0   

Žiga @zcetrt 9. Jan 2011, 00:49

Pozdravljeni.

Doma se mi je nabralo nekaj starih klasičnih fotoaparatov ker me grabi en čuden fetiš... Kakorkoli, odločil sem se, da poslikam nekaj filmov.

Tehnologija me izjemno zanima in občudujem finomehanična dela, a vseeno sem se začel spraševati, kako natančni so časi osvetlitve pri teh strojčkih, zato sem se jih spravil pomeriti.

Praktica je res presenetljivo točna. Pri daljših ekspozicijah sicer odstopa za 15%, a to je reda 1/3 zaslonke, medtem ko je pri kratkih časih osvetlitve res neverjetna. Napake se gibljejo v okviru 3%.

Zgodba zase je Lubitel, pri katerem bi bilo skoraj vseeno, če bi kaj nastavljal... Časi so nekonsistentni in se obnašajo res čudno.

Najbolj pa me mika poslikati kak film s Kiev 4 rangefinderjem, ki sem ga dobil pred kratkim. A zaklop žal ni točen pri hitrejših osvetlitvah. Namesto 1/1000 sekunde se časi ob tej nastavitvi gibljejo med 1/500 in 1/200, pri 1/500 se spremenijo bore malo, pri nastavljeni 1/250 pa se vrednosti začnejo približevati pravim in ne odstopajo več za več kot 1/2 zaslonke, kar je dejansko tudi natančnost, s katero se sploh lahko z nastavitvami približamo želeni osvetlitvi. Dolge ekspozicije delajo več kot solidno.

Moja vprašanja, kjer bi mi prav prišla izkušenost članov foruma, pa so sledeča: Dopušča dinamični razpon filma takšna odstopanja? Bo mogoče v temnici razviti film in nato izničiti napako pri osvetljevanju papirja ali popravljanju digitalnih skenov? (ČB ISO 100 film denimo).
So omenjena odstopanja posledica nepodmazanega mehanizma? je vredno poskusiti kaj brkljati? Cena profesionalnega popravila je najbrž neekonomična, hkrati pa obstaja bojazen, da sploh ne gre za "starostno" napako ampak preprosto ne najboljši primerek fotoaparata...


Hvala za mnenja in odgovore!
 1   

jernej kaše @zapp0 9. Jan 2011, 01:01

Mojster Ansel Adams je v svoji knjigi "the Camera" napisal, da mora fotograf pred uporabo kamere testirati, kakšni so dejanski časi / zaslonke, ker se razlikujejo od navedenih ;-)

Čiščenje mehanizmov je v tvojem primeru vsekakor na mestu, se pa ne bi preveč sekiral.

Izberi film s širokim DR. DR najdeš v specifikaciji. Recimo za Kodak portra http://www.kodak.com/global/en/professional/support/techPubs/e4040/e4040.pdf na strani 8, 1. graf. Krivulja se razteza čez 4 log-exposure, kar je 12 zaslonk.
Zahvala: zcetrt


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati