0   

jerry_m @jerry_m 25. Jul 2011, 09:13

Lep pozdrav forumašem,

spet se za pomoč obračam na vas upset

Iščem namreč kompaktnega digitalca, ki bi tudi v praksi zagotavljal:
- dobro reprodukcijo naravnih barv (modra, zelena - fotografiram večinoma zunaj)
- hitro odzivnost/vklop fotoaparata
- možnost kompenzacije osvetlitve neposredno pred fotografiranjem (tisti +/-EV)
- neko tehnologijo stabilizacije fotografije, ki v praksi funkcionira
- hitro in dobro ostrenje
- pravilno izbiro WB in histograma (npr. da ni modro nebo presvetljeno na račun normalno zajete pokrajine itn.)
- po možnosti s 5x optičnim zoomom in pod 14MP

Ostali vgrajeni "cukrčki" (večinoma marketinške narave) oz. zminimizirani grami/dimenzije mi niso pomembni, cena pa je omejena na max. 200eur.

Ciljam predvsem na Nikon S5100 oz. njegovo starejšo varianto Nikon S570 ali pa Canon A3200 IS.
(da ne smetim - njihove specifikacije so pregledno podane na www.snapsort.com/compare)

Če ima kdo kakršne koli praktične izkušnje s temi fotoaparati oz. pozna še kakšen primerljiv fotoaparat, preizkušen tudi v praksi, ga iskreno prosim, da svoje izkušnje podeli tukaj...

S svojim Olympusom VG-130, kupljenim pred pol leta, namreč NIKAKOR nisem zadovoljen, pa sem poskusil že z vsemi mogočimi nastavitvami.
Bleščeče tehnične karakteristike in komercialni opisi se v praksi ne odražajo, prav tako nimajo v praksi nikakršnega učinka vse vgrajene tehnologije.
Fotografije so porazne ne glede na nastavitve, živo zelena trava je na fotografiji rjavo-rumena, globoko-modro nebo je na fotografiji belo-presvetljeno, velikokrat se pojavijo težave pri ostrenju oz. stabilizaciji fotografije pri povsem sončnem vremenu itn. itn.
Še najbolje shajam z nastavitvijo Kulinarika biggrin - kjer pa sem (ne vem čemu) omejen z nastavljanjem praktično vsega ostalega.
Fotoaparat sem sicer že dal v pregled na servis, kjer pa niso ugotovili nikakršnih posebnosti - očitno gre torej za serijsko nekvaliteten izdelek, kljub karakteristikam, ki sicer obetajo precej več.
In to pri Olympusu, ki zaradi dobre reprodukcije barv sicer slovi kot zelo primeren za fotografiranje na prostem, o čemer sem se s svojim prejšnjim modelom Olympus C70-Z v 6 letih dodobra prepričal tudi sam.
Očitno pa trend hiperprodukcije in zniževanja stroškov v zadnjem času terja svoj davek na ta način... in so fotografije z mobilnih telefonov praktično že enakovredne fotografijam takšnih fotoaparatov.

Vaših mnenj bom kot rečeno resnično vesel - da lahko na njihovi podlagi čimprej pridem do zadovoljivo kvalitetnega digitalca.


Najlepša hvala in mirno roko,
Jernej
 0   

David @dlicen 26. Jul 2011, 16:27

Če si dokaj zahteven glede fotografije in ni da samo nekaj množično škljocaš, obenem ti pa je kompaktnost pomembna, ti morda pritiče kakšen primerek novih rodov kompaktnih brezrcalnežev. Olympus pen, Sony nex, itd. Odlične fotke iz še vedno razmeroma kompaktnih aparatov.
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 26. Jul 2011, 17:08

Za tak denar glede na svoje zahteve ne boš dobil veliko. Mogoče kaj rabljenega. Imaš visoke zahteve in nizek budget. Brez posprodukcije od nobenega kompakta (razen česa v rangu Canonove G serije), po mojem, ne boš dobil vsega kar si napisal. Kar se nastavitev tiče sicer ni tak problem, problem bodo barve in dinamičen razpon senzorja. Malce branja.
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 26. Jul 2011, 17:12

Mimogrede - kakšna je pa nastavitev Kulinarika? In kot je rekel dlicen bi bilo smiselno, glede na tvoje zahteve, pogledati proti sistemom Micro 4/3.
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

jerry_m @jerry_m 27. Jul 2011, 02:46

Ulrich, dlicen - hvala za vajine napotke!

Mogoče sem se res preveč "črno-belo" izrazil... nisem tako pikolovski z navedenimi zahtevami, le nad Olympusom VG-130 sem tako razočaran, da bi želel znaten premik nazaj v smeri kvalitete fotografij, ki sem jo praktično brez posebnega posvečanja dosegal s svojim prejšnjim (žal dotrajanim) fotoaparatom Olympus C70-Z smile

Omenjeni 4/3 fotoaparati zato ne pridejo v poštev zame - rad bi ostal pri "polavtomatskih" kompaktih, ki so enostavnejši za uporabo med aktivnostjo in tudi cenovno dostopnejši.

Ker pa bo proračun za dosego zadovoljive kvalitete fotografij očitno vseeno treba malce dvigniti, sem začel pogledovati proti naslednjim fotoaparatom:
- Canon SX210 IS
- Nikon S8100
- Canon IXUS 220 HS
- Olympus SZ-20

Z ozirom na njih me zanima predvsem:
- vpliv CMOS tipala na kvaliteto fotografije glede na "klasični" CCD tip
- učinkovitost stabilizacije fotografije na način z zamikom senzorja (oz. kombinacije z lečami) glede na način stabilizacije samo s pomočjo leč
- praktična velikost vpliva 2mm širšega kota
- praktična velikost vpliva 0.4F širše zaslonke
- vpliv leč na odtenke fotografije (slišal sem, da Nikonovi objektivi potegnejo barve bolj na modro-kar mi pravzaprav ustreza...)

Sposobnost majhne globinske ostrine mi ni tako pomembna, ker fotografiram večinoma pokrajino, prav tako tudi ne zoom, večji od 5x.

Aja, Scene->Kulinarika = "Za tihožitja. Poudarjene barve sadja, zelenjave, rož itd."
Učinek je podoben kot pri Scene->Sončni zahod = "Poudarjene rdeče in rumene barve."
Na ta način sem pri VG-130 dosegel vsaj nekaj več saturacije barv (čeprav le toplih), ki so sicer povsem ubite. Na noben način pa z VG-130 ne morem zajeti realne intenzivnosti zelene (trava) in modre barve (nebo)...


Torej, SX210 / S8100 / IXUS 220 / SZ-20 ...že vnaprej hvala za pojasnila in pomoč pri izbiri!

lp
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 27. Jul 2011, 06:19

Jaz bi ti predlagal, da na flickrju poiščeš fotoaparate med katerimi izbiraš in nato pri vsakem fotoaparatu pogledaš landscape slike (če boš imel težave se javi pa bom bolj natančno razložil). Vzemi pa v zakup, da boš tudi sam najboljše rezultate dobil šele v postprodukciji.
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

jerry_m @jerry_m 28. Jul 2011, 14:52

O, točno nekaj takega sem rabil - res hvala za link!

Sicer so po hitrem pregledu fotke večinoma še naknadno obdelane, ampak kšna merodajna se bo pa gotovo našla vmes.

S postprodukcijo se pa nimam volje ukvarjat (to do sedaj tudi ni bilo potrebno) - kar sem nastavljal, je bilo samo tik pred proženjem. In kljub temu sem z Olympus C70-Z na ta način prihajal do kar všečnih fotk.

Tako da iščem nek podoben nadomestni fotoaparat, t.j. da se že auto nastavitve dokaj dobro prilagodijo sceni oz. da si sam nastavim ustrezen nivo saturacije, kompenzacije osvetlitve itn., to potem shranim in privzeto uporabljam naprej.

Vendar med Olympusi ne najdem nekega izrazitega nadomestka/naslednika tega C70-Z, s primerljivim naborom nastavitev in kakovostjo fotografij... s fotoaparati drugih znamk pa nimam nobenih praktičnih izkušenj.
 0   

Gorazd Zupančič @Zupi 29. Jul 2011, 10:45

To pa zato ker Oly vlage sve napore praktično samo še v 3/4 sistem in tam bi moral iskat ne pa med trotlcami


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati