Odvisno kaj pomeni za tebe zastonjski program. Če hočeš imeti originalen program, ki ga boš dobil na uradni strani od proizvajalca se trenutno ne spomnem nobenega, če pa želiš imeti piratsko verzijo jih je pa kar nekaj, npr. Lightroom.
Veliko aplikacij, narejenih za Linux, laufa tudi na macu. Je pa včasih nekaj več dela, da se zadeve porihta. En primer je Digikam, ki se ga menda da naložit s programom macports. Ampak nimam maca, tako da nič ne garantiram, da bo instalacija uspela...
Zastonj je XnViewMP (multi platform), na linku imaš tudi Mac verzijo (nimam pojma, kako dela na macu). XnViewMP sicer ni tako dober kot native windows verzija (1.9x), mu še marsikaj manjka, dela pa.
saj dalec od tega da se jaz kakorkoli spoznam na mace, samo to je pa tudi mene zelo zmotilo da ni enega pametnega ekvivalenta za npr faststone, ko sem recimmo v stacuni gledal kako bi izgledalo pregledovanje slik, mi niakkor ni uspelo najti enega pametnega zooma za sliko, za npr preverjanje fokusa, (razen drsnika, ki se za hitro delo pri meni ne obnese ravno), za mac-a se mi zdi se najboljsi trenutno acdsee, ki pa seveda ni zastonj, picasa mi ze od vedno nikakor ne potegne... vse skupaj je pa verjetno bolj nepoznavanje sistema kot pa kaj drugega, tako da znalci, z besedo na dan !
Jaz večinoma uporabljam kar iPhoto, ali pa cower flow view v finderju. Ko najdeš fotko, ki bi jo rad pogledal večjo, označiš fotko in stisneš ta dolgo tipko na spodnjem delu tipkovnice (presledek) in se ti poveča Je pa res, da jaz potem vsako posebaj odpiram v photoshopu.
Meni osebno gre na živce, ker moram označit vse fotke, ki jih želim pregledovati... Če je vmes kaj, kar me ne zanima, moram pač izključit iz selekcije, česar pa se mi ne da vedno delati, hehe