0   

anja @MorganaLaFay 26. Feb 2011, 21:33

prosila bi za čimveč informacij o tem aparatu, predvsem o njegovem objektivu Meyer-Optik Görlitz Trioplan 1:3.5/45 . Kaj je kateri obroček smile neko brezvezno vrtenje verjetno ne bo po čudežu naredilo dobre fotke.

zraven sem dobila "navodila" kakšne nastavitve uporabiti ob različnem vremenu, ni pa prikaza kako naj bi te nastavitve obrnila na objektivu.

kakšen nasvet?
 0   

Miha @cedo 27. Feb 2011, 01:00

Če poznaš osnove, torej kaj je zaslonka, kaj čas in kaj razdalja, boš hitro sama ugotovila čemu služi kak obroček na objektivu.
Pentona ima le 3 osvetlitvene čase: 1/30, 1/60 in 1/125s. Zadnji, najhitrejši čas uporabljaš podnevi, zunaj. Če boš vložila film 100 ISO, boš ob sončnem vremenu uporabila zaslonko f/16, v oblačnem ali pozimi f/11 ali f/8, v senci f/5,6 itd. Tudi razdaljo na objektivu nastavljaš po občutku, saj aparat nima daljinomera in je slika v iskalu ostra (ali pa ne, če je zapackano) ne glede na nastavljeno daljino.
Trioplan pomeni, da ima objektiv le 3 leče, torej gre za bolj "low budget" varianto. V tistem času so bili dobri objektivi Tessar, Color-Skopar itd.

Posebno poglavje pa je vlaganje filma.
 0   

anja @MorganaLaFay 27. Feb 2011, 08:35

kaj pa pomeni B pri osvetlitvenem času?

ali obstaja kakšna tabela, navodila za preračunanje razdalje? imam namreč oznake neskončno, 1, 1.1 ... kot kaže sem preveč razvajena na novejšo tehniko in osnove bolj malo poznam sad

cedo hvala za odgovor, zdej mi je že bolj jasno kje in zakaj kaj vrtim smile
 0   

Miha @cedo 27. Feb 2011, 09:45

B (=bulb) pri osvetlitvenem času pomeni, da bo zaklop ostal odprt toliko časa, koliko dolgo boš pritiskala na sprožilec; ko ga boš sputila, se bo zaklop zaprl.
Razdaljo moraš žal nastaviti tako, da sama oceniš razdaljo do objekta, ki ga želiš fotografirati. Če boš fotografirala zunaj, kjer boš uporablajla manjše zaslonke, npr. f/8, f/11, boš lahko pri nastavitvi razdalje manj natančna, saj bo napako kompenzirala večja globinska ostrina. Primer: pri nastavitvi razdalje na 6 m in uporabi zaslonke f/11, boš imela na fotografiji ostro vse od 3 m do neskončnosti, pri enaki zaslonki in nastavljeni razdalji na 2 m, pa vse od 1,5 m do 3 m.

p.s. tiste številčne oznake za razdaljo na objektivu (praviš neskončno, 1, 1.1) so seveda metri.
 0   

anja @MorganaLaFay 27. Feb 2011, 10:21

super, hvala

hmm...kaj pa film? kje se še da kupit? v "navodilih" piše ORWO Color - film al pa NC21 negative.

Jst bi pa s čb fotkala. Kak nasvet pri izbiri? Kakšen ISO filma, kje kupit, zrnatost filma... ?
 0   

Miha @cedo 27. Feb 2011, 10:42

V tvojo Pentono gre običajen 35mm film. Kupiš ga lahko v fototrgovinah, pri fotografih, na internetu,...s tem ni težav (res pa je, da filma danes ne prodajajo več po trafikah in mercatorjih grin )

Če bi fotkala ČB, ti priporočam Ilford XP2 Super film (dobiš ga npr. v prodajalnah Fototivoli). V osnovi gre za barvni film, le da je brez barv, razvijejo ti ga pa lahko povsod kjer tudi sicer razvijajo barvne filme, saj se razvija po običajnem C-41 postopku. Če boš fotkala na pravi ČB film, ga boš najverjetneje morala razviti sama. Prednosti Ilfordovega XP2 Super filma sta tudi izjemna neobčutljivost na nepravilno osvetlitev (pomembno, ker boš osvetlitvene parametre določala "na pamet") in zelo dobra ostrina.
Sicer pa lahko fotkaš tudi na običajni barvni film, npr. Fuji Superia, ki ga po skeniranju "desaturiraš" in imaš ČB.
ISO filma ni toliko pomemben, v splošni prodaji so itak le tri občutljivosti: 100, 200 in 400.
Še namig: če imaš digitalca, ki ti prikazuje zaslonko in čas, ga lahko uporabiš kot svetlomer za tvojo Pentono. smile
 0   

anja @MorganaLaFay 27. Feb 2011, 10:45

se pravi da bom s tem Ilford filmom imela čb slike smile
upam da bom kmalu začela tud sama razvijat filme (čb), pa potem samo nesla nekomu da mi izdela fotke. do takrat bom pa res poskusla z ilfordom pa da vidimo kaj nastane smile

ja to sem že razmišljala da bi vzporedno fotografirala še z dslrjem da bi lahko potem primerjala rezultate.
 0   

Miha @cedo 27. Feb 2011, 10:48

Jup, XP2 je ČB. Če boš kupila pravi ČB film, npr. Ilford FP4 Plus ali Kodak T-Max, vprašaj, če ti ga tudi razvijejo in koliko to stane.
Sicer je pa razvijanje ČB filmov simpl ko pasulj. smile
 0   

anja @MorganaLaFay 27. Feb 2011, 10:54

ja sej to sm si že vse pogledla smile ampak ker trenutn nimam primernga prostora še iščem kje bi se dalo kupit vrečo za razvijanje pa ves material. Nimam pa ravno ideje kak strošek je nakup vsega + kak strošek je potem s kemikalijami.

Zdej prvih par bom verjetno dala razvit pa izdelat fotke. Pol se bom pa sama zagnala v razvijanje smile izdelavo bom pa še prepustila studiem, razen če najdem kako ugodno temnico in pa nekoga ki mi bo razložil izdelavo smile
 0   

anja @MorganaLaFay 27. Feb 2011, 11:00

že našla vse v Cumulusu smile
 0   

Miha @cedo 27. Feb 2011, 11:06

Vrečo za razvijanje boš verjetno morala kupiti novo (v tujini, ni poceni): http://www.fotofachversand.at/shop/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_new.tpl&product_id=572&category_id=35&option=com_virtuemart&Itemid=23 ali http://www.macodirect.de/changing-bag-xl-p-727.html Ni pa nujno potrebna, le zelo praktična, saj potem za samo razvijanje filma ne potrebuješ temnice oz. popolnoma temne sobe. Lahko pa za začetek uporabiš kopalnico, ampak ponoči, saj je že svetloba, ki bi prišla skozi ključavnico, usodna za film.

Za razvijalno dozo poglej na bolhi, za novo pa pobrskaj po prejšnjih dveh linkih ali pa tukaj: http://www.cumulus.si/trgovina/klasicna-fotografija/laboratorijska-oprema-pribor/razvijalna-doza

Od kemije rabiš le razvijalec in fiksir, vsak stane od 8-15€ za en liter, kar zadostuje za približno 20 filmov.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati