5   

Janez Pelko @Wartburg 11. Maj 2011, 08:13

Glede na nekaj zadnjih vprašanj o tej temi bom kar tukaj navedel nekaj spoznanj, do katerih sem prišel po enoletnem uživanju v IR fotografiji.

Obstajata dve možnosti predelave DSLR:

1. Odstranietv AA filtra pred senzorjem in fotografiranje z IR filtrom na objektivu. Treba pa je upoštevati naslednja dejstva:
- Plan ostrine se spremeni in nekončnost ni več neskončnost, ampak pri znaku na objektivu za neskončnost je to pri 50mm nekje 3m, pri 20mm pa nekje 1,5m, ko fotografiraš brez filtra. Z nameščenim IR filtrom je neskončnost že precej bližje, a še vedno ni točna.
Problem rešiš tako, da zaslonko zapreš vsaj na 5.6 (pri nameščenem IR filtru) ali pa uporabiš objektiv, ki ostri čez neskončno in malce ugibaš oziroma testiraš in potem po pameti ostriš. Glede na to, da ostriš na pamet, je seveda priporočljivo zaslonko zapreti vsaj na 5.6.
- Če uporabljaš najtemnejši IR filter, ne vidiš nič skozi objektiv in kadriraš na pamet ali pa uporabljaš dodatno iskalo. Sam sem uporabljal eno staro Linhofovo iskalo in sem zelo elegantno fotografiral.
- Največji problem IR filtra na objektivu je hot spot, ki je prisoten pri mnogih objektivih. Zato sem jaz uporabljal le 20 in 50mm. Spisek objektivov, ki dajo dobre IR rezultate, pa najdete tukaj: http://www.naturfotograf.com/lens_surv.html na dnu strani. Večina objektivov ima opis, kako se obnesejo z navojnim IR filtrom.
- Rešitev je razmeroma poceni, filter lahko odstraniš tudi sam.
- Dobra plat je, da lahko uporabljaš različno goste filtre. Najtemnejši ti dajo monokromatske rezultate, pri svetlejših lahko tudi kadriraš skozi objektiv in delaš tiste barvne fotke. Dokaj dober IR efekt dobiš že z navadnim rdečim filtrom!
- Prah je bolj oster, ampak se ga lepo očisti tako suho kot mokro.

Sam sem uporabljal D70, ki mi je dal krasne rezultate, vendar sem želel uporabljati širši nabor objektivov in zato prešel na drugo rešitev:

2. IR filter pred senzorjem:
- Rešitev ni poceni
- Filtrov ne moreš menjati (razen s ponovnim razdiranjem aparata)
- Zato pa ponovno pridobiš AF, ampak le na redkih objektivih, na še nekaterih pa s kalibracijo. Eni objektivi so obupni, saj pri nekaterih goriščnicah ostrijo točno, pri drugih pa obupno falijo. Dva Tamrona iz neznanih razlogov delujeta za dve zaslonki temneje in precej brez kontrastov.
- Vseeno pa so (s kompromisi pri ostrenju) uporabni skoraj vsi objektivi, vsaj jaz nisem zasledil absolutno nobenih problemov s hot spotom, pa sem preizkusil kakih 15 objektivov.
- Zdaj imam predelan D80 in sem zelo zadovoljen. Filter je oni najtemnejši, delam izključno čb.

Vedeti je potrebno tudi to, da pri IR difrakcija nastopi prej, kot pri navadni fotografiji. Zato je optimalna zaslonka nekje med 4 in 8, pri čemer ostrina nad f8 začne hitro padati. Ampak f8 je še čisto v redu.

D70 morda sploh ne bom prodal, ker sem zdaj ugotovil, da z nekaterimi odbitimi barvnimi filtri dobim res fine barve. Ravno včeraj sem se poigral, tukaj je ena fotkica (brez umetniške vrednosti, le za test): http://www.shrani.si/f/2e/a4/1e160uPj/dsc0169.jpg
Ni kaj dosti obdelana, malenkost sem poudaril kontrast.


Vas lepo pozdravlja vaš tečnež smile
Zahvala: Archie, cedo, MiroN, lial, Horvy
 0   

Klemen Blokar @kleb 11. Maj 2011, 08:44

Da ne bo vse ostalo le v vriskaču:

Pri odstranitvi filtra se fokus močno spremeni zato, ker smo spremenili optično pot svetlobe na poti do senzorja. Spreminjanje optične poti svetlobe nima vpliva na delovanje AF in kalibracijo medlice, če jo spreminjamo preden pride do zrcala, ki služi kot delilnik svetlobe za AF, medlico in (ko je dvignjeno) senzor. Če pa optično pot spreminjamo nekje za zrcalom, smo pokvarili medsebojno kalibracijo teh treh sistemov, ki so bili prej skrbno nastavljeni, da imajo enako optično pot in tako delujejo usklajeno - ko je AF izostril, vidimo v medlici ostro sliko in na senzorju tudi nastane ostra slika. Ko odstranimo filter pred senzorjem, bo AF izostril na svojo običajno kalibracijo, v medlici bo slika prav tako ostra, na senzorju pa ne bo več tako, v tem primeru fokus nekje pred senzorjem.

Poleg te težave pa pri IR fotografiji naletimo še na problem, da ima objektiv za vsako barvo različno goriščno razdaljo in fokus drugje. Objektivi so načrtovani tako, da je v vidnem območju ta razlika zelo zelo majhna, tako da ne vpliva zelo na kakovost slike. Se pa zato neizbežno zgodi, da v IR področju prav zaradi te optimizacije fokus zelo zbeži - ker je AF modul kalibriran na vidno področje, IR svetlobe pa z očesom ne vidimo, lahko ostrimo le še "na slepo". Razlika v fokusu za IR je odvisna od objektiva do objektiva, saj se pri različno načrtovanih objektivih njihove lastnosti lahko znatno razlikujejo.

Efekt temnejšega objektiva pa lahko pride zaradi tega, ker ni vsako steklo enako prepustno za vse valovne dolžine in kaj lahko ima kak objektiv uporabljeno tako steklo, ki v IR niti ni več tako zelo prozorno, kot bi si želeli...
 0   

Aleš @lial 11. Maj 2011, 08:51

Marsikaj mi je sedaj bolj jasno, boljšo razlago bi težko dobil.
Hvala!

Še razlog za vprašanje na vriskaču: sklepal sem, da je ostrenje odvisno predvsem od senzorja ostrenja, pozabil pa na to, da se z odstranitvijo filtra dejansko spremeni notranja fokusna razdalja, kar (verjetno) pomeni da zaradi neusklajenosti teh dveh elementov aparat pošlje napačne podatke objektivu, poleg tega pa je objektiv avtomatično za debelino filtra dlje od senzorja. Upam, da se sedaj pravilno razumel.

P.S.: prav nič ne tečnariš grin grin

Edit: pisal sem istočasno s klebom...
 0   

Klemen Blokar @kleb 11. Maj 2011, 08:59

Ja, problem je v tem, da smo brez vednosti senzorja za AF spremenili razdaljo (optično razdaljo, če smo natančni) do senzorja. Če to storimo pred zracalom (recimo z makro obročki), smo razmere spremenili enako za AF senzor in za glavni senzor, če pa storimo to za zrcalom, pa AF ne ve o tem nič.
 0   

Bostjan @Archie 11. Maj 2011, 09:33

Wartburg je napisal/a:
Vas lepo pozdravlja vaš tečnež smile


Da bi le bilo na forumu več takšnih tečnežev... thumbsup
 0   

Miha @cedo 11. Maj 2011, 10:15

@Wartburg, če se prav spomnim, na D80 IR uporabljaš Nikkor 18-135?
Photography, the word itself: Photography or the application of the Chemical rays of light to the purpose of pictorial representation. Sir John. F. W. Herschel, 14 March 1839.
 0   

Janez Pelko @Wartburg 11. Maj 2011, 16:58

18-135 nisem preizkusil, uporabljam pa 18-105. še bolje se obnese 18-200, zadnjič sem ga preizkusil. Zdaj čakam na kako ugodno ponudbo (300-330 EUR za rabljenega).


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati