0   

Susi @SusMan 20. Mar 2011, 19:07

Poz usm skupej biggrin
sem čisto nov na vašem forumu. imam nikona d40x in kar nekaj problemov. prvi je ta da nimam navodil za ta aparat, kar pomeni da ga neznam dobro izkoristiti.
zanima me kje naj iščem te navodila? se da kupiti? preskenirati? kar kol...

drug problem je pa ta, da na vsake tok časa noče samodejno izostriti slike ( eni pravjo da je napaka v objektivu, drugi pa da to ni nič) in to se dogaja pri objektivi ki naj bi bil priložen v "kompletu" - ED 18-55mm in af-s 55-200m.
P.S. Aparat je rabljen cirka 3leta ...

kje naj to servisiram? koko se čišči ta aparat? velik vprašanj a premalo odgovorov - tako da resnično upam da mi boste znali kaj pomagati...

hvala vnaprej!

Lp
 1   

Ime Priimek @poetski 20. Mar 2011, 19:31

Tu so navodila za tvoj fotoaparat -> http://www.nikonusa.com/pdf/manuals/dslr/D40X_en.pdf

Glede samodejnega ostrenja slike je pa potrebno nekoliko bolj obrazložiti kdaj in kako noče ostriti. Avtomatsko ostrenje ima neke omejitve in ne deluje vedno in povsod. Motiv, ki ga hočemo izostriti, mora biti dovolj kontrasten (avtofokus dela na principu iskanja največjega kontrasta), pravtako mora biti motiv dovolj osvetljen, da senzor in računalo sploh ugotovita kaj se dogaja.

Torej, če ti avtofokus ne dela v slabi svetlobi, ali pa če hočeš izostriti nekaj nekontrasnega (na primer belo steno ali kaj podobnega), je pač to nekaj normalnega in ne gre za napako.

Nekoliko bolj obrazloži kakšne težave imaš z avtofokusom pa bomo mogoče malo lažje povedali za kakšno napako gre.
Zahvala: SusMan
 1   

Jože @cfb1970 21. Mar 2011, 14:39

Glede navodil za uporabo, registriraj svoj fotoaparat na Nikon Slovenija in potem imaš na njihovi spletni strani možnost za registriran izdelek prenesti navodila za uporabo v slovenskem jeziku.
Kot ti je že napisal poetski,podaj malo več podatkov kdaj in v kakšnih okoliščinah ne izostri D40.
Zahvala: SusMan
CFB 1970
 0   

Susi @SusMan 21. Mar 2011, 15:46

hvala obema za pomoč, veliko sta mi pomagala sploh z navodili sedej lahko začnem raziskovati svoj aparat podrobneje =)

kar se tiče avtofokusa pa vidm da so res lahko razlogi zaradi slabe svetlobe. si bom pa vzel čas in poslikal predmete in vam poročal kaj se dogaja..
 0   

Susi @SusMan 27. Apr 2011, 07:48

bom kar naprej uporabil svojo temo, in vas lepo prosim za kakšn nasvet.

napaka za avtofokus pri 18-55mm objektivu je bila res ta da je bila slaba svetloba ali pa bela stena, kakšna ograja ali kaj podobnega. vse ostalo izostri. sem pa prišel do tega da ko slikam in potem gledam sliko na računalniki se mi zdi slika nekako zrnata. čisto možno je zaradi slabe svetlobe, napačna izbira ISO-ta ...

npr tale slika :
nekaj časa nazaj sem se pa malo igral z objektivom 55-200mm in sem mel avtofokus na ON, VR na ON in ni hotu izostrit slike, mogoč kdo ve v čem bi bil tukaj problem?

LP!
 1   

Aleš @lial 27. Apr 2011, 08:02

Če bi pustil exif, bi se morda lahko vedelo kaj več...
glede težav pri ostrenju pa: če je uporabljen objektiv s svojim pogonom, je možno da ne izostri tudi v delu slike, ki ga aparat težko prepozna - pomaga manjša sprememba pozicije posnetka, ali pa rahel obrat iz ravnine.
Zahvala: SusMan


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati