0   

Bimmer_E30 @Bimmer_E30 6. Jan 2011, 22:09

Ko nabereš malo več fotografske opreme se kaj hitro najdejo prijatelji, znanci in tudi mimoidoči, ki začnejo spraševati, kaj naj si oni kupijo, da bodo lahko delali dobre fotografije.

Ker vem, da tisti ki smo že malo bolj v fotografiji, gledamo na vse skupaj, iz drugega vidika in težko dajemo pravilne odgovore. Saj se oziramo na stvari kot so ostrina, bokeh, aberacija, vinjetiranje, fps, velikost tipala, itd...

Tako sem se probal postavit v kožo nekoga, ki si želi začet ukvarjat s fotografijo, vendar neve kako in kaj. In tako je to nastalo:

....

Če se vam ne da brati vsega, si preberite vsaj ta odstavek do konca.
Če kupujete svoj prvi digitalni zrcalno refleksni fotoaparat izberite znamko glede na to, katero ima vaš prijatelj/ca. Tako si boste lahko kasneje izposojali objektive in ostalo opremo. Znamka fotoaparata ni toliko pomembna, saj sedaj že vsaka znamka zabeleži lepo sliko in tudi video, pa naj bo to Canon, Nikon, Pentax, Sony, Olympus ali katera druga znamka.

Ko sem kupoval svoj prvi DSLR nisem nikjer našel dobrega nasveta za katero znamko naj se odločim, kaj šele za kateri model.
Tako sem prebral in pregledal ogromno testov, se pozanimal kakšne so cene v tujini in se na koncu končno odločil za Canon EOS 40D, ki spada v napredni razred DSLR fotoaparatov.

Napredni razred, kaj je pa to? Ali obstaja več razredov pri zrcalno refleksni digitalni fotografiji (DSLR)?
Seveda! DSLR Fotoaparate lahko delimo na na tri glavne razrede. Prvi in najbolj osnovni je vstopni razred, drugi je napredni in tretji profesionalni.

Kdaj se odločit za nakup DSLR-ja?
Največkrat je glavni razlog za prestop k DSLR aparatom ta, da kompaktne kamere ne zmorejo več toliko kolikor mi želimo. Če vam kompaktna kamera služi čisto v redu in se vam kvaliteta slike zdi super, potem vam bo DSLR le v breme.

Ali naj kupim profesionalni fotoaparat da bom delal boljše fotografije?
NE!

Kaj pa naj potem kupim?
Odvisno kaj imaš namen fotografirat. Če ne misliš fotografirat športa za dnevni časopis bo vstopni razred čisto v redu.

Kakšni pa so fotoaparati vstopnega razreda?
Navadno so dobri in ne delajo opazno slabših fotografij kot napredni fotoaparati. Največja razlika je v sami izdelavi in robustnosti aparata, nekaj manj funkcijami, manj posnetki v sekundi ter količini šuma pri visoki ISO občutljivosti.

Zakaj se pa potem vsi ne odločijo za vstopni razred, če niso toliko slabši od naprednega razreda in naredijo enako dobre fotografije?
Fotoaparati v naprednem razredu so malo večji in zaradi tega je rokovanje z njimi dosti lepše, še posebej ko uporabljamo kakšen večji objektiv (70-200mm, 300mm). Predvsem pa so bolj robustni kot fotoaparati vstopnega razreda, imajo malenkost več funkcij in dajo bolj profesionalen izgled (tudi to je lahko pomembno).

Kdo pa potem kupi profesionalno opremo?
Tisti ki kupujejo profesionalno opremo, vsega tega ne bodo brali, saj so dali čez že vstopni in napredni razred in točno vedo kaj potrebujejo za opravljanje svojega dela.

Povzetek!
Kupite tisto znamko fotoaparatov, ki jo ima vaš prijatelj. Kupujte po svojih zmožnostih in potrebah, ter ne pozabite, da so OBJEKTIVI tisto kar da fotografiji barvo, ostrino in DOF, več o tem pa v naslednjem članku. Če še kaj ni jasno z vprašanji kar na plan.

vir: http://adrijan.si/arhiv/kateri-dslr-fotoaparat-izbrati-1405/

Več na..... . V kratkem prihaja tudi članek o tem, kateri objektiv izbrati in zakaj.

Lp
Adrijan.si

edit: reference pobrisane
thunder_road
 0   

RZ67 @RZ67 7. Jan 2011, 08:03

Bimmer_E30 je napisal/a:
Kupite tisto znamko fotoaparatov, ki jo ima vaš prijatelj.

Problem nastane, če je prijateljev več in če so prijatelji kupovali po drugem principu, recimo glede na to, kaj njim najbolj ustreza, in ima zato vsak prijatelj drugo znamko. Recimo moja sestra ima Nikona, en moj prijatelj ima Olympusa, drugi pa Canona. Kaj sedaj?

Bimmer_E30 je napisal/a:
V kratkem prihaja tudi članek o tem, kateri objektiv izbrati in zakaj.

Ugibam, tistega, ki ga ima tvoj prijatelj, ker ti ga ni treba kupiti, ampak si ga od njega lahko izposodiš. Imam prav?
 1   

Ime Priimek @poetski 7. Jan 2011, 12:09

Hehe, seveda pohvala, da si se sploh spravil spisati nekaj. Tudi to nekaj šteje smile

Se strinjam z zgornjim komentarjem. Imam Nikona, vsi ostali prijatelji Canona. Kupoval po principu kompatibilnosti objektivov, cene, in funkcij. Tega pri Canona pač ni bilo možno dobiti.

Če se kupuje nov fotoaparat je potrebno prebrati veliko opisov, recenzij in pregledati veliko fotografij. Vprašati prijatelja je seveda dobro (in menjavanje opreme je tudi kul), a na koncu dneva fotoaparat ne uporablja tvoj prijatelj, ampak ti.
Zahvala: RZ67
 0   

Bimmer_E30 @Bimmer_E30 7. Jan 2011, 13:32

To kar vidva pišeta je za napredne fotografe, ki že vejo kaj bi radi. Če pa veš da se s fotogradijo ne boš preživljal pa ni potrebno nič prebrat, saj ti vsaka znamka zabeleži čisto lepo fotografijo, pa naj bo to Olympus, Nikon, Sony, Canon, Pentax... Ni bistvene in to govorim iz lastnih izkušenj.

Če je prijateljev več si pa izbereš po vsej verjetnosti tistega ki ti je najbolj všeč/cenovno dosegljiv. Nekako imam občutek, da se nista postavila v kožo nekoga ki to prvič kopuje in preveč gledata iz svojega vidika. Kaj bodo nekomu recenzije in primerjave, če bistvene razlike za njega med aparti ne bo. Ne berejo vsi radi navodil in primerjav. Na koncu dneva bo imel vsaj nekoga, ki mu bo lahko kaj pokazal na fotoaparatu, ne pa da bo držal aparat v roki in vse slike delal v zelenem območju.

@poetski o kakšni kompatibilnosti to govoriš? Če bi morda lahko malo več o tem napisal.

Kar se tiče pa objektivov, sem imel pa namen jih razvrstit po uporabnosti, goriščnicah, zaslonkah in kvaliteti slike. Tople vode spet ne morem odkrit, le razložim jo lahko. In seveda je dobro, da si lahko sposodiš od prijatelja objektiv.

Lp
Adrijan.si
 1   

Gregor Gomboc @George 7. Jan 2011, 13:53

Zakaj je sploh avtor potratil toliko časa za študiranje materije? Koj takoj bi vprašal soseda z čem fotka.

Pravilna izjavo vsakega uporabnika aparata si že sam napisal (pa ni tista napačna o enakem izboru kot ima prijatelj).
Nekoliko korigirana bi se glasila tako:

Ko sem kupoval svoj prvi DSLR nisem nikjer našel dobrega nasveta za katero znamko naj se odločim, kaj šele za kateri model. Sploh zato, ker vsak svoje hvali.
Tako sem prebral in pregledal ogromno testov, se pozanimal kakšne so cene v tujini in se na koncu končno odločil za aparat -xxx-
Zahvala: Bimmer_E30
 0   

Aleš @lial 7. Jan 2011, 14:00

Dober zapis!

In večina nasvetov je res uporabnih, morda je razlika med razredi nekoliko preveč (namenoma?) zabrisana, ker razlike vsekakor so, za začetnika marsikatera tudi odločilna (mislim na stavek: "...imajo malenkost več funkcij in dajo bolj profesionalen izgled") Moje mnenje je, da bi lahko napredna vrsta fotoaparata prej uničila veselje do fotografiranja začetniku, kakor vstopni - to je LE moje mnenje!

LP

P.S.: priznam pa, da me moti mešanje izrazov - kamera in fotoaparat, čeprav vem, kje se je izvalil izraz foto-kamera in zakaj, ne morem iz svoje (pedagoške) kože, da ne bi bil pipetkarski pri teh zadevah - brez zamere!
 0   

RZ67 @RZ67 7. Jan 2011, 14:18

Bimmer_E30 je napisal/a:
Če je prijateljev več si pa izbereš po vsej verjetnosti tistega ki ti je najbolj všeč/cenovno dosegljiv.

No, pa smo tam yes In tako lahko izbirajo tudi tisti, ki nimajo prijateljev z DSLR-ji, ali pa imajo prijatelja, ki ima Nikona D3x/Canona 1Ds Mk III/Leico M9/Hasselblada/Mamiyo, ..., ki pa kupcu ni všeč/cenovno dosegljiv grin in bo raje vzel Canona 550D ali pa Sony Alpha, še posebej, ker so original objektivi v povprečju cenejši kot pri Nikonu/Leici/Hasselbladu/Mamiyi, ..., a ne bigrazz

Bimmer_E30 je napisal/a:
In seveda je dobro, da si lahko sposodiš od prijatelja objektiv.

Evo, sem le imel prav thumbsup
 0   

RZ67 @RZ67 7. Jan 2011, 14:20

poetski je napisal/a:
a na koncu dneva fotoaparat ne uporablja tvoj prijatelj, ampak ti.

My point exactly thumbsup
 0   

Ime Priimek @poetski 7. Jan 2011, 15:44

Imam D3000, ki sem ga kupil leto nazaj. Sem začetnik z začetniškim fotoaparatom (d3000 je entry level DSLR), prej sem imel kompaktnega. Preden sem ga kupil sem preštudiral nekaj spletnih strani, nato sem vprašal nekaj prijateljev fotografov, če gre za dobro izbiro. Pri nasvetih je pač treba paziti. Se hitro ve kdo je Nikon in kdo Canon fanboy smile

Najbolj pomemben nasvet za nakup novega fotoaparata je, da je potrebno narediti domačo nalogo. Prebrati vse recenzije na dpreview in podobnih straneh. Tako na žalost pač je. Fotoaparat je orodje, ki mora biti pisano na kožo uporabnika. Zato mora biti uporabnik dobro seznanjen s tem kar kupuje.

Nikon ima že 50+ let isti nastavek za objektive (f-mount), to pomeni, da so vsi Nikon objektivi kompatibilni z vsemi Nikon fotoaparati (seveda z nekaterimi izjemami).
Za enkrat mi to še nič ne pomaga, a ker imam namen vsakih nekaj let nadgraditi svoj fotoaparat, mi je ideja, da bom lahko mirne duše uporabljal stare objektive, zelo zelo privlačna. Gre za osebno preferenco, ki je meni pomembna. Nekomu drugemu pač ni.
 0   

Janez Šturm @jj65 7. Jan 2011, 18:08

Glede natolcevanja okoli firme samo tale zgodbica. Spodbudila me je fotografija v galeriji, ki je slikana nekje na bregovih KaliGandaki. No pred skoraj petimi leti sva s kolegom šla tudi na ta treking okoli Annapurn. On takrat s 30d in sam (seveda) z d70. Sabo sva imela dvojne objektive, dvojne polnilce, dvojne zaloge baterij,… Vsak je imel seboj več kot stane v Nepalu enodrižinska hiša. No po cca 10 dneh sva bila čez prelaz ob KaliGandaki in pazi, najina nosača sta se že obkladala, na Canon/Nikon štose!?! To je tako bedno kot bi se midva obkladala ali je boljša hiša SCT ali Primorje!?! Ok, zabavala sva se vsaj midva.
Takrat in še sedaj bi bilo mnogo bolje, če bi poenotila sisteme, če ne drugega zaradi nošenja vsega stekla. Do danes sva imela oba že po dve možnosti, ki jih nisva izkoristila.
Moj nasvet: kupi kar dosežeš, si pripravljen dat oz. nekaj kar ti je všeč. Potem pa dober pogled in čim lepše fotke.
Lep večer j
 0   

Bimmer_E30 @Bimmer_E30 8. Jan 2011, 00:33

@George, hvala lepo si dopolnil moj stavek.

@lail, res je. Razliko med razredi sem z namenom malo zabrisal, vendar to le med vstopnim in naprednim razredom. Profesionalni razred sem pa dal precej na stran in mislim da se ga v tem pogovoru ne splača niti mešat zdraven, da ne pride do še večje zmede.

@StrobistSi, to sem napisal, da bi pomagal tistim ki kupujejo svoj prvi dslr in ne tebi. Drugače si pa lahko objektive in ostalo komot izposodiš od prijatelja, ki ima D1s ali 1D mkIV. Omenjanje Hasselblade-a pa mislim da resno ne sodi v ta pogovor. Če pa kdo ima priatelja s to opremo, pa predvidevam, da ve s čem se ta prijatelj ukvarja in že ob pogledu na ceno ne bo pomislil, da bi posegel po tem. Pa tudi v moejm prispevku govorim le o firmi in ne o modelu fotoaparata, ti se tako ali tako konstantno spreminjajo. To, da so Canon, Sony objektivi bistveno cenejši od Nikonovih sem pa prvič zasledil, se bom pa sigurno pozanimal preden bom šel pisat članka o objektivih. Hvala!

@poetski, Se strinjam, da je nakup fotoaparata dolgotrajen in precej premišljen proces, vendar je precej ljudi, ki ne mara brat navodil, primerjav, recenzij in podobnega. No in ravno za te ljudi sem napisal ta članek. Tako da se da debatirat, kaj je najbolj pomemben nasvet glede nakupa fotoaparata. Je pa res, da je Canon malo zabluzil z EF in EF-S objektivi, saj slednji ne pašejo na FF. Samo če sem iskren se ne sekiram zelo, saj imam le en EF-S objektiv in niti sanja se mi ne, kdaj bom prešel na FF.

@jj65, hvala za lepo zgodbico in izvrsten nasvet.

Lp
Adrijan.si
 0   

RZ67 @RZ67 8. Jan 2011, 01:02

Bimmer_E30 je napisal/a:
Drugače si pa lahko objektive in ostalo komot izposodiš od prijatelja, ki ima D1s ali 1D mkIV.

Da seveda. Verjetno te opreme ob takšnih bodyjih za 4-6k eur nima za lastno preživljanje (beri: profesionalno rabo) in se mu L objektivi za par tisoč eur prašijo na polici, zato jih bo z veseljem posodil začetniku, ki ima 550D in bi se rad naučil fotkat, a ne upset Pa tak začetnik bo še brez širokega kota ostal, ker tak prijatelj nima crop objektivov (Dx oz. EF-S), ampak samo FF (Fx oz. EF) naprimer.

Bimmer_E30 je napisal/a:
Se strinjam, da je nakup fotoaparata dolgotrajen in precej premišljen proces, vendar je precej ljudi, ki ne mara brat navodil, primerjav, recenzij in podobnega. No in ravno za te ljudi sem napisal ta članek.

Bravo. Tu ti pa dam popolnoma prav. Edino, v tem primeru moraš svoj nasvet dopolniti tako, naj si začetnik kupi tisto znamko fotoaparata, ki jo ima prijatelj, ki tudi prebere navodila, primerjave, recenzije in podobno ter je pripravljen začetnika še učiti osnov fotkanja grin Pa treba je pazit npr., da ne gre ta veriga začetnikov, ki ne berejo navodil in recenzij in kupujejo DSLRje po vzoru svojih prijateljev tako daleč, da je npr. prvi prijatelj, ki pa bere navodila, recenzije, ... močno zagreti pipetkarski makro fotograf, ki fotka samo žuželke biggrin Potem ne bo ravno široka paleta opreme na posodo, a ne grin

Bimmer_E30 je napisal/a:
Je pa res, da je Canon malo zabluzil z EF in EF-S objektivi, saj slednji ne pašejo na FF.

Ja, res je zabluzil, skoraj tako kot Nikon z Dx objektivi, le kaj sta mislila, da bodo začetniki z njimi počeli? (sarcasm off)
 0   

Bimmer_E30 @Bimmer_E30 8. Jan 2011, 01:47

Članek sem poizkušal napisat čim bolj splošno, tako da, če bo nekdo imel prijatelja ki nima pojma o fotografiji, vendar ima fotoaparat, upam da se bosta skupaj učila iz prakse ali pa iz navodil/knjig, če bo imel pa nekoga ki bo obseden z žuželkami, ali morda z zvezdami, pa se naj ravna po zdravi pameti, ali pa ves čas v tla slika ali pa v zvezde. smile

Ob nakupu fotoaparata skoraj vedno lahko dobiš en zoom objektiv ki gre od širokega kota do vsaj normalnega, nekateri tudi dlje. Sam imam 18-55 IS in če ga ne preizkušaš v temnih prostorih dela čisto vredu. Za nekoga ki ni obseden z ostrino, aberacijo, dofom je lahko ta objektiv čisto vredu. (Zame niti slučajno ni in prvo fotografijo ki sem naredil je bilo po skoraj mesecu od nakupa (dobil sem ga s 550D)). Kar se pa tiče profesionalnih fotografov, se sigurno komu valajo objektivih, ki jih ne uporablja vsak dan in te lahko komot posodi (meni vem da se, pa se nimam za profesionalnega fotografa). Vrjetno da ne bo šel posojat svoj 24-70, ker ga nasledni dan rabi. No, pa da ne bomo preveč ugibali kaj bi lahko bilo in kaj bo, pustimo dogodkom, da se razvijejo, kot se morajo vsakemu posebaj.

Lp
Adrijan.si
 0   

RZ67 @RZ67 8. Jan 2011, 02:09

Glej Bimmer_E30, saj je vse ql in OK, hotel sem samo povedat, da v real lajfu ni vse tko simpl, da bi en nasvet lahko strnil v "vzemi to, kar ima prijatelj". Ljudje smo preveč zapletena bitja, da bi lahko funkcionirali na taki ravni. Mi je pa povsem jasno, da si dobro mislil, a morda boš s tvojim člankom nekomu, ki ga bo preveč resno vzel, naredil medvedjo uslugo.
 0   

Bimmer_E30 @Bimmer_E30 8. Jan 2011, 14:57

Morda se bo pa res kdo zafrknil, čeprav jaz še vedno ne vidim nekih bistvenih razlik med znamkami. Če jih ti, prosim obrazloži.

Bom še jaz poveda zgodbivol kako sem postal Canon user. Sicer je čisto v nasprotju z mojo zgornjo razlago. Moj oče ima že od analogne dobe olimpuse in tako je tudi digitalca kupil olimpusa. Fotoaparat je super, majhen, dela lepe fotografije, dokler ISO ne višaš, kar je za enega povprečnega državljana čisto dovolj. Na faxu smo fotografirali z Nikonom. Super zadevica, morda bi bile lepše barve, če bi imeli kakšno boljšo lečo gor, ampak za učenje res super. Potem sem imel možnost fotografirat tudi s Sonyjem in morm rečt, da nisem imel pripomb, no eidno grip mi je bil malo čuden, ampak se navadiš. PentaxA sem držal v roki le enkrat in naredil le par fotografij, samo se mi tudi ni zdel nič kaj slabši ali boljši od drugih. Morda bi Pentaxa in Sonya res moral malo bolj sprobat, da bi lahko mojo izjavo trdil tudi za napredne fotografe (vbistvu članek niti ni namenjen za napredne fotografe), samo kar se pa tiče vstopnega razreda pa resnično ne vidim bistvenih razlik. Aja, za Canona sem se odločil zaradi tega, ker ima zadnje vrtljivo kolo in mi je res super. Čeprav ga 550D nima, torej smo spet tam, da ni nekih bistvenih razlik. Z vsemi sem pa naredil ravno tako lepe fotografije kot s 5D mk2.

Če res kdo opazi kakšne bistvene razlike v vstopnem razredu, prosim napišite, bom probal članek temu primerno prilagodit.

Hvala za vse komentarje in kar tako naprej.

Lp
Adrijan.si

Lp
 0   

Aleš @lial 8. Jan 2011, 16:06

Hja, ker sem Sony/Minolta uporabnik, bom poskušal o bistveni razliki (ki mi je pomembna) zapisati nekaj stavkov.
In se kar se le da, izognil navijaštvu:
Ko sem se odločal o prvem digitalnem SLR-ju, pravzaprav so me znanci fotografi v to skoraj prisilili, češ "daj že enkrat nehaj s HP945 in poskušaj DSLR!", sem najprej malo 'potipal' v bolj napreden svet z nakupom rabljene Minolte 7i, kjer sem poleg dobil še bliskavico 3600 HSD.

Ker je bilo pred to Minolto življenje enostavno, torej nameriš in škljocneš, se je naenkrat vse skupaj malo zapletlo. Pri 7i pač ta način ni dovolj za uspešen posnetek, brez vsaj nekaj več nastavljanja. Ob tem naj povem, da sem vso analogno dobo (vseh dobrih 45 let svojega življenja) čisto lepo preveslal s takšnimi in drugačnimi 'trotelcami', SLR-ja nisem imel nikoli.

Kaj kmalu, po nekaj mesecih uporabe 7i, sem se le odločil za DSLR. Nasvet sem dobil od vsem znanega urednika brezplačne foto-revije in spletne strani ta pa je bil: "Ker veliko fotografiraš v naravi in boš vedno potreboval velike goriščnice, vzemi KonicoMinolto 5D, tudi zaradi njene stabilizacije v ohišju." To je bil čas, ko navijaštva za znamke, posebej pa še ekstremnega preferiranja le dveh, še ni bilo čutiti, pa me pravzaprav nihče ni prepričeval o nasprotnem. Precej je k moji odločitvi pripomoglo tudi dejstvo, da sem - verjeli ali ne - že imel Minoltino bliskavico.

Začetek 'sistema' je bil, torej gremo naprej.
KM 5D s kit-om je bil sam le nekaj dni, nato pa so se pričele nabave. Obdobje, ko se je digital očitno prebil v ospredje, torej 2005/06, ob tem pa še 'izbris' foto znamke Minolta, je bil zlato obdobje za kupovanje objektivov "A" sistema, razočarani lastniki analognih Minolt so jih dajali krepko pod ceno.
In v relativno kratkem času, manj kakor enega leta sem si jih 'navlekel' dober ducat, ob rabljenih pa še bigmo in 18-200. Poti nazaj (beri - k menjavi sistema) ni bilo več.

In kakšno zvezo ima to moje pletenje zgodbice s pozivom o predstavitvi razlik med vstopnimi aparati različnih znamk?

Večinoma je vse povedano med vrsticami, pa vendar bom te različnosti zapisal posebej - uporabnost vseh vrst, tudi najstarejših, rabljenih objektivov in stabilizacija v ohišju torej posledično cenejši objektivi so tisto, kar še danes loči dve znamki vstopnih modelov od ostalih, torej Pentax in Sony. Njima ob bok lahko postavim Olympuse, ki imajo kup še drugačnih 'ugodnosti'. Žal pa Olympus tudi zahteva nekaj več in po mojem mnenju je ravno Olympus s svojimi vstopnimi modeli 'odgnal' največ začetnikov in jih vrnil v kompaktni razred ali pa k menjavi sistema (to je MOJ vtis!)

Še največja razlika vstopnega modela pa je pri Nikonu, ki je s prihodom svojega D40 naredil radikalno razliko - omejeno možnost uporabe objektivov pri sistemu ostrenja. To dejstvo me je - priznam - šokiralo. Podobno, kakor me je razočaral Sony, ki s svojim naprednim razredom od A700 ne napreduje, producira pa množico vstopnih modelov, ki jim je skupno le to, da so si podobni eden drugemu in kakšnih večjih preskokov v tehnologiji ne ponujajo. Ob tem se sprašujem, kaj razmišljajo načrtovalci razvoja.
Vsaj majhen žarek za Sony je prihod A33/55, kjer je marsikaj postavljeno na glavo in - boljše!

Lahko pa, da sem, tako kakor marsikdo med Vami, ki to berete (čestitke, če ste prišli do tukaj ! grin ) preveč obremenjen z napredkom tehnike in ta napredek tudi z zanimanjem spremljam.

Prijatelj je pred dvema letoma kupil Nikon-a D60 v dvojnem kitu in mu ne manjka ničesar - niti pikslov niti goriščnice, še manj dileme "kaj bi še kupil".
Enostavno fotografira in ustvarja domače albume vseh vrst.
Zanj je razlika med vstopnimi modeli popolnoma nepomembna.
In takšnih amaterjev je največ.

Še enkrat hvala avtorju teme, da jo je sprožil in upam, da bo svoih 5c dodal še kdo.

LP
 0   

abo01 @abo01 8. Jan 2011, 18:20

Ko mene vprašajo, kaj kupit, jim odgovorim z vprašanjem - koliko denarja si pripravljen dat? In naslednje, že morda imaš kaj stare, analogne opreme? Jasno da se želje hitro razširijo preko osnovnih okvirjev, praviloma raje kupijo boljše ohišje, kot kakšen dober objektiv, ampak vsak ima svoje ideje. Največkrat potem hitro kupijo še kakšen boljši objektiv (ki bi ga lahko že na začetku) in zapravijo približno dvakrat toliko, kot so se namenili. Na žalost ali pa srečo je foto oprema bistveno cenejša, kot so avtomobili in tukaj kupiti dvakrat dražji fotoaparat še ne pomeni prodaje obeh ledvic in polovice jeter, zato tudi takšno razmišljanje. In če se k temu doda še tipičen slovenski karakter, potem je jasno, da moraš takoj začeti z najboljšim, kar si lahko privoščiš z malo dolga oziroma nekaj mesci hranjenja le s krompirjem.
 0   

urosm @urosm 8. Jan 2011, 18:24

Pojdi in kupi katerokoli znamko. Če te bo "prijelo", boš itaq najkasneje čez pol leta prodajal in kupoval boljše (katerekoli znamke), če pa te ne bo, boš pa tudi najkasneje čez pol leta prodajal.

Tako, da po moje, si je najbolj smiselno postavit vprašanje: "Katero znamko bom čez pol leta najlažje prodal?". Zguba bo pa najmanjša, če že zdaj kupiš rabljeno.
 0   

Bimmer_E30 @Bimmer_E30 8. Jan 2011, 20:10

Tudi to je en način, da gledaš kaj se najhitreje proda in moram priznat da precej prebrisan. Poznam par ljudi, ki so v pol leta prodajali DSLR-je zaradi velikosti ali kompliciranosti.

Tako kot pri vsaki temi o fotografiji, je tudi pri tej toliko odgovorov/rešitev kot je fotografov (hvala bogu). Kar tako naprej pišite, morda pa bomo le komu pomagali pri nakupu novega fotoaparata. smile

Lp
Adrijan.si
 0   

jernej kaše @zapp0 8. Jan 2011, 20:20

lial je napisal/a:

Še največja razlika vstopnega modela pa je pri Nikonu, ki je s prihodom svojega D40 naredil radikalno razliko - omejeno možnost uporabe objektivov pri sistemu ostrenja. To dejstvo me je - priznam - šokiralo.


Kaj pa prehod Canona is FD na EF? Na nikonu imaš vsaj možnost uporabiti staro lečovje. Meni je Nikonova tranzicija kljub vsemu bolj všeč.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati