0   

Anej @Lesnik 3. Maj 2011, 16:03

Po uspešnem( no ) čiščenju kukala, focusing screena in tiste ploščice z AF točkami po tem http://www.ascent-design.com/photo/Clean5D/ načinu in uspešni sestavi nazaj je nastal en problem.

Aparat je veliko čistejši in manj zaprašen kot prej vendar se fokus, ki ga potrdi aparat in fokus, ki ga vidim v kukalu ne ujemata. Fotke izostri na vse AF točke, potrdi in posname točno tam kjer pač naj bi bil optimalen fokus, kar pa vidim v kukalu je pa kar nekaj cm( beri metrov) razlike. Če ostrim ročno je fotka v kukalu ostra, kar se pa projicira na senzor je pa par metrov spredaj.

Primer: Skozi okno ročno izostrim na hišo oddaljeno cca. 100m , dejanski fokus je pa na zavesah sad

Zanima me če je kak član ki se mogoče spozna na to oz. se je že kdaj srečal s tem problemom in bi mi bil pripravljen pomagat.

Aparat je pa 30D, poskusil sem z različni objektivi in je povsod isto.

(p.s. če napišeš da naj ga nesem na servis mi nebo v nobeno pomoč)

Hvala, Lep pozdrav thumbsup
 0   

Miha @cedo 3. Maj 2011, 16:20

Najverjetneje si površno vstavil medlico (focusing sreen).
Photography, the word itself: Photography or the application of the Chemical rays of light to the purpose of pictorial representation. Sir John. F. W. Herschel, 14 March 1839.
 0   

Anej @Lesnik 3. Maj 2011, 17:12

Mah ni bil problem medlica ... tisti bronast okvirček sem odstranil pa zadeva funkcionira kot mora ... za enkrat ... upam.

(moderator: briši/premakni/odstrani)

Lep pozdrav smile
 0   

iztok @izo 3. Maj 2011, 17:18

aha, pa smo tam.
edini 100% fokus je liveview, drugo je več ali manj približek optimumu (tudi manualni fokus skozi medlico). ta optimum naj bi naštiman tovarniško, vendar ni zmeraj nujno najboljši, z raznimi home posegi pa zadevo lahko poslabšamo.
v glavnem, krivcev je lahko več:
-kot prej povedano, lahko si malce nerodno nazaj vstavil medlico ipd, za kalibracijo se včasih uporabi tudi razne tanke podložne okvirje iz medenine, da se doseže nek optimom med fokusom na tipalu/filmu in na projekciji v okularju. podobno se včasih "skalibrira" tudi kakšen objektiv, pa pustimo to..
-fokus lahko "poloviš" tudi z nastavitvijo naklona primarnega in sekundarnega zrcala. primarni je za manualno fokusiranje v okularju, drugi za af modul z zbirno lečo. za spreminjanje naklona se uporabi namenski ključ, ki premika ekscentrični vijak, ki spremeni naklon špegla. canon nuca šestkotni (imbus), nikon kvadratni, če se ne motim..
-kot tretje si lahko tudi kaj zamuštral na af modul pri pucanju, da si recimo vse skupaj malo zamaknil ipd.
v glavnem, to so zelo precizne zadeve, in vsak še tako majhen premik lahko naredi zelo velike razlike.

glede samega čiščenja pa tako, hitro lahko narediš več škode kot koristi, sploh na premazih zrcal ipd, ki so zelo zelo občutljiva in poznala se bo še najmanša raza. previdno in če niste sigurni, rajš ne, ostanite na pihalki..
 0   

iztok @izo 3. Maj 2011, 17:20

ups, si že pogruntal (prva možnost), čeprav imam občutek, da si nekaj narobe obrnil..
 0   

Anej @Lesnik 3. Maj 2011, 17:40

Problem je bil v tem medeninastem podložnem okvirju v prvo sem ga verjetno narobe vstavil ko sem pa drugič vstavljal ga pa sploh nisem dal in je sedaj fokus točna tam kot mora bit. Glede čiščenja sem pa uporabljal samo puhalko in je odstranila 95% prahu kar je več kot sem pričakoval. Seveda nujne rokavice in čim čistejši prostor.

Če bo še kdo imel probleme s tem je za menjavo medlice točno napisano za vsak model bodyja posebej tukaj -> http://www.katzeyeoptics.com/page--Focusing-Screen-Installation-Guides--guides.html

izo: Kaj bi lahko narobe obrnil? Glede na to da so na medlici dejansko narisane kljukice kako je prav obrnjena mislim da glede tega ni kakšnega problema.
 0   

iztok @izo 3. Maj 2011, 17:56

no, včasih se lahko kaj spregleda, mislil sem pa bolj na podložke, kjer moraš pravilno obrnit zadevo, da obdrži prave odmike ipd (tako na pamet). no, če si se držal navodil ipd, ni problema.
 0   

Klemen Blokar @kleb 3. Maj 2011, 19:43

Narobe obrnit je lahko tudi v smislu napačnega vrstnega reda sestavnih delov, čeprav so vsi prav obrnjeni.

Mislim, da bi se izplačalo potrudit in sestavit nazaj aparat tako, da deli ne ostajajo... - no, vsaj jaz bi imel cmok v grlu, če bi mi deli po posegu ostajali na mizi.

Mislim, da je za morebitne nadebudne bralce dobro posebej poudarit, da je smiselno vzeti rokavice brez smukca za tak namen, saj smukec popacka optiko, da je joj.

Sicer pa po simptomih lahko dobro lociraš problem: če AF dela dobro, potem je zagotovo problem v medlici, ki za AF ne igra nobene vloge, ampak je tam za ročno fokusiranje in kadriranje. Za kalibracijo moraš medlico nekako premikati gor/dol (recimo s kakimi podložkami, okvirčki, papirčki,...), dokler ne dobiš v iskalu ostre slike takrat, ko AF pravi, da je izostril (pri tem predpostavljam, da AF dela ok).


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati