OK fantje, zanima me, če kdo od vas vodi tudi amortizacijski fond za nakup nove opreme ob menjavi stare oz. ob prenehanju delovanja stare opreme glede na pričakovano življenjsko dobo?
Ker, če je opreme malo, je to bv, če pa se jo že nekaj nabere, postane to lahko drag špas, ko začne kaj crkovat. Posebej pri elektroniki.
Npr.:
- računalnik z monitorjem, nov npr. 4.500 €, življenjska doba 48 mesecev, pomeni 94 € mesečno v sklad za amortizacijo
- baterijski fleš z glavo, nov npr. 2.800 €, življenjska doba 60 mesecev, pomeni 47 € mesečno v sklad za amortizacijo
- studijski ringfleš z reflektorjem, nov npr. 1.200 €, življenjska doba 36 mesecev, pomeni 33 € mesečno v sklad za amortizacijo
- dslr body, nov npr. 2.500 €, življenjska doba 36 mesecev, pomeni 70 € mesečno v sklad za amortizacijo
- objektiv, nov npr. 1.400 €, življenjska doba 120 mesecev, pomeni 12 € mesečno v sklad za amortizacijo
itd., itd.
Vem, da izračuni niso povsem točni, ampak jih dajem samo za informativni prikaz, koliko bi nekdo mesečno moral dajati na stran za amortiziranje opreme po izteku življ. dobe stare opreme z nakupom istovrstne nove.
Če ima nekdo npr. zgornjo opremo, od tega 2x baterijski fleš z glavo in 3x objektiv, bi moral mesečno v amortizacijski fond dajati okoli 327 €
Torej, zanima me ali vodite tovrsten amortizacijski fond, koliko vanj mesečno namenite in kako izračunate mesečni obrok za posamezno opremo?
Jaz ga ne, vendar ugotavljam, da bi ga moral, ker je nekaj moje opreme še iz leta 2007 in jo bo verjetno kmalu potrebno ob izteku življenjske dobe zamenjati.