0 

Pele @Pele 2. Mar 2005, 22:26

No če koga zanima ima tuki sledeči test.
Slike od Olympusa 50-200 in Sigme 55-200 so bile nareje isti dan. Slike od Olympusa OM 200 F4 so bile pa narejene danes. Zato je test subjektiven. Vseeno pa sem zelo zelo zadovoljen z Olympusom 200 F4. Barve so enkratne in pri zaslonki F4 riše veliko bolje kakor Olympus 50-200. Tukaj se je lepo pokazalo kaj nam ponujajo fiksni objektivi. Drugače pa je pri Olympusu OM 50mm F1.8. Če po pravici povem sem bil malce razočaran z ostrino kljub večji zaslonki F5.6. Čisto nekaj drugega kot pri OM 200mm.

Sem pa že iz Nemčije naročil konverter 2x ker je cena smešna. Ta znaša zgolj 5 evrov in povrku tega je konverter čisto nov. Podjetje konverterja je pa nam znani izdelovalec predleč Kenko.

   0 

iztok @izo 2. Mar 2005, 22:29

hja, danes je blo sonce, kaj pa včeraj, hehe
drugič probaj vsaj pod približno enakimi pogoji fotkat, pa ne smeš met na auto wb, sicer ti vsakič malenkost drgač belo naštima v fotiču.
je pa zanimiva primerjava, a bo kaj več o tem? :wink:
   0 

Pele @Pele 2. Mar 2005, 22:31

Sigmin model in Olympusev 50-200 lahko primerjate. Belina ni bila nastavljena na Avto grin Pri objektivi 200 F4 pa. Nič bo treba še enkrat Sting prosit, da tokrat res temeljito sprobamo vse tri. Jaz že vem kateri bo zmagovalec smile
   0 

ro-bi @ro-bi 2. Mar 2005, 22:55

Pele, spet ga serješ :?
Si napisal, da 200mm objektiv najbolje izriše belo barvo ?
Bela barva je pri digitalnih aparatih odvisna SAMO od wb in od osvetlitve!
Objektiv na to nima vpliva!
Ni dobro, da , kot eden glavnih, pišeš bedarije, ki jih potem ostali širijo okrog :roll:
l.p.
:fredy:
   0 

Pele @Pele 2. Mar 2005, 23:00

Delno se strinjam s tabo. Mi lahko potem razložiš to v primeru Olympusa 50-200 in Sigme 55-200. Belina je bila na manual. Časovna razlika pri slikanju enega in drugega objektiva pa je bila minuta.
Se osvetlitev lahko spremeni v eni sami minuti?
   0 

Pele @Pele 2. Mar 2005, 23:02

Robi sem svojo trditev vseeno zbrisal, ker ni bila na svojem mestu. Samo odgovor pa še vedno čakam. :wink:
   0 

iztok @izo 2. Mar 2005, 23:07

glede beline ne bi zdej pametoval, samo dejstvo je, da vsak objektiv podaja drugačen kontrast in barvno uravnoteženost.
razlike so ravno največje med fiksnimi in zumi, če se mene vpraša, zato me tudi takšno odstopanje ne bi presenetilo, vendar za kakšen bolj podroben test je treba stvari izpeljat pod res enakimi delavnimi pogoji.
pis..
   0 

ro-bi @ro-bi 2. Mar 2005, 23:59

Pele, ker imajo objektivi različne leče (te imajo različno propustnost za svetlobo) ti kljub enakemu exifu za odtenek drugače osvetli!Slikaj bel list papirja s ttl flešem- bi moralo biti enako :wink: (če pa nebo, pa z levelsi izenači osvetlitev)
WB moraš pa za VSAK objektiv ROČNO nastaviti za dane pogoje!
Je pa to samo moje razmišljanje, kako sprobati zadevo čimbolj korektno!
L.P.
   0 

iztok @izo 3. Mar 2005, 00:13

hmm, ravno s tem nastavljanjem se ne strinjam, ker ravno to tudi fotič dela, ko maš na avto, samo dosti manj natančno.
najlažje se bodo razlike videle, če imaš wb naštelano ne eno konstantno vrednost (v K), enakim cajtom, zaslonko. ker v drugem primeru bi bilo tako, kot da bi za vsak objektiv dal poseben film not, ki bo najbolje prikazal belo (zdej pač razmišljam analogno, ker si tako lažje predstavljam).
sej ko bi primerjal na analognem fotiču, bi tudi z istim filmom delal primerjavo verjetno, a ne?
samo toliko..
   0 

ro-bi @ro-bi 3. Mar 2005, 00:20

Pri analognem bi to bilo drugače!Vsaka leča ima svoj "štih" , prav tako film in to je vidno na slikah, pri digitalu jaz tega ne upoštevam, ker lahko z wb manipuliraš in če nastaviš za en objektiv (ki ti je ljubši oz. je prvi na vrsti) boš delal drugemu krivico (ali obratno).Pri wb je vse relativno- najbolje da v raw poslikaš in potem nastaviš belo na belo!
   0 

iztok @izo 3. Mar 2005, 00:43

ja, to z raw drži, vendar primerjave ravno zarat tistih odstopanj delaš. in to nardiš pri kolkr se da enakih pogojih, s tem ko spremeniš wb za vsak objektiv, se ti pogoji porušijo in s tem dobiš bolj enake razultate kot razlike, katere iščeš (predvsem za barve).
nenazadnje, objektiv marsikdo še vedno nuca tudi na analognem fotiču, kjer pa te razlike še kako vplivajo na sliko, s digitalci je to lažje, vendar je vsekakor res, da so še vedno razlike, tolk pa vem iz izkušenj.
   0 

Pele @Pele 3. Mar 2005, 09:39

Točno to. Ne mislim jaz sedaj slike popravljat. To ni namen testa. Sigma 18-125 za Oly mi je vlekla malce na rumeno pa naj kar popravim preko PS. :roll:
   0 

damir lovenjak @damirr 3. Mar 2005, 13:20

osvetlitev se lahko spreminja v roku 2 s, če je zunaj oblačno, recimo. sploh pa po mojem menju belina ni kriterij za ocenjevanje objektiva, sploh pri dogitalcih, ker jo lahko ročno naštimaš. ostrina se mi zdi bolj pomembna. poleg tega pa sprašujem zakaj samo primerjava pri f 11. pametno bi bilo predstavit vse zaslonke, da potem veš kje se tvoj objektiv najbolj izkaže.
   0 

Pele @Pele 3. Mar 2005, 13:33

Je bilo v vseh treh primerih sončno. :wink: Seveda da je glavna stvar tukaj ostrina. Saj lahko lepo vidiš, kako so črke izpisane...
Pri zaslonki 11 naj bi vsi trije objektivi najbolj ostri.
   0 

iztok @izo 3. Mar 2005, 13:41

hehe, je razlika med oblačnim in delno oblačnim, po mojem si mislu za slednje.
ja, ostrina (resolucija, se pravi možnost, koliko linij objektiv še prebere na milimeter) je nekako prva stvar, ki jo človek pogleda, ni pa to edino, kar je važno. vsak objektiv drugače podaja kontrast slike, s tem tudi povezana jakost barv, ton barve itd, kar sem že prej povedal. tudi ostrina je lahko pri enem objektivu zelo dobra v sredini slike, na dobovih pa porazna in ima lahko recimo en drug objektiv večji popvprečno ostrino ipd, nekja recimo ostrina sploh ni zaželena, objektiv pa podaja lepe, mehke, nenasičene barve (npr. portretni objektivi, čist drugačna slika, kot je bi probal umatno nardit v programu, barve tudi).
tudi če pr različnih objektivih probal naštimat wb na belo, bi iz vsakega dobil ven fotko, ki bi imala drugačen ton barv, zaradi že omenjinih lastnosti leč ipd. to je lahko za enkoga zelo pomemben podatek, sploh za fotografa na film, zato je prav, da se v tsetih testira tudi to.
   0 

iztok @izo 3. Mar 2005, 13:44

hmm, pele, za f11 pa se ne bi ravno strinjal, mogoče za zume, fiksni pa ma ziher max ostrino tm okrog f8, če ne še manj..
drugič lepo po korakih f4-5,6-8-11-16 itd, po šolsko, hehe
   0 

Pele @Pele 3. Mar 2005, 13:49

Pri specifikacijah OM lepo piše da objektiv 200mm F4 najbolje riše pri zaslonki 8 in 11.
   0 

iztok @izo 3. Mar 2005, 13:55

jah, prej f8. ej, če bi bilo zmerom vse res, kar piše, hehe
najboljš, da sam probaš te stvari, je najbolj ziher..
   0 

Pele @Pele 3. Mar 2005, 14:02

Vsekakor bom še enkrat vse opravil in upošteval vse vaše želje. Samo še konstantno osvetlitev najdem pa grem v primerjave bolj podrobno.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati