0 

Denis Ferlič @DenisF 8. Mar 2005, 08:10

Kako se naj lotim pravilno fotografiranje portretov, kateri bodo mogoce objavleni v kaksnem mediju, imam modele oz. osebe katere se strinjajo z mojim namenom, sam vseeno zelim imeti to nekako crno na belem, nekatere osebe niso polnoletne, ce mi kdo lahko pomaga v tej smeri mi naj poslje ZasebnoSporocilo.

lp, Denis F
   0 

Heretic @Heretic 8. Mar 2005, 08:11

mislim, da z osebami, ki jih slikaš na ulici ali kjerkoli, kjer so na javnem mestu in ne morejo pričakovati zasebnosti, ne bi smelo biti problema :wink:
   0 

Denis Ferlič @DenisF 8. Mar 2005, 08:38

nebi bile slikane v javnosti... nekatere osebe niso polnoletne...
   0 

Heretic @Heretic 8. Mar 2005, 08:44

potem pa mogoče nekakšen obrazec, ki ga podpišejo starši, oz. modeli, če so polnoletni ---> da se strinjajo z uporabo v medijih, ipd...
samo to bi lahko malo "prestrašilo" modele, saj veš, ljudje se premislijo, takoj ko je kaj takega :wink:
:?
   0 

tinekr @tinekr 8. Mar 2005, 08:47

Imam občutek, da ti rad dobivaš zasebna sporočila kar tak za foro... biggrin biggrin
   0 

mishko @mishko 8. Mar 2005, 09:22

Če so samo portreti, narediš slike in prosiš naj ti podpišejo izjavo, kjer se strinjajo z morebitno objavo. Po mojem je dobro, če zraven priključiš index print ali stiskane fotke, če gre za objavo točno določenih fotografij. Če gre za vse, pa tako koncipiraš izjavo, da kasneje ne more biti izjem. Za mladoletnike morajo podpisat starši ali skrbnik. Za erotično ali kaj več vsebino ti pa tudi podpis ne pomaga pri mladoletnih osebah, tko da se drž portretov tam nekje do rame max.biggrin
   0 

Matej Herbst @matto 8. Mar 2005, 10:03

Jaz sem lani tudi začel razmišljat o temu in dam vsakemu za podpisat izjavo, da se strinja z objavo določenih fotografi(točno kje, za net, ali samo za razstavo , natečaje, za potrebe šolanja itd...)-nikoli se ne ve. Pač ena garancija več.
Če pa fotografiram za plačilo, pač objava sploh ne pride v poštev razen predhodnega dogovora.
Mladoletnih oseb pa ne fotografiram, razen po naročilu-plačilu, npr. rojstni dnevi, krsti,itd..., kjer na koncu oddam negative ali CD in jih na svojem compu vedno zbrišem.
   0 

Denis Ferlič @DenisF 8. Mar 2005, 10:10

za potrebe solanja? Ja slike podo mogoce objavljene v reviji, ce jim bo vsec, glede na to kako naj izgleda pogodba?
   0 

iztok @izo 8. Mar 2005, 11:32

a ni bilo ravni zdej po tv-ju ena štala glede tega, ko je ena punca tožila fotografa, ko je njene fotke prodal eni porno web strani v ameriki (bila je mladoletna takrat, in najbrž zelo naivna).
kakšne je pol tip mel, češ, da se je ona z vsem strinjala (itak je bila najbrž napita ali pa drogirana), pa da on ni imel nič z samo idejo in pozami ipd, on je samo slikal. mislim, halo?
tako da, glede na to, da bodo te portreti najbrž imeli še kakšen del golega telesa, zraven (vsaj po tvojih dosedanjih fotkah), bi jaz resno premislil o tem, če bi fotkah mladoletno osebe, pa tudi drugače..
če je pa kaj drugega, pa ni tak problem, samo zmenit se je treba, verjetno..
   0 

David Vatovec @davidv7 8. Mar 2005, 11:58

V pogodbi mora biti točno definirano koliko in katere fotografije se lahko uporabijo (priloga k pogodbi in podpis na zadnji strani fotografije), ter seveda plačilo.
In seveda kolikokrat in kje bodo objavljene - pa še to ne na dolgi rok, ker se lahko model čez dve leti premisli in tudi iztoži (še posebno, če so kakšne bolj "osebne" fotke).
Če pa gre za mladoleten model morajo pogodbo in fotografije podpisati starši oz. skrbnik.
Važen je fotograf ne oprema!
   0 

Denis Ferlič @DenisF 8. Mar 2005, 12:17

Fotografirani bodo v nekih modnih oblacilih, nemoram jim zagotoviti da bodo slike objavljene in katere bodo katere ne. V bistvu gre za arhiv za eno firmo, ki pa ni mus da bo vse kupila. Modeli bi zastojn pozirali. Mislim nevem kako narediti osnovo pogodbi? Slike bi natisnil in bi vse podpisale al kako?
   0 

Matej Herbst @matto 8. Mar 2005, 12:26

Glej meni je osnovno pogodbo sestavil kolega pravnik, s tem, da ga včasih ko je kaj novega vprašam in kaj spremenimo. Tako, da je najboljše, da se oglasiš pri kakšemu pravniku, pač to plačaš enkrat imaš pa skripto - v slovenščini kako naj bi zgledale pogodbe in dopisi, jaz sem si jo sposodil pri očetu v podjetju.

Hmm kako boš pa izdal račun za firmo, upam, da si prijavljen fotograf če ne bo težka ta pogodba sad , potem je zelo velik problem prodajat fotke in tudi posledično za firmo kako je te fotke dobila, če jih ni plačala.......
   0 

Denis Ferlič @DenisF 8. Mar 2005, 12:34

nisem prijavljen, kako pa to poteka?
   0 

Matej Herbst @matto 8. Mar 2005, 12:44

Fotografska šola ali kakšna preusmeritev izobrazbe, preko obrtne zbornice(pogoj dve leti dela v foto studiu ali na tem področju in v takšni firmi potreba po fotografu), po novem letu ti ne pomaga več niti sedma stopnja...

Potem odpreš SP ali pa zaprosiš za status svobodnega umetnika, kar spet ni tako lahko. In potem za istavitev računa delaš preko podjetij npr. Avtor d.o.o. in podobni. Jaz tudi nimam nič svojega, pač z firmami ne delam, razen službeno, kjer sem zaposlen.

Sem že razmišljal o popoldanski obrti in ugotovil, da se zaenkrat še ne splača, delam pa na temu za v bodoče čez kakšnih 5 let ali več :mrgreen:, najprej končat visoko šolo iz te smeri al kaj podobnega...
   0 

Denis Ferlič @DenisF 8. Mar 2005, 13:03

Ce sem pa delal ze za firmo, sam nisem nic izdajal racuna pa to. Torej ni tko preprosto vse to? Kak je najlazje?
   0 

David Vatovec @davidv7 8. Mar 2005, 13:08

Avtorska pogodba.
Važen je fotograf ne oprema!
   0 

Denis Ferlič @DenisF 8. Mar 2005, 13:10

?? a lahko obrazlozis prosim.
   0 

Matej Herbst @matto 8. Mar 2005, 13:11

Ja ni preprosto, kar je tudi prav, da ni fušarjev saj je enim to vir preživetja, pazit moraš da te kakšna firma ne nat........, najprej rečejo poslikaj brez računa, pol pa račun in si obvisel., pa še prijavi te kdo.
   0 

Denis Ferlič @DenisF 8. Mar 2005, 13:22

hm...kaksna je moznost da jaz poleg rednega dela delam se s tem, in kako se prijavim? V bistvu tko delam to poleg dela ampak sedaj se gre za vecje projekte.
   0 

Matej Herbst @matto 8. Mar 2005, 13:47

DenisF načinov je dosti, najboljše da se obrneš na območno gospodarsko zbornico in greš do svetovalke ki ti bo vse razložila vsaj meni je kot da na dolgo in široko nakladamo po netu.
Potem se lahko obrneš za avtorsko pogodbo na Avtor d.o.o. v Ljubljani.

Hmm večji projekti si siguren, da imaš dovolj dobro opremo za to marsikdo se je že opekel.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati