0   

Sandi @Sandi_Poli 11. Jan 2011, 21:21

Sedaj imam nikon D90 in bi ga zamenjal z nikon D300s.
Zanimajo me vse izkušnje tako pozitivne kot negativne
 0   

urosm @urosm 11. Jan 2011, 22:59

Če sam ne najdeš razlogov, zakaj bi ga zamenjal, potem ga po moje ne rabiš menjat.
 0   

antasi96 @antasi96 12. Jan 2011, 07:49

Mogoče lahko pogledaš kaj takega /http://www.dpnotes.com/nikon-d90-vs-nikon-d300s-compared
 1   

Marko @Marky 12. Jan 2011, 08:18

Jaz sem naredil omenjen prestop pred približno pol leta in mi niti malo ni žal.
Res da imasta aparata popolnoma enak senzor, je pa drugače dosti dosti boljši. Samo bolj kompaktno ohišje, funkcionalnost, razporeditev "gumbov", .. pa še bi lahko našteval.
Torej, osebno ti svetujem nakup za katerega ti nebo žal!
Zahvala: Sandi_Poli
 0   

Horvy @Horvy 12. Jan 2011, 13:45

Kot pravi urosm, če boš kupoval nov fotoaparat, moraš vedeti sam, zakaj ga boš kupil, če boš pa vseeno nerazumno zamenjal body, potem kupi D7000, sem naredil primerjavo z D300s, meni je boljši!
 1   

PrimozS @PrimozS 12. Jan 2011, 17:44

@uros in horvy - mislim, da avtor teme NI napisal - "zanima me razlika, ker ne vem a se mi splača menjat" - ampak "zanimajo me izkušnje - tako plusi kot minusi".

Tako da mislim, da sta malo mimo udarila s svojim komentarjem. Pa brez zamere.

No, sam bom sicer podal nekaj razlik, potrudil pa se bom zapisati še kako izkušnjo.

Imam oba - D90: fotke direkt iz aparata (jpg format) - so za moj občutek "lepše" - pač aparat naredi že več obdelave. Oz je D300s nastavljen bolj "konzervativno".
Tudi več prenastavljenih možnosti nastavitev tipa Vivid, Portrait, ipd ima D90 za barve. Je pa res, da se mi zdi, da pri višjih ISO - D300s poseka D90. Ne veliko - ampak se opazi.

Oba moja imata grip - s tega vidika - je D300s sicer večji, po občutku divje razlike v teži med njima ni, D300s mi lepše sede v roko. Bolj ergonomsko je oblikovano ohišje in grip. Čeprav me je pa zadnjič "zažulil" (no, prav krč sem imel v sredincu) - od D90 se tega ne spomnim. Objektiv, ko me je "zakrčilo"? 70-200. Uporabljam z obema.

Ko se enkrat navadiš, katera tipka je kaj na D300s - se ti zdi D90 bolj "neroden". Pri 300ki dobiš boljše upravljanje brez uporabe zaslona. AF je hitrejši. Ni debate. Predvsem se tu vidi dejstvo, da ima D90 samo 1 križno točko. Se je pa že zgodilo, da se je D300s čisto zmedel pri ambientalni svetlobi in poskusu fotkanja ene rešetke ...

Hitrost delovanja, hitrost fotkanja, ipd - je na strani D300s. Tudi sam občutek, ko se sproži zaklop - je pri 300ki bolj "resen". Ampak (se) včas mogoče celo malo "pregrobo" izpade/sliši. OK, ima pa D300s opcijo "silent mode".

No, tako na kratko - D300s mi je ljubši za uporabljati - ker mi izpade bolj enostaven. Pa fajn je, ko imaš 4 profile, ki si jih lahko skonfiguriraš. Pa Mikro AF adjustment se je izkazala za genialno pridobitev. In v tem stilu naprej. Skratka - je konkreten korak naprej, če to, kar ponuja več, tudi rabiš.

AMPAK - me je pa nekaj (negativno) presenetilo - po cca 1000 posnetkih in 1 tednu - oz ko sem prvič uporabil Live View - sem fasal en izredno opazen hot pixl (rdeč). OK, saj bom dal (enkrat) remapirat zadevo - ampak očitno je to (sodeč po zadetkih na guglu) kar pogosto pri D300(s) ... (???) ... In baje da ravno Lv funkcija rada to "sproži" ... ja "jupi".
Ne govorimo o pipetkarskem hot pixlu, ki ga vidiš samo, če so vse zvezde poklapale, si imel ravno slab dan, ti navil ISO na 6400, dal čas na 10sec (mimogrede - pri časih, daljših od 1/4, al nekaj takega, omenjeni pixl izgine, ker ga program v aparatu prepozna in izniči samodejno) ... no, za pipetkarske pixle mi res dol visi.
Govorim o hot pixlu, ki se pojavi že pri ISO 250, in vseh "običajnih" cajtih, kadar fotkaš "iz roke" ...in je obenem še ZELO opazen.
Skratka ... bom videl, kako bo po remapiranju (ko bom enkrat zbral voljo, da sem 10+ dni brez aparata) ....
Zahvala: Sandi_Poli


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati