Lep pozdrav forumašem,
spet se za pomoč obračam na vas
Iščem namreč kompaktnega digitalca, ki bi
tudi v praksi zagotavljal:
-
dobro reprodukcijo naravnih barv (modra, zelena - fotografiram večinoma zunaj)
- hitro odzivnost/vklop fotoaparata
- možnost kompenzacije osvetlitve neposredno pred fotografiranjem (tisti +/-EV)
- neko tehnologijo stabilizacije fotografije, ki v praksi funkcionira
- hitro in dobro ostrenje
- pravilno izbiro WB in histograma (npr. da ni modro nebo presvetljeno na račun normalno zajete pokrajine itn.)
- po možnosti s 5x optičnim zoomom in pod 14MP
Ostali vgrajeni "cukrčki" (večinoma marketinške narave) oz. zminimizirani grami/dimenzije mi niso pomembni, cena pa je omejena na max. 200eur.
Ciljam predvsem na Nikon S5100 oz. njegovo starejšo varianto Nikon S570 ali pa Canon A3200 IS.
(da ne smetim - njihove specifikacije so pregledno podane na
www.snapsort.com/compare)
Če ima kdo kakršne koli praktične izkušnje s temi fotoaparati oz. pozna še kakšen primerljiv fotoaparat, preizkušen tudi v praksi, ga iskreno prosim, da svoje izkušnje podeli tukaj...
S svojim Olympusom VG-130, kupljenim pred pol leta, namreč NIKAKOR nisem zadovoljen, pa sem poskusil že z vsemi mogočimi nastavitvami.
Bleščeče tehnične karakteristike in komercialni opisi se v praksi ne odražajo, prav tako nimajo v praksi nikakršnega učinka vse vgrajene tehnologije.
Fotografije so porazne ne glede na nastavitve, živo zelena trava je na fotografiji rjavo-rumena, globoko-modro nebo je na fotografiji belo-presvetljeno, velikokrat se pojavijo težave pri ostrenju oz. stabilizaciji fotografije pri povsem sončnem vremenu itn. itn.
Še najbolje shajam z nastavitvijo Kulinarika

- kjer pa sem (ne vem čemu) omejen z nastavljanjem praktično vsega ostalega.
Fotoaparat sem sicer že dal v pregled na servis, kjer pa niso ugotovili nikakršnih posebnosti - očitno gre torej za serijsko nekvaliteten izdelek, kljub karakteristikam, ki sicer obetajo precej več.
In to pri Olympusu, ki zaradi dobre reprodukcije barv sicer slovi kot zelo primeren za fotografiranje na prostem, o čemer sem se s svojim prejšnjim modelom Olympus C70-Z v 6 letih dodobra prepričal tudi sam.
Očitno pa trend hiperprodukcije in zniževanja stroškov v zadnjem času terja svoj davek na ta način... in so fotografije z mobilnih telefonov praktično že enakovredne fotografijam takšnih fotoaparatov.
Vaših mnenj bom kot rečeno resnično vesel - da lahko na njihovi podlagi čimprej pridem do zadovoljivo kvalitetnega digitalca.
Najlepša hvala in mirno roko,
Jernej