Pozdravljeni.
Dobri dve leti in pol si že lastim olyja e-420. Vmes sem nabavil nekaj dodatne opreme (objektiv, dodatna baterija, grip, fleš), vendar sem se odločil, da je počasi čas za menjavo. O tem sem razmišljal že lani, letos pa je zadeva tudi finančno bliže resničnosti.
Kakorkoli že, pred nekaj dnevi sem se imel priložnost igrati s fotrovim Canonom 1000D in me je zadeva kar impresionirala. V bistvu isti razred kot moj oly, vendar gre canonu v plus kar nekaj zadev, recimo več fokusnih točk, namenski gumbi na ohišju, večja izbira leč...
Zato sem ponovno začel pregledovati kaj trg v bistvu ponuja. Ožji izbor tako kaže na že omenjenega Canona ter dva Nikona - D3100 in D90. Direktna primerjava vseh štirih fotičev
tukaj.
Kolikor sem razbral iz reviewov in forumov, je največji minus tako D1000 kot D3100 manjko motorčka za AF na nekaterih objektivih, tukaj pride na plano D90 ki to možnost ima. Po drugi strani se zavedam, da gre v primeru D90 za prav tako dve leti staro zasnovo, vendar po drugi strani eno stopničko višji razred, s katerim bi - si mislim - imel mir kar nekaj časa, ker bi raje kot v body investiral v leče.
Za novega D90 in lečovje najbrž ne bo zneslo, zato sem se odpravil na bolho, kjer sem našel kar nekaj ugodnih ponudb v rangu do 600 eur. Leče bi dokupoval sproti po potrebah, sicer pa je kar nekaj možnosti odprtih tudi pri izposoji.
Kar me v bistvu najbolj moti pri olyju so nore cene objektivov v primerjavi z rumenimi in rdečimi. To me je do sedaj tudi najbolj zadrževalo pri vsem skupaj, tudi kakšnem bolj resnem ukvarjanju s fotografijo, kjer bi prišel prav svetlobno močen objektiv s fiksno goriščnico (portreti, makro itd).
V bistvu imam D90 kar nekako nagledanega, zanima me le še mnenje ostalih, ki se ta na zadeve razumejo vsaj tako dobro kot se sam.