0   

zigolin @zigolin 26. Jan 2011, 18:50

Pozdravljeni,

po nakupu tele objektiva, se počasi spravljam k nakupu nadomestka za EFS 18-55 IS. Zaenkrat uporabljam Canon EOS 450d, vendar fullframe bodya verjetno ne bom nikoli uporabljal, kvejčemu čez čas morda 7D.

Kakorkoli, v mislih sem imel Canon EF-S 17-55 f/2,8 IS in Sigmo 18-50mm F2.8 EX DC MACRO.
Bi pa seveda rad cenovno prišel čez čim bolj ugodno (v milih imam čimboljše razmerje med kvaliteto in ceno)
Morda še kakšni predlogi? Vesel bom predvsem vsakršnih deljenih izkušenj in mnenj.

Pa še eno vprašanje, ki ni dobesedno povezano z naslovom teme... Koliko dejansko uporabljate na fotoaparatu funkcijo Manual (M)? Ko v tem načinu nastavim vrednost zaslonke, določim čas zaklopa tako, da v iskalu točko spravim na sredino (0)?

Že vnaprej hvala vsem!
 0   

Danijel Žagar @Danijelz 26. Jan 2011, 19:25

Jaz sem preizkusil ta Canon 17-55, a me ni prepričal. Velik, težak, drag in plastičen. Za vse te evre ne dobiš niti sončne zaslonke zraven. Ko zoomiraš, je upor obročka neenakomeren, kar daje zelo slab občutek. Mogoče se ti ne bo zdelo tako, če si bil do zdaj na kit-u. A za preimerjavo poskusi Sigmo 17-50 2.8 EX OS HSM (HSM ostreje, stabilizacija). Prav te še nisem imel, imam pa starejšo 18-50 in vem, kakšna je EX zgradba pri Sigmi: odlična. Poleg tega je veliko cenejša od Canona, ostra pa ravno toliko. In še zaslonko dobiš zraven. In torbico.

Manual uporabljam vedno, ko fotkam s flešem (=zelo pogosto), sicer pa Av.
Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away. (Antoine de Saint-Exupery)

http://www.socahiking.com
 0   

antasi96 @antasi96 26. Jan 2011, 19:38

zigolin je napisal/a:


Pa še eno vprašanje, ki ni dobesedno povezano z naslovom teme... Koliko dejansko uporabljate na fotoaparatu funkcijo Manual (M)? Ko v tem načinu nastavim vrednost zaslonke, določim čas zaklopa tako, da v iskalu točko spravim na sredino (0)?Odvisno od efekta ki ga želiš doseči. Če položimo roko na srce je enako če slikaš v manuel in vse nastaviš na 0, kot če slikaš v Tv ali Av. Manuel pride prav ko želimo doseči različne efekte na sliki (preosvetljena, podosvetljena, slikanje s kitajskimi flashi biggrin...) sicer pa bo najmanj problemov če boš slikal RAW in boš tako lahko kasneje vse popravil v računalniku

Upam da sem kaj pomagal grin
 0   

Gregor Gomboc @George 26. Jan 2011, 20:03

Danijelz je napisal/a:
Jaz sem preizkusil ta Canon 17-55, a me ni prepričal. Velik, težak, drag in plastičen. Za vse te evre ne dobiš niti sončne zaslonke zraven. Ko zoomiraš, je upor obročka neenakomeren, kar daje zelo slab občutek.


To si dobro napisal - "poizkusil".
Tudi 24-70/2,8L ima, dokler se ne uteče, neenakomerni upor pri zumiranju.
IMHO je 17-55 je najboljši standard objektiv, ki ga za crop lahko kupiš. Temu primerna je tudi cena.

Kar se pa vprašanja o najboljšem razmerju cena/kvaliteta tiče - če je res to tvoj edini cilj potem ne smeš menjati. Najboljše razmerje je ima obstoječ kit-objektiv.
 0   

zigolin @zigolin 26. Jan 2011, 20:47

Iščem svetlobno močan objektiv (blenda 2,8), tako bi prosil za nasvete v tem rangu. Za manual svetovanje pa hvala, sem dobil tak odgovor kot sem predvideval.

Še kakšne izkušnje, mnenje glede objektiva?
 0   

jernej kaše @zapp0 26. Jan 2011, 20:56

Za manual si dobil slab odgovor ;-)

Če bi rad pravega, začni z osnovami, da boš sploh razumel, kaj pomeni, ko je svetlomer v 0. Nadaljuj pa s spoznavanjem "zone system".
 0   

zigolin @zigolin 26. Jan 2011, 21:32

zapp0: morda kakšna priporočena literatura, lahko tudi angleška?
 0   

jernej kaše @zapp0 26. Jan 2011, 21:42

Trilogija Ansela Adamsa (the Camera, the Negative, the Print) je že tak primer, čeprav morda malo hard core za začetek. Z malo guglanja lahko najdeš v pdf obliki.

Za čisto začetniško literaturo pa pravzaprav ne vem...
 0   

zigolin @zigolin 26. Jan 2011, 22:04

Super,hvala. Morda se kaksen nasvet glede objektiva?kakse izkusnje,priporočila?
 0   

Danijel Žagar @Danijelz 26. Jan 2011, 23:55

Zapp0, čestitam za poznavanje literature. Zdaj pa pojdi nazaj gor in preberi, kaj je bilo vprašanje. Evo, da se ne boš trudil: "Koliko dejansko uporabljate na fotoaparatu funkcijo Manual (M)?" Pa naj g. Adams odgovori, če more.
Antasi96: Manual ni samo za kitajske fleše. Pod- in nadosvetljenost pa lahko narediš s preprosto kompenzacijo tudi v P, Av, Tv.
George: si odkril novi "dragulj"? Seveda, če nimaš 1000 evrov za tega, raje ostani na kit objektivu. Svašta...
Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away. (Antoine de Saint-Exupery)

http://www.socahiking.com
 0   

jernej kaše @zapp0 27. Jan 2011, 00:06

Awareness pay you should, young Danijelz

zigolin je napisal/a:
Koliko dejansko uporabljate na fotoaparatu funkcijo Manual (M)? Ko v tem načinu nastavim vrednost zaslonke, določim čas zaklopa tako, da v iskalu točko spravim na sredino (0)?


Master Adams the answers to those questions has.
 0   

Danijel Žagar @Danijelz 27. Jan 2011, 00:16

Na zadnje vprašanje prav gotovo. Zato začetnikom priporočamo Adamsa. Tako kot pri izračunu dohodnine pokličemo na inštitut Jožef Štefan za pomoč.
Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away. (Antoine de Saint-Exupery)

http://www.socahiking.com
 0   

Max @Maxo 27. Jan 2011, 11:39

Zdravo!

Jaz sem bil v isti situaciji kot ti ko sem moral nadgraditi svoj 18-55 kit objektiv, kupil sem rabljeno sigmo 18-50 2.8 EX Macro in mi ni žal niti centa. Super objektiv in zelo dobra nadgradnja kit objektiva. Priporočam.
Imam pa isto canon 450d.

Lp
Z vetrom v laseh
 0   

Gregor Gomboc @George 27. Jan 2011, 20:05

Danijelz je napisal/a:
George: si odkril novi "dragulj"? Seveda, če nimaš 1000 evrov za tega, raje ostani na kit objektivu. Svašta...


Se brez razloga ujedamo?

Vidim pa, da:

1) pišeš o stvareh, o katerih veš premalo, ali pa jih nisi dovolj preizkusil, da bi lahko bile navedbe točne. Sicer bi vedel, da tudi pri 24-70L (in verjetno ne samo pri teh dveh objektivih) na začetku uporabe zoom obroč NIMA nujno enakomernega "upora". Kar pa se s časom poleže in obroč teče lepo enakomerno gladko.

2) da ugovarjaš izjavam, ki jih ni nihče izrekel. Ali sem komurkoli tukaj svetoval, da naj kupi EF-s 17-55/2,8IS? Oz. še huje – ali sem komu rekel, da naj ne kupi ničesar drugega?

Sicer pa: »dragulj« se nanaša na nerazumno čaščenje 17-40L kot edino in ultimativno lečo. Moja izjava je bila, da je 17-55/2,8 IS po mojem mnenju pač najboljši objektiv v tem rangu. Optično je vsaj enakovreden, funkcijsko pa zaradi IS prekaša 24-70/2,8L. Zato tudi ne vidim razloga, da bi moral biti bistveno cenejši od navedenega L-a. Tudi zgradba sama je dokaj kvalitetna in robustna. Zame zatesnjenost objektivov ni bistvenega pomena, ker ne slikam v dežju ali nekem strašnem prahu. Če bi fotkal na cropu bi ta objektiv bil nedvomno v moji torbi.

Seveda pa je drugo vprašanje ali se tak nakup posamezniku zdi smiseln in ali ga želi oz. sploh zmore financirati.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati