0   

Aleš @lial 3. Jun 2011, 17:57

Ker mi je računalo že nekaj dni težilo z nadgradnjo in ker sem želel imeti mir, istočasno pa to novejšo različico Explorerja potrebujem za testiranja spletnih strani, sem ga (IE9) pač naložil.
Prvi vtis izgleda in uporabnosti je sicer pozitiven, kasnejši preskusi z Acid testom pa so porazni.

Ima kdo še kakšno izkušnjo več?
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 4. Jun 2011, 10:07

Jaz sem sicer vesel, če ima browser dober rezultat v Acid testu, ni mi pa to neka nujnost. Če strani delujejo pač delujejo. Sicer IE9 ne uporabljam, sem ga pa preizkusil in ni tako zelo napačen. Sem bil že povsod, FF, IE, Opera, Chrome in pred leti neki derivati FF-ja. Ostajam na FF brez posebnega razloga. Če bi menjal bi šel verjetno na Opero ali Chrome.

Sicer pa mi IE vzbudi pogojni refleks na leta, ko je bilo potrebno vedno znova stvari prilagajati za IE6. Refleks ni ravno prijeten in se morda zato nekako oddaljujem in ne poglabljam v IE.

Je pa glavni problem pri razvijanju sledeči: si rečeš, bom kodiral po standardu. Greš gledat katere stvari so podprte pri vseh večjih brskalnikih in v trenutku obupaš, ker ni šans da povsod vse dela, če skodiraš po standardih. Molim pa, da pride dan ko bodo vsi brskalniki podpirali vse standarde. Hec je namreč v tem, da razvijlci brskalnikov implementirajo le del standardov v vsaki verziji, medtem pa predlagatelji in razijalci standardov ves čas dodajajo in spreminjajo specifikacije. Sedaj z debato že plavam v tujih vodah, ampak ker sem bil ravno v naletu sem šel do konca.

Me je pa ena stvar na IE še posebej zmotila - in sicer da ne moreš v vrstici z bližnjicami pobrisati imena povezave (da imaš nameso [favicon] Slo-Foto.net samo [favicon]). Dopuščam možnost, da sem slep oz. nesposoben in nisem našel.
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

Aleš @lial 4. Jun 2011, 11:25

Res je, da je Acid test v vseh treh stopnjah postal že skoraj odveč. Podobno kakor validator ima lahko le informativno obrobno funkcijo. Kombinacija obeh pa včasih pomaga k ugotovitvi napak v oblikovanju strani in samo zato gledam tudi to funkcijo.
Sicer pa pri IE9 namesto imena postaviš le piko ali vezaj, ali kar koli majhnega pa bo tudi ikonica (skoraj) sama.
 0   

Klemen Blokar @kleb 4. Jun 2011, 12:11

Jaz sem bil vedno prepričan, da je Acid test namenjen temu, da preveri, koliko browser upošteva standarde. Se pravi, če imajo vsi browserji popoln acid rezultat, potem stran, skodirana po standardih, ki jih preverja acid, deluje brez problema. Torej si želimo boljše podpore browserjev acid testu in tudi vedno naprednejše teste, ki preverjajo vedno večji del standardov...

Sam IE9 razumljivo ne uporabljam, ker imam Linux. Srečam pa kdaj IE brskalnike, ko delam kakšno spletno stran, ki naj bi delovala na vseh brskalnikih. In prišel sem do sklepa, da kadar bom delal spletno stran zase bom načrtno uporabil standarde, ki jih IE ne podpira. Želim prispevati vsak, še tako majhen, kamenček k mozaiku tega, da bodisi MS naredi en pošten browser, ali pa opustijo ta produkt... seveda je velik del tega gneva zgodovinskih temeljev, a MS se pri vsak verziji potrudi, da so izboljšave na bolje minimalne še sprejemljive. In tega pristopa ne maram.
 0   

Aleš @lial 4. Jun 2011, 12:44

He he, kleb, mimogrede - Acid3 vrne pri IE9 rezultat z 13% uspešnostjo (13/100), Lisička z 94 in Opera, Chrome ter Safari pa 100% (100/100), čeprav je pri Operi kontrola najbolj tekoča.
 0   

Klemen Blokar @kleb 4. Jun 2011, 13:30

Uf, to je pa nekaj narobe s tvojimi nastavitvami. Načeloma naj bi imel 95/100, kolikor vem. Poskusi poiskati kje pod nastavitvami, kaj bi utegnilo tako pokvariti kompatibilnost. TAKO slab pa še IE ne bi smel biti... grin

http://ie.microsoft.com/testdrive/benchmarks/Acid3/Default.html
 0   

Aleš @lial 4. Jun 2011, 15:19

Hvala za opozorilo, kleb, se je tudi meni videlo zelo bogo..
Problem je bil v 'združljivostnemu pogledu', torej simulaciji stare verzije.
V normalnem pogledu je prišel do 95%

Nisem pa se še poglabljal v funkcije tega 'združljivostnega pogleda', pravzaprav niti ne vem, katero verzijo simulira.
Pa bom že še preiskal, čeprav te simulacije stare verzije nisem nikoli uporabljl za pregled delovanja strani, raje sem vklopil en star prenosnik z xp-ji in IE6.

LP
 0   

Klemen Blokar @kleb 4. Jun 2011, 17:00

No, še ena demonstracija tega, kako minimalno izboljšajo stanje pri MS - tudi, če browser zmore nekaj, poskušajo to skrit na vse pretege...

Sicer je pa to ostanek "vojne brskalnikov" med netscape-om in IE, ko so vsak po svoje ustvarjali svoje razširitve standardov na veliko. To se pozna še danes tudi firefoxu, ki temelji na netscapeovi kodi in bolj počasi prihaja do kompatibilnosti s standardi. HTML pogoni, ki so se rodili po tej vojni, so si v miru zastavili cilj biti kompatibilni s standardi in to se pri teh testih pozna. Safari in Chrome imata isti pogon, WebKit, ki so ga v osnovi razvili pri projektu KDE pod imenom KHTML, Opera pa razvija svoj pogon, ki je tudi odličen.

A dizajn spletnih strani je podrejen temu, kaj uporabljajo ljudje. Zato so stare verzije IE še vedno aktualne in za tistega, ki hoče, da vsi vidijo spletno stran pravilno, je to nočna mora. Zato sem izjemno navdušen, ko sem prebral, da je tržni delež IE (vse verzije) le še 55% in da bo google nehal podpirat precej starih verzij brskalnikov v svojih aplikacijah. To bo odlično vplivalo na prihodnost spletnega razvoja! thumbsup
 0   

Matej V. @SLOMatej 19. Nov 2011, 10:16

Po mojem mnenju se je Microsoft zelo popravil kar se tiče podpore standardov v Internet Explorerju.

Spodaj pa še rezultat; IE9 s strojnim pospeševanjem na Windows 7 in tudi s strojnim pospeševanjem na Windows Phone 7:


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati