0 

tornado @tornado 14. Mar 2005, 10:20

Pozdravljeni.

Predvidevam, da je med vami tudi nekaj fotografov, ki so fotkali na porokah. Zato sem se obrnil kar na vas forum. Kmalu bo prisel cas, ko se bum tudi jaz udelezil tega dogodka, vendar ne kot fotograf, ampak kot zenin. smile Zanimajo me pa vasi predlogi in nasveti, kam naj se obrnem za celotno ponudbo, npr. fotografija in film, izdelava fotk in CD-ja s filmom.

Ponudb na netu je seveda ogromno, vseeno pa se mi zdi pametno vprasati, ce je kdo, ki izstopa oz. ki ga vecina svetuje.

Hvala za pomoc.
B.
   0 

Matej Herbst @matto 14. Mar 2005, 10:28

Prvo čestitam.

Kot vidim si iz Ljubljane, gor res ne poznam, kdo je res dober ali ne, mislim pa da slabih ni. Je pa verjetno kot pri nas na obali, naj te ne zavede poceni cena in svetujem, da se obrneš na kakšen foto studio ali fotografa, ne pa k kakšnemu šarlatanu. Pri klasičnih ponudbah ni neke bistvene razlike, pač poroka kot poroka, če pa hočeš kaj več, tu se razlike malo bolj opazijo vendar hitro narastemo na ceno čez 500k, samo za fotkanje.

Jaz kot jaz ti dam en nasvet, vprašaj se koliko si pripravljen porabiti in potem zaprosiš za ponudbo, kaj ti nudijo za ta denar.
   0 

abo01 @abo01 14. Mar 2005, 11:17

Mato, kje si pa ti prišel na 500k za fotkanje? Toliko stane cela poroka. Normalne cene so od 60k navzgor, za recimo 75k dobiš že celovito ponudbo.
   0 

Matej Herbst @matto 14. Mar 2005, 11:22

Pri nas je osnovna in začetna ponudba 95k , vse je odvisno kaj stranka hoče in kaj zahteva in spet smo tam kakšno kvaliteto dobi, od slikanja do fotk v albumu.

Tistih 500k je realnih, so poroke tudi za več. BTW snemanje videa je tudi čez 250k, tako da to sploh ni tako drago.
   0 

tornado @tornado 14. Mar 2005, 11:41

Huh, se bom se premislil za poroko. smile
Tukaj so celotne ponudbe tudi za npr. 100k (foto in video). Za 500k bi pomoje se PopTV posnel.
   0 

Matej Herbst @matto 14. Mar 2005, 11:51

Za 100k foto in video, res bi rad videl kaj naredijo za ta denar.
Kaj čmo tudi takšne ponudbe morajo biti, se pravi gledajo samo na ceno ne pa na kvaliteto in pofotkajo in posnamejo samo uradni del.
   0 

chips @chips 14. Mar 2005, 11:55

matto: fotkanje poroke za 500k v Sloveniji ni... Si pa kaj hitro na tej ceni, ce skocis v sosednji Trst:)
Slovenski mladoporocenci so lahko srecni, da je cenovna politika tukaj taksna kot je, tj. zelo poceni.

tornado: povprecne cene porok so od 70-200k sit. Ampak kot je rekel matto, naj te cena ne zavede! Zahtevaj, da ti fotograf pokaze vzorcni album. Vprasaj pa tudi, kaj je v ceni zajeto:
- do kdaj bo fotograf fotkal: do romanticnih slik, do vecerje, do konca poroke?
- koliko fotografij in kakega formata dobite?
- ali izdelajo porocni album in koliko fotk bo v njem? in kaksnega formata?
- ali fotkajo na digitalca al film? tukaj je preferenca film...

Za CD naj te ne skrbi, saj ti lahko vsak fotograf poskenira fotka. Vseeno pa predhodno vprasaj...za vsak slucaj. Negativov ne bos dobil 100%, vsaj prve 2-3 leta, saj se fotograf tako zavaruje, da bos ponovna narocila fotk izvajal pri njemu.

Vseeno si vzami en dan fraj in obisci lokalne fotostudie. Fotografe iz drugih krajev mirno spusti, saj v tem primeru bi te stali tudi potni stroski fotografa.
   0 

jranzi @jranzi 14. Mar 2005, 11:55

Karkoli in kjerkoli se boš že dogovarjal:

1. predlagam, da se za slike ženina in neveste, prič in morda še staršev dogovoriš v studiju in ne "na terenu". Če je poroka časovno zelo natrpana, se lahko slikate v studiu tudi kak dan prej ali kasneje (samo da bodo obleke iste :wink: )
2. najeti profi naj te slika na film. Digitalca bo imel itak vsak drugi svat in slik na CDjev bo kot listja... Z malo sreče boš dobil tudi kakšno dobro :mrgreen: . Cena slikanja na film naj obvezno vsebuje tudi to, da ti skupaj z nekaj kompleti fotk izroči še negative - on jih itak nima kaj rabit, ti pa lahko potem delaš fotke za ostale svate po "normalni" ceni.
3. če se greš ZARES, rabiš za snemanje na video vsaj dve kameri, ker drugače bodo najbolj napeti dogodki najbolj dolgočasni ali pa bo kamerman kar naprej skakal sem in tja. Tudi tu si skušaj izboriti originalne kasete iz kamere in seveda tudi končni izdelek - nikar na CD-ju; zahtevaj DVD!

In pred poroko skušaj dopovedati SVATOM, da so ti trije strici poklicni fotografi in snemalci in imajo pri svojem delu ABSOLUTNO PREDNOST. "Najboljše" slike in posnetki so tisti, ko se v kritičnem trenutku pred objektiv pririne ena teta iz tretjega kolena, da bo pritisnila fotko s svojim "trotlčkom". Če zapravljaš "na veliko", potem je najbolje da svatom prepoveš fotoaparate in kamere ter vsem obljubiš komplet slik. Potem rabiš še enega profija z digitalcem! Pa tudi "profiji" naj se zmenijo med sabo, da ne bodo drug drugemu hodili v sliko - včasih so nekateri hudo nesramni...

Veliko sreče pri izbiri "izvajalcev", poguma na samem dogodku in modrosti v zakonu. Slednje bo prišlo najbolj prav!

Lp,
Jože
   0 

tinekr @tinekr 14. Mar 2005, 12:19

Jranzi, jaz sem bila na eni poroki tak kot praviš...tista teta s trotlčkom and this came up https://www.slo-foto.net/galerija_slika-6249.html In sta bila ženin in nevesta navdušena. Fotkali smo pa sami amaterji, ker tudi sama dva vesta, da profesionalci dostikrat ne opravijo svojega dela profesionalno!!! smile Pa še stroški so manjši. smile
   0 

Matej Herbst @matto 14. Mar 2005, 12:42

chips: so tudi za več kot 500k, samo nažalost jih mi ne fotkamo sad , npr. kolega naš konkurent iz Izole, ima 350k samo za fotkanje in delo za pripravo albuma, ampak tako fotkajo samo za petičneže
   0 

abo01 @abo01 14. Mar 2005, 12:54

No ja, dobi 10 strank na leto in živi od tega.
   0 

Matej Herbst @matto 14. Mar 2005, 13:02

Ja poleg vsega ostalega s tem, da je končni rezultat v redu, ker fotkajo tudi z srednjeformatnimi aparati, pa v studiu kakšno tudi velikoformatno na plan filme.
Za tem stoji tudi druga, oprema itd., ko se takšnem odpravi fotkat še malo stran od doma prištej še potne stroške, pa naknadno vse fotke album itd. pa so cene že zelo lepe smile
   0 

iztok @izo 14. Mar 2005, 13:15

uf, nevarna tema, ko se gre za dnar, smo vsi folozofi, hehe.
kolkr vidim, ni tistemu ženinu še nobeden kaj dost pomagal, še vedno je brez nasveta za fotografa. jst tu ne morem kaj dost pomagat, ne poznam nobenga, ki bi se s tem ukvarjal.
po mojem je najboljš, da vzameš enga, ki ni najbolj poceni in ima veliko izkušenj s tem, v tisti gužvi se morš kaj dobro znajt in včasih je boljše, da je fotka malce slabša, kot pa da je ni (lahko je cel halo, zakaj ni recimo enga strica iz amerike gor na fotki, ki je dal največ za šrango, hehe) ipd.
za tiste lepe, pa res najbiolj prej v studio it, kjer lahko parček spedenajo prej, v miru osvetlijo itd..
pa na veliko lepih let skupaj
   0 

chips @chips 14. Mar 2005, 13:30

matto: smo ze malo zavili off-topic s tem srednjim formatom in astronomskimi cenami:) Fantina rabi nasvete o porocni fotografiji, ne o porocno-komercialni:)
   0 

iztok @izo 14. Mar 2005, 13:34

no ja, fantin rabi nasvet za kakšen pameten studio/fotograf-a, ki da za dan dnar največ ven. torej s predlogi na dan
   0 

iztok @izo 14. Mar 2005, 13:36

pa najbljš, da mu nasvet date prek mejla ali prek linkov, če ima fotograf ponudbo na netu, da ne bomo preveč reklame delali zdej tu.
   0 

tornado @tornado 14. Mar 2005, 14:07

Uh, hvala vsem za nasvete in pomoc. Resnicno upam, da bom nasel primerno stvar.

Ce bo ratala kaksna posrecena fotka, jo pa objavim. smile

Se enkrat hvala vsem.

LP
B.
   0 

Blaž Ogorevc @balž 14. Mar 2005, 14:24

ja, pa seveda iskreno sožalje vseh članov našega portala. :? sad :?:

Drži se in ostani tornado do konca!!!

Balž


Look at the Earth talking to you! YAB grin
   0 

Goran @darkdragon 14. Mar 2005, 14:35

evo jst ti predlagam tkole.

jst mam frenda k nardi za 70k fotkanje uradnega dela, izdelavo poročnega albuma (60-80fotk velikosti 13x18).

jst delam isto, lahko se pa tut po uradnem delu še kej fotka če se tko zmenmo. pomoje nikjer v sloveniji ni fotkanja pod 50k (bl slabo), da je pa še film zraven je pa pomoje kmalo lahko 250k
Nobody Is Perfect, But I Am Pretty Fucking Close ! Don´t Hate Me Because Of That !
   0 

primoz75 @primoz75 14. Mar 2005, 14:42

imaš fotkanje pod 50 k...sam kaj dobiš je pa druga zgodba... cry

ma ja, preden se odločiš za kerega dobro povprašaj kaj dobiš za te $$$$...

pa pojdi na ene 3 naslove in boš videl...pa obezno za kak book povprašaj...


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati