0   

Martini456 @Martini456 30. Jan 2011, 23:12

Samo zanima me kakšna je razlika med tema dvema karticama:

http://www.sandisk.com/products/dslr/sandisk-extreme-iv-compactflash

in

http://www.sandisk.com/products/dslr/sandisk-extreme-compactflash-card

razn seveda kapacitete. Katera je boljša in kakšna je razlika v ceni? Je extreme IV predhodnica ta druge?
 0   

Andrej @fotokaj 31. Jan 2011, 09:37

Martini456 je napisal/a:
Samo zanima me kakšna je razlika med tema dvema karticama .. razn seveda kapacitete. Katera je boljša in kakšna je razlika v ceni? Je extreme IV predhodnica ta druge?

Extreme IV 45MB/s je bistveno hitrejša pri zapisovanju podatkov (cca 28MB/s) v primerjavi z Extreme 60MB/s (cca 18MB/s) - slednja vsekakor spada v kategorijo "Naj Sandiskov nateg leta 2010"...
Celo SanDiskova kartica Ultra 30 MB/s je pri zapisovanju hitrejša (cca 23MB/s) od tega "60MB/s natega".

Pri kupovanju spominskih kartic ne gre vedno verjeti napisom na njih; je treba po spletu mal pobrskat za realnimi testi in primerjavami.

Super vrednost imajo CF kartice PhotoFast 533x Plus (pozor - "Plus" označuje hitrejšo serijo) - za cca 215 eur dobiš na spodnjem oglasu 32GB kartico s hitrostjo zapisovanja 31MB/s (hitrejše so le še Sandiskove Extreme PRO s 34MB/s):
http://cgi.ebay.co.uk/Photofast-G-Monster-CompactFlash-CF-533X-Plus-UDMA-32GB-/260726152277?pt=LH_DefaultDomain_15&hash=item3cb47d5c55

Zgornje priporočam; uporabljam brez problemov zadnje mesece, sem pa prej uporabljal Sandiskove Extreme Ducati.
 0   

Martini456 @Martini456 31. Jan 2011, 10:03

Kje pa pregleduješ kake reviewe, poznaš kako posebno stran, ki ima reviewe vseh kartic?
Kako je s karticami Kingston Elite Pro CF kakšna je zapisovalna hitrost?
 0   

Andrej @fotokaj 31. Jan 2011, 10:06

http://lmgtfy.com/?q=CF+card+speed+comparison
 0   

tmt @tmt 31. Jan 2011, 12:06

To kar je napisal fotokaj je pa res precej na pamet. Naj povzamem. Po njegovem dosega kartica extreme pro (sicer do 90mb/s) nekje 34mb/s, se pravi da extreme 60mb/s doseže manj kot 30. In če je pri tem še počasnejša za cca 23mb/s od tiste s 30mb/s, potem sploh ne deluje.
Uporabljam obe omenjeni kartici in v praksi sploh ni tako velike razlike med njima in ne gre za nikakršen nateg.
Mislim, da je od kartic, ki jih je omenil Martin, extreme4 16gb stara kartica.
 0   

ogabe @ogabe 31. Jan 2011, 14:48

Pa je ze kdo delal teste tega, ali je to zgolj iz specifikacij? Ker kolikor sem sam videl (s FW readerjem ne USB readerjem, ki je krepko pocasnejsi), je razlika pri cca. 2GB slik tam okoli 40%... v pri Sandisk Extreme.
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

Martini456 @Martini456 31. Jan 2011, 15:13

Tole me samo zanima tale test naj bi prikazal še kar vredu zapisovalno hitrost in je hitrost Extreme verzije 2010 še večja kot Extreme IV :
http://robgalbraith.com/bins/reader_report_multi_page.asp?cid=6007-9392

in na nekaterih drugih straneh sem gledal in hitrosti drugje niso bistveno drugačni...
 0   

heroj @heroj 31. Jan 2011, 15:22

Še eno opzorilo bi dal pri karticah ... splač se kupovati pro serije, saj imaš garancijo. Tako sem že dve kartici zamenjal, ki mi jih je slaba baterija na fotoaparatu uničla. A bodite pozorni, na ebayu lahk najdeš tudi ponaredke teh kartic, kjer ti pa garancija ne velja.
Ducati serija od Sandiska je bila zakon. Lexar tudi dobro sodeluje z Nikonom, ima ogromno svojih patentov. Kot sem opazil da Nikon dosti več na opravljanje napak pri prenosu podatkov med fotoaparatom ter kartico kot Canon.

@fotokaj
kako je pa z garancijo telih kartic. Poznam firmo, nisem pa še nikoli uporablju njihovih kartic
 0   

Martini456 @Martini456 31. Jan 2011, 15:25

Sandisk Extrem 2010 ima doživljensko garancijo ali v državah ki nimajo doživljenske je 30 letna, če si to mislil...
 0   

tmt @tmt 31. Jan 2011, 17:39

Ne vem, če je to ravno obvezujoča garancija, ampak zgolj marketinška poteza firme, da je kupec prepričan glede kakovosti izdelka. Tovrstne garancije so tudi pri varčnih žarnicah, vendar v primeru, da ti pregori nisi nikakor in nikjer upravičen do nove.
Extreme 2010 60mb/s in pro 90mb/s sta verjetno hitrejši od extreme 4. Govorim za uporabo na aparatu, ki je bistvena, da ti pri rafalih ni treba čakat (če jih seveda veliko uporabljaš). Medtem ko so tista testiranja za prenos na računalnik za moje pojme brez veze, saj so razlike med posameznimi računalniki lahko celo nekajkratne.
 0   

Andrej @fotokaj 31. Jan 2011, 18:24

tmt je napisal/a:
To kar je napisal fotokaj je pa res precej na pamet.

Pravzaprav niti najmanj.
tmt je napisal/a:
Po njegovem dosega kartica extreme pro (sicer do 90mb/s) nekje 34mb/s, se pravi da extreme 60mb/s doseže manj kot 30.

Ne, ne "po mojem", ker si cifer nisem izmislil, ampak sem jih dobil na spodnji povezavi (in jim zaupam, ker so nadvse blizu mojim lastnim ugotovitvam). Ja, Extreme PRO dosega cca 34MB/s, Extreme 60MB/s pa ne "manj kot 30", pač pa cca 18MB/s - kot sem napisal oz je model spodaj stestiral.

Evo - podatki za D300 v RAW načinu:
http://sportsphotoguy.com/d300-raw-burst-test/

tmt je napisal/a:
In če je pri tem še počasnejša za cca 23mb/s od tiste s 30mb/s, potem sploh ne deluje.

Ne, da kartica ne deluje, ti ne štekaš, kaj sem napisal (OK, recimo, da je moja krivda). V stavku >Celo SanDiskova kartica Ultra 30 MB/s je pri zapisovanju hitrejša (cca 23MB/s) od tega "60MB/s natega"< sem v oklepajih podajal hitrosti zapisovanja fotoaparat > spominska kartica, ne razlik. Štekaš?
To pomeni, da Extreme 60MB/s zapisuje podatke s hitrostjo 18MB/s, Sandisk Ultra 30MB/s pa s hitrostjo 23MB/s.

tmt je napisal/a:
Uporabljam obe omenjeni kartici in v praksi sploh ni tako velike razlike med njima in ne gre za nikakršen nateg.

Ne gre za nateg? Si ti resen? Kartica, na kateri piše "60MBs UDMA", podatke pa dejansko zapisuje s hitrostjo 18MB/s, zate ni nateg? Tudi prav - v mojem delovnem zvezku to pač direkt ustreza definiciji natega. Še toliko bolj zato, ker Extreme 60MB/s stane 80 eur, Ultra 30MB/s pa 60 eur (obe 16GB). Ampak OK, ni nateg.

Povrh vsega se pa tud jaz ne zanašam zgolj na cifre z neta. Sam sem šel iz kombinacije 2 X Sandisk Extreme IV 8GB + 2 X Sandisk Extreme Ducati 4GB (donedavna najhitrejše CF kartice, res hitre) na 2 X Extreme 60MB/s 16GB in lahk rečem samo - podn od kartice, vsaj v primerjavi s tem, kar sem imel prej.

Zdaj imam omenjene PhotoFast 533x Plus v 32GB različici in upam brezpogojno trditi, da tako hitrih kartic še nikoli nisem imel (delam z D3 praktično izključno v RAW formatu).

Če pa misliš, da kartica ni nateg samo zato, ker jo imaš oz si jo preplačal ti pa ... sorry, malo morgen. Raje se je znebi, dokler je še kaj vredna.

Martini456 je napisal/a:
Tole me samo zanima tale test naj bi prikazal še kar vredu zapisovalno hitrost in je hitrost Extreme verzije 2010 še večja kot Extreme IV :
http://robgalbraith.com/bins/reader_report_multi_page.asp?cid=6007-9392

in na nekaterih drugih straneh sem gledal in hitrosti drugje niso bistveno drugačni..

Glej, zame je pomembna HITROST ZAPISOVANJA POSNETKOV IZ APARATA NA KARTICO, kako hitro se zapisujejo ali s kartice berejo podatki prek raznih čitalcev me ne zanima. Pač nisem eden tistih hard-core reporterjev, ki bi morali fotke v uredništva poslat že pred 15 minutami in se jim vedno mudi fotke pretakat s kartic in jih razpošiljat. Jaz uporabniške razlike v tem, ali se bo 200 fotk s kartice na računalnik preneslo v 15 ali v 25 minutah, ne vidim. Vaše potrebe so lahko pa drugačne.

Zame je hitra kartica tista, ki me ne ovira pri fotografiranju športa oz mi sproti "puca" buffer in je zmožna gladko požirat 1080p/30fps video. Za prenos posnetega materiala na računalnik imam pa čas.
Pravzaprav imam the cheapest čitalec ever; imam ga že 4 leta, stal je 12 eur in je obenem 8in1 čitalec, 3 kratni USB razdelilec, polnilec za Nokie, odpirač za pivo in še mazalica za dildo ... - tako vseeno mi je za te hitrosti.
 0   

Martini456 @Martini456 31. Jan 2011, 18:35

fotokaj je napisal/a:

Ne gre za nateg? Si ti resen? Kartica, na kateri piše "60MBs UDMA", podatke pa dejansko zapisuje s hitrostjo 18MB/s, zate ni nateg? Tudi prav - v mojem delovnem zvezku to pač direkt ustreza definiciji natega. Še toliko bolj zato, ker Extreme 60MB/s stane 150 eur, Ultra 30MB/s pa 60 eur. Ampak OK, ni nateg.

Tole si pa kiksnu moja 8Gb Extreme 60Mb/s je stala okoli 55€ na electronic4you, tako da nevem od kod ti 150€ ... 16Gb verzija stane 80evrov, 32Gb verzija stane 200evrov na mimovrste(drugje je ne najdem)
 0   

Andrej @fotokaj 31. Jan 2011, 18:41

Martini456 je napisal/a:
fotokaj je napisal/a:

Ne gre za nateg? Si ti resen? Kartica, na kateri piše "60MBs UDMA", podatke pa dejansko zapisuje s hitrostjo 18MB/s, zate ni nateg? Tudi prav - v mojem delovnem zvezku to pač direkt ustreza definiciji natega. Še toliko bolj zato, ker Extreme 60MB/s stane 150 eur, Ultra 30MB/s pa 60 eur. Ampak OK, ni nateg.

Tole si pa kiksnu moja 8Gb Extreme 60Mb/s je stala okoli 55€ na electronic4you, tako da nevem od kod ti 150€ ...

Si vesel, a ne? Glej, 150 eur je pisalo za 32GB, primerjat sem hotel pa ceno za 16GB. Sem popravil še preden si se spet oglasil.
 0   

tmt @tmt 31. Jan 2011, 19:06

In ravno 60mb/s je nateg, 30 in 90 pa nista, ker je to nek "model" tako stestiral. Po mojem je bolje, da jo vložiš v aparat in začneš z rafali, kot sem to storil sam in sem vedel pri čem sem. 60 je bila malo počasnejša od 90, in glede na to, da v praksi ne rabim toliko zaporednih posnetkov, sem z nakupom extreme pro 90mb/s močno pretiral.
 0   

Andrej @fotokaj 31. Jan 2011, 19:21

tmt je napisal/a:
In ravno 60mb/s je nateg, 30 in 90 pa nista, ker je to nek "model" tako stestiral.

Ja, iz treh razlogov;

a) ker je tako ugotovila množica modelov, ne le eden
b) sam sem ugotovil isto in se torej z njimi strinjam
c) da je 60MB/s nateg sem napisal, nisem pa napisal, da Ultra 30MB/s in Extreme PRO nista.

Proizvajalci hitrost zapisovanja in branja podatkov na oz s kartice merijo v različnih aplikacijah; enkrat v aparatih, drugič v čitalcih, tretjič v neki drugi napravi, četrtič kao v laboratoriju. Pri ugotovitvah izberejo zanje najugodnejše rezultate, najvišje cifre, pri njih močno pretiravajo in možnost, da bo tudi uporabnik na koncu prišel do istega podatka z dejansko uporabo kartice je minimalna. Podatki iz teorije in tisti iz prakse se močno razlikujejo in tu vsi nategujejo, česar se (najbrž oz upam da) vsi zavedamo.
Je pa neka meja pri tem nategovanju; če je kartica srednjega razreda tipa Ultra od nje ne bom pričakoval zapisovanja na raketni pogon in je zame dobrih 20 odstotna razlika med navedenimi 30MB/s in dejanskimi 23MB/s bolj ali manj sprejemljiva in je niti ne tretiram kot nateg. Ko gre pa za kartico, ki naj bi bila namenjena profesionalnim uporabnikom, je tipa Extreme in je tako tudi cenovno postavljena, na koncu pa se izkaže da je razlika med navedenimi 60MB/s in dejanskim 18MB/s kar 70 odstotna, pa ... ja, je nateg. Zame.
V tem pogledu ni Extreme PRO linija kartica nič boljša; ravno tako se podatki razlikujejo za cca 65%.

Zato je pa treba kartice v svojih aparatih probat in jih ocenit sam. Jaz sem to naredil in Extreme 60MB/s so se mi zdele podn od nategancije. Ker sem dobil absolutno nekaj drugega od pričakovanega. Če se tebi zdijo v redu pa super, pol je to to.
 0   

Martini456 @Martini456 31. Jan 2011, 19:31

Če pa prebereš komentarje je zgleda tale iz strani http://sportsphotoguy.com/d300-raw-burst-test/ uporabil starejšo verzijo tega modela kartice, ker so jih posodobil, tudi en komentator pravi da je lahko bilo s kartico kaj narobe, ker je on desogel boljšo zapisovalno hitrost k na IV ->>> http://sportsphotoguy.com/extreme-disparity/

Možno, da je to odvisno od vsake kartice posebej in se mi lahko tukaj kregamo in *** ampak važno je da je vsak zadovoljen s svojo kartico...grin
 0   

Andrej @fotokaj 31. Jan 2011, 19:41

Martini456 je napisal/a:
... ampak važno je da je vsak zadovoljen s svojo kartico...grin

E, odlično - mamo kandidata za izjavo Bob leta 2011 ...
 0   

ogabe @ogabe 31. Jan 2011, 20:37

fotokaj je napisal/a:
Glej, zame je pomembna HITROST ZAPISOVANJA POSNETKOV IZ APARATA NA KARTICO, kako hitro se zapisujejo ali s kartice berejo podatki prek raznih čitalcev me ne zanima.

Sicer ne vem kaj vecina dela, ampak sam nisem (vsaj na 1dmk2 in mk4) nikoli imel tezav s pocasnostjo kartice, pa sem uporabljal tudi tiste 6 ali 7 let stare Lexarjeve 1GB Pro kartic, ki so imele v najboljsem primeru 10Mbps, zelo verjetno pa se krepko manj, pa recimo da sem ter tja poslikam tudi kaksen sport grin 1dmk2 ima enih 20 fotk bufferja, ki se tudi pri teh dinozaver karticah sprazni v par sekundah. In ce nekdo zafila 20 fotk bufferja je cas da razmisli kaj dela, ne pa da kupi hitrejso kartico grin Ok se strinjam, da je v RAW malo drugace, pa vseeno. Kar se mene tice, se hitrost kartic pozna izkljucno pri prenosu fotk na racunalnik (in to je zame krepko pomembno), pri samem fotografiranju pa ni nobene razlike med Extreme ali celo Extreme PRO in eno 10x pocasnejso Extreme I ali II grin
Kako je pa z videom pa ne vem, ker ga pac ne rabim grin
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

Andrej @fotokaj 31. Jan 2011, 21:10

ogabe je napisal/a:
Kako je pa z videom pa ne vem, ker ga pac ne rabim grin

Se strinjam z vsem, kar si napisal - hec je le v zgornjem stavku. Ker sem kartice kupoval za vsaj nekaj let, sem jih kupoval tudi z videom v mislih. Video rabi hitre kartice, precej bolj, kot športna fotografija - ni Sandisk iz dolgčasa naredil spodnjih kartic:
http://www.dpreview.com/news/1101/11010612sandisk128gbcf.asp
 0   

tmt @tmt 31. Jan 2011, 21:59

Tudi znani "nateg" extreme 60mb/s tekoče zapisuje ful HD video. Vsaj na EOS 7d.

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati