0   

andyz @andyz 1. Feb 2011, 18:24

Morda eno blesavo vprašanje, vendar - običajno se sliši "ta aparat je boljši, ker ... ima tudi več AF točk".
Dobro, v osnovi gre za lažje in hitrejše ostrenje predvsem motivov v težjih svetlobnih ali gibalnih pogojih.
Ali je pri tem še kakšna druga prednost?
Sam namreč statične motive fotkam ponavadi z eno samo centralno točko.
 0   

RZ67 @RZ67 1. Feb 2011, 18:44

andyz je napisal/a:
Morda eno blesavo vprašanje, vendar - običajno se sliši "ta aparat je boljši, ker ... ima tudi več AF točk".

Phase One 645DF http://www.phaseone.com/en/Camera-Systems/645DF/645DF-Info.aspx ima samo 3 AF točke, pa v določenem kontekstu lahko rečemo, da je boljši od 1D Mk III, ki jih ima 45 grin

Skratka, če se mene vpraša, ni overall najboljšega fotoaparata, ampak obstajajo določeni modeli, ki so za nek namen znotraj fotografije boljši od ostalih modelov. Npr. za landscape ali studio bo MF s samo 3 AF točkami v splošnem verjetno boljši od FF DSLRja s 45 AF točkami.

Torej, če tretiraš foto opremo kot orodje, potem so AF točke samo eden izmed kriterijev, na podlagi katerih se odločaš za pravo orodje za določen namen. Včasih sploh niso pomembne, včasih pa zelo.

Meni osebno bolj paše več AF točk, ker rad izbiram najbližjo točki ostrenja, s čimer minimalno rekomponiram in zato lahko delam tudi z manjšim DOF, če je potreba. Če primerjam ostrenje na filmskem Eos 3 s 45 točkami in digitalnem 40D z devetimi, mi tistih 45 bolj paše. Izbor prek dveh koleščkov pa je tudi zelo hiter. Po drugi strani pa bi tudi samo s tremi povsem zmogel, če bi na račun tega dobil MF body biggrin

Vse je relativno.
 0   

andyz @andyz 1. Feb 2011, 21:52

Hvala, samo ne vem, če sem bil povsem razumljen.
Nisem napisal, da je aparat z več AF točk že zaradi tega boljši (vmes so tri pikice), ampak zaradi veliko stvari, med katerimi so tudi AF točke.
Moje vprašanje je, v čem je prednost večih AF točk? Deloma je že StrobistSi napisal. Ali je samo to?
andyz
 0   

Danijel Žagar @Danijelz 1. Feb 2011, 22:25

Na avtomatiki se fotič sam odloči, kje bo ostril. Najbrž z več točkami lahko to naredi bolje. Sicer pa gotovo pri samodejnem sledenju (AI Servo) pride prav čim več točk. Nisem pa prepričan, da več točk kaj pomaga pri slabih svetlobnih pogojih. Aparat zaradi tega torej ni sam po sebi nič boljši, ponuja pa več možnosti tistemu, ki jih rabi.
Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away. (Antoine de Saint-Exupery)

http://www.socahiking.com


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati