0   

Jože @trigga 15. Avg 2011, 21:41

Pozdravljeni.

Dobri dve leti in pol si že lastim olyja e-420. Vmes sem nabavil nekaj dodatne opreme (objektiv, dodatna baterija, grip, fleš), vendar sem se odločil, da je počasi čas za menjavo. O tem sem razmišljal že lani, letos pa je zadeva tudi finančno bliže resničnosti.

Kakorkoli že, pred nekaj dnevi sem se imel priložnost igrati s fotrovim Canonom 1000D in me je zadeva kar impresionirala. V bistvu isti razred kot moj oly, vendar gre canonu v plus kar nekaj zadev, recimo več fokusnih točk, namenski gumbi na ohišju, večja izbira leč...
Zato sem ponovno začel pregledovati kaj trg v bistvu ponuja. Ožji izbor tako kaže na že omenjenega Canona ter dva Nikona - D3100 in D90. Direktna primerjava vseh štirih fotičev tukaj.

Kolikor sem razbral iz reviewov in forumov, je največji minus tako D1000 kot D3100 manjko motorčka za AF na nekaterih objektivih, tukaj pride na plano D90 ki to možnost ima. Po drugi strani se zavedam, da gre v primeru D90 za prav tako dve leti staro zasnovo, vendar po drugi strani eno stopničko višji razred, s katerim bi - si mislim - imel mir kar nekaj časa, ker bi raje kot v body investiral v leče.
Za novega D90 in lečovje najbrž ne bo zneslo, zato sem se odpravil na bolho, kjer sem našel kar nekaj ugodnih ponudb v rangu do 600 eur. Leče bi dokupoval sproti po potrebah, sicer pa je kar nekaj možnosti odprtih tudi pri izposoji.

Kar me v bistvu najbolj moti pri olyju so nore cene objektivov v primerjavi z rumenimi in rdečimi. To me je do sedaj tudi najbolj zadrževalo pri vsem skupaj, tudi kakšnem bolj resnem ukvarjanju s fotografijo, kjer bi prišel prav svetlobno močen objektiv s fiksno goriščnico (portreti, makro itd).

V bistvu imam D90 kar nekako nagledanega, zanima me le še mnenje ostalih, ki se ta na zadeve razumejo vsaj tako dobro kot se sam.
 0   

Dule @DuleB 15. Avg 2011, 22:32

Nikon 3100 in Canon EOS 1000D bi jaz kar odmislil, ker gre za aparata vstopnega razreda (takega že imaš), medtem ko je Nikon D90 hobi razred ter je primerljiv s Canonom EOS 550D. Pri nakupu bi se vsekakor odločal med slednjima. Glede na tvoje potrebe ti svetujem, da preveriš cene objetivov in ostale opreme, ki jo boš potreboval ter jo s časom nameravaš še dokupiti (Canon - Nikon) nato pa se dokončno opredeli.
Dušan Brezovnik
 0   

Tomaž @Tobi 15. Avg 2011, 22:33

Vzemi D90, ne glede na starost je še vedno konkurenčen model novejšim, v kombinaciji z kakim dobrim objektivom ti bo brez dvoma posekal ostale na celi liniji po mojem mnenju. Sam sem si ga nabavil pred 2 mescom in ti rečem da je prav užitek fotkat z njim, pred tem sem mel 2 leti D60 in je po moje na čisto drugem nivoju. Tako da med D3100 pa D90 je D90 prava izbira.

Tu ga maš za 584 € novega.
V grazu imaš trgovino z rabljenimi objektivi in tudi novimi ter preostalo foto opremo. Tam lahko tudi kolikor mi je znano jo tudi prodaš staro opremo.
Kit objektiv za 100€
Portretni objektiv za 100€
 0   

Sandi @Sandi_Poli 16. Avg 2011, 09:20

http://www.cameranu.nl/nl/Digitale-Cameras/Nikon/Spiegelreflex/Nikon-D90-Body/H257_1010_11715/

Evo tu imaš novga D90 za 539 €....sem pa imel tudi sam nikon D90 in je super zadevca, priporočam smile
 0   

David @dlicen 16. Avg 2011, 12:47

trigga je napisal/a:
Pozdravljeni.

Kar me v bistvu najbolj moti pri olyju so nore cene objektivov v primerjavi z rumenimi in rdečimi.


Ni tako hudo, kot zgleda na prvi pogled. Ne vem sicer, katere objektive si gledal konkretno in katere 4/3 objektive imaš. Jaz sem iz 4/3 prešaltal na Nikon zato, ker me je na cedilu pustil body, novega pa nisem hotel nabavljat, glede na dejstvo, da je Olympus opustil razvoj 4/3 (pozor: 4/3 in ne micro4/3!). Ampak dejstvo je, da so Zuiko leče več kot vredne svojega denarja. V bistvu so za svojo kvaliteto celo poceni napram Canonu in Nikonu. Zuiko 14-54 (pozor: 14-54 in ne 14-45!) in Zuiko 50mm f2 sta naravnost vrhunska objektiva za svojo ceno. Ali Zuiko 50-200... In pri Nikonu te stane objektiv takšne kvalitete bistveno več. Bistveno.

Bodiji so pri Canikonu bistveno boljši, sploh v določenih okoliščinah. Po lečah se mi pa še vedno malo toži...
 0   

David @dlicen 16. Avg 2011, 12:54

Še to: cene za Oly leče so pri nas še dosti višje kot npr. čez lužo. Mene je pred leti objektiv s setom filtrov, poštnino, carino in ddv prišel cca 60% tukajšnje cene.
 0   

Jože @trigga 16. Avg 2011, 21:17

Uf, hvala za vse odzive!
Gremo po vrsti.

@DuleB: Hvala za napotek glede 550D. Čeprav so mi bili rumenčki nekaj časa bolj pri srcu (čisto subjektivno), se sedaj nagibam bolj k Canonu. V bistvu večina ljudi ki jih poznam dela s Canoni, plus fotra lahko nasamarim za kakšen skupni nakup objektivov, hehe smile Tudi za izposojo (recimo na fotoizposoja, pa ne delam reklame!) je na voljo bistveno več canon kot nikon objektivov. Sam sistem flešev mi je sicer boljši pri Nikonu, vendar tako ali tako delam 98% manualno, tako da TTL če je ali pa ne, mi je pravzaprav vseeno (in s tem tudi kako superioren je).

@Tobi: sem tudi na tujino pomislil za nakup ja, samo nisem še gledal. Hvala za linke.

@dlicen: Prenehanje razvoja me v bistvu niti ni preveč zmotilo, tako ali tako nisem imel nikoli namena nabavljat profi robe (vsaj od olyja ne). Omenjene leče so res dobre, vendar je dobra tudi cena. Predobra za moj okus. 120 eur za 50 mm f/1.8 pri Canonu se mi zdi zelo dobra ponudba. Imaš zelo dobro izhodišče za delo v slabih svetlobnih pogojih, ni ti treba takoj fleša stavit iz torbe. Predvsem na kakšnih prireditvah, porokah itd je zadeva zelo koristna.

Je pa res neverjetno, v tujini in čez lužo so cene kar konkretno nižje kot pri nas, vsaj za bodyje. Za 550D (nov) hoče recimo fotomarket 739 eur (sem se pač nanje spomnil) pri foka.nl ista zadeva 553 eur. Tudi s poštnino še vedno prihranim skoraj 150 eur. Fuck. Najbrž se bom v končni fazi odločil za kakšno rabljeno zadevo. Malo bolho čekirat, vsake toliko se najde kdo, ki kupi dslr, potem pa ugotovi da to ni zanj.
 0   

alfista @alfista 20. Avg 2011, 10:19

Pozdravljeni!
Zdaj bi pa še jaz rabil vašo pomoč in nasvete. Rad bi mel objektiv ki je oster in omogoča dobro globinsko ostrino. Z njim bi fotografiral macrote, kakšno studijsko fotografijo ipd.
V mislih imam sigmo 105mm. Kakšna so vaša mnenja?
 0   

AndrazT @AndrazT 20. Avg 2011, 16:57

@trigga
Lahko tudi pogledaš rabljene stvari. Leto dni nazaj sem kupil Canon 30D (4 gb kartica) + speedlite 580 Ex II in objektiv sigma 18-50 2.8 + canon 50 mm f 1.4 + polarizacijski filter + torba, vse je bilo zelo lepo ohranjeno v škatlah in je bilo nekaj manj kot 1000 EUR torej nekaj takega kot bi bil takrat nov Canon D50 + kit objektiv.
Z vsem sem še vedno zelo zadovoljen.

Nekateri to zgleda kupujejo ker jih nekaj premami pa majo denar potem pa nekaj mesecev slikajo potem pa kako leto zadeve stojijo in potem prodajo.

No samo kot predlog biggrin

Lp
Lep pozdrav,

Andraž
 0   

Jože @trigga 20. Avg 2011, 21:21

@AndrazT: seveda sem razmišljal tudi o rabljeni robi, nisem omejen zgolj na novo. Kot si omenil, iščem prav nekega takšnega prodajalca - kupil, nekaj časa uporabljal, potem pa ugotovil da z dslrjem bodisi ne zna prav delat, mu je prevelik za nosit s sabo itd... Moj budget je sicer manjši, vendar nabavljam tudi manjši komplet. Body, lahko tudi z gripom, tudi če je brez objektiva me ne moti. Gledam pa nekje v rangu 400-500 eur, kakšne višje ponudbe bom raje preskočil, ta trenutek nima smisla da silim z glavo skozi zid. Raje kasneje investiram v leče in dodaten body.

@alfista: najbrž bi pomagalo, če bi napisal vsaj kakšno znamko fotoaparata si lastiš. Vsekakor pa v nobenem primeru ne zgrešiš z nakupom objektiva s fiksno goriščnico in čim večjo svetlobno močjo (torej vsaj f/2.8, raje še več).
 0   

AndrazT @AndrazT 21. Avg 2011, 07:44

@trigaa
No sej to sem samo za primer povedal. Verjetno zdaj za 400-500 eur dobiš 40D ali celo 50D body, sicer ne vem kje je to v primerjavi z Nikonom D90 ampak, za hobi oz. menda celo polprofesionalno je to dober aparat.
Lep pozdrav,

Andraž
 0   

Jože @trigga 21. Avg 2011, 10:12

Drži, vendar sem v primeru 40d malce skeptičen glede samega stanja fotoaparatov. Kolikor mi je znano naj bi bil 40d stopničko višje od D90, vendar je slednji "mlajši". Bom še videl, kako bom sploh lahko prodal svoj komplet in koliko bi zanj iztržil.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati