0   

Aleš @lial 27. Feb 2011, 17:05

Problem je sledeč:
Pri enem od mojih tele objektivov sem pri primerjavah ugotavljal napako v točki ostrine, tako imenovani 'back fokus'. Ko sem preskušal naprej, sem prišel do neke začasne in priznam - površne ugotovitve, da se pri različnih zaslonkah in enaki, torej najdaljši goriščnici ta napaka izrazi drugače. Bolj zapiram zaslonko, večje je odstopanje. Ob tem se polje globinske ostrine povečuje, žal pa tudi oddaljuje!
Razlika je pri oddaljenosti nad 70m (neskončnost pri objektivu), za cca 2 m
Ker o takšni možnosti do sedaj nisem kaj veliko slišal ali prebral (lahko da sem preslišal/spregledal), prosim poznavalce za mnenje: ali je to popravljivo z nastavitvijo 'front/back fokusa', ali gre še za kaj drugega?
Moram ob tem povedat, da je bil objektiv v popravilu zaradi neke druge napake, ki je morda to 'prekrila', lahko pa, da se je sedaj pojavila na novo.

Hvala za pomoč!
 0   

Miha @cedo 27. Feb 2011, 17:48

lial, mogoče gre za klasični "focus shift", sicer bolj značilen za svetlobno močne objektive. Kakor berem gre pri tebi za zum, morda za Sigmo 70-200?
http://diglloyd.com/articles/Focus/FocusShift.html
 0   

Aleš @lial 27. Feb 2011, 18:25

Pravzaprav je bigma... in razlike so med 6,3, 8 in 11
 0   

Klemen Blokar @kleb 27. Feb 2011, 22:40

Hm, zanimiv problem. Klasični fokus shift je rezultat zmanjšanja sferičnih aberacij pri bolj zaprti zaslonki, kar je res tipično za svetlobno močne objektive, tako da bigma malo "ne paše v kontekst"... ugibam, da bi lahko bil fokus shift posledica uklonskih efektov pri zmanjšanju zaslonke, a to bi po logiki moralo pomeniti, da je ostrina najboljša že pri polno odprti zaslonki in se potem slabša, kar pa tudi dvomim, da je res? Spet po drugi strani pa so teleobjektivi pri velikih razdaljah še vedno silno občutljivi na fokus in 500mm je v tem kontekstu ogromno - moj tamron 180mm macro je zaradi optimizacije na ostrenje v bližini skoraj nemogoče ostriti na daleč - AF fali več metrov, ročno moraš imeti pa odlično oko (kar ni ravno moja naravna danost) ali bistveno boljši focus screen, kot ga imam, ter izjemno fine motorične spretnosti... res pa je, da nisem opazil te odvisnosti od zaslonke...
 0   

Aleš @lial 28. Feb 2011, 09:17

Pri vsej zadevi mi je še najmanj jasno, kako bi lahko zanesljivo ugotovil, ali gre za 'back fokus' ali kaj drugega, preden pričnem z 'gnjavljenjem' JJ-ja.
Poskusi z avtomatskim ostrenjem so bili slaba ideja, rezultati pa preveč različni za nek določljiv vzorec napake.
Žal je ideja ročnega ostrenja prav zaradi velike goriščnice nekoliko omejena. Do sedaj sem to reševal z uporabo povečave pri 'live view' možnosti, kjer je dejansko mogoče zelo natančno določiti točko ostrine. samo kaj, ko mi ta 'live view' ne deluje pri zapiranju zaslonke (predogled je vedno pri najbolj odprti), težava pa je očitno prav v spremembi zaslonke.
Če ima še kdo kakšno idejo...
 0   

Klemen Blokar @kleb 28. Feb 2011, 09:59

Kako je ostrina slike odvisna od zaslonke, je najboljša pri f/8, f/6.3 ali kje?
 0   

Aleš @lial 28. Feb 2011, 10:25

Vsekakor na 8, samo kaj, ko je nekaj metrov stran... sad
 0   

Žiga @zcetrt 28. Feb 2011, 14:37

Če ima ogjektiv obroček za nastavljanje zaslonke, bi mogoče lahko preveril s kakšnim extenderjem, ki nima kontaktov ali pa jih prelepiš? Le ugobanje, nič izkušenj...
4.
 0   

Aleš @lial 28. Feb 2011, 14:53

Hja, bigma je kakršna je in edino, kar bi lahko naredil, bi bilo fizično blokiranje jezička zaslonke na približnem mestu... kar pa mi verjetno ne bi dalo odgovora na to, kaj se zgodi pri splošni uporabi.

Hvala vseeno za iskanje rešitve!
 0   

Klemen Blokar @kleb 28. Feb 2011, 17:03

Koliko se pa pozna ta razlika pri ostrenju na blizu, kolikor pač lahko aparat na blizu ostri?
 0   

Aleš @lial 28. Feb 2011, 17:21

Tega še nisem preskušal, če sem odkrit je malo prehladno, pa se mi nekako ni dalo prav veliko testirati (mea culpa) in sem delal kontrole predvsem v neskončnosti, torej 70+ metrov.
Namreč, velika večina posnetkov, ki jih naredim s to vrsto objektivov, je oddaljenih nad 20m.
 0   

Klemen Blokar @kleb 1. Mar 2011, 21:36

Se razume, da bigme ne uporabljaš na 5 metrov, a morda bi narava napake na blizu dala kako idejo - saj veš, več podatkov, več idej...


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati