0   

Borut @laborutory 17. Feb 2011, 15:08

Pozdravljeni,

rad bi priklopil en zunanji disk na dva računalnika, ki bi lahko hkrati brskala, kopirala, pisala na ta disk, pa ne vem, kakšen zunanji disk bi za to potreboval, oziroma kako naj zadevo priklopim, upam da sem bil dovolj razumljiv.

hvala
You don`t have to be a freakon to use Nikon.
 0   

Martini456 @Martini456 17. Feb 2011, 15:36

Tole a pomoje ni možno, če ap že bi bilo zelo počasno saj lahko samo en PC dela na enkrat...v disku lahko glava išče samo eno informacijo na enkrat in zato bi bilo počasno, pa navadni diski tega en premorejo tako da če je možno potrebuješ res poseben disk...
 0   

miro @mga4all 17. Feb 2011, 15:42

Potrebujes zunanji disk z mreznim prikljuckom (LAN). In potem lahko do njega dostopajo vsi uporabniki lokalnega omrezja.
Na primer:
www.wdc.com/en/products/network/networkstorage/
 0   

Martini456 @Martini456 17. Feb 2011, 15:43

mga4all je napisal/a:
Potrebujes zunanji disk z mreznim prikljuckom (LAN). In potem lahko do njega dostopajo vsi uporabniki lokalnega omrezja.
Na primer:
www.wdc.com/en/products/network/networkstorage/


Nato pa sploh nisem pomislil, hvala za popravilo mojega posta...grin
 0   

Borut @laborutory 17. Feb 2011, 22:00

Najlepša hvala za odgovore in predloge. Če še bolj razložim stvar je tako, da bi jaz na terenu potreboval na en zunanji disk priključena dva računalnika, na tem zunanjem disku so fotografije in oba računalnika morata hkrati nanj kopirati nove ali pa brskati po arhivu že obstoječih, posnetih fotografij. Najboljše potem, če nabavim mrežni disk in ga priklopim na ruter in potem gor povežem oba računalnika. Kaj se to lahko naredi preko kablov, recimo da se lahko mrežni disk priklopi na kak vmesnik in na ta vmesnik potem dva računalnika.

hvala
You don`t have to be a freakon to use Nikon.
 0   

Bugatti @_veyron 18. Feb 2011, 19:29

jaz nevem kaj komplicirate enostavno se kupi usb ki ima na eni strani mini USB če imaš disk 2,5 drugače pa na drugi strani ima dva velika usb izhoda tako da imaš disk nekje v sobi in jih b bistvu povežeš z enim kablom

sepravi en kabel gre na en računalnik drugi gre pa na drugi računalnik
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 18. Feb 2011, 22:33

_veyron : say what? Boš malce lektoriral tole kar si spisal?

Skratka: če sta kišti v mreži lahko kupiš navaden zunanji disk ali pa kar navaden vgradni disk, ga priklopiš/zadegaš v eno kišto in ga daš v skupno rabo v mreži. Ta postopek je najcenejši in ima samo eno slabost - disk bo dosopen, če bo kišta kamor je priklopljen prižgana. Zavedaj pa se še, da je hitrost zpisovanja/branja omejena s hitrostjo mreže (10, 100, 1000 Mbit), razen s kište kamor je neposredno priklopljen - tam deluje hitreje.

Če želiš 24/7 dostop kupi mrežni disk, kot je predlagal mga4all. Dlabosti so sledeče: višja cena, na vseh kištah je hitrost omejena s hitrostjo mreže. Poleg tega je po navadi potredno na vsako kišto, ki dostopa do diska namestiti proizvajalčev software, ki omogoča dostop do diska.

Tisto kar je _veyron predlagal (kolikor sem dešifriral) pa prvič slišim in si ne predstavljam kako bi delovalo. To ni vodovod, da bi namestil t komat in bi imel iz ene pipe na koncu dve ...

p.s.: imaš pa še "free" opcijo z drop-box aplikacijo v oblaku, ki pa ima sledeči slabosti: mala kapaciteta in hitrost, ki je omejena z velikostjo pip'ce s katero se povezuješ v splet. Prednost pa je v tem, da je dostop do tega kosa oblaka možen s skoraj vseh naprav, ki so se zmožne povezati v splet (pametni mobilniki, tablice, netbooki, laptopi, namizne kište, ... you name it).
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

Bugatti @_veyron 19. Feb 2011, 10:10

lej kupš kabel kjer je na eni strani mini USB (odvisno od priključka na disku) na drugi strani sta dva USB izhodaprvo gre en v primerni računalnik drugi gre pa v drug računalnik
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 19. Feb 2011, 11:40

@_veyron : pa si to že v praksi sam preizkusil? Jaz namreč tudi malo ne verjamem, da gre tole samo s kablom. Pravzaprav si upam trditi, da to samo s kablom, ki ga opisujaš, sploh ne gre. Če lahko svoje trditve podkrepiš s kakšnim dokazom (že youtube filmček delujoče konfiguracije bo zadoščal) bi bil zelo vesel.

Najbližje tvoji ideji je sicer USB manual switch, a ti ta vseeno ne omogoča simultane uporabe diska (kar je zahteva avtorja teme) na obeh kištah ampak samo izmenično kar je konec koncev zelo neuporabno. Skratka, kar kotališ ti so IMHO navadne bučke.
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

jernej kaše @zapp0 19. Feb 2011, 17:33

Dostop do enega file systema preko iz več OSov je garancija za sesutje podatkov. Zadevo lahko preizkusiš npr tako, da narediš file based file system in ga enkrat mountaš v virtualki, enkrat pa na lokalnem računalniku. Zadeva enostavno ne mora špilat, ker datotečni sistemi niso tako zasnovani (morda obstaja kakšna eksotika, ki to podpira, vendar verjetno na zelo specialnih napravah).

Edini način je delo preko mrežnega vmesnika (LAN), ali pa da disk drugemu računalniku šeraš preko prvega.

V vsakem primeru pa bodo pri veliki količini IO operacij performance slabe!
 0   

fearless @fearless 19. Feb 2011, 18:05

_veyron, kje pa. Ni šans, da to dela. To, kar ti govoriš je 2usb kabel zavoljo napajanja diska. Disk brez polnilca / vtiča na štrom deluje pravilno samo takrat, ko imaš dva USBja v mašino vklopnljena (zaradi premalo elektrike). Ajde, včasih deluje tudi na enega, lahko da komu 100% ampak če ti dajo dva zravn, potem ne jamrej. če enkrat ostaneš brez podatkov. grin

Rešitev je, kar se mene tiče, res mrežni disk.
 0   

Martini456 @Martini456 19. Feb 2011, 21:48

Nekateri prenosni diski imajo dva usb vtikača, da lahko na dva kompa priključiš, samo bere pa lahko naenkrat samo en računalnik...sam imam tak prenosni disk, vendar nisem še sprobal na dva PC-ja....
 0   

Bugatti @_veyron 19. Feb 2011, 21:55

Martini456 je napisal/a:
Nekateri prenosni diski imajo dva usb vtikača, da lahko na dva kompa priključiš, samo bere pa lahko naenkrat samo en računalnik...sam imam tak prenosni disk, vendar nisem še sprobal na dva PC-ja....o tem sem govoril kar je Martini456 pravi samo zdaj nevem točno če bere na 2 PC
 1   

fearless @fearless 19. Feb 2011, 21:59

tole mislita. To je samo za napajanje. Načeloma bi lahko delovalo kot READ, nisem poskusil. Write dvomim no.
Zahvala: _veyron
 0   

Martini456 @Martini456 19. Feb 2011, 22:01

Točno to , a to je samo za napajanje? Sem mislil da lahko priključiš še na en računalnik....
 0   

fearless @fearless 19. Feb 2011, 22:05

NOPE. saj pravim, deluje tudi na enega, ampak recimo samo na računalniku, če priklopiš na dvd player namesto ključka, se sploh ne zažene. tudi kopiral nebi kakšnega backupa brez obeh notri.
 1   

Uroš Miklavčič @Ulrich 19. Feb 2011, 22:17

OK, sedaj mi je jasno, da nekaterim res ni jasno čemú tak kabel (in za take predlagam RTFM). Situacija je sledeča: ta kabel uporabljajo zunanji 2.5" diski, ki potrebujejo več kot 500 mA toka, ki ga en USB port lahko zagotovi. Drugi priklop tako zagotovi dodaten tok za poganjanje diska in zagotovi stabilno delovanje diska pod obremenitvami. Toliko o tem.
Zahvala: fearless
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

fearless @fearless 19. Feb 2011, 22:23

ulrich, sem se zahvalil. Je pa zabavno, da recimo meni dela zadeva pod 1 usb na kompu, ko ga pa priklopim na zloglasni dvd-player, se pa ne pobere. A potem komp daje ven več kot 500mA ali dvd player škrtari, samo kako potem delujejo usbji? a so tako malo potratni? offtopic.
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 19. Feb 2011, 22:48

Po mojem USB na kompu daje tistih deklariranih 500mA in disk pod nizkimi obremenitvami lepo deluje na tem toku. Več toka pa očitno potrebuje pod obremenitvami ali pa so proizvajalci šli "na ziher". Kakorkoli - več toka dobi ravno preko dodatnega priključka. Če želiš (imho ni ravno pametno) lahko narediš en stress test in opazuješ kaj se dogaja z diskom, ko je priklopljen le na en USB port - če se bo izklopil potem boš vedel zakaj potrebuje dodatno napajanje.

Pri DVD-ju pa bi dal roko v ogenj, da ni bil planiran priklop zunanjih diskov. Verjtno je proizvajalec računal le na USB ključke, ki načeloma potrebuejo manj toka. Če imaš multimeter lahko stvar celo preveriš, samo ugotovi na katerem pinu moraš stvar meriti.

p.s.: zdajle sem se spomnil, da sem pred leti kupoval zunanje ohišje za 2.5" USB disk, ki sem ga imel viška iz nekega prenosnika in mi ga je bilo škoda zavreči. Takrat sem najprej naročil eno ohišje, v katerm disk ni deloval, če ni bil priklopljen na dva USB porta. Ker mi to nikakor ni ugajalo sem ohišje vrnil in za nekaj drobiža več kupil drugo ohišje, ki se je napajlo izključno samo preko enega USB porta. Sklepam, da diski niso tisto ozko grlo, ampak raje elektronika (kontroler) v samem ohišju (izkoristek?). Kakorkoli - poanta z Y kablom je enaka.
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

fearless @fearless 19. Feb 2011, 22:53

tudi tu se ne bi mogel strinjati bolj. Sam sem prenosni disk kupil iz istega namena (ohišje). Meni deluje tudi na en usb vhod. Tudi če bi na obadva, stvar se požene 1x mesečno za backup fotk. does the job.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati