0   

NikonGeek @NikonGeek 1. Avg 2011, 16:24

Zanima me možnost na objektivu, VR. Sepravi kdaj jo moram imeti vklopljeno in kdaj ne. In seveda kakšni so učinki z ON/OFF?
 0   

Mihy @Mihy 1. Avg 2011, 17:19

To je stabilizator slike, torej imaš vklopljenega vedno. Point je da izničuje tiste majhne vibracije roke ali vetra. Izklopiti je dobro edino v primeru snemanja videa na stativu, z oljno glavo - naj bi se obnašal čudno, čeprav v dveh letih tega še nisem opazil.

VR pomaga pri tem da lahko iz roke slikaš tudi daljše čase osvetlitve. Osebno mi je uspelo ostro sliko narediti čepe, z rokami na kolenih in časom 1,5sec.
 0   

NikonGeek @NikonGeek 1. Avg 2011, 20:44

Sepravi vključen cel čas. Hvala za odgovor.=)
 0   

Andrej @fotokaj 1. Avg 2011, 21:21

VR je pri časih, krajših od 1/500s neuporaben, pri kratkih cajtih pa celo negativno vpliva na sliko. Načeloma naj bo VR izklopljen, vklopi pa ga, ko fotografiraš statiko. Zdaj, ni se treba držat meje 1/500s kot pijanec plota, po nepotrebnem ga pa vendarle ne imej vklopljenega.

Kaj, kako in zakaj - Thom Hogan o VR funkciji (pa ne se ustrašit količine teksta ... če te zanima point tega šova, se splačagrin:
http://bythom.com/nikon-vr.htm
 0   

Miran @FotoFrikk 1. Avg 2011, 22:11

NikonGeek je napisal/a:
Sepravi vključen cel čas. Hvala za odgovor.=)

..ja sploh ko je fotoaparat na stojalu.
upset
 0   

PrimozS @PrimozS 2. Avg 2011, 08:51

"Bravo" Mihy. Totalno zgrešen nasvet. :S

Geek - upoštevaj Fotokaja.
 0   

Mihy @Mihy 2. Avg 2011, 09:25

In zakaj bi bil zgrešen? če je aparat pri miru, je tudi IS pri miru, nevem zakaj bi to škodovalo delovanju?
Edino kar vidim kot minus da ga imaš vedno vklopljenega, je to da žre malo več baterije.
Naj mi nekdo razloži točno zakaj je IS škodljiv pri kratkih časih (pa ne da je nekje slišal, točno zakaj), pa bom verjel v nasprotno.
Če vam ja pa ljubše za vsako sliko premešat vse nastavitve v aparatu, premaknit vsa stikala, potem pa go on smile

No med pisanjem posta sem prebral prvi odstavek članka o VRu in kolikor razumem, lahko vpliva VR na kvaliteto slike le tako, da je včasih lahko bokeh malo drugačen kot bi bil brez VRa in pa da se lahko slika ki jo gledamo skozi objektiv malenkost spreminja. Kje se pozna to mikro spreminjanje slike (sploh če nima 100% viewfinderja) osebno ne razumem, ker brez ISja se pri teleobjektivu iz roke itak treseš in se slika premika.
Mislim da je to klasično forumsko pipetkanje, kjer se gleda slike na 100% cropu in ugotavlja, da bo res treba kupit boljši lens ker na robovih pač ni čisto ostro pri odprti blendi.

Za amaterskega uporabnika, ki spoznava aparat je po mojem mnenju vseeno boljše imeti vklopljen IS kot pa ne. Procentualno bo imel več slik rešenih z ISom pri dolgih časih, kot pa "pokvarjenih" z dolgim.

Lahko kdo prilepi kakšno sliko kjer je IS "uničil" posnetek, ker bi res rad videl kako to zgleda... ?
 0   

andyz @andyz 2. Avg 2011, 09:56

Se moram kar strinjati z zgoraj napisanim.
Govori se, da na stativu ni dobro imeti vkljopljen IS (VR), ker že sam IS proizvaja neke vibracije.
Je nekako logično, čeprav v praksi tega nisem mogel potrditi.
Res pa je tudi, da pogosto pozabim na izklop IS.
 0   

Mihy @Mihy 2. Avg 2011, 10:07

Če že govorimo o izklopu ISja na stojalu, potemtakem vsi uporabljate tudi mirror lockup na stojalu? ker tudi zrcalo naredi vibracije (ki jih btw IS odpravi...)
 0   

PrimozS @PrimozS 2. Avg 2011, 10:09

če je VR on - potem sistem dela. Briga njega, a se aparat trese al ne ...
 0   

Mihy @Mihy 2. Avg 2011, 10:23

lol
http://www.youtube.com/watch?v=C60ehMe3wQ8

aparat oz. objektiv ima pospeškometre, kateri zaznavajo gibanje oz. vibracije aparata, IS pa deluje kontra tem vibracijam - jih izničuje.
 0   

Jernej Lasič @Sviri 2. Avg 2011, 11:18

Stabilizacija je tam zato, da jo po potrebi vklopiš. Da bi jo imel skos vklopljeno je nesmisel. Prvič zaradi baterije, drugič pa zaradi nepotrebnih "preskokov" ki se ti lahko zgodijo. Stabilizacija rabi nekaj cajta (bom na pamet zdaj rekel, približno pol sekunde), da se vklopi. Pri krajših cajtih sem že opazil, da se je slika po nepotrebnem tresla/preskakovala, prav zaradi stabilizacije.

Funkcije na aparatih so tam z namenom. In ta namen ni, da so zmeraj klopljene. Stabilizacijo vklopiš, ko delaš z daljšimi časi, pri katerih je nevarnost, da bo fotka stresena.

Koneckoncev, ISO tudi nimaš vedno na največ, kajne?
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

andyz @andyz 2. Avg 2011, 11:50

Tole pa je koristna informacija in tudi logična.

Hvala.
 0   

PrimozS @PrimozS 2. Avg 2011, 13:34

@Mihy - očitno "jutjubteoretik" :S
OK, razloži si s tvojim "jutjub" znanjem potem še to, kako da tudi, ko je aparat na stojalu, prožiš ga z daljincem - in ko pač napol stisneš knof in je VR ON - slišiš, kako začne v objektivu sistem delovati? Ker to počne, ne boš verjel ...
Pa ono z zrcalom in sposobnostjo VR, da bi to kompenziral - imaš sicer zanimivo idejo ... ampak ...
A je čas kislih kumaric?

OK, zdaj na prvotno vprašanje Nikon Geeka - VR uporabljaš "po pameti" in po potrebi. Neuporaben odgovor, vem. Malo boš moral sam poeksperimentirat. Dali smo ti nekaj smernic - če je čas kratek (seveda pri "kratek čas" upoštevaj še vrednost trenutno izbrane goriščnice), res nima smisla imeti vklopljen VR. Na stojalu ti ga odsvetuje že sam proizvajalec (saj navodila za uporabo si prebral, ane?). Lahko upoštevaš priporočilo proizvajalca in nekaterih tu, lahko zaupaš "jutjub teoretikom".
Sam VR se sproži takoj, ko stisneš sprožilec, kot pa je rekel Sviri, rabi nekaj časa, da tudi "umiri" sliko. Če držiš sprožilec več sekund - dejansko "slika" v iskalu tu in tam "preskoči".
Je pa tudi odvidno objektiva samega, koliko ti "čutiš", slišiš in vidiš delovanje samega VR sistema - recimo pri kakem 18-55 se komaj kaj "čuti", pri npr 70-300 VR sam sitem kar opazno čutiš in slišiš in tudi vidiš v iskalu, kako umirja sliko. Še bolj očitno je to pri npr 70-200 VR.
Tako mogoče kdo, ki pozna delovanje VR samo pri kakem 18-55 lahko res hitro pomisli, da je sistem lahko kar stalno ON, saj "vedno pomaga". Pa ni res.
 0   

Mihy @Mihy 2. Avg 2011, 15:34

Kisle kumarice... ravno je čas vlaganja, na razpolago pa je ogromno svežih grin
Glede napada z youtubom... dal sem samo link da se vidi kaj se dejansko dogaja pri stabilizaciji slike, ki ga ti očitno ne razumeš. Ko ti pritisneš gumb do polovice se VR aktivira, torej prične z zaznavanjem zunanjih tresljajev in jih, če so prisotni, odpravlja. Če pa je aparat na stativu in zunanjih vibracij ni, se VR ravno tako sproži ampak ker ne najde nobenih zunanjih tresljajev, leča miruje. Tisto kar pa slišiš pa je zvok ki ga proizvajajo motorčki ki premikajo lečo.
Seveda pa lahko pride do raznih anomalij v signalu in to se pozna pri "skakanju" slike.
Point tega, da se vr aktivira šele ob polovičnem pritisku pa ni nič drugega kot šparanje baterije.

Primož, po tvojem pa, ko je VR vklopljen, leča pač prosto skače naokoli in "stabilizira", pa briga njega a se ti premikaš ali ne?

Sicer pa, vsakomur svoje, osebno uporabljam IS za snemanje videa, kjer pa se hudičevo pozna ali je vklopljen ali ne, tudi ko je aparat na stojalu.
Geek pa mislim da se je tako ali tako izgubil med vsem našim pisanjem in trenutno verjame da VR dejansko samo poslabša sliko biggrin
 0   

Andreas @Andreas 2. Avg 2011, 15:39

Sem imel Canona 18-200 IS in dejansko primerjal fotografiranje z vklopljeni oz. izklopljenim stabilizatorjem na stativu (pri nekoliko daljšem času) in rezultat je bil neostra fotka narejena z vklopljenim stabilizatorjem! In to ne samo pipetkarsko, ampak očitno.
Res je tudi to, da stabilizator potrebuje nekaj časa za vklop in lahko včasih strese sliko, zato pri kratkih časih, oziramo hitrem fotografiranju (šport...) prav gotovo lahko kvečjemu škoduje nikakor pa koristi. Vse to govorim iz prakse in ne iz internetnih nasvetov.

Ne pomeni pa to da moraš spremljati kakšen je čas in potem vkljapljati in izklapljati stabilizatorja.. Večino časa ga lahko imaš vklopljenega, sploh če gre za kak daljši objektiv, kjer je VR/IS nepogrešljiv
 0   

PrimozS @PrimozS 2. Avg 2011, 16:01

Mihy je napisal/a:
Ko ti pritisneš gumb do polovice se VR aktivira, torej prične z zaznavanjem zunanjih tresljajev in jih, če so prisotni, odpravlja. Če pa je aparat na stativu in zunanjih vibracij ni, se VR ravno tako sproži ampak ker ne najde nobenih zunanjih tresljajev, leča miruje. Tisto kar pa slišiš pa je zvok ki ga proizvajajo motorčki ki premikajo lečo.

Primož, po tvojem pa, ko je VR vklopljen, leča pač prosto skače naokoli in "stabilizira", pa briga njega a se ti premikaš ali ne?


Očitno nisi pretirano pozoren opazovalec. Tudi če sistem miruje - kadar je VR ON in ko stisneš prožilec do polovice - se sistem zažene in četudi zaradi odsotnosti tresenja ne izravnava tresenja, lečovje še vedno trzne (oz se v iskalu slika "premakne") vsaj 2x - 1. takoj po pritisku in 2. nekaj sek. po tistem, ko spustiš prožilec in se VR ugasne (OK, tale na samo fotografiranje nima več vpliva). Ne verjameš? Preveri.
In ta prvi "preskok" je lahko čisto dovolj neželjen.

Andreas - se ne strinjam s tvojim nasvetom, da pri daljših (vzemiva za primer 70-200) goriščnicah lahko VR ostane ON večino časa.
Pri fotografiranju iz roke (recimo kakega športa) imaš večkrat situacijo, ko nimaš časa čakati na izravnavo tresljajev. Če sprožiš do konca preden VR do konca primerno ublaži tresenje - bo posledica samo bolj stresen posnetek. Preverjeno. Iz prve roke.

Še enkrat - NikonGeeku svetujem da sam malo eksperimentira in ugotovi kdaj ON in kdaj OFF.
 0   

Mihy @Mihy 2. Avg 2011, 16:55

Torej je lahko edini problem za zmigano fotografijo tisti čas ko se motorčki vklopijo. Dvomim pa da ti v tistem času že uspe sprožiti, kaj šele izostriti fotografijo. Ko se izklopi VR pa verjetno tudi neboš oz. nemoreš slikati (v tistem momentu).

V glavnem, NikonGeek je po celi strani teme izvedel toliko kot je vedel na začetku smile
Over and out.
 0   

PrimozS @PrimozS 2. Avg 2011, 16:58

Mihy je napisal/a:
Torej je lahko edini problem za zmigano fotografijo tisti čas ko se motorčki vklopijo. Dvomim pa da ti v tistem času že uspe sprožiti, kaj šele izostriti fotografijo.


O pa verjemi da lahko.
O&O
 0   

Andreas @Andreas 2. Avg 2011, 17:24

PrimozS - Očitno si prebral samo zadnji dve vrstici mojega komentarja... Preberi celega pa ti bo jasno o čem govorim.. Zadnji odstavek, da je lahko VR/IS večino časa vklopljen vsekakor velja za fotografije pri katerih imamo čas vsaj nekaj časa držati sprožilec na polovici, da se slika stabilizira..


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati