0   

Žiga @zcetrt 29. Jan 2011, 16:08

Pozdravljeni.

Zagotovo bi si na vprašanja lahko odgovoril s prebiranjem literature, a naj si vseeno drznem vprašati tudi tule.

Sem začetnik pri razvijanju. Slikal bom z AGFA APX100 ISo 100 (35mm) in Shanghai GP3 (120 film). Uporabljal bom razvijalec Kodak X-tol, saj mi bo kolega dal že namešanega. Pogosteje razvija kot jaz in da se izognem staranju večje količine kemikalij, se mi zdi to dobra ideja.

Podatke o času razvijanja sem našel tule:

http://www.digitaltruth.com/devchart.php?Film=APX+100&Developer=Xtol&mdc=Search
http://www.digitaltruth.com/devchart.php?Film=Shanghai&Developer=Xtol&mdc=Search

Skupni imenovalec je torej razmerje 1 enote razvijalca in 3 enot vode, pri čemer Agfo razvijam 17 minut, Shanghai pa 16. V dozo mi gre 1 liter mešanice in dva 35mm filma oz. en 120mm.

Nejasnosti oz. vprašanja pa so sledeča:

Ali lahko mešanico razvijalca potem ponovno uporabim še za kakšen film? V eni starih tem sem našel povezavo na Ilfordove PDF-je, kjer je navedeno, da se razvijalec po vsakem razvijanju filma zavrže. A tam so uporabljene druge kemikalije in tudi njim je najbrž v interesu, da čim več prodajo... Kakšna ideja, koliko filmov se lahko razvije z 1 litrom omenjene mešanice (36posnetkov 35mm film)?

Kako dolgo lahko pustim namešan razvijalec, če je tega seveda sploh moč še enkrat uporabiti?

Kakšen je pomen različnih mešanic razvijalca? Stock je razumljivo hitrejše, ampak ali omogoča tudi razvijanje več filmov? Obstaja najbolj "ekonomično" razmerje? No, če se mora vsakič zliti stran, je to zagotovo 1+3 od naštetih smile


Hvala za odgovore že vnaprej in lep pozdrav!
 1   

najed01 @najed01 30. Jan 2011, 21:19

Razvijalec po razvijanju zavržeš.
Za 135ko rabiš 300ml delovne kemije.
Za 120ko rabiš 500ml delovne kemije.
To preveri na razvijalni dozi. Po navadi piše na dnu. To kar sem napisal piše na moji.
STOCK ni delovna (lahko tudi) kemija. Po navadi se STOCK meša v razmerjih glede na film. Lahko pa uporabiš ne razrečenega odvisno od tega kaj želiš.

Mene pa zanima kje si dobil te filme??
A so iz prodaje ali iz predala upset
Zahvala: zcetrt
 1   

Miha @cedo 30. Jan 2011, 22:29

zcetrt je napisal/a:
Kakšna ideja, koliko filmov se lahko razvije z 1 litrom omenjene mešanice (36posnetkov 35mm film)?


Kot ti je povedal najed, je vse odvisno od doze. Če boš XTOL mešal v razmerju 1+3, boš dobil 4 litre delovne raztopine. Ker tvoja doza porabi 1l za 2 filma, boš lahko razvil le 8 filmov. Moja doza je bolj škrtuška in rabi 1l kemije za 4 filme.

zcetrt je napisal/a:
Kako dolgo lahko pustim namešan razvijalec, če je tega seveda sploh moč še enkrat uporabiti?


Le kakšen dan. Običajno ga redčiš tik pred uporabo. Če ga redčiš, ga po razvijanju zavržeš.

zcetrt je napisal/a:
Kakšen je pomen različnih mešanic razvijalca? Stock je razumljivo hitrejše, ampak ali omogoča tudi razvijanje več filmov? Obstaja najbolj "ekonomično" razmerje? No, če se mora vsakič zliti stran, je to zagotovo 1+3 od naštetih smile


Razredčenost razvijalca ima vpliv na zrnatost in ostrino. Bolj redčiš, boljša je ostrina in večje je zrno. Nekateri razvijalci (Perceptol) pa pri redčenju v razmerju 1+3 tudi nekoliko dvignejo občutljivost filma.

Nerazredčene razvijalce se običajno uporablja v velikih tankih, kjer se jih vsake toliko časa osveži ali obnovi z določeno količino svežega razvijalca. Zadeva se po nekaj tednih in nekaj ducat filmih "stabilizira" in deluje več mesecev.

Vse napisano velja predvsem za razvijalce v prahu, kjer so glavne sestavine fenidon, metol, hidrokinon in askorbinska kislina. (Pri Rodinalu je vse ravno obratno).
Zahvala: zcetrt
 0   

Žiga @zcetrt 30. Jan 2011, 23:15

Najlepša hvala obema! Na dnu doze res pišejo podatki in sicer med drugim 2×135 = 650 c.c., 1×120 = 590 c.c. Ne znam si sicer razložiti procesa in povezave s količino filmov, ampak se bom enkrat spravil podrobneje pozanimati o tem. Čudno se mi zdi, da je količina kemije neodvisna od denimo št. posnetkov 135 filma. No, saj verjetno je zaokroženo vse skupaj...

Filmi so sveži, rok trajanja je pri vseh še minimalno eno leto. Shanghai je iz ebaya, kjer je smešno poceni, Agfa pa iz dobro znane kranjske trgovine s klasično robo. Shanghai sem poskusno vzel 5 rol in dve že razvil s kolegom v temnici v študentskem naselju. In bil navdušen. Zato sem jih še naročil. Za Agfo bom pa še videl, kako se mi obnese.

Res pa je tudi, da gre za dodatek k hobiju digitalne fotografije, zato mi tudi kakšne napake pomenijo prej dodaten šarm kot nezadovoljstvo. Verjetno bom sicer pri 35mm filmu bolj ciljal k perfekciji kot pri 120.

Če koga zanima, si lahko fotografije ogleda tule: http://www.facebook.com/album.php?aid=102093&id=1321302270&l=6f7c839525

Lep pozdrav!
4.
 0   

Janez Pelko @Wartburg 31. Jan 2011, 07:46

Vsak razvijalec je malo drugačen, navodila imaš ponavadi priložena.
T-Max tudi razredčen zdrži precej dolgo.
Nekih univerzalnih pravil ni.
Nekatere razvijalce (delovne raztopine) lahko uporabiš le enkrat, nekatere večkrat, itd.
 0   

Miha @cedo 31. Jan 2011, 09:06

zcetrt je napisal/a:
Ne znam si sicer razložiti procesa in povezave s količino filmov, ampak se bom enkrat spravil podrobneje pozanimati o tem. Čudno se mi zdi, da je količina kemije neodvisna od denimo št. posnetkov 135 filma. No, saj verjetno je zaokroženo vse skupaj...


V bistvu ni nič zaokroženo. Pri razvijanju filma gre za proces izmenjave elektronov, za kar skrbi metol (ali fenidon ali...) katalizatorji (hidrokinon, askorbinska kislina, le dovolj visok pH,...) pa proces pospešujejo.

Ko se vse aktivne sestavine razvijalca porabijo, se proces ustavi. Pri različnih redčenjih je tako potrebno zagotoviti le dovolj aktivnih sestavin za nemoten proces, ki traja povprečno kakšnih 10 minut. Pri XTOL-u in podobnih razvijalcih je to le 50 ml za en film, pri rodinalu le 1-2 ml. Pri tem končni volumen razvijalca ne igra vloge (5 l ali 250 ml).


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati