0   

sosedovpes @sosedovpes 17. Feb 2011, 14:36

Zdravo!

Vedno bolj opažam, da je za dvig akreditacij (pretežno športne prireditve) zahteva po Št. izkaznice.
Torej, za kakšno izkaznico gre, kje jo je mogoče uveljaviti in koliko približno stane?


Očitno je res, da vedno bolj odjebejo freelance fotografe. Sploh pa nevem kaj hočejo s tem doseči.


L.p
S
 0   

Zelod @flambirana_oFca 17. Feb 2011, 15:36

S tem hočejo doseči, da fotografije ne bodo objavljene na kvazi blogih, facebook profilih in podobni internetni šari od katere oni nimajo nobene hude koristi, ampak, da se naredi prostor športnim oziroma poklicnim fotografom, ki bodo fotografije prodali naprej (STA, Reuters ipd.) oziroma poskrbeli, da bodo naslednji dan naslovnice časopisov in revij polne fotografij z dogodka.
Meni osebno se to zdi zelo fer. Dogodke visokega nivoja naj slikajo ljudje, ki so za to plačani in naj se jim omogoči, da imajo veliko maneverskega prostora za ustvarjanje. Freelancerji oziroma popolni amaterji in ljubitelji pa naj slikajo/slikamo dogodke manjšega pomena pri katerih osebno nisem še nikoli zasledil, da bi kdorkoli težil, da se ne sme fotografirati. Sem pa že nekoč izpostavil dejstvo, da je na vse preveč koncertih v prvih vrstah veliko preveč fotografov, ki so do akreditacij prišli po čudni poti (ker se prosto delijo že vsakemu blogerju in levemu mediju) in potem v prvih vrstah ni drugega kakor gneča, prerivanje in seveda zastiranje pogleda in kratenje uživanja - obiskovalcem. Kateri so za svojo karto plačali in so tam, ker očitno nekaj čutijo do samega koncerta.
Gre pa za izkaznico FZS oziroma FIAP katere se ne kupi ampak pridobi s pridnostjo in kvalitetnimi deli.
 0   

Janez Pelko @Wartburg 17. Feb 2011, 15:50

flambirana_oFca je napisal/a:
Gre pa za izkaznico FZS oziroma FIAP katere se ne kupi ampak pridobi s pridnostjo in kvalitetnimi deli.


Haha, tole je pa šala dneva biggrin
A članska izkaznica gasilskega društva Srednje Bitnje tudi velja?

BTW, FIAP in FZS spadata v rang amaterskih fotografskih združenj.
Gre zelo verjetno za mednarodne izkaznice, ki jih podeli DNS. Tu je članstvo nekoliko bolj striktno kot pa v FZS, kjer je lahko član vsak, ki zna ustvariti ostro fotko kozolca v opoldanski svetlobi.
 0   

Žiga @thunder_road 17. Feb 2011, 15:54

flambirana_oFca je napisal/a:

Gre pa za izkaznico FZS oziroma FIAP katere se ne kupi ampak pridobi s pridnostjo in kvalitetnimi deli.


Izkaznica FZS se pridobi avtomatsko, ko posameznik postane član društva, ki je član FZS. Za to ni nobenih pogojev, ne fotografskih ali kakršnih koli drugih. Le plačilo storitve, ki je ponavadi 6€.
Izkaznico FIAP pa pridobi član FZS-ja, ki zbere predpisane naslove.
Pravilnik portala: [url]https://www.slo-foto.net/legal-pravila.html[/url]
 0   

Miha @cedo 17. Feb 2011, 15:57

Wartburg je napisal/a:
DNS. Tu je članstvo nekoliko bolj striktno kot pa v FZS, kjer je lahko član vsak, ki zna ustvariti ostro fotko kozolca v opoldanski svetlobi.


No, no Wartburg - kozolci so pa ja najlepši ob zahodu ali vsaj v meglicah grin
 0   

Janez Pelko @Wartburg 17. Feb 2011, 16:03

Ah, to se da vse poštimat s Cokin filtri, za naprednejše uporabnike pa v fotošopu smile
 0   

heroj @heroj 17. Feb 2011, 17:18

Tudi sam se strinjam, da je preveč amaterjev oz. blogarjev na teh prireditvah. Zakaj mora en, k fotka z gušt, za blog delat gužvo za nekoga, ki fotka za npr. Reuters, Getty, za tujino.

Članstvo FZS oz. izkaznica FIAP ti pri akreditacijah prav nič ne pomeni. Poleg kartic DŠNS oz. AIPS moraš imeti tudi razlog, da greš nek dogodek fotkat. Ponavadi to utemeljiš s priporočilom urednika. Pri večjih svetovnih dogodkih je pa spet tako, da imaš določene kvote. No pri nas je ponavadi kr zbrka, komplicirajo pri tistih, k so profiji, a na drugi strani pa vsak amaterček pride notr al kot press al kot staff.

Ti amaterčki potem tudi razvrednotijo vrednost fotk, saj potem vsak "pametn" urednik oz. novinarček misli, da je fotkat čist uizi. Par škljocev pa je. V realnosti je tako, da so "ta pravi" profi fotografi prvi na dogodku in zadnji odidejo.

Pri določenih dogodkih, ki se bodo odvijali v Sloveniji in bom sam tudi vpleten oz. tudi samo posredno, se bo to definitivno omejilo.
 0   

chips @chips 17. Feb 2011, 18:02

Najbrž sprašujejo po št. novinarske izkaznice.
[i:0172c3323d]"Z zensko, ki jo ljubim, gledam soncni zahod in si mislim: 1/250, f8" (Canon)[/i:0172c3323d]
| [url=http://www.deniszupan.com]DENISZUPAN.COM[/url] | [url=http://blog.deniszupan.com]BLOG[/url] |
 1   

Jože @cfb1970 17. Feb 2011, 18:03

Ti amaterčki potem tudi razvrednotijo vrednost fotk, saj potem vsak "pametn" urednik oz. novinarček misli, da je fotkat čist uizi. Par škljocev pa je. V realnosti je tako, da so "ta pravi" profi fotografi prvi na dogodku in zadnji odidejo.

Pri določenih dogodkih, ki se bodo odvijali v Sloveniji in bom sam tudi vpleten oz. tudi samo posredno, se bo to definitivno omejilo.

Heroj, lepo te prosim ne seri!
Ta pravi,kot jim ti praviš bi najraje videli,da bi tudi v trgovinah lahko opremo kupili samo TA PRAVI in to samo zato,da bi pol lahko vsako shit fotko prodajali kot zlato.
Dostikrat sem že videl fotke od amaterčkov-kot jih ti imenuješ in po kvaliteti ne zaostajajo za ta pravimi včasih jih celo prekašajo.Jaz ti ne morem pomagati,če ne znaš prodati svojega dela in zaradi svoje nesposobnosti ni potrebno predalčkati in deliti na TA PRAVE in one ostale.Tudi jaz sem med onimi amaterčki, pa sem siguren,da v svoje fotke ne vlagam nič manj truda in energije,časa in znanja kot ta pravi.Razlika je samo v tem,da jaz nimam mogoče kakšnih sponzorjev za nakup pro opreme.
Zahvala: mga4all
CFB 1970
 1   

tmt @tmt 17. Feb 2011, 18:04

Skratka s preprostimi besedami povedano, gre zato, da se profije zaščiti s tem, da se amaterjem onemogoči fizični dostop. Saj je nesprejemljivo, da so fotografije na raznih blogih in lokalnih portalih, včasih celo tiste, ki so jih stare mamce posnele z "odsluženim" telefonom svojega vnuka, dosti boljše od tistih za katere so bili odšteti profi denarci. laugh laugh

Malo za šalo, vendar vse prevečkrat resnično.
Zahvala: mga4all
 1   

Aleš @lial 17. Feb 2011, 18:46

sosedovpes je napisal/a:
Očitno je res, da vedno bolj odjebejo freelance fotografe. Sploh pa nevem kaj hočejo s tem doseči.

Ker sem popolnoma neobremenjen s takšnimi problemi, si upam zapisati tudi svoje mnenje:
vse stroke, ki so ogrožene s tako imenovanimi 'freelance' konkurenti, se trudijo za zajezitev njihovega konkuriranja.
Pa naj gre za računalničarje, mehanike, ali fotografe.

Če se poskušamo 'postaviti v kožo' s.p.-ja računalničarja, obrtnika mehanika, ali poklicnega fotografa, je takšna borba popolnoma upravičena. In ker cilj posvečuje sredstvo, se dogajajo tudi pritiski Obrtne zbornice za sprejem nekaterih popljuvanih zakonov. Potem beremo - "sosedska pomoč se prepoveduje", "nič več zidanja v lastni režiji" in kakor v citiranem delu "vedno bolj o***bejo freelance fotografe"

Ne nameravam braniti vseh ad-hoc predstavljenih in na skrajno neroden način interpretiranih zakonov, ki so jih mediji še dodatno izmalinčili, temveč le poskušam pojasniti, da je omejevanje logična posledica stanja. Ki pa v primeru fotografije ni le povzročena z recesijo, ampak mnogo bolj z 'revolucijo' v fotografiji.

Zato sem prepričan, da se ima fotografska stroka pravico braniti.

Vse stroke, ki delujejo v zakonskih okvirih (s.p., d.o.o., plačevanje davkov, izdajanje računov itd) se MORAJO braniti pred nelojalno konkurenco 'freelanderjev'

Če ob tem namenoma spregledam anomalije, ki se imenujejo 'siva ekonomija' in predvidevam, da je večina profesionalcev poštenih, potem mi bo verjetno težko oporekati.

Pomisleki v stilu "saj poznam enega, ki kasira v kešu" so - razumljivo - deplasirani in verjamem da jih ne bomo brali.

Ali pač?
Zahvala: ZiZa
 0   

sosedovpes @sosedovpes 17. Feb 2011, 18:56

Seveda je res kar pravite.
Ni druge kot se prisliniti k mediju da dobiš jeb* akreditacijo, pa čeprav boš zadevo na koncu šenkal.
S tem si zopet naredil biznis pa pol.
 0   

Ime Priimek @poetski 17. Feb 2011, 19:02

Tukaj pa imate tudi probleme z amaterji. To se povsod pojavlja, kjer ljudje, ki nekaj delajo iz veselja in gušta delajo konkurenco nekomu, ki to dela za poklic. Ta se potem pritožuje, saj mu kradejo delo in podobno sranje.

Resda se velikokrat kvaliteta tehničnega znanja razlikuje med amaterjem in profesionalcem, ampak je kar nekaj ameterjev, ki zaradi gušta in veselja do neke veje umetnosti ali športa, fotografira resnično izjemne fotografije, ki jih poklicni fotograf na assignmentu pač ne bo uspel fotografirati.

In naziv "amater" sporoča samo, da nekdo ljubi zadevo. In poklicni fotograf nima nikakršnih "naravnih" pravic, ki jih amater ne bi imel. Če pride noter sta si enakovredna.

Na velikih dogodkih je prav, da so fotografi, ki so tehnično podkovani, saj je organizatorjem v interesu, da če že niso ravno dobre fotografije, so vsaj tehnično odlične. Pri amaterjih je to nekoliko bolj rizično. Drugače pa pri raznih lokalnih in nišnih zadevah, imajo pa po mojem mnenju amaterji bolj pravico tam šklojcat, kot nekdo, ki to dela kot službo.

In ja, jokat, ker ti amaterji kradejo delo je čisto breveze.
 0   

tmt @tmt 17. Feb 2011, 19:19

Lial s tem kar si napisal, se človek lahko strinja, vendar v tem primeru ne gre za tovrstno konkurenco, saj za te fotografije, ki se pojavljajo na blogih in lokalnih portalih ponavadi nihče ne prejema plačila. In kdo lahko zapoveduje, da nekaj brezplačnega ni dovoljeno? V vsakem poklicu naj se konkurira s kvaliteto ne z zaščito, ker je nekaj "profi". Res da je v fotografiji zaradi napredne in lahkodostopne tehnike to čedalje težje, oziroma celo neizvedljivo za nekatere. V tem primeru pa se naj ti sprijaznijo s tem, da niso za ta poklic in odstopijo mesto boljšim. Ne pa da se ščitijo na način, da se onemogoči celo brezplačna izdelava in prikaz boljšega dela in izdelka.


Ampak dejstvo je, da je ta strah, zavist, ne vem kako bi temu rekel najbolj izrazit ravno v fotografskem poklicu. Kjerkoli se človek pojavi z aparatom, takoj začutiš, da se nekdo počuti ugroženega (kot da ga boš s svojo prisotnostjo za kaj prikrajšal) in hitro začne gledat v aparat in opremo, ker če ima pa kaj boljšega je pa zagotovo boljši in bolj upravičen, da je na tem mestu.
Tako je, in to opažam že mnoga leta vse od fotografske šole, ne da bi se kaj spremenilo. (pa ne fotografiram športnih dogotkov, da ne bo pomote, razen kakih manjših - brezplačno, na povabilo ali v primeru, da so udeleženi moji otroci. Strinjam se pa, da na res velikih prireditvah ni prostora - vsaj v ospredju ne še za amaterje, medtem ko s tribun ne bi smel nikogar motiti kak ekstremni teleobjektiv)
 0   

sosedovpes @sosedovpes 17. Feb 2011, 19:27

Citiram:
Strinjam se pa, da na res velikih prireditvah ni prostora - vsaj v ospredju ne še za amaterje, medtem ko s tribun ne bi smel nikogar motiti kak ekstremni teleobjektiv)


Katerega ti zabranijo ob vhodu.
Banda.
Na marsikateri športni prireditvi (od boksa, dofuzbala....) ti prepovejo prinesti DSLR z osnovnem objektivom, nikar da bi tam strašil z 70-200 nedaj bog z 300mm smile
 0   

Aleš @lial 17. Feb 2011, 19:37

@tmt: vse drži, kar si zapisal in ob razmišljanju sem brezplačne objave atraktivnih fotografij spregledal.
In to, da je konkurenca zdrava zadeva, tudi drži.
Problem pa je nakazal že flambirana_ofca, ko je pisal o drenjanju v prvih vrstah.
Čisto hipotetično: ali bi ne bilo lepo in pošteno, če bi ljubiteljski fotografi upoštevali tiste, ki od tega živijo?
Kolikor berem in poslušam, tega ni niti za vzorec in potem je logično, da se poskuša na drug način, recimo z omejevanjem akreditacij.

Pa naj bo dovolj z moje strani. Zase lahko odgovorno zatrdim, da se bom VEDNO umaknil fotografu, ki očitno dela za preživetje. In tudi takšnim, ki škljocajo vsevprek, morda bom katerega v njegovem žaru celo ovekovečil... grin grin

LP
 0   

Metod @iskalec 17. Feb 2011, 19:41

Morda pa z določenimi omejitvami organizator želi narediti tudi malo reda. Saj verjamem, da bi vsakdo rad slikal v parlamentu, pa je to dovoljeno le redkim. Verjetno bi me varnostniki malo čudno gledali, če bi jim rekel, da želim malo za veselje poslikati zasedanje Državnega zbora. Lahko pa si slike kupim (STA ...), če jih že rabim. Podobno na koncertu: na koncu bi bilo lahko več fotografov, kot poslušalcev. So prireditve, kjer so fotografi lahko kar moteči. Če en ali nekaj profijev obzirno opravi svoje delo, je bolje kot da bi tam vsakdo hotel narediti forko za ozadje na GSM-ju.
Si predstavljate poroko, kjer bi prav vsaka teta hotela ujeti poročni poljub s svojim malim kompaktom: malo bi spominjalo na cirkus. Zato pa so uradni fotografi.
Verjetno tudi ekonomski vidik ni zanemarljiv - marsikdo bi zaprosil za akreditacijo, da bi mu ne bilo treba kupiti vstopnice.
 0   

Tomaž Pirman @tomovader 17. Feb 2011, 19:59

Glede te konkurence bi reku da je povsod enako... "Kdor se bolje znajde, se bolje ima"..
Kar poglejte kake pevke, ko imajo res popoln glas in smiselna besedila, a jih spodrinejo ženske ki imajo pač joške in se mi slinimo na njih, kvalitete glasu pa nimajo.... ni kei, ženske so se znajdle... in če se en "amaterček" znajde v prvi vrsi pa magari s kompaktom, mu je pač uspel smile svaka mu čast...

Lahk ste veseli da so te akreditacije po večini zaston kokr je men znano (v to se sicer ne spoznam kei dost, ker tut ŠE ne hodim tko okol), ko bojo za plačvat, bote tam zih v glavnem sam "profiji", oz. plačanci, sam grem stavt da se boste taket pa prtožval nad ceno!!

Js pač mislim da je vsakdo upravičen da lahko tam slika... in mimogrede, a mislite da se "profiji" pa nikol ne nastavte "amaterčkom" in za povrhu vsega še namenite tisti PREZIRLJIV pogled in še po možnosti... kaj boš ti men s temle kit objektivčkom... sori pač mam ga!! in veseu sm in si ga prslužu s trdim delom!!
Če hočeš spremeniti svet, moraš najprej spremeniti sebe!
 0   

Jože @cfb1970 17. Feb 2011, 20:13

Zase lahko odgovorno zatrdim, da se bom VEDNO umaknil fotografu, ki očitno dela za preživetje. In tudi takšnim, ki škljocajo vsevprek, morda bom katerega v njegovem žaru celo ovekovečil...
lial:
Ja, saj je to čisto normalno,da ima nekdo,ki si služi vsakdanji kruh in verjamem,da je vlikokrat trd in črn prednost pred nami,ki to počnemo iz čistega užitka.
Vseeno pa mislim,da nima nihče pravice kar tako deplasiriti nikogar,pa naj bo še tako huda konkurenca.Sem mnenja, da nihče od nas ljubiteljev fotografije ne more resno konkurirati nekomu ki ve kako in na kakšen način se streže poslu.Vedno pa se najde nekdo,ki ne zna in ne prizna,da zadeve ne obvlada in potem strelja z vsemi topovi,da bi ostal na površju.
bigeek
CFB 1970
 0   

Ime Priimek @poetski 17. Feb 2011, 21:29

cfb1970 je napisal/a:
.Sem mnenja, da nihče od nas ljubiteljev fotografije ne more resno konkurirati nekomu ki ve kako in na kakšen način se streže poslu.Vedno pa se najde nekdo,ki ne zna in ne prizna,da zadeve ne obvlada in potem strelja z vsemi topovi,da bi ostal na površju.
bigeek


quoted for truth!


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati