0   

fantom @fantom20 20. Jun 2011, 10:44

Pozdravljeni!

Oče ima doma večjo zbirko svojih slik (olje na platnu) pa sva se odločila, da bova zadevo fotografirala (vsako sliko posebej), verjetno se bo potem to v neki obliki tudi profi natisnilo v kakšno brošuro.

Zadeve se nameravam lotiti sam in potem glede na rezultat videti ali bo moje znanje in fotografska oprema zadostovala ali bo potrebno poseči po profesionalcu, ki bo to naredil proti plačilu.


Od opreme imam mojega Nikona D3000 s 18-105 kit objektivom, vse ostalo bo moralo biti improvizacija. Si bom pa izposodil stojalo za fotoaparat, stojalo za slike pa tako ali tako imamo, lahko pa se jih obesi tudi na kakšen zid oz. da neko belo podlago (rjuho?) za ozadje.

Kako torej slikati in na kaj paziti? Svetlobni pogoji - fotografiranje zunaj na kakšni difuzni svetlobi na delno oblačen dan ali znotraj v improviziranem studiju (imam luči z različno barvno temperaturo) s kakšnim senčilom, obdelava v photoshopu in priprava na tisk ali moram kakšno barvno lestvico zraven slik fotografirati za referenco itd...
Kako postaviti fotoaparat glede na sliko?

Kako najbolje nareditit, da ne bo viden sijaj oz. odsev olja na platnu, ki je navadno prevlečen z neko glazuro (lakom).

Če je že kdo kaj podobnega počel bom nadvse hvaležen za nasvete in informacije.

LP
 0   

Miha @cedo 20. Jun 2011, 11:09

Jaz na ta način večkrat digitaliziram večje fotografije iz temnice.

Oprema, ki jo imaš, bo dovolj dobra, stojalo bo pa nujno.
Za čim manj popačenj glej, da bosta ravnini slike in senzoraj/fotoaparata vzopedni in da ne boš fotografiral s širokim kotom.

Jaz fotografije prilepim na steno v čim bolj oblačnem dnevu. Če nimaš reflektorjev ali kakšnih drugih drugih difuznih luči, boš moral tako delati tudi ti. Neenakomerna osvetlitev, ki izgleda na oko dovolj enkomerna, se na fotografiji očitno pozna. Enako velja za vire svetlobe različnih barvnih temperatur.

Glede odsevov pa pomaga, če si čim dlje od slike (zum na 105mm), pa seveda omenjena enakomerna osvetlitev.

Glede obdelave in priprave za tisk pa nimam pojma.
Photography, the word itself: Photography or the application of the Chemical rays of light to the purpose of pictorial representation. Sir John. F. W. Herschel, 14 March 1839.
 0   

fantom @fantom20 20. Jun 2011, 11:38

OK oblačen dan, zum do konca, pravilna nastavitev beline, fotoaparat postavljen pravokotno na lice slike in v enaki ravnini ter stojalo.

Verjetno je najbolje, če zajamem poleg slike še vsaj 25% ozadja in potem cropam v photoshopu? Ali prav zarzmišljam če rečem, da bo tako popačeja ob robovih obrezane fotografije manj?
Ali je vseeno s kakšno vrednostjo odprtosti zaslonke fotografiram? Ker bo šlo za oblačen dan bo verjetno morala biti precej odprta, ampak itak bo fokus slike v eni sami točki (na sredini slike).

Še kakšen nasvet za obdelavo za tisk v photoshopu bi potreboval.

LP
 0   

Miha @cedo 20. Jun 2011, 11:43

Čim nižji iso, stojalo in f/8 - f/11.
Photography, the word itself: Photography or the application of the Chemical rays of light to the purpose of pictorial representation. Sir John. F. W. Herschel, 14 March 1839.
 0   

Ratter @Ratter 20. Jun 2011, 12:03

Vse kar ti je cedo svetoval je ok.
Jaz bi sicer slikal malo več,kot je okvir slike in potem cropal.
Če boš slikal 30cm belega od roba slike,ti bo že svetlomer nagajal.
Oziroma dosti težje bo določit pravo svetlobo na sami recimo temni sliki,proti belemu ozadju.
Morda bi bilo tukaj sivo neutralno ozadje boljše.tako ali tako ga boš potem odrezal.
Pa absolutno brez kakih flešev,ker boš imel prežganine.
 0   

Janez Pelko @Wartburg 20. Jun 2011, 12:43

Ra čim bolj verne repšrodukciej svetujem, da zraven vsake slike fotkaš še Kodakovo barvno karto (klin). To isto karto imaš potem zraven ekrana pri obdelavi, seveda ob predpostavki, da imaš kalibriran monitor. Seveda končno primerjavo dobiš šele ob natisnjeni reprodukciji.
 0   

fantom @fantom20 20. Jun 2011, 13:24

Tole barvno karto sem imel tudi sam v mislih ker le tako si predstavljam, da lahko dobim verodostojno reprodukcijo barv. Kje pa to dobim? Če ne drugega vsaj tisti, ki bo potem plačan za natisnit to si bo lahko s to barvno karto poleg fotografije pomagal. Se morda motim?

LP
 0   

Janez Pelko @Wartburg 20. Jun 2011, 13:50

Jaz sem barvno karto dobil v profi foto trgovini v Kranju. Morda jih imajo še. Če jih nimajo na zalogi, jo raje naroči prek neta, bo hitreje smile
Tiskarji so pa itak zgodba zase smile
 0   

Ratter @Ratter 20. Jun 2011, 14:31

Lahko pa uporabiš SpiderCube.Novejša zadeva in izgleda simpl.
Eno fotografijo narediš s SpyderCube.V PS ali Lightroomu odpreš raw datoteko.
Klikneš z orodjem za white balance na svetlejši del sivine na kocki.
Pri prvi fotki si nastaviš nastavitavitve za Camera raw in jih shraniš.
Vse ostale pa potem daš na tiste shranjene nastavitve in ti jih praktično samo poštima.

http://www.youtube.com/watch?v=dlVxXz54QaM&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=GgDhli1RZb4&feature=related

Dobi se pa tule:
http://cgi.ebay.co.uk/Datacolor-SpyderCube-Spyder-Cube-BNIB-/330578246888?pt=UK_Photography_StudioEquipment_RL&hash=item4cf7ffbce8
 0   

iztok @izo 20. Jun 2011, 19:09

ponavadi je pri takšnih zadevah prva zadeva kontrolirana konstantna nevtralna osvetlitev ipd, umetniška dela se ponavadi fotkajo z dvema dodatnima izvoroma svetlobe, ki je vsak usmerjen pod kotom 45 stopinj na predmet, kar izniči moteče sence, odboje na steklu (v kolikor je na sliki) ipd. fotič je seveda usmerjen frontalno v center pod pravim kotom, po možnosti s takšnim objektivom, ki ima čim manj optičnega popačenja.
za verno reprodukcijo je barvna karta najbrž nuja, pri tem mora biti skalibriran tako fotič (to se lahko stori prek recimo profila, ki ga za določen fotič naštimaš prek orodja v fotošopu, seveda spet s karto), monitor, na katarem se potem stvar obdela, če je potrebno in predvsem izhodna enota (vendar kot rečeno, če bo kakšen offset tisk, je tukaj še kaj zraven kot sama digitalna teorija).
tolk bi jst na brzino glede tega, pa upam,da ti nisem kakšne preveliko neumnost povedal..
aja, karte lahko kupiš recimo tukaj, upam ne preveč reklamiram, ker ne vem, če so sploh kje drugje v prosti prodaji v slo te stvari dobljive..
http://www.tavija.si/10/karte.htm
 0   

Jernej Lasič @Sviri 21. Jun 2011, 18:17

100€.... bolano.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Ratter @Ratter 21. Jun 2011, 18:21

Točno tako.Bolano.
Stalno sem se spraševal,kje so v teh kartah vgrajeni zlato in platina,glede na ceno?
 0   

iztok @izo 21. Jun 2011, 18:36

očitno ste spregledali tisto za 300 €, hehe. za tako občasno delo bo tudi tista varianta 20 € najbrž čist ok, te dražje zadeve pa imajo pač cene, ker tole ni kr tako, kos papirja, ampak kontroliran izpis oz tisk, izbira materiala itd itd, podobno kot pri boljših filtrih, zakaj stanejo toliko, recimo.
ni poceni, ampak za resno delo in tisti, ki res to rabi, itak kaj dosti za ceno ne vpraša, ker enostavno brez tega ne gre.
 0   

vikend @vikend 24. Jun 2011, 12:46

fotografiranje slik-olje na platnu zna biti kar precej zahtevno opravilo in zahteva kar nekaj prakse. Najbolje je da se fotografira zunaj, pri dnevni svetlobi ko je oblačno in se svetloba ne spreminja. kakršna koli direktna svetloba daje na olju ,(še posebno na slikah,ki imajo že tako neenakomeren lesk)refleks. Slike je bolje obesiti na steno, saj na stojalu ponavadi ne stojijo čisto pokonci. slika naj bo v v očesni višini in fokus točno v sredini slike,saj vsako odstopanje takoj povzroči dodatno popačenje ,ki ga je tudi z obdelavo nemogoče odpraviti. Grafike,akvarele in ostale slike pod steklom, se fotografira brez stekla. wb je najbolje nastaviti na aparatu tako,da poslikaš popolnoma bel list papirja.
Za katalog se ponavadi fotografira slike brez okvirja(se jih obreže da se okvirji ne vidijo)Počakaj na primeren oblačen dan,malo probaj in če bosta oba z očetom zadovoljna, naredi do konca .
veliko uspeha pri delu ti želim.
vaja dela mojstra
 0   

fantom @fantom20 27. Jun 2011, 15:00

Najlepša hvala vsem za odgovore! Sedaj moram najti le en oblačen vikend (kar bo poleti malo težje, sploh na primorskem) in začnem probavat!

LP
 0   

DamDesign @DamDesign 28. Jun 2011, 07:18

Kaj pa temna soba, temno ozadje, konstantna osvetlitev, npr. z dvemi reflektorji pod kotom 45° na sliko, magari preko odbojnikov ali skozi kako plahto (zaradi difuzije), stativ, f/8, daljinsko prozilo, ...?

Samo sprasujem, ker tovrstnih stvari se nicem pocel grin
Don't try to turn me into something I don't want to be. You'll be the one suffering in the end...
 0   

Andreja Novak @AndrejaNovak 7. Jul 2013, 19:05

Pozdrav vsem!
A kdo pozna fotografa, ki se ukvarja s fotografiranjem slik olja na platnu?
Hvala za odgovor,
Andreja
 0   

Sašo @HRCo 7. Jul 2013, 19:19

kolko imam jaz izkušenj s tem fotkanjem slik.. mi je vedno najlepše uspevalo tako da sem fleš svetlobo odbijal od zidu ali odbojnika.. ( belega seveda ) ..

težje je fotkat umetnine ki so za steklom oz. narisane na pleksi... tam pa se vidi vsa okolica gor če uporabljaš flash.. smile
 0   

Janez Pelko @Wartburg 7. Jul 2013, 21:15

AndrejaNovak je napisal/a:
Pozdrav vsem!
A kdo pozna fotografa, ki se ukvarja s fotografiranjem slik olja na platnu?
Hvala za odgovor,
Andreja

Sam sem do sedaj naredil nekaj sto reprodukcij za razne kataloge in monografije. Imam kar bogate izkušnje.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati