Jaz sem imel v srednji šoli "fotografijo" en cel letnik kot obvezen predmet. Seveda je bilo to še v časih analogne fotografije, ko so kraljevali aparati na film in o digitalcih ni bilo še duha ne sluha. Kar nekaj let sem se nato z analogno fotografijo tudi precej aktivno ukvarjal...
Pa je prišla doba digitalizacije in po previdnem "uvodu" z dvema kompaktoma sem si nabavil še svoj prvi DSLR. Mislil sem si: "Ha, to je taprava mašina, zdaj si končno tudi ti na konju!"
Gledam zadevo... hja, ima iste osnovne dele kot zrcalno refleksni fotoaparati na film, ki sem jih prej uporabljal, le da je še precej izpopolnjena. Navodila za uporabo so mi bila razumljiva, tako, da tudi tu ni bilo dileme. Potem pa berem vsa ta strokovna modrovanja na fotografskih forumih, gledam objavljene slikice in si rečem: "Eh Dule, en tečaj iz digitalne fotografije boš nujno potreboval. Tvoje slikice, ki jih snemaš, so preveč povprečne, preveč medle..." In sem se prijavil na 16 urni tečaj - cena 120€.
Poslušam o Niepceju, Daguerru (pionirji fotografije), kaj je objektiv, zaslonka, čas, ISO... medklic: "Hej, vse to vem že od prej - nič novega!", kompozicija... in tako do konca tečaja.
Vprašam: "Kaj pa kreativna fotografija, uporaba luči, bliskavic, obdelava posnetih fotografij v namenskih programih?"
Odgovor: "Za željeno obstajajo nadaljevalni tečaji, delavnice, prirejanje fotografskih izletov..." kar pa seveda stane dodatne nemajhne denarje (vsaj zame).
Suma sumarum: 120€ sem plačal za osvežitev znanja, ki bi si ga lahko tudi sam, preko spleta in to čisto zastonj!
Luc1j4, kot fotografski začetnici, ti priporočam naslednjo slovensko spletno stran:
http://www.astrokaktus.com/DigitalPhotography/Uvod/z_sprejemnica.html
Na njej boš brezplačno našla vso osnovno znanje o digitalni fotografiji (in še kaj več), ki bi ti ga sicer drago prodali na katerem koli fotografskem tečaju. Svetujem ti, da gradivo skrbno preštudiraš, nato pa si kupiš (večkrat jo boš potrebovala tudi kasneje!) zbirko knjig Scotta Kelbya "Digitalna fotografija 1, 2 in 3" s pomočjo katerih boš z "malimi tajnami velikih majstora" nadgradila svoje sveže pridobljeno znanje.
Toliko okoli teorije, ki ji mora nujno slediti fotografiranje, fotografiranje in še enkrat fotografiranje ter kritično analiziranje lastnih in tujih fotografij. Brez stalne vaje ter z vajo pridobljenih izkušenj ni napredka!
Ko te bo za obdelovanje fotografij začel zanimati še kakšen Photoshop (odličen in med fotografi najpogosteje uporabljan program) ti (poleg ostalih) priporočam naslednjo slovensko spletno stran:
http://www.zmaga.com/spisek.php?l=0&id=21
Cel kup praktičnih opisov uporabe različnih efektov, s katerimi boš lahko izboljšala svoje kreativne fotografije - še več pa jih najdeš na YouTube...
Upam, da sem kaj pomagal.
LP
-Dule-