0   

Branko @brejn 31. Maj 2011, 11:47

Zdravo

potreboval bi naslednjo pomoč in sicer imam dva zapisa(2 kartici) fotografiranje istega dogodka, posneto z različnima aparatoma.Sedaj bi rad naredil skupen file z zaporedjem
fotk, ker pa imajo fotke ene priponko DSC drugi pa IMG mi nekako to ne uspe. Obstaja morda programček ki bi zadevo poenotil, tako da bi se fotke razvrstile res samo pa uri posnetka..
Upam da sem bil razumljiv

Tnx B
 0   

DamDesign @DamDesign 31. Maj 2011, 12:11

Ti v raziskovalcu ne pokaze datuma in casa nastanka in/ali spremembe datuma?

Odpri raziskovalce, poisci mapo, v kateri so fotke, klikni z desnim gumbom na vrstico, v kateri imas rubrike "ime", "velikost", ..., potem pa "obkljukaj", da ti naj prikazuje tudi "datum nastanka" in "datum spremembe". Poleg datume prikaze tudi uro in minute nastanka. Ce fotke niso nastale pri ravno 12 fps, jih bos lahko vsaj po minutah razporedil grin
Don't try to turn me into something I don't want to be. You'll be the one suffering in the end...
 0   

Marko @Marky 31. Maj 2011, 14:48

Potem pa vse skupaj odpri z Adobe Bridge, označi vse slike in daj Batch Rename in jim daj enotno ime.. pa je to to..
 0   

Zelod @flambirana_oFca 31. Maj 2011, 18:13

Ker velikokrat fotografiram z dvemi bodyji, mi je takšen "problem" zelo poznan. Sam uporabljam sila preprost zastonjski program, ki se imenuje "Bulk Rename Utility". Najdeš ga pa na spletni strani http://www.bulkrenameutility.co.uk/Main_Intro.php
Malo se poigraj v programu in prepričan sem, da ti bo uspelo.
Sam delam povsem po neki preprosti kmečki logiki. Slike z obeh (ali večih) kartic skopiram v eno mapo. Potem v tem programu v tej mapi razporedim datoteke po datumu nastanka od tiste, ki je bila narejena najdlje nazaj do tiste, ki je bila narejena nazadnje.
In v programu kakor omogoča, določim, da se datoteke preimenujejo po sistemu DAN-MESEC-LETO-URA-MINUTA-SEKUNDA. Tako npr. datoteka, ki je prej imela ime IMG_7041.CR2 postane npr. 310311185731_IMG7041.CR2. Datoteke batch preimenuje. Potem znova to ciljno mapo odprem v tem programu, tokrat razporedim datoteke po imenu (naraščajoče), spet vse označim in izvedem operacijo, da datoteke batch preimenuje z IMG_0001.CR2 in naprej. Uspeh zagotovljen. Vse skupaj pa vzame le nekaj minut. Srečno!
 0   

hawkeye @hawkeye 31. Maj 2011, 21:31

ofca, ti imaš zelo dolg postopek...

jaz uporabljam programček Setnametotime
http://setnametotime.software.informer.com/

Odprem mapo s fotkami in jih označim (npr. IMG_0470.jpg)
potem kliknem na en gumb in jih pretvori v : 2010-10-23--14-23-04_IMG_0470.jpg


Meni je zelo pommebno, da je LLLLMMDD HHMMSS
in ne DDMMLL HHMMSS
ker tako lahko sortiram po imenu fotografije in dobim časovni redosled.

Datum in ura je seveda iz Exifa (nastanek fotke).
Tako pomenovane slike hranim v mapi LLLLMMDD_kratek opis dogodka
in tako izgleda moj arhiv - v časovnem redosledu po nastanku fotk.
 0   

Zelod @flambirana_oFca 1. Jun 2011, 06:49

Saj postopka in tudi sama programa sta si sila podobna. Sam sem le nekoliko razširjeno opisal kako poteka delo takšnega preimenovanja. smile Na roke takšen postopek delati oziroma mimo batch-a, bi bil nesmisel.
 0   

ogabe @ogabe 1. Jun 2011, 07:24

Photo Mechanic... sicer ni zastonj ima pa se par drugih stvari, ki olajsajo vse skupaj. Med drugi to, da "spremeni" cas nastanka slikam tako, da se zares casi na vseh aparatih ujemajo, kar je v realnosti bolj kot ne mission impossible. Ko imas enkrat stvari sortirane po casu nastanka pa ni vec noben problem preimenovati slike v karkoli zelis.
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

poZdravcek @poZdravcek 1. Jun 2011, 10:29

Pri vseh prej opisanih postopkih je zanemarjeno dejstvo, na katerega opozarja Ogabe. časi na različnih fotoaparatih morajo biti "uglašeni" na sekundo natančno. Če tega ni, vrstni red fotografij ne bo pravilen, ker bodo časovno preskakovale.
Potrebno je najprej ugotoviti, za koliko časa se nastavitve razlikujejo in popraviti čase fotografij. Jaz za spremembo časa (Date time original) uporabljam AttributeMagic Pro. Neregistrirana verzija spremeni hkrati do 20 datotek, kar mi zadostuje.
Ko imaš čase naravnane, sledi preimenovanje, sortiranje.....
Tudi jaz priporočam poimenovanje v obliki llllmmdd hhmmss zaradi pravilnega sortiranja. Meseci, dnevi, ure, minute in sekunde morajo biti zapisani z vodilno ničlo, če je podatek enomestni.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati