0   

antasi96 @antasi96 30. Jan 2011, 12:13

Zanima me kako se lotiti panorame sestavljene iz več posnetkov? Vse od postavitve fotoaparata do obdelave v računalniku. Slike lahko obdelam v photoshop cs5

lp
 0   

Aleš @lial 30. Jan 2011, 12:54

Vsekakor bo manj težav s kakšnim namenskim programov, recimo Panorama Factory, ki ni predraga, olajša pa marsikaj.
Glede tehnike pa: eden naših najboljših (morda celo najboljši) 'panoramski' fotograf, Boštjan Burger, uporablja širokokotni objektiv 10mm, brez vseh dodatnih tehnikalij - enostavno se za 360° panoramo zavrti s fotoaparatom nad glavo.
Tisti, ki nimajo toliko kilometrine, kakor omenjeni fotograf, pa uporabijo tehnologijo vseh vrst - od enostavnih vrtljivih glav pa vse do namenskih panoramskih glav različnih kvalitet. za izboljšanje primernosti sestavljivih posnetkov obstaja kar nekaj. na primer TUKAJ je nekaj osnov.

Lahko pa kupiš Alpho A55 in imaš vse rešeno - samo stisneš, obračaš enakomerno aparat dokler škljoca (15x) in panorama je gotova grin grin
 0   

Klemen Blokar @kleb 30. Jan 2011, 17:34

Hugin je en prost program za sestavljanje panoram. Glede fotografiranja je pa tako, da za oddaljene stvari je čisto vseeno ali fotkaš iz roke ali imaš stojalo. Če imaš na sceni bližnje predmete, se je dobro pa malo bolj potruditi, da fotografiramo iz istega mesta, samo smer, v katero je obrnjen aparat, spreminjamo.
 0   

Andraž @ASkobi 30. Jan 2011, 17:46

Z Photoshopom CS3 (pa z vsemi novejšimi) lahko delaš panorame. Moraš se pa držati naslednjega pravila- vsak posnetek prekrij za približno 20%. Če naprimer fotografiraš široko panoramo, začni npr. od leve proti desni in naredi posnetek- npr. da je pri tem na skrajni desni strani okvirja drevo, mora biti to drevo na skrajni levi strani naslednjega okvirja (tako prekriješ oba posnetka za približno 20%). Photoshop jih bo lepo sestavil v lepo panoramsko sliko. Pa še nekaj- če fotografiraš pokrajine, kjer se npr. premikajo oblaki, moraš fotografirati zelo hitro, da bo potem Photoshop sestavil fotografije pravilno skupaj, sicer boš imel veliko dela z retuširanjem, kloniranjem, itd..
 0   

antasi96 @antasi96 30. Jan 2011, 17:49

kako pa to naredim v cs5?
 0   

filius @filius 30. Jan 2011, 17:58

Odpreš Photoshop pol pa greš File>Automate>Photomerge Tukaj potem izbereš slike in klikneš ok, pa ti naredi panoramo.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati