0   

yang @yang 8. Feb 2011, 19:55

Pozdravljeni !

Že nekaj časa se zanimam za nakup DSLR fotoaparata in zdaj imam še približno 1 teden časa, da dobim kakšen uporaben nasvet, predno ga zares kupim.

Najbolj mi je padel v oči Sony-jev DSLR SLT-A33Y z dvema objektivoma 18-55 in 55-200. Cena kompleta pri nas je nekje okoli 950 EUR. Slišal sem pa precej kritik na račun Sony-jevih DSLRjev, češ da se ne morejo kosati z Canoni ali Nikoni. Rad bi tu povdaril, da sem začetnik v svetu DSLR fotografije in da imam za začetek namen slikati izključno z avtomatskimi nastavitvami, morda kasneje bi si prebral kakšno literaturo za manualno slikanje ali obiskal kakšen tečaj.

Pri Sonyju so mi všeč dodatne funkcije, kot npr. Live View (slika na zasloncku v zivo), možnost snemanja v kamera načinu s samodejnim ostrenjem in "intuitivni" meni na fotoaparatu. Edino v kar nisem siguren je kakovost samih Sony-jevih leč in posledično šum, ki je lahko prisoten v Fotografiji...Kako se tu kosa s podobnimi fotoaparati kot sta Canon in Nikon ?

Prosim za nasvet in približno informacijo kakšnega drugega fotoaparata v podobnem cenovnem razredu, ne preko 1000 EUR z dvema objektivoma.

Hvala !
 0   

Andraž @ASkobi 8. Feb 2011, 20:11

Stvar je taka. Amaterji, polprofesionalci in profesionalci se največkrat odločijo za nakup Nikonovih ali Canonovih fotoaparatov. Zakaj? Ker sta ti dve firmi, ki sta že dosti časa v vrhu pri DSLR fotoaparatih, obe znamki sta zanesljivi in uveljavljeni v svetu. To kar si omenil glede Live viewa in podobnih reči, verjemi, da to vse imajo tu fotoaparati znamke Nikon ali Canon, seveda so podrobnosti in določene funkcije odvisne od modela. Največ možnosti za nakup dodatnih objektivov boš imel, če kupiš fotoaparat znamke Canon ali Nikon-tudi rabljene, ki jih lahko dobiš po zelo ugodni ceni. Glede kakovosti fotografije je pa tako, da če boš kupil nek DSLR fotoaparat v vrednosti 500€+ bo kvaliteta dobra. Veliko je odvisno od tebe, kašno fotografijo narediš. Šum se pojavlja pri vseh fotoaparatih in predvsem pri višjih vrednostih ISO. Modelov v vstopnem razredu imaš pa kar nekaj, npr. od Nikona so D5000, D3100, D3000, mogoče še D90,... od Canona imaš EOS 550D, potem sta tu še nova modela EOS 600D in EOS 1100D,....
Izbira je velika, jaz bi izbiral med Nikonom in Canonom. Sam si trenutno lastim Nikon D5000 in sem zelo zadovoljen, saj ima za začetnika več kot dovolj različnih funkcij. Malo še premisli in preglej, sigurno ti bo pa še kdo tukaj kaj svetoval.
 0   

Jernej @Horse 8. Feb 2011, 20:29

Mogoče že (preveč) provokativno, a vseeno se mi zdi, da je vprašanje na mestu:

Zakaj DSLR?

Verjemi, če ga kupuješ samo zato, ker ga ima soseda in ker je bratranec rekel, da je "cool", potem ti odsvetujem nakup. Pa ne zato, ker bi bil potemtakem jaz bolj "faca" ker ga imam ti pa ne, pač pa v prid mojemu nasvetu govori praksa; preveč DSLR-jev počiva v torbah in omarah z manj kot 1000 posnetki, ker so preveliki in preveč "okorni", da bi jih ljudje nosili s seboj (razen prvih pet vikendov, ko so jih vodili na sprehod po promenadah).

Se še enkrat opravičujem za (preveč) provokativen odgovor, ampak glede na to, da imaš namen slikati vse z avtomatiko, si raje kupi kakšnega naprednejšega kompakta - veliko večji efekt bo, glede na vloženi €, pa še ostane ti za takrat, ko boš že dovolj znal, da boš izkoriščal prednosti DSLR-a, pa se ti ga ne bo dalo nositi s sabo.
www.analog.si
[img:d2dee11ba7]http://www.shrani.si/f/3K/mV/2S99g5hx/sexdrug2001-8.jpg[/img:d2dee11ba7]
 0   

Aleš @lial 8. Feb 2011, 20:32

yang je napisal/a:
Slišal sem pa precej kritik na račun Sony-jevih DSLRjev, češ da se ne morejo kosati z Canoni ali Nikoni.

Ker sem uporabnik Minolta/Sony sistema že kar precej dolgo, me takšno mnenje (za katerega vem, da ni tvoje), vedno malce 'zbode'.
Predlagam ti, da ne nasedeš takoj na mnenje, "kako je edini pravi avto Golf ali Audi", ampak da o aparatu, za katerega sprašuješ še malo pobrskaš po tujih, manj obremenjenih forumih. Slovenija je namreč majhna in temu primerno omejena.

Canonikonaše, pa lepo prosim, da ne razumejo tega mojega pisanja kakor napad na njihove mašince, ki jim tudi jaz priznavam določene prednosti in ne nazadnje poznam njihove slabosti v primerjavi z omenjenimi Sony/Minolta aparati.

Na primer: včeraj sem fotografiral na izlivu Soče, skupaj z Italjanom, ki je imel na 1Ds mark III obešen 600/4, vse skupaj pa na stojalu za +1000€, ko pa je bilo potrebno stisniti rafal ob sprotnem ostrenju, ga je moja kombinacija (A55+Sigma 150-500) vsakič potolkla, kar je kljub desetkrat dražji opremi prostodušno priznal.
Tako, kakor sem jaz priznal nedvomno boljše posamične posnetke njegove kombinacije. Možak pa je bil popolnoma neobremenjen z znamko, le malo je pojamral, da mu je žal, ker ni kupil Nikonovo trojko. Prav zaradi rafala.

LP
 0   

PrimozS @PrimozS 9. Feb 2011, 10:43

Jaz ti tudi svetujem, da če misliš slikati samo v "auto" - kupiš najprej kaj manjšega in se spoznaš z osnovami fotografije.

Drugače pa ne vidim nobenega zadržka za odločitev o Sony, če ti "je všeč". Kakšna pa so cene za nadaljne nakupe objektivov ipd - ne bom razpredal, ker ne vem. Vsekakor pa ti ne bi v stilu enega od predhodnih nasvetov apriori svetoval, da izbiraš zgolj med C ali N.
 0   

cebelca @cebelca 9. Feb 2011, 11:30

Kot so ti že svetovali prej. Če je tvoja želja slikati le v avtomatskem načinu in svoje fotografije ne želiš nadgrajevati ti tudi sam priporočam, da si omisliš bolj zmogljiv kompakt, ki ti bo zelo dobro služil. V tem primeru boš glede na svoje želje fotografije privarčeval veliko denarja. Seveda pa ti ne branim DSLR fotoaparata in če je tvoja želja res velika ga kupi. Vendar pa razmisli ali ga boš res potreboval. Drugače pa je tudi moje mnenje, da tudi Sony aparati niso nič slabši tako, da je tudi to soliden nakup. V tvojem cenovnem razredu bi bilo dobro pogledati tudi za kakšnim rabljenim Nikon D90 in 18-105 kot drugi objektiv pa lahko kupiš še 50 1.8. Ko pa boš sam videl kaj ti še manjka pa boš dokupil objektive.
 0   

Andraž @ASkobi 9. Feb 2011, 14:18

PrimozS, če s svojo izjavo misliš na mene, jaz ne poveličujem oz. kakorkoli dajem v ospredj Nikonov in Canonov, ampak sem samo hotel povedati, da imata ti dve znamki verjetno najbolj kvalitetne body-je. Kakorkoli že, izberi kar teb najbolj paše, v živo si poglej več modelov in znamk pa boš videl. grin
 0   

PrimozS @PrimozS 9. Feb 2011, 14:44

Ja , seveda je letelo nate. Ne zlonamerno, da ne bo pomote. C in N sta "velika" (po tržnem deležu), res je. Vsekakor pa mi je tvoj zadnji stavek bolj všeč kot nasvet - vsak mora sam it v trgovino, vzet body v roek, videt, kako mu sede, ipd.

S tega vidika sem bil jaz v nekem polprofi (cenovnem) razredu pred časom pozitivno presenečen nad Oly E-3. Tako "naravno" mi je pasal v roke, da to res ni. Canoni mi ravno zaradi tega občutka sploh niso všeč.
 0   

Andraž @ASkobi 9. Feb 2011, 14:53

Ja, sej ni problema. biggrin
 0   

yang @yang 9. Feb 2011, 17:12

Hvala vsem za uporabne nasvete ! Morda pika na i, je sedaj bil podatek, ki sem ga prebral na spletu, da model Sony SLT-A55V ima integriran GPS sprejemnik, za oznacevanje lokacije na slikah. S tem odpade dodatno kupovanje "velikega" vmesnika za GPS na Canonovih/Nikonovih DSLRjih, vprasanje pa je ce je v rangu do 1000 eur sploh kaksen Canonov/Nikonov DSLR, ki ima ze integriran GPS ?

Vprasanje za "lial" - Ali si testiral funkcijo GPS-a in koliko slik lahko oznacis z GPSom, predno se baterija v celoti iztrosi ? Kaksna je tudi natancnost/zanesljivost GPS signala na tem aparatu ?

LP !
 0   

Aleš @lial 9. Feb 2011, 17:29

GPS v A55 se vpiše v EXIF fotografije in ga ni potrebno dodatno vpisovati.
Natančnost sem preskusil le enkrat in je primerljiva z vsakim drugim GPS-om, torej cca 5-10 m.

Ker tega ne uporabljam, kaj več težko zapišem.
 0   

ivan @micc807 9. Feb 2011, 19:20

za začetnika v dslr ti svetujem nikona d3100. jaz imam d3000 in sem super zadovoljen z njim, ravno prav za se bolje seznaniti s fotografijo... če imaš namen resno zagrabiti s fotografijo in si lahko privoščiš, se ti morda splača d5000 ali celo d90. Canonov pa ne poznam.
ampak sem podobnega mnenja kot nekateri predhodniki... glede na to da imaš namen uporabljeti le avtomatiko... zakaj ne kupiš kakega boljšega kompaktnega? dslr razred je nekaj kar potrebuješ ko te začnejo kompaktni res omejevati in vidiš da pričakuješ več. ampak tudi kmpaktni fotoaparati imajo ogromno nastavitev, ki jih povprečni uporabniki ne obvladajo. poleg tega so dslrji nerodni. veliki, težki. potreboval boš dodatne objektive, stativ... razlika je tudi v tem, na kakšen način se posvečaš fotografiji. če hodiš naokoli in veliko štancaš, fotografiraš še ne pomeni da si pripravljen celo popoldne preživeti na enem mestu, iskati motiv in na koncu priti domov brez enega posnetka smile
Morda pa se ti splača poiskusiti... da si za dan ali dva sposodiš kak dslr in vidiš. včasih boš kar malo razočaran, ker posnetki nekako ne bodo perfektni kot si si predstavljal. sploh pa če slikaš na avtomatiko in na hitro vidiš da morda niti ni takšne razlike v primerjavi s kompaktnim.
fotografije ne naredi aparat ampak fotograf grin
 0   

Aleš @lial 9. Feb 2011, 20:05

Še dodatek glede vprašanja o GPS-u.
Takole je videti zapis v exif-u:LP
 0   

yang @yang 9. Feb 2011, 20:30

Super, hvala !
 0   

Danijel Žagar @Danijelz 9. Feb 2011, 20:50

Evo mojih 5 centov: kupi naprednega kompakta. Ker se boš bolj hitro učil, če ga boš imel večkrat s sabo, slike (jpg) bodo lepše že brez obdelave, manj nepotrebnih funkcij. Z njim boš lahko naredil ogromno. Če boš nekega dne vseeno rekel "evo, zamislil sem si določen posnetek, a ga s tem fotičem ne morem narediti", potem bo mogoče čas za DSLR. Takrat pa bodo na trgu že 3x novejši modeli. Mislim, da smo v večini tisti, ki smo začeli z majhnim kompaktom in od tam lezli v DSLR svet (beri: svet stroškov in musklfibra grin ).
Iz glave (ker sem pač zaenkrat še na Canonu) lahko predlagam G12, seveda podobnih zadev ostalih firm ne manjka.
Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away. (Antoine de Saint-Exupery)

http://www.socahiking.com
 0   

gasper @fhs-jevc 23. Jun 2011, 11:31

jaz sem bil v isti dilemi ne dougo časa nazaj,tudi sam začetnik...sam sem se odločal med nikon 5100 in d90...nikon pa zato ker glede na vrsto forumov in mnenj je v tem razredo bolši (boljša kvaliteta slik (primerjava teh dveh z recimo canon 550d in 600d) in boljši kit objektiv kot pri canonu (ker tega še vsaj kakšen mesec ne mislim menjat)....no na koncu pa sem se odločil za d90, ki ga lahko iz tujine dobiše že za 740evrou in je super aparat. sam sem ga osvojil v parih dneh in ima super bližnjice od razlike z d5100, kar verjemi je bistvenega pomena... jaz bi ti zato priporočal d90 brez pomislekov, neboš razočarana!!!
 0   

Janez Šturm @jj65 23. Jun 2011, 19:18

Lial: Tale 'Minolta' mi je pa čedalje bolj všeč. Se kaj govori o seriji 7xx. Za 920 sem že slišal. Kako je pa kaj s kakovostjo objektivov, predvsem možnosti servisiranja?
Lp j
 0   

Aleš @lial 24. Jun 2011, 04:54

jj65 je napisal/a:
Lial: Tale 'Minolta' mi je pa čedalje bolj všeč. Se kaj govori o seriji 7xx. Za 920 sem že slišal. Kako je pa kaj s kakovostjo objektivov, predvsem možnosti servisiranja?
Lp j

Seveda se govori in to veliko. A77 in A65 z 24Mp, polprosojnim zrcalom in elektronskim okularjem, kjer je resolucija in odzivnost v primerjavi z A55 podvojena, sta samo dva 'bonbončka' ki vznemirjata. Predprodukcijski testerji za sedaj samo hvalijo...

Uradna predstavitev A77 in A65 naj bi bila v začetku avgusta, čeprav je bila obljubljena že mesec prej. Tsunami pa je očitno na Japonskem krepko pomešal marsikaj.
Za A920 pa ne vem, pravzaprav nisem prepričan da bo kaj takega sploh prišlo ven. Sony očitno pri FF aparatih še nima nekih resnih ambicij.
Glede objektivov pa - servisiranje kakor vsakih drugih, če je Sony, potem se za uradni servis ve (3A), če pa je kakšen od starejših objektivov, pa tudi.


LP
 0   

Miran @FotoFrikk 24. Jun 2011, 13:00

Ne vem sam bi začetniku definitivno priporočal Nikon d3100, ali kak vstopni Canon model, če greš pol dalje je vseeno velika prednost ponudbe objektivov tako novih kot rabljenih.
 0   

Miha @cedo 24. Jun 2011, 13:24

Mah, jaz sem v 18-tih letih že na četrtem sistemu, pa nisem nikjer prav nič pogrešal. Zmeraj pa denar, da bi še kaj dokupil grin
Me pa izjemno mika ta velika alpa. Če bo le Sony zdržal na FF...
Photography, the word itself: Photography or the application of the Chemical rays of light to the purpose of pictorial representation. Sir John. F. W. Herschel, 14 March 1839.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati