0   

Miha @sloxd 21. Apr 2011, 21:19

Pri fotografiranju uporabljam D90 in 18-105 Nikkor objektiv. Pri fotografiranju ponavadi uparobljam stojalo (50€). Slike v računalniku izostrim v Photoshopu in sicer tako da v Lab color izberem Lightnes in nato Unsharp mask.
Vendar slike še vedno niso tako ostre kot jih vidim v galeriji? Poleg tega nastane v PS zaradi ostrenja šum.

Zato me zanima, kaj delam narobe in kako vi pridete do ostrih slik?
 0   

andyz @andyz 21. Apr 2011, 21:29

Predvsem nisi povedal, kako imaš nastavljene parametre v unsharp mask. Bistveno je to.
 0   

Miha @sloxd 21. Apr 2011, 22:02

Amount 13%
Radius 3,3
Threshold 0
 0   

Foton @Foton 21. Apr 2011, 22:37

Jest ostrim po principu: "Velika količina majhen radij!" Tako, da nastavi radij okoli 1px (jest mam 0,5), pa amount na okoli 50. Mal se poigraj pa boš videl kaj ti pride ven (tako delam sam, je pa res da v Lightroomu, pa da potem ko exportam nastavim še sharpen for screen na medium)... Verjetno pa te nastavitve niso daleč od PSjevih. Kakšen bolj strokoven odgovor pa ti bo bo povedal kdo drug, ker sam nisem ravno na mestu zanj...
 0   

Ime Priimek @poetski 21. Apr 2011, 23:15

Najprej je potrebno razumeti princip po kateremu ostrenje sploh deluje. Ostrenje deluje tako, da povečuje kontrast med pixli različnih barv oziroma različnih jakosti. Torej, program sam preko algoritmov ugotovi, kaj naj bi bili robovi in jih preko nastavitev "zategne", tako da poveča kontrast na obeh straneh roba. In da pravilno uporabiš unsharp mask (ali katerokoli drugo podobno funkcijo) moraš razumeti kako delujejo nastavitve. Kar deluje na eni fotografiji ne pomeni nujno, da deluje na drugih fotografijah.

Amount je intenziteta ostrenja. Ni potrebno razlage, saj je zadeva preprosta.

Radius je najlažje razumeti s tem, da gre za razdaljo od roba, na kateri se izvaja ostrenje. Večja kot je številka, večje območje okoli roba bo "ostreno" oziroma večje kot je število na večjem območju okoli roba se bo "povečevalo kontrast".

Threshold je "filter", ki določa, kateri robovi bodo sploh izostreni. Višja kot je številka, bolj "opazni" robovi bodo izostreni, medtem ko bodo tisti "neopazni" bili nedotaknjeni.

Potrebno je razumeti, da se vse tri nastavitve uporablja skupaj. Samo spreminjanje ene nastavitve ne pomaga, saj je tesno povezana z ostalima dvema.

In zadeva deluje enako za šum. Program misli, da so to robovi (saj so največkrat v kontrastu z preostalo fotografijo) in jim enako poveča kontrast. Da se tega znebiš pač dvigneš threshold (ampak s tem izgubiš ostrenje na tistih "manj opaznih" robovih). Za portrete, kjer te zanima samo nekaj ostrih obraznih linij so nastavitve drugačne kot pa fotografije z raznimi teksturami. Za portrete daš tako visok threshold, inteziteto in radius pa odvisno od samega obraza in željenega učinka. Za fotografije teksture potrebuješ nizek threshold (da izostriš čimvečje število robov) in nizek radius (da robovi karseda malo "kvarijo" preostalo fotografijo).

Tvoje nastavitve kažejo na to, da izostriš za 13% na območju 3.3 pixlov okoli vsakega roba. Je pa odvisno od fotografije, če je to primerno ali ne.
 0   

jernej kaše @zapp0 21. Apr 2011, 23:54

Za ostre fotke rabiš Leico, ker nima AA filtra biggrin

(sorry, moral sem)
 0   

Boštjan @BostjanB 22. Apr 2011, 06:30

Ali primerjaš svoje pomanjšane fotke s fotografijami v galeriji, ali govoriš o obdelavi originalne velikosti. Jaz za objavo na internetu uporabljam Irfanview - najprej pomanjšam fotko z resize in nato uporabim sharpen. S tem dobim zelo ostre pomanjšane slike, če so bili originali v redu (to pomeni nestresene slike in fokus na pravilnem mestu).
 0   

andyz @andyz 22. Apr 2011, 06:38

Pa še nekaj - program ne more odpraviti napak v osnovi neostre fotografije.
Pomemben je tudi objektiv in tehnika slikanja.
 0   

Ratter @Ratter 22. Apr 2011, 07:04

Kar se galerije tiče.Če ostriš veliko fotko iz fotoaprata in jo potem pomanjšaš za galerijo,
jo moraš potem še enkrat ostrit.Pri pomanjševanju se izgublja ostrina.
 0   

Ratter @Ratter 22. Apr 2011, 07:12

Žal mi danes možgani zaostajajo za prsti.Sem komaj sedaj pogruntal.
Napisal si,da daš na LAB color in Lightness mode.
To ni v redu.Dati moraš na LAB color in Luminosity mode.
Sicer sem pa postopek ostrenja opisal že v tej temi:

https://www.slo-foto.net/ftopict-22198-ostrina.html


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati