v arhiv, mu je ponavadi v največje olajšanje, če fotke lahko enostavno škljoca in zanje porabi čim manj časa. Potrebuje pa čitljivost rezultatov, ne najlepše fotke na planetu. In zato pravim, da je zlahka dober kompakt bolj praktičen za nekoga, ki ni vešč DSLRja in vseh trikov, s katerimi si pomagaš ali na katere moraš biti pozoren. Še glede slabe svetlobe: Canon PowerShot G12 ima stabilizator slike, ki je prilagojen tudi za delo od blizu (
http://cpn.canon-europe.com/content/news/canon_hybrid_IS.do ). Tega 35mm predlagani objektiv nima, pa zna človeku prav v slabi svetlobi pri fotografiji mirujočih kadrov od blizu (dokumenti) najbolj koristiti. Če je na razpolago stativ, pa zadeva tako ali tako ni tak problem.
Seveda je vse stvar prioritet. Če je prioriteta fotografija v vseh možnih pogojih in podobno, nimam proti DSLR popolnoma nič - je edina dobra rešitev. A za tisoče posnetkov dokumentov za kasnejše prebiranje, bi bilo meni na DSLR že škoda zaklopa, poleg vsega naštetega...
Za tisto točnost AF je pa tako da ja, res so tudi dragi objektivi lahko zanič pri AF. Ampak če hočeš imeti na blizu točen fokus, se jaz na DSLR raje zanesem na ročni fokus, možnost pa je tudi live view in contrast detect AF, s čimer pa smo iz DSLRja pravkar kar se hitrosti in praktičnosti uporabe tiče, naredili kompakta.
Ampak tudi če je AF popolnoma točen, se lahko pri DSLRju enostavno zakolješ že s tem, da slikaš dokument malo postrani ali če slikaš kako staro debelo knjigo in ne misliš na zaslonko (na avtomatiki, recimo) - te skrbi pri kompaktu ni in to lahko nekomu, ki nujno potrebuje rezultate, nima pa veliko izkušenj, prihrani kak siv las...
Pa še to, glede tega, kaj si mi očital: rekel si, da sem napisal vse popolnoma narobe in to utemeljil na primeru ultra zoom kompakta.