0 

edo @fotoman 9. Mar 2005, 18:03

Razvijal sem čb film in mi je skoraj polovica filma bila pretemna, ali to pomeni da sem celoten postopek preveč hitro delal ali prepočasi (razvijal sem 5 min, prekinjal sem 2 min, fiksiral sem 8 min in izpiral 10 min).

Ko sem fotografijo povečal se mi je ko se je posušila ni bila gladka, bila je nekako strjena uglavnm kako to preprečim?

LP, FOTOMAN
   0 

edo @fotoman 9. Mar 2005, 20:53

a mi nuben ne zna pomagat
   0 

rado @rado 9. Mar 2005, 22:09

Glede postopka razvijanja , če si film poslikal pri pravilnih expozicijah , ki so predvidvidene za njegov ISO in si potem zadevo razvijal pri temparaturi razvijalca in času, kot je predpisano s strani proizvajalca ter seveda da je nov in zmešan v pravilnem razmerju , mora bit rezultat dober ,.
Če ti je bila polovica filma pretemna pomeni, da si imel verjetno nepravilno nastavljeno expozicijo pri slikanju , zaradi napačnega razvijnja bi moral bit cel pretemen.

Kateri papir si pa uporabljal nekateri papirji zahtevajo sušenje v sušilniku , da dobi slika sijaj in ostane gladka , za začetek probaj z kakšnimi plastificiranimi papirji , ki jih brez problema lahko sušiš na zraku, pa malo exsperimentiraj , da se naučiš kaj je dobro in kaj ne.

Preberi si malo literature , ki se da dobit v knjižnicah in pa obišči kak fotoklub , kjer razvijajo , da vidiš kako to gre. Malo težko se je učit tega na forumih , si predstavljaš dopisno avto šolo bi bilo malo težko.
   0 

Simona @nikita 10. Apr 2005, 10:03

Hojla,

Zanima me, ali ima kdo nasvet, kje lahko kupim retušo (črno, belo, sivo) za korekcije črnobelih printov in negativov?

lp
Nikita
   0 

David Vatovec @davidv7 10. Apr 2005, 10:09

Ta bo težka Nikita probaj na Cumulusu v Kranju.
Važen je fotograf ne oprema!
   0 

Gregor Prodan @progre2 10. Apr 2005, 10:36

fotoman, po mojem si ti neki falu že pri postopku fotografiranja. Jz iso 100 film razvijam 5 min, vmes mešam, splaknem, fiksiram 5min, potem pa splakujem okoli 4-3 min. Dam sušit in to je to ...
   0 

daylight @daylight 10. Apr 2005, 11:08

nikita: potrebuješ samo črno.. sivine dobiš z redčenjem črne.. bela pa mislim da sploh ne obstaja.
Če hočeš odstranit pike na beli podlagi poskusi z bledilcem.. ki ga naneseš samo na tisti predel.
barve za retušo so včasih imeli v foto tivoli v lj, nevem pa če jih še imajo.

Fotoman:
kako to misliš polovica filma.. je bilo pol fotk pretemnih al je bil film neenakomerno razvit?
če se točno držiš časa ki je predpisan za kombinacijo film/razvijalec in si vsaj približno na 20° bi moglo bit vse ok. (če si film pravilno osvetlil seveda)

progre2 a ti to kar univerzalno 5 min al kaj? smile aja.. pa priporočam ti daljše izpiranje, razn če ne uporabljaš posebne kemije ki ti skrajša čas izpiranja.
   0 

Simona @nikita 10. Apr 2005, 11:16

Hvala za odgovor, bom vprašala v tivoliju. Bele retuše tudi obstajajo, ziher. En profesionalni ljubljanski fotograf mi je povedal, da črne barve ne redči, ampak odtenke sive dobiva z mešanjem črne in bele retuše.

LP NIKITA
   0 

Gregor Prodan @progre2 10. Apr 2005, 11:53

daylight, sej uporabljam samo en tip filma smile itak pa se po svoje da to potem popravit še pri sami izdelavi fotke na povečevalcu (razen če zajebeš smile pa se mi še ni zgodilo)
   0 

daylight @daylight 10. Apr 2005, 12:20

seveda.. nekaj se da še rešit na povečevalniku, sam če osvetlitev/razvijanje na filmu odstopa več kot za 1 zaslonko je že kritično. nimaš risbe v temnih/svetlih predelih.
   0 

Gregor Prodan @progre2 10. Apr 2005, 13:25

jp, mam izkušnje s takimi biggrin
   0 

Blaž Ogorevc @balž 11. Apr 2005, 09:09

aja, pa še mogoče bi moral fotoman upoštevati nekaj, kar je zadnjič nekdo napisal - da je film označen kot 800 pa se v bistvu obnaša kot 200 - al neki takega. POišči podatke za film ki ga uporabljaš na netu.
Balž


Look at the Earth talking to you! YAB grin
   0 

Olaf @Olaf 11. Apr 2005, 12:23

Mislim da je treba za neke konkretne odgovore najprej izvedet za kater film se gre in pa za kater razvijalec in pa razmerje (če si ga redčil).


5min je lahko zeeeeeeeelo velik ali pa zeeeeeeeeelo malo.....

Čas razvijanja je odvisen od razvijalca IN od filma IN od tega, kako je bil osvetljen. In če film poslikaš kot ISO3200 in temu primerno razvijaš ni panike - lahko to narediš tud s filmom, ki ima na škatli napisan ISO50 (vprašanje kaj bo potem s kontrastom pampak pustmo to...)

LP


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati