0   

antasi96 @antasi96 25. Jul 2011, 15:05

Hej

Pred kratkim me je začela zanimati analogna fotografija, tako da sem pri dedku pobrskal po podstrešju in našel na zunaj kar dobro ohranjenega Zenita-E. Ko sem ga malo očistil sem ugotovil da se je sprožilec zataknil (NE VRNE SE V PRVOTNI POLOŽAJ) in da tista "ročka" ne previje filma naprej za naslednji posnetek. Potem pa je tukaj še mehanizem za zapiranje zadnjega pokrovča ki je prav tako zlomljen. Kako bi lahko zimproviziral to? Drugače je fotoaparat načeloma izpraven z izjemo svetlomera. Sedaj pa me zanima kaj se da narediti, če lahko kaj popravim?
načeloma nimam dveh levih rok tako da to ne bi smel biti problem laugh laugh
pa še slike:
http://www.shrani.si/f/2T/Q7/vBf1K4Y/dsc0030.jpg
http://www.shrani.si/f/3N/Pi/1eAqkeo6/dsc0031.jpg
http://www.shrani.si/f/c/hp/DVYAlMD/dsc0033.jpg
http://www.shrani.si/f/q/h4/uq6u2Ag/dsc0034.jpg
http://www.shrani.si/f/x/LJ/1IMFyRfw/dsc0035.jpg

lp, T
 0   

Aleš @lial 25. Jul 2011, 15:37

Žal je na slikah videti, da aparat ni niti približno 'dobro ohranjen'. Korozija, ki je vidna na drsnih ploskvah filma, je po vsej verjetnosti tudi na sestavnih delih mehanizma v notranjosti, kar pomeni, da lahko aparat odpove kadar koli 'ga prime'
Zapiralno ploščico, ki manjka je sicer možno nadomestiti z vsakičnim prelepljenjem s črnim tekstilnim trakom, da pa bi jo naredil na novo pa je tudi zame (ki znam in naredim marsikaj finomehaničnega) skoraj nemogoča naloga.
Torej: aparat očisti in ga postavi na polico za okras.

In kako potem do fotografij?
Na bolhi sta vsaj dva bodija Nikon-a (če se ne motim imaš ti D90) za tako rekoč drobiž.
 0   

antasi96 @antasi96 25. Jul 2011, 15:41

Ampak res se ne znam odločiti kaj bi imel
sem popoln amater v ANALOGNI fotografij. res ne vem kaj iščem.
Sem malo premlad da bi kdaj koli v preteklosti uporabljal analogne aparate, tako da je to zame nekaj čisto novega.
kaj bi bilo pametno narediti
 0   

Aleš @lial 25. Jul 2011, 16:49

Seveda bi bilo pametno, celo zelo pametno pridobiti kakšnega od analognih aparatov v zanesljivem delujočem stanju in poskušati s fotografiranjem.
Prav zato sem ti predlagal analogni Nikon bodi, ker verjetno kakšen objektiv imaš. Kako pa je z združljivostjo kakšnega F60 in novejših objektivov pa žal ne vem, bo kakšen nikonaš povedal.
Če ne pa - Zenitov, ki so mnogo bolj ohranjeni od tvojega je precej na voljo, na bolhi so sicer precej dragi, na 'boljšjaku' v Ljubljani pa redko kdaj presežejo 20€. Z objektivom, seveda.
 0   

Nejc Debevec @NejcDebevec 20. Sep 2011, 12:25

Živjo!

Nisem hotel odpirati nove teme, saj imam podobno vprašanje. Nedavno nazaj sem v roke dobil Zenit ES s pripadajočim photosniper fs3. Aparat je na videz v dobrem stanju, je pa res da je to moj prvi stik z analognim fotoaparatom (resnejši stik). Ker me fotografija zanima sem se malo bolj poglobil v to. Ugotovil sem da svetlomer ne deluje in da je po vsej verjetnosti šla seleniova celica. Zanima me, če se da to popraviti oz ker tega najraje nebi počel sam, kdo bi bil pripravljen pomagati?


Najlepša hvala!

Nejc
 0   

Miha @cedo 20. Sep 2011, 15:38

Popraviti se verjetno da (Fotomehanika v Lj), vendar je nekaj dest evrov, kolikor bi stalo popravilno, bolj smotrno vložiti v kak drug rabljen fotoaparat. Zeniti niso ravno pojem kvalitete in ergonomije. Pravzaprav je rokovanje in delo z njimi ena sama žalost. Če je zraven Zenita še kakšen objektiv, bo ta pasal na vsak aparat z M42 najvojem. Pa tudi v tem primeru bi si omislil drug objektiv, saj ima večina objektivov za Zenita t.i. preset zaslonko, kar pomeni večinoma temno iskalo.
Photography, the word itself: Photography or the application of the Chemical rays of light to the purpose of pictorial representation. Sir John. F. W. Herschel, 14 March 1839.
 0   

Aleš @lial 20. Sep 2011, 16:08

Takšni (vendar ne model za sniper!) delujoči aparati imajo pri nas ceno okrog 30€, večinoma celo skupaj z 50/2 objektivom. To je zanesljivo cenejša možnost od popravila.
Vendar se mi zdi, da vem, zakaj bi si bolj želel popravila. Omenjeni aparat ima značilnost, ki je ostali Zeniti nimajo, to pa je sprožilni mehanizem spodaj, kar omogoča uporabo skupaj s photosniper-jem, oziroma držalom, ki je del kompleta te vrste opreme.
Lahko da popolnoma 'streljam mimo', zato bo morda tudi moj nasvet 'mimo': če ne bo šlo nastavljanje parametrov brez merilca, potem si kupi še enega Zenita in ga uporabljaj kakor pomožni svetlomer, lahko pa nanj priviješ tudi drug objektiv, ki je bil v kovčku in fotografiraš portrete bolj od blizu. grin Ali pa dobiš klasičen svetlomer in se poglobiš v pogoje analognega fotografiranja.
 0   

Nejc Debevec @NejcDebevec 20. Sep 2011, 16:22

hvala obema za odgovor smile

res je da se dobi zenit E že za 30€, vendar jaz bi zelo rad popravil svojega ES zaradi photosniper kompleta :/

Hvala za nasvete, bom pretehtal možnosti in se nato odločil kaj bom storil smile
 0   

nejcl @nejcl 12. Okt 2012, 12:42

Zdravo!
Pred kratkim sem dobil v dar Zenita E. Hodim v oblikovalno šolo za medijskega tehnika in me zanima ne znam nastavit nič na njemu! Predvsem pa ne ISO. Ne najdem številke 100 ki bi jo moral nastaviti za ISO profesor mi je dejal da ima nekakšne ruske oznake prosim vas za pomoč.
Nisem hotel odpirati nove teme! Lep pozdrav Nejc
 0   

Miran @miran_a 12. Okt 2012, 13:08

Zgoraj levo na aparatu (gledano od zadaj) je par koleščkov, eden v drugem. Na notranjen koleščku sta dva polkrožna izreza, na vsaki strani en. Pod izrezoma so napisane nastavitve za občutljivost filma, in če kolešček vrtiš, izbiraš različne nastavitve. Na eni strani je DIN (nemški standard), na drugi ASA (kar bolj ali manj ekvivalentno modernemu ISO standardu). Možno, da je namesto ASA ruski GOST, ki je podoben kot ISO, vrednosti se razlikujejo za 1/3EV (na primer 65 GOST je enako 80 ISO). Kaj imaš konkretno ti na svojem aparatu je odvisno od letnika in od tega ali je bil aparat narejen za domači trg ali izvoz. Sigurno zraven tudi s črkami piše, kaj je kaj (DIN, ASA, GOST). Če ne, pa itak lahko uganeš. DIN številke grejo verjetno tam nekje od 12 naprej po 3, ASA verjetno poznaš, GOST zaporedje je pa mislim, da 32, 65, 130, 250, 500 ali nekaj takega.

Pa verjetno ni treba posebej poudarjat, da ta nastavitev vpliva samo na delovanje svetlomera in ni nikakor povezano z nobeno funkcijo samega aparata. Pa glede na to, da ima Zenit selenovo celico, moraš dobro stestirati, kako deluje, in to v različnih svetlobnih pogojih. Po vsej verjetnosti ne dela zelo dobro, sploh če je aparat že bolj star (selenove celice pač ne držijo dolgo), tako da vprašanje, če ga boš sploh lahko uporabljal. Če rabiš za šolo, je bolj pametno dobit aparat z delujočim svetlomerom ali pa nabaviš poseben ročni svetlomer.
 0   

nejcl @nejcl 12. Okt 2012, 17:34

Hvala tudi za to posebej sem zraven dobi svetlo mer ki ga pa tudi neznam uporabljat. Pogruntal sem kako se nastavi iso oz. gost torej če rabim iso 100 nastavim gost 130? ali nekje med 65 in 130
kaj pa je še en krogec ki se vrti okoli tega kaj pa tam nastavlam?
 0   

Miran @miran_a 12. Okt 2012, 18:05

Najboljše, da poguglaš manual od tega tvojega svetlomera. Ja, iso 100 je nekje med gost 65 in 130 (če sta vmes dve pikici, je to na prvi). Načeloma svetlomeri delujejo tako, da obračaš nek obroč, dokler se nekaj ne poklopi (igla pade na oznako, nek indikator kaže na neko točko ali kaj podobnega) in potem z obroča prebereš kombinacijo zaslonke in hitrosti, ki naj bi ju uporabil za pravilno ekspozicijo. To je, če imaš tak svetlomer, kot si predstavljam, da ga imaš. grin
 0   

nejcl @nejcl 12. Okt 2012, 18:19

nekakšen tak svetlomer imam ja pa na strani moraš potegniti daa se spremenijo številke optem pa se igla premakne samo nikoli je še nisem spravil na več oz. majn kot 3-4? oz. sem kar preizkusil in se nekaj ne odziva ko kaj premikam, MOŽNO DA JE SVETLOMER HIN? takšen je http://shrani.si/f/3K/tu/2eZxCU4d/dsc03111.jpg, http://shrani.si/f/1C/4x/4FPNFIdq/dsc03113.jpg
 0   

Aleš @lial 12. Okt 2012, 18:39

Je možno, na žalost. Svetlobni element oslabi in potem je konec veselja.
Kaj pa svetlomer na aparatu, je ta v redu?
 0   

nejcl @nejcl 12. Okt 2012, 19:06

ta pa nevem kako ga uporabiš samo ko premaknem tisto ob strani na svetlomeru se skala premakne oz. skoči na mesto od 1 do 4 tako da mogoče samo nevem kako se ga uporablja.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati