0   

RZ67 @RZ67 15. Feb 2011, 15:48

OK fantje, zanima me, če kdo od vas vodi tudi amortizacijski fond za nakup nove opreme ob menjavi stare oz. ob prenehanju delovanja stare opreme glede na pričakovano življenjsko dobo?

Ker, če je opreme malo, je to bv, če pa se jo že nekaj nabere, postane to lahko drag špas, ko začne kaj crkovat. Posebej pri elektroniki.

Npr.:
- računalnik z monitorjem, nov npr. 4.500 €, življenjska doba 48 mesecev, pomeni 94 € mesečno v sklad za amortizacijo
- baterijski fleš z glavo, nov npr. 2.800 €, življenjska doba 60 mesecev, pomeni 47 € mesečno v sklad za amortizacijo
- studijski ringfleš z reflektorjem, nov npr. 1.200 €, življenjska doba 36 mesecev, pomeni 33 € mesečno v sklad za amortizacijo
- dslr body, nov npr. 2.500 €, življenjska doba 36 mesecev, pomeni 70 € mesečno v sklad za amortizacijo
- objektiv, nov npr. 1.400 €, življenjska doba 120 mesecev, pomeni 12 € mesečno v sklad za amortizacijo
itd., itd.

Vem, da izračuni niso povsem točni, ampak jih dajem samo za informativni prikaz, koliko bi nekdo mesečno moral dajati na stran za amortiziranje opreme po izteku življ. dobe stare opreme z nakupom istovrstne nove.

Če ima nekdo npr. zgornjo opremo, od tega 2x baterijski fleš z glavo in 3x objektiv, bi moral mesečno v amortizacijski fond dajati okoli 327 € bigeek

Torej, zanima me ali vodite tovrsten amortizacijski fond, koliko vanj mesečno namenite in kako izračunate mesečni obrok za posamezno opremo?

Jaz ga ne, vendar ugotavljam, da bi ga moral, ker je nekaj moje opreme še iz leta 2007 in jo bo verjetno kmalu potrebno ob izteku življenjske dobe zamenjati.
 0   

Danijel Žagar @Danijelz 15. Feb 2011, 16:40

Zakaj bi pričakoval, da bo računalnik zdržal samo 2 leti, body pa 3 leta? Tudi če menjaš opremo pogosto, dobiš še vedno nekaj za rabljeno. Praviš "ker je nekaj moje opreme še iz leta 2007 in jo bo verjetno kmalu potrebno ob izteku življenjske dobe zamenjati". Zato ker bo crknila, ali ker piše, da je teoretično crknila?

Če to delaš kot "stricktly business", potem itak vse vodiš v knjigah in imaš verjetno od tega tudi ustrezen prihodek, da to pokriješ. Če pa zadeve uporabljaš za svoj gušt in popestritev svojega kratkega življenja na tem svetu, je pa slaboumno gledati potem še na amortizacijo.
Vprašanje je torej: ali ste full-time pro fotograf, ali vam je to hobi z občasnim zaslužkom?

P.S.: amortizacija ti pove, kdaj ima neka stvar knjigovodsko vrednost 0 in ne gre za vlaganje v fond.
Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away. (Antoine de Saint-Exupery)

http://www.socahiking.com
 0   

jernej kaše @zapp0 15. Feb 2011, 16:51

Sem svoj čas. Imel notri vse, od stanovanja do avtomobila.
Potem sem ratal slabe volje bigrazz

Imaš pa seveda popolnoma prav, če želiš vzdrževati nek standard, je treba strošek amortizacije upoštevati.
Mislim, da za večino prihaja huda streznitev v tem smislu.

Edit: Še malo dopolnim, zakaj je to pomembno.
Trenutno v nebo vpijoč primer so nepremičnine.

Primer kolegice, kjer dve generaciji živita pod isto streho (starši + očetova sestra in mlada družina). Mlada družina zapufana do daske za (kakopak) fensi avto in super duper parket. Problem: streha je azbestna in nujno rabi menjavo, nihče v hiši pa ni sposoben tega financirati, niti s kreditom.

Jasno, če bi dajali 20 let na stran, problema ne bi bilo, bi se bilo pa treba marsičemu drugemu odreči. Takih primerov je malo morje; med drugim je naravnost smešno, za kakšne cene se prodajajo že zdavnaj iztrošena stara stanovanja, ki jih je treba praktično sesuti do ceglov in obnoviti. Problem je v resnici isti: nihče ne upošteva amortizacije.
 0   

Danijel Žagar @Danijelz 15. Feb 2011, 17:30

Pri stanovanjih po mojem mnenju zraven še faktor travmatične kolektivne zavesti Slovencev, da je dom, rojstna hiša in podoben bs vreden svoje teže v zlatu. Nihče si ne bi priznal, da je ljubi doma samo kup preperetih tramov in piškavega ometa.
Jaz ne bi vzporejal nepremičnine in foto opreme. Eno je nujna dobrina, drugo pa ali luksuzna dobrina ali delovna oprema. Vse se troši, obnavljati/menjati je treba pa samo prvo in zadnje, pri čemer naj bi se zadnje samo sebe financiralo.
Sicer se pa strinjam: lep nov avto in puščajoča streha = kratkovidnost. Ampak hej, kakor komu paše ane grin edina globalna rešitev je uvedba osnov ekonomije in financ v osnovne šole.
Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away. (Antoine de Saint-Exupery)

http://www.socahiking.com
 0   

Aleš @lial 15. Feb 2011, 17:42

Upam, da ne bom zasmetil teme - za foto opremo nisem vodil ničesar, ker mi je to hobi in so vrednosti opreme relativne glede na to, kaj mi nudijo.

Sem pa zato toliko bolj natančen pri ostalem - avtomobil, hiša, vikend, kjer namensko varčujem sredstva za nakup novega (avtomobila) ali za popravila nepremičnin.
Ta navada mi je ostala od časov, ko sem imel obrt in so bili potni stroški enormni (nekajkrat mesečno v Beograd itd), obračun amortizacije pa pogojen s knjigovodskimi zahtevami.

Še izkušnja iz Nemčije: ko smo ob neki priložnosti ob srečanju na izobraževanju nemca vprašali, koliko ima plače (zgodnja devetdeseta, ko je bilo razmerje še zelo narazen), je pričel z naštevanjem, koliko ima stroškov z življenjem, kjer je vedel natančno povedati, kaj izgublja vrednost in bo potrebno nadomestiti z novim - avto, gospodinjski aparati, tehnika v hiši, šolanje otrok, stroški prehrane, zavarovalnina, itd.
In to na pamet.
Na koncu je povedal, koliko mu ostane za zabavo...
Očitno je bilo, da ima svoje dohodke preračunane do takrat še pfeninga natančno...
Človek se zamisli.

LP
 0   

jernej kaše @zapp0 15. Feb 2011, 17:58

Danijelz je napisal/a:
edina globalna rešitev je uvedba osnov ekonomije in financ v osnovne šole.


To bi bilo obvezno!

Pa namesto tega bojda mečejo iz učnih načrtov obrestno obrestni račun bigeek no

Jasno, ovce ne smejo vedeti, v kaj se spuščajo pri kreditih in ponzijevih shemah dead
 0   

Jessie @Jessie 15. Feb 2011, 18:23

Najboljši poklic je Taycoon! smile In potem nimaš nobenih skrbi glede stroškov...ker ne moreš porabiti, kar si nagrabil... smile
 0   

RZ67 @RZ67 15. Feb 2011, 18:27

Fantje, hvala za odgovore, ampak jaz sem temo malo bolj praktično zastavil grin

Ker nameravam začeti ta fond zase me res zanima kako izračunati mesečni obrok za posamezno opremo, da vem koliko mesečno plačevati vanj.

Torej:
- body
- objektivi
- fleši
- studijske bliskavice
- stojala
...

Fond za avto in gospodinjske aparate (pralni stroj, hladilnik, ...) pa že žena vestno vodi biggrin
 0   

Danijel Žagar @Danijelz 15. Feb 2011, 18:40

Tako, kot si napisal. Vrednost posameznega kosa deliš z njegovo pričakovano življenjsko dobo v mesecih.
Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away. (Antoine de Saint-Exupery)

http://www.socahiking.com
 0   

RZ67 @RZ67 15. Feb 2011, 20:30

No saj, ocena življenjske dobe me zanima, tako, če je oprema ljubiteljsko rabljena.

Recimo, monitor in računalnik sta letnik 2007 in se bojim, da dlje kot še eno leto ne bosta zdržala, 40D je pa letnik 2008 in se je šele komaj ogrel biggrin

Torej:
- body: 5 let
- objektiv: 8 do 10 let (vseeno je elektronika notri)
- stojala: 15 let
- fleš: 5 let
- studijski fleš: 5 let
- radijski prožilci: 3 leta
- lonci: 10 let
- softboxi: 8 let
- računalnik: 3 do 5 let
- monitor: 3 do 5 let

Tako nekako, ali bi vi drugače ocenili življenjsko dobo?
 0   

jernej kaše @zapp0 15. Feb 2011, 20:37

Računalnik ne več kot 3, monitor tudi vprašanje, ker zna priti v treh letih kakšna fajn tehnologija, ki jo boš hotel imet.

Na splošno se mi zdi tole optimistični scenarij, ki ga moraš malo našponati z rizki (zaklop crkne, body z objektivom pade na tla, stojala se izgubijo...)
 0   

Andrej @fotokaj 15. Feb 2011, 20:44

Jaz sem v preteklih letih, ko sem fušal, delal točno to; aparatu oz objektivu ali flešu (z računalnikom tega nisem prakticiral) sem določil življensko dobo in potem 80% stroškov nabave nekega kosa opreme razdelil po mesecih skozi določena leta življenske dobe.
Super se je obneslo, toplo priporočam vsem. Hec je le v tem, da sem na koncu prišel že do zneska blizu 500 eur/mesečno ... Sem pa za to odprl ločen račun pri drugi banki (kar sicer stroškovno gledano ni najbolj pametno, a stroški vendarle niso veliki ...) in tja navezal trajnik, katerega znesek sem ob nabavi novega kosa le povečal.

No, zdaj sem pa itak cesarjev podanik in si amortizacijo štimam v svojem podjetju (d.o.o.).

Ko sem "fušal", sem imel življensko dobo takole nastavljeno:
- aparat/body 3 leta (dejte no, kdo pa danes ima digitalca 5, 6 let ...?)
- objektiv 5 let
- fleš 3 leta
 0   

abo01 @abo01 15. Feb 2011, 21:27

Čakajte, kaj ni digitalna fotografija zastonj? Tako me vsaj prepričujejo od vsepovsod, iz vsake revije, dnevnika, itd. Saj samo pritisneš na sprožilec, če ni v redu, zbrišeš.

Drugače pa vsi pozabljate na programsko opremo, od operacijskega sistema dalje. Recimo, Windows 7, PS, LR - na oko 1200€, vsako leto in pol obnavljat licenco (400€), se nabere.
 0   

Gregor Gomboc @George 15. Feb 2011, 21:36

Jaz pa menin obratno, namreč da so nekatere dobe nastavljene prekratko.

Monitor 3-5 let? Se potem sprašujem kaj kupujete, če v tem času crkne...
Body na 3 leta? Zakaj pa menjati prej, če služi in ni potrebe? Imeti stroške zgolj zato nebo kak amater imel novejše? Za body menim da je realno okoli 5 let, objektivi vsaj 10 let.
Stojala so, če so dobro kuplena lahko skoraj samo enkraten strošek (no, morda kakšno popravilo vsake toliko).
 0   

Klemen Blokar @kleb 15. Feb 2011, 22:12

Te ocene življenjske dobe so zelo različne, odvisno od tega, ali je oprema delovno orodje ali pripomoček za prijetno preživljanje prostega časa.

Za profesionalno rabo so fotokajeve številke kar prav majhne - treba je upoštevati dejstvo, da je oprema v takem primeru veliko bolj obremenjena in da je izpostavljenost nezgodam tipično večja. In če se objektiv raztrešči, je treba imeti naslednji dan novega, ne čez pol leta. Zato je bolje podceniti življenjsko dobo.

Na drugi strani pa za hobi rabo ni tako strogih zahtev, kar potem te številke v ocenah življenjske dobe precej poveča... Jaz mislim da je za dobro oceno treba upoštevati način uporabe opreme, univerzalne številke določat je nesmiselno.
 0   

Janez Pelko @Wartburg 16. Feb 2011, 08:48

Dobri objektivi ob normalni uporabi zdržijo vsaj 15 let oziroma se rabljeni prodajo po 15 letih vsaj za polovico cene novega. Govorim o fiksnih objektivih in 2.8 zoomih. Dobri fleši prav tako. Studijski fleši morda malo manj, ampak se da z menjavo žarnic in kake elektronike življenjska doba krepko podaljšati. Dobro stojalo zdrži tudi zelo dolgo, pri softboxu je treba kaj zašiti ali pa menjati porumenelo tkanino. Aparat je dober nekaj let, potem te konkurenca prisili k menjavi. Ampak štiri leta stari DSL-ji imajo še nekako 30-50% cene, kar tudi ni zanemarljivo.
Seveda je strošek, ampak tako grozno pa spet ni. Sam sem v fotografiji že kakih 20 let, pa v glavnem menjam bodyje, objektive pa le dokupujem smile Iz čiste preserancije, saj za konkretno delo zadoščajo trije zoomi in dva fiksna.
Bi rekel, da je za pro fotografa avto še največji strošek. Ko delaš 50k km letno in na servisih pustiš kar nekaj penezof pa vsake štiri leta menjaš avto z novejšim, kmalu prideš do tega, da je uradna kilometrina bolj blažev žegen.
 0   

Metod @iskalec 16. Feb 2011, 09:51

Računovodski standardi sicer določajo, po kakšni stopnji se amortizira določena stvar, vendar je to bolj za davkarijo. Ko kaj kupujem, gledam na garancijsko dobo: recimo monitor - 3 leta, računalnik - podobno. Vem, da tekom garancije s stvarjo ne bo stroškov, ko pa se izteče, lahko računam, da bo treba v nabavo (še toliko bolje pa je, če ni treba).
Objektivi nekako ne gredo v to logiko, ker zdržijo več, in tudi fotoaparati ne, ker je garancija ponavadi samo eno leto. Tam pa bolj po občutku. Fino pa je, če je takrat, ko je oprema iztrošena ali zastarela, pripravljena vsota za nakup nove.
 0   

Andrej @fotokaj 16. Feb 2011, 10:40

Wartburg je napisal/a:
Bi rekel, da je za pro fotografa avto še največji strošek. Ko delaš 50k km letno in na servisih pustiš kar nekaj penezof pa vsake štiri leta menjaš avto z novejšim, kmalu prideš do tega, da je uradna kilometrina bolj blažev žegen.


Se ne bi mogel bolj strinjat!
 0   

Stane Crnjak @staneC 16. Feb 2011, 14:50

Zakaj bi se kdorkoli ubadal z amortizacijo za hobi zadeve?
 0   

Jože @cfb1970 16. Feb 2011, 17:34

staneC je napisal/a:
Zakaj bi se kdorkoli ubadal z amortizacijo za hobi zadeve?


Čisto res,če pa se greš zares in če ne znaš izračunati amortizacijskih stroškov potem pa ti bog pomagaj!! upset
CFB 1970


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati