0   

Elvis @Turtle 10. Maj 2011, 00:53

Imam en kup starih fotografij, ki jih mislim digitalizirat in popravit na PC-ju ter potem na novo razvit in jih podarit kot darilo za rojstni dan. Razmišljam o tem, da bi jih kar fotografiral, saj se mi skeniranje zdi dokaj zamudno, pa tudi imam en povprečen skener s katerim mislim, da si ne morem preveč pomagat.
Fotografiranja sem se mislil lotit tako, da bi na mizo čez fotke dal steklo, saj so po večini rahlo ukrivljene in nato fotografiral s stojalom pravokotno na fotografijo. Vem, da moram pazit na odsev svetlobe od stekla. Fotografiral bi pri dnevni svetlobi, blizu okna. Ker tega nisem še nikoli počel, me zanima če je kdo od vas? Vaše izkušnje? Ali je kakšna posebnost na katero je treba bit še posebej pozoren? Na kakšen način ste to vi rešili?
 0   

Aleš @lial 10. Maj 2011, 07:07

Moja izkušnja:
imam originalno stojalo za fotografiranje dokumentov in sem prav tako želel pospešiti preslikavo. In sem na enak način upognjene fotografije prekril s steklom, pleksijem, debelo folijo, celo originalno steklo starega skenerja sem poskusil. Aparat je bil Olympus 7070.
Rezultati so bili daleč od pričakovanj in potem sem nekaj ur uporabljal prav tako 'povprečen skener' in bil zadovoljen.

Če ti bo uspelo kaj rešiti, ali pa če bo še kdo opisal kako v domačih pogojih (ne v studiu) fotografirati upognjene stare fotografije, bi informacija koristila tudi meni - čaka me še ena polna škatla...
 0   

Janez Pelko @Wartburg 10. Maj 2011, 07:22

Steklo se tudi meni ni izšlo.
Stare fotografije imajo k sreči večinoma bel rob, zato sem vogalčke obtežil in dobil kar spodobno ravne slike. Na preslikavah se rahla valovitost praktično ne vidi.
Ko se enkrat spraviš fotkat, je zadeva dokaj hitro 'pod streho'. Na aparatau je pa dobro zmanjšati nastavitve za kontraste in nasičenja.
 0   

DamDesign @DamDesign 10. Maj 2011, 07:49

Jaz sem pred tremi tedni fotkal neke sare crno-bele slike in nekaj dokumentov iz sedemdesetih let. Kako? Fotke sem polozil na mizo, bres stekla ali cesarkoli (sem imel sreco, da niso bile premocno ukrivljene in/ali pomeckane...), potem pa z mojim Nikonom D3000 + Nikkor 18-105 fotkal z razdalje cca 60 cm na zaslonki 8 in pop-up bliskavico. Rezultat je bil cisto ok - seveda po tem, ko sem z ACDSee 3 PRO malce popravil nasicenje, kontraste, ... grin
Don't try to turn me into something I don't want to be. You'll be the one suffering in the end...
 0   

tmt @tmt 10. Maj 2011, 09:23

Res je s steklom zna bit problem že zaradi samih refleksov, tako da je to bolj rezervirano za profesionalne namene (repro kamere, ipd.). Pa še tam se dostikrat namesto stekla uporablja vakuumska plošča.

Najlažje si pomagaš tako, da najdeš košček deske bolj mat površine (lahko kar polica od kake omare). Nanjo nalepi koščke tankega obojestranskega selotejpa za papir, ki ga dobiš v papirnici (ali še bolje tiste obojestranske nalepkice, ki so za lepljenje fotografij v albume). Te trakove selotejpa ali nalepke potem malo pritiskaj s kako tkanino, da izgubijo tisto osnovno moč lepljena in so še vedno dovolj lepljivi, da držijo fotografijo poravnano (glede na to, da boš delal veliko reprodukcij, te selotejpe po potrebi zamenjaj). Če imaš večjo desko lahko nanjo naenkrat nalepiš več fotografij in potem samo desko zamikaš, da fotografiraš vsako sliko posebej. Pazi na pravi kot postavitve aparata in na enakomernost osvetljenosti celotne površine. V koliko imajo fotografije reliefno površino (raster, kristal, ...), jih lahko premažeš z vazelinom, da zapolniš vdolbinice (dobro lahko služi kar labela za ustnice), vendar je problem, ker moraš potem te fotografije previdno izprat in posušit - po potrebi pa tudi utrdit emulzijo.
ISo vrednost nastavi na 100, zaslonko pa izberi tisto, ki na tvojem objektivu daje optimalno ostrino, oziroma najprej poizkusi z vsemi polnimi vrednosti od 5.6 pa do 16 ali 22 ( in se potem odloči, če boš seveda opazil razliko med posameznimi vrednostmi).
 0   

Janez Pelko @Wartburg 10. Maj 2011, 09:52

Zaslonka 8 je ob natančnem ostrenju več kot dovolj. Pri 16 in 22 bo difrakcija zmanjšala ostrino.
 0   

Aleš @lial 10. Maj 2011, 09:53

tmt je napisal/a:
... vakuumska plošča.
...Najlažje si pomagaš tako, da najdeš košček deske bolj mat površine. Nanjo nalepi koščke tankega obojestranskega selotejpa za papir, ki ga dobiš v papirnici. Te trakove selotejpa potem malo pritiskaj s kako tkanino, da izgubijo tisto osnovno moč lepljena in so še vedno dovolj lepljivi, da držijo fotografijo poravnano (glede na to, da boš delal veliko reprodukcij, te selotejpe po potrebi zamenjaj).


Vakumsko ploščo sem imel že narejeno, pa sem se ji zaradi problemov s 'črpalko' odpovedal.

Drug predlog (obojestranski selotejp) pa mi je dal idejo za poskus z "3M Spray-Mount" sprejem, kar bi morda lahko bilo uporabno.
S tem sprejem - lepilom sicer lepim furnir pred laserskim razrezom, verjetno pa bi bila opcija lepljenja fotografij prav tako uspešna.

Vendar: ali bo vse to res hitreje in bolje od skenerja?

@tmt: hvala!
 0   

tmt @tmt 10. Maj 2011, 10:15

Wartburg je napisal/a:
Zaslonka 8 je ob natančnem ostrenju več kot dovolj. Pri 16 in 22 bo difrakcija zmanjšala ostrino.


Možno, čisto odvisno od objektiva. Sam sem v času filma naredil z zaslonko 16 ogromno reprodukcij, resda s srednjim formatom in pa repro kamero 50x60cm, ampak vseeno - saj pravim naj poizkusi kaj mu bo dalo boljše rezultate.

Lial, če pa pravi, da ima ubogi skener. Za tisti sprej pa ne vem, omenil sem te nalepke ker so brezkislinske in namenjene fotografijam. Drugače pa obstaja tudi sprej, ki se uorablja v pripravi tiska. Zanj lahko povpraša v papirografiki, vendar je to s sprejem zagotovo večja packarija, kot nalepkice ali selotejp.
 1   

Jernej Lasič @Sviri 10. Maj 2011, 10:19

Po mojem mnenju boš najhitreje in z najboljšim izzidom prišel skozi kar s skenerjem. Preden boš pogruntal učinkovit sistem za fotografiranje boš na skenerju že pol naredil in imel najbolj konstantne rezultate.... pa ni se ti treba ukvarjat z zavihanostjo itd.

sploh pa ne z vazelinom mazat fotk pa jih potem spirat.... upset
Zahvala: tmt
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

tmt @tmt 10. Maj 2011, 10:45

Sviri, sem se ti še mimogrede zahvalil. laugh
Vazelin in spiranje je bilo omenjeno tako mimogrede, kako se s fotoaparatom profesionalno naredi - oziroma se je naredila kvalitetna reprodukcija predvsem raster fotografije. Za neveščega tega to res ni priporočljivo, sploh v času, ko se to da ublažit računalniško z minimalno izgubo kvalitete.
 0   

Miha @cedo 10. Maj 2011, 10:54

Jaz veliko svojih fotografij iz temnice digitaliziram s fotoaparatom - ker nimam A3 skenerja! Če bi ga imel, niti pomišljal ne bi. Običajno jih nalepim na steno in čakam na čim bolj difuzno svetlobo.
Photography, the word itself: Photography or the application of the Chemical rays of light to the purpose of pictorial representation. Sir John. F. W. Herschel, 14 March 1839.
 0   

tmt @tmt 10. Maj 2011, 13:49

cedo je napisal/a:
Jaz veliko svojih fotografij iz temnice digitaliziram s fotoaparatom - ker nimam A3 skenerja! Če bi ga imel, niti pomišljal ne bi. Običajno jih nalepim na steno in čakam na čim bolj difuzno svetlobo.


Itak, da ne boš kupoval skenerja samo za nekaj fotografij. Pa saj se recimo tudi razne umetniške slike, grafike, ipd., ki tudi zahtevajo veliko natančnost ne skenirajo vedno, ampak se še vedno v velikem delu fotografirajo. Tako da nista vsa pamet in znanje tista, ki jo imajo vgrajene naprave in resnično danes dajejo možnost vsakemu, da je lahko do neke mere dokaj dober fotograf - ampak le do strogo začrtane meje, ki jo začrta inteligenca naprav. Vendar nekateri, ki vedno namesto nasvetov dajejo le pikantne opazke, se več kot očitno tega ne zavedajo.
 0   

Žiga @zcetrt 10. Maj 2011, 15:31

Svetloba ob oknu bo najverjetneje povzročala opazen gradient. Ni tako preprosto, kot se zdi. Izkušnje imam pa samo s slikanjem kakšnih dokumentov za osebno rabo.
4.
 0   

Elvis @Turtle 10. Maj 2011, 16:30

Hvala za odgovore. Danes dopoldne sem se pred odhodom v službo lotil fotkanja in sicer na mizi v senci, da ni sonce svetilo na fotke. Večina jih res ima bele robove, zravnal pa sem jih tako, da sem iz dveh okvirjev snel stekla cca 15X20 cm in stekla položil na levo in desno stran fotke, tako da mi jih je kar vredu zravnalo. Skozi steklo mi, kot ste že ugotovili ni glih uspelo. Fotografiral sem z objektivom 17-55 IS na f8. Zaradi ostrine se glih nisem ne vem kako grizel, saj so že originali ne preveč ostri. Mislim, da na ostrini nisem nič zgubil. Prve 4 posnetke sem pred nadaljnim fotkanjem pregledal na PC-ju in so se mi zdeli kar OK. Končal sem z cca polovico fotk, ostale so mi še fotke manjšega formata in kar nekaj jih je brez roba, tako da bi bila pri teh tudi ena od opcij skener.
Kar se pa tiče raznih lepil in premazov, pa se s tem raje nebi igral, saj fotografije niso moja last in se bojim da jih poškodujem. Ena je stara vsaj kakšnih 110 let! Fotografija je narejena na nekakšni kovini (ni baker, ker je malo rjasta). Na njej je praded moje žene.
Zanima me še, ali bi bilo pametno fotkat preostale fotke zvečer, ali naj raje počakam jutro in slikam pri dnevni svetlobi?
 0   

Ratter @Ratter 10. Maj 2011, 17:24

Malo berem tole razpravo.Bom malo hudoben.
Ni mi jasno.Delat doktorsko disertacijo iz navadne škljocarije.?
Fotke na mizo ob dnevni svetlobi,ampak v senci.(da ne sije sonce direktno na fotko)
Nobenega stekla čez fotke.Robovi se sigurno dajo obtežit,da jih izravna.
Dovolj je 1mm roba.Pa,če hočeš še tisti 1mm fotke imet,se da pozneje z clon tool popravit fotko.
Fotoaprat na tripod.Višina kakšnih pol metra.
Fotoaparat nastaviš na M (manual).Zaslonka f8 do f10 max.
Čas nastaviš na histogram na fotoapratu po potrebi.ISO=100.
Aleluja.
 0   

nina @_malina_ 10. Maj 2011, 18:16

Jaz sem za fotografiranje del, ki niso ravna, uporabila posebno antirefleksno steklo. Je malo dražje, a res nevidno. Vem, da to isto steklo uporabljajo tudi muzeji in galerije. Jaz sem ga dobila v Studiu Černe, malo naprej od Šentjakoba pri Domžalah.

lp
nina
 0   

Janez Pelko @Wartburg 10. Maj 2011, 19:13

tmt je napisal/a:
Wartburg je napisal/a:
Zaslonka 8 je ob natančnem ostrenju več kot dovolj. Pri 16 in 22 bo difrakcija zmanjšala ostrino.


Možno, čisto odvisno od objektiva. Sam sem v času filma naredil z zaslonko 16 ogromno reprodukcij, resda s srednjim formatom in pa repro kamero 50x60cm, ampak vseeno - saj pravim naj poizkusi kaj mu bo dalo boljše rezultate.


Zaslonka 16 ni problematična na srednjem in velikem formatu, na DX pa je.
 0   

vikend @vikend 10. Maj 2011, 23:51

Kako se boš lotil zadeve je precej odvisno tudi od kvalitete in vrste foto-papirja, ter ohranjenosi oz. kvalitete fotografij. Predvsem pri slabše ohranjenih je fotografiranje le teh zaradi raznih poškodb in obledelosti precej otežkočeno. po mojih izkušnjah (poskenirala sem čez 1000 različnih starih fotk -tudi ) so rezultati pri skeniranju precej boljši,zato preden vse pofotkaš vsaj pri slabših fotografijah najprej primerjaj obe varianti, sicer boš imel dvojno delo ,tako kot sem ga imela sama,saj so bile fotgrafirane slike neprimerno slabše . Jaz sem jih pričela fotografirat, ker mi je crknu skener in sem fotografirala slike celo večnost, pol pa jovo-na novo še skenirala, ker so bile prve preslabe za fotoknigo. delala sem za fotoknjigo in film za 80 let
vaja dela mojstra
 0   

tmt @tmt 11. Maj 2011, 06:21

Wartburg je napisal/a:
tmt je napisal/a:
Wartburg je napisal/a:
Zaslonka 8 je ob natančnem ostrenju več kot dovolj. Pri 16 in 22 bo difrakcija zmanjšala ostrino.


Možno, čisto odvisno od objektiva. Sam sem v času filma naredil z zaslonko 16 ogromno reprodukcij, resda s srednjim formatom in pa repro kamero 50x60cm, ampak vseeno - saj pravim naj poizkusi kaj mu bo dalo boljše rezultate.


Zaslonka 16 ni problematična na srednjem in velikem formatu, na DX pa je.Wartburg saj ne gre za to. Sam sem napisal, da naj posname eno fotografijo po celih stopnjah od 5.6 pa do 16 ali 22 (če sploh ve katere so cele zaslonke) in naj sam opazi razlike. Ne pa, da zgolj upošteva univerzalen nasvet in nikoli ne bo vedel, kaj prinaša, če gre malo levo ali desno od tega.

Sicer je pa že napisal, da mu ostrina ni pomembna in verjetno še marsikaj ne. Tako da je zanj zagotovo najprimernejši ratterjev nasvet, ki pravi da pri eni preslikavi pa res ni potrebno komplicirat, saj je tu še photoshop.
Če pa bi želel malo več, bi pa vsekakor moral v osnovi poskrbet, da je fotografija vsaj na videz popolnoma ravna, brez nekih uteži ob robovih, ki lahko mečejo sence in se potem ukvarjati s svetlobo in zaslonko, da dobi tisti maksimum, ki mu ga sploh lahko nek crop fotoaparat da.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati