Mogoče res vsega ne štekam, ampak sam sem z SB-26 in marelo marsikaj naredil. Tudi če delam brez dodatne razsvetljave, fotkam zjutraj, zvečer, ali pa v oblačnem vremenu. Takrat je najlepša svetloba za fotkat, tu se ne bom pustil kaj dosti prepričevati. Ali pač delaš v prostorih. Sicer pa tudi ISO 400 danes ni več problem, na fotkah se absolutno ne pozna, če ne delaš ravno 50x75 povečav.
Ni mi pa jasno, zakaj bi rabill f8 ali f11 za modo? Tudi z f4 se da mnogo, mnogo naresti. Sploh za začetnika, ki ne bo ravno fotkal za Lisco ali Versačeja

Pri celi postavi je na DX formatu f4 že kar lepa globinska ostrina.
In kje ti vidiš problem uro ali dve pred sončnim zahodom? Saj na začetku itak ne delaš šutingov po štiri ure, ko pa bo fant to počel, si bo pa že nabavil konkretno mašinerijo.
Za nekoga je 1000 EUR veliko za osnovni komplet, zato pudarjam, da se lepo fotka tudi za 200 EUR. Upam si trditi, da z mojim SB-26 in marelo pa morda še z enim podobnim fleškom naredim 90% vsega, kar bi sicer z mnogo dražjo opremo. To pa je za začetek dovolj, vsaj za začetnika.
Moj point je, da se da mnogo improvizirati, pa še možgančki ti bolje delajo in morda se z malo manj idealno opremo bolj potrudiš kot pa s fensi šmensi mašinerijo.
Vedno mi na pamet hoti izrek enega zelo bogatega tipa, ki je začel iz nič. Naših gričev list

Pravi, da se tudi z leseno šajtrgo da marsikaj naresti.